România va găzdui anul viitor, pentru a doua oară, summitul Inițiativei celor Trei Mări (Adriatică, Baltică și Neagră) și Forumul de Afaceri al Inițiativei, a anunțat luni, la Riga, președintele Klaus Iohannis, în cadrul unor declarații de presă susținute la finalul summitului celor Trei Mări găzduit de Letonia, în cadrul căruia s-a discutat despre racordarea Ucrainei la proiectele de interconectare ale I3M, a fost anunțat un nou sprijin din partea SUA, iar țări precum Marea Britanie și Japonia au transmis mesaje de susținere. Șeful statului a asigurat că, din postura de organizator al viitorului summit, România va sprijini apropierea Ucrainei de Inițiativa celor Trei Mări, va pleda pentru un tratament similar și pentru Georgia și Republica Moldova, va insista pentru consolidarea angajamentului partenerilor – SUA, Comisia Europeană și Germania și va intensifica dialogul cu potențiali noi parteneri precum Regatul Unit și Japonia.
“În 2018, am organizat cu succes, atunci, la București, Summitul și Forumul de Afaceri, iar cinci ani mai târziu, în 2023, România va găzdui din nou acest eveniment important. Această decizie, pe care am anunțat-o astăzi în plenul reuniunii noastre, reconfirmă importanța majoră pe care România o acordă acestui format regional de cooperare. Preluarea mandatului de organizare a evenimentelor Inițiativei de anul viitor readuce la Marea Neagră centrul decizional al Inițiativei“, a declarat Iohannis, alături de președintele Letoniei, Egils Levits, și președintele Poloniei, Andrzej Duda.
Având în vedere că una dintre temele de discuție ale summitului a vizat participarea Ucrainei, ca partener al Inițiativei, la proiectele de interconectare ale regiunii celor trei mări, șeful statului a asigurat că “România va analiza toate posibilitățile prin care Inițiativa poate ajuta Ucraina”. În același timp, a subliniat Iohannis, România are “convingerea fermă” că și Republica Moldova și Georgia trebuie să primească același sprijin.
“În pregătirea Summitului de anul viitor, România va continua să susțină consolidarea Inițiativei. Vom acționa, astfel, pentru întărirea instrumentelor sale – Forumul de Afaceri, Fondul de Investiții și celelalte formate dezvoltate până acum cu succes. Vom încuraja noi investiții ale Fondului (…) Ne vom ghida în acțiunile noastre după un principiu clar: împreună suntem mai puternici. “, a mai afirmat el.
Din această perspectivă, Iohannis a salutat angajamentul puternic și clar exprimat al partenerilor – Statele Unite ale Americii, Germania și Comisia Europeană – care va contribui la atingerea obiectivelor centrale ale Inițiativei.
“Pe durata noului mandat al României la conducerea Inițiativei, vom acționa în deplină coordonare cu agenda strategică a Uniunii Europene, precum și în direcția consolidării parteneriatului transatlantic. De asemenea, vom depune toate eforturile necesare atragerii organizațiilor financiare internaționale, dar și a mediului privat internațional, în atingerea scopurilor Inițiativei”, a precizat președintele.
Totodată, ne bucură interesul manifestat pentru Inițiativă de către Regatul Unit și Japonia. În următorul an, intenționăm să dezvoltăm dialogul cu aceste state pentru a identifica posibilitățile concrete de cooperare”, a conchis el.
Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.
Inițiativa își propune dezvoltarea economică a statelor din regiune, prin stimularea interconectivităţii în trei domenii principale – transport, energie, digital -, creșterea convergenței reale între statele membre ale Uniunii Europene, contribuind astfel la consolidarea unității și coeziunii în cadrul Uniunii și la consolidarea proiectului european, precum și întărirea relației transatlantice, inclusiv prin stimularea prezenței economice a SUA în regiune.
Cele 12 state ale Inițiativei reunesc 28% din PIB-ul Uniunii Europene.
La Summitul de la București, din 17-18 septembrie 2018, au fost adoptate decizii esențiale pentru viitorul Inițiativei, precum lista de proiecte prioritare majore de interconectare în domeniile transportului, energiei şi digital; organizarea primului Forum de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări (cu peste 600 oficiali şi reprezentanți ai mediului de afaceri din statele participante la Inițiativă şi din alte state membre UE, din SUA, Balcanii de Vest și Parteneriatul Estic, precum şi reprezentanți ai UE şi ai instituțiilor financiare europene şi internaționale); lansarea rețelei Camerelor de Comerț a I3M (prin semnarea Declarației comune de înființare a acestei rețele de către 7 Camere de Comerț din cele 12 state participante); inițierea procedurii de lansare a Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (prin semnarea Scrisorii de Intenție privind Fondul de Investiții al I3M de către 6 instituții de profil din cele 12 state participante).
De asemenea, pentru prima dată în istoria Inițiativei, la summitul din 2018 au participat, alături de SUA, Germania și Comisia Europeană, în calitate de parteneri ai formatului.