Connect with us

ROMÂNIA

De la Sibiu, gazda summitului unde se va rescrie viitorul UE, președintele PPE Joseph Daul anunță: I-am solicitat candidatului nostru la șefia CE, Manfred Weber, să creeze o poziție de comisar care să fie însărcinat cu respectarea statului de drept

Published

on

Președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, a declarat în cadrul conferinței de presă susținute alături de președintele Partidului Național Liberal (PNL), Ludovic Orban, că ”i-am solicitat candidatului nostru la șefia Comisiei Europene Mafred Weber, să creeze o poziție de comisar care să fie însărcinat cu respectarea statului de drept, a justiției independente și a luptei împotriva corupției”, dând drept exemplu negativ România.

”Ceea ce stârnește indignarea este că statu lde drept, justiția independentă și lupta împotriva corupției u sunt respectate în România”, a spus Daul, răspunzând unei întrebări adresate de jurnaliștii prezenți la conferință.

Președintele PPE a mai spus că partidul pe care îl reprezintă are legături ”puternice” cu formațiunile de centru-dreapta din țara noastră membre ale grupului european comun, care reprezintă aliați ”importanți” și împreună apără valorile precum justiția independentă, statul de drept, democrația, lupta împotriva corupției.

”România este foarte importantă pentru PPE şi pentru mine, personal, pentru că am vizitat această ţară şi când eram preşedinte al Comisiei de agricultură (din PE – n.r.). Avem legături puternice cu PNL şi o colaborare strânsă cu domnul Ludovic Orban. Am avut o excelentă colaborare cu Jean Marian Marinescu şi cu Siegfried Mureşan (…). PNL-ul şi partidele de centru-dreapta din PPE din România reprezintă de altfel aliaţi importanţi pentru această campanie electorală. Împreună apărăm valorile pe care le împărtăşim şi care ne unesc, şi anume o justiţie independentă, statul de drept, democraţia, libertatea şi solidaritatea. De asemenea, aceste elemente sunt foarte importante pentru noi toţi şi mă gândesc la cetăţenii europeni atunci când evoc aceste noţiuni cum ar fi justiţia independentă, statul de drept şi lupta împotriva corupţiei. Un vot pentru PNL permite să întărească rolul României în Europa şi PNL este singurul care poate câştiga alegerile, înlăturând PSD de la putere”, a afirmat Joseph Daul.

Avesta a mai spus că, pe 26 mai, când vor avea loc alegerile europene, ”PNL reprezintă schimbarea şi poate aduce un nou suflu României, punând capăt haosului generat de PSD”, fiind “singurul partid de centru-dreapta care are puterea şi experienţa europeană pentru a reprezenta cât mai bine interesele românilor la scară europeană”.

Liderul PPE a anunţat că, imediat după alegerile din 26 mai, va exista o reuniune la vârf, în care se va discuta ceea ce au decis cetăţenii europeni, care este numărul de eurodeputaţi, de posturi, astfel încât în luna iunie să se fixeze un cadru cât mai clar.

”Şi să nu lăsăm deriva populistă să afecteze mersul, să nu fie un haos în UE. (…) Să nu se întâmple ceea ce s-a întâmplat cu Brexit-ul. Şi ţinem foarte mult ca Preşedinţiei Comisiei Europene să-i revină domnului Manfred Weber şi vom insista asupra acestui lucru”, a menţionat el.

Biroul Executiv al PNL s-a reunit, miercuri, la Sibiu, la şedinţă participând preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, şi secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz White.

Joi, înainte de summitul informal de la Sibiu, va avea loc summitul Partidului Popular European, la care va participa și președintele României, Klaus Iohannis.

Alături de președintele României, la summitul Popularilor Europeni vor lua parte șefii de stat și de guvern, liderii opoziției din partidele creștin-democrate din Uniunea Europeană, dar și președinții Consiliului European, Comisiei și Parlamentului European – Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, respectiv Antonio Tajani.

Agenda summit-ului PPE se va concentra pe pregătirea reuniunii informale a șefilor de stat și de guvern din UE, la 9 mai, organizată în marja deținerii Președinției Consiliului UE de către România.

Președintele PPE, Joseph DAUL, va fi gazda Summitului organizat în incinta complexului muzeal ASTRA, din Sibiu. Vor mai participa liderul PPE pentru alegerile europene din 2019 și președintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, președintele PNL, Ludovic ORBAN, secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz, precum și membrii din conducerea PPE.

În ceea ce privește participarea șefilor de stat și de guvern din UE, la eveniment vor fi prezenți președintele Ciprului, Nicos Anastasiades, premierul Bulgariei, Boyko Borissov, premierul Letoniei, Krišjānis Karinš (Letonia), cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, premierul Croației, Andrej Plenkovic și premierul Irlandei, Leo Varadkar.

Liderii de opoziție Frank Engel (Luxemburg) și Janez Janša (Slovenia) vor fi de asemenea prezenți.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ROMÂNIA

Nicolaie Moldovan, administratorul public al municipiului Alba Iulia, premiat pentru strategia de atragere a fondurilor europene

Published

on

© Calea Europeana

Nicolaie Moldovan, administratorul public al municipiului Alba Iulia, a câștigat premiul pentru strategia de atragere a fondurilor europene, la Categoria Sănătate, în cadrul Galei Excelența în Management, ajunsă la cea de-a cincea ediție, potrivit Ziarul Unirea

Premiul a fost decernat de Capital, prestigioasa revistă economică din România. În cadrul evenimentului, cei mai buni manageri de pe cuprinsul țării au fost nominalizați la premiile oferite de publicație pentru activitatea lor performantă pentru protejarea intereselor acționarilor și clienților companiilor pe care le reprezintă. 

Nicolaie Moldovan ocupă funcția de administrator public din anul 2012. Este licenţiat în ştiinţe politice Universitatea Babeş-Bolyai Cluj Napoca, Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative și are un masterat în Managementul Serviciilor Publice Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Facultatea de Ştiinţe.

Continue Reading

POLITICĂ

Fosta eurodeputată Renate Weber a fost aleasă Avocat al Poporului de Parlamentul României

Published

on

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a votat, miercuri, numirea Renatei Weber ca Avocat al Poporului, după retragerea din funcție a lui Victor Ciorbea. Fostul europarlamentar a fost propus de ALDE, relatează Agerpres și Hotnews.

Parlamentul s-a reunit miercuri, în şedinţă comună pentru alegerea unui nou Avocat al Poporului, după ce mandatul lui Victor Ciorbea a încetat. Propunerile au fost Renate Weber din partea PSD – ALDE, Peter Eckstein-Kovacs, susţinut de opoziţie (PNL, USR şi UDMR) şi Cătălin Voinea Mic, din partea PMP.

Renate Weber, propusă de PSD – ALDE, a obţinut 208 voturi pentru şi 134 împotrivă.

Contracandidaţii săi au fost respinşi. Astfel, Peter Eckstein-Kovacs – susţinut de Opoziţie (PNL, USR şi UDMR) – a obţinut 109 voturi pentru şi 233 împotrivă, iar Cătălin Voinea Mic – propus de PMP – a întrunit 16 voturi pentru şi 326 împotrivă.

Renate Weber s-a născut la data de 3 august 1955 în orașul Botoșani. A absolvit în anul 1979 Facultatea de Drept a Universității din București. 

A fost președintele Centrului de Resurse Juridice, iar în decembrie 2004 a fost numită consilier prezidențial în prima echipă a președintelui Traian Băsescu. În 2005, demisionează invocând motive de sănătate. 

În septembrie 2007, Renate Weber s-a înscris în PNL. Renate Weber a ajuns de trei ori europarlamentar pe listele PNL, însa a fost exclusă din partid, în 2015, alături de Norica Nicolai, motivul constituindu-l faptul că cele două s-au afiliat grupului ALDE din Parlamentul European.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Klaus Iohannis le-a transmis lui Igor Dodon și Maiei Sandu că România va sprijini transformările democratice reale și reformele necesare pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană

Published

on

©️ Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a avut miercuri convorbiri telefonice cu prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, cu viceprim-ministrul moldovean, Andrei Năstase, şi cu omologul său din această ţară, Igor Dodon, informează Administraţia Prezidenţială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Potrivit sursei citate, aceste discuţii telefonice au avut loc în contextul politic din Republica Moldova de după instalarea noului Guvern şi în condiţiile în care, la iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis, prin concluziile Consiliului European din 20 – 21 iunie, liderii europeni au salutat transferul paşnic de putere de la Chişinău şi au agreat consolidarea sprijinului Uniunii Europene pentru R. Moldova pe baza unor măsuri concrete.

În cadrul convorbirilor telefonice cu prim-ministrul Maia Sandu şi cu viceprim-ministrul Andrei Năstase, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat susţinerea României şi a sa personală, în condiţiile angajamentului clar şi concret al noului Guvern pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru avansarea Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, precum şi pentru continuarea proiectelor de cooperare, mai ales a celor de interconectare strategică, derulate de România în Republica Moldova, componente importante ale Parteneriatului Strategic.

Preşedintele României a subliniat faptul că ţara noastră va sprijini transformările democratice reale, implementarea principiilor statului de drept, a angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere cu UE, precum şi a reformelor necesare pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a exprimat deschiderea ca România, pe baza solicitărilor concrete ale Republicii Moldova, să acorde asistenţă dedicată pentru consolidarea instituţiilor din domenii prioritare pentru Republica Moldova“, arată Administraţia Prezidenţială.

Premierul Maia Sandu a mulţumit preşedintelui Iohannis pentru sprijinul constant acordat de România cetăţenilor din Republica Moldova şi pentru oferta de sprijin pentru consolidarea instituţiilor moldovene, urmând ca, în cooperare cu partea română, să fie identificate domeniile unde este nevoie de asistenţă prioritară.

Prim-ministrul moldovean a exprimat angajamentul Guvernului pe care îl conduce pentru continuarea parcursului european al ţării, a implementării Acordului de Asociere, precum şi pentru Parteneriatul Strategic cu România.

Citiți și Klaus Iohannis, convorbire telefonică cu Maia Sandu: La invitația președintelui, premierul Republicii Moldova va efectua în România prima sa vizită în străinătate

Administraţia Prezidenţială precizează că cei doi înalţi demnitari au convenit continuarea şi aprofundarea dialogului bilateral cu ocazia vizitei pe care premierul moldovean Maia Sandu o va efectua la Bucureşti pe 2 iulie. De asemenea, a fost convenită efectuarea unei vizite la Bucureşti, la începutul lunii iulie, a viceprim-ministrului Andrei Năstase.

Preşedintele Iohannis a urat succes celor doi înalţi demnitari în îndeplinirea mandatelor lor de mare răspundere pentru viitorul cetăţenilor Republicii Moldova.

Citiți și Klaus Iohannis și Igor Dodon, convorbire telefonică: Șeful statului a fost invitat în Republica Moldova de omologul de la Chișinău

În cadrul convorbirii telefonice cu preşedintele Igor Dodon, Klaus Iohannis a subliniat importanţa menţinerii parcursului european al Republicii Moldova, a implementării Acordului de Asociere şi a Acordului Cuprinzător şi Aprofundat de Liber Schimb şi a reformelor necesare pentru apropierea de UE, pentru menţinerea poziţiei Republicii Moldova în privinţa reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrităţii teritoriale în graniţele internaţional recunoscute şi cu neafectarea vectorului său proeuropean, precum şi a consolidării comunităţii de limbă, cultură şi istorie care stă la baza relaţiei speciale dintre România şi Republica Moldova.

Preşedintele Igor Dodon a exprimat recunoştinţa pentru sprijinul acordat de România în diverse domenii de interes direct pentru dezvoltarea Republicii Moldova şi a reiterat poziţia sa, exprimată la data de 14 iunie, privind dorinţa de a susţine şi continua Parteneriatul Strategic bilateral cu România, care este şi principalul partener comercial al Republicii Moldova, alături de parcursul european al ţării sale, şi aplicarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Continue Reading

Summitul pentru simplificarea accesării fondurilor structurale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending