Connect with us

G20

De la summitul G20, liderii UE au discutat la telefon cu Maia Sandu despre situația energetică și criza gazelor din Republica Moldova

Published

on

© Charles Michel/ Twitter

Președinții Consiliului European și Comisiei Europene au avut sâmbătă, de la summitul G20, convorbiri telefonice cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pe tema problemelor aprovizionării cu gaze, Chișinăul solicitând anterior sprijin european.

Am discutat la telefon cu președinta Maia Sandu în marja G20 pentru a primi ultimele informații cu privire la situația energetică din Moldova“, a scris Charles Michel, președintele Consiliului European, pe Twitter.

De cealaltă parte, președinta Maia Sandu a comunicat că a avut convorbiri telefonice atât cu președintele Consiliului European, cât și cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ea a precizat că i-a mulțumit lui Charles Michel pentru “pentru sprijinul și asistența neprețuite oferite de partenerii noștri europeni în timpul acestei crize a gazului”.

Diversificarea aprovizionării cu energie este esențială pentru ca Moldova să devină mai rezistentă în anii următori“, a scris ea, pe Twitter.

Într-un mesaj separat, Maia Sandu a indicat că a discutat cu Ursula von der Leyen depsre evoluțiile crizei gazului în Republica Moldova, subliniind că așteaptă să consolideze cooperarea energetică cu UE.

Convorbirile lui Sandu cu liderii UE au avut loc după ce vineri gigantul rus Gazprom şi Republica Moldova au anunţat prelungirea cu cinci ani a unui acord de livrare a gazului rusesc către Chişinău, care se confruntă cu penurii şi reproşează Moscovei că a crescut preţurile.

Comisia Europeană va acorda un sprijin financiar de 60 de milioane de euro pentru Republica Moldova să facă față problemei aprovizionării cu gaze, a anunțat miercuri șefa instituției europene, Ursula von der Leyen, după o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, și o convorbire telefonică prealabilă cu Maia Sandu.

Întrevederea a avut loc în contextul în care Uniunea Europeană și Republica Moldova au organizat joi cea de-a șasea reuniune a Consiliului de asociere, întâlnirea având loc în contextul crizei acute a aprovizionării cu gaze naturale în Moldova, UE reafirmând angajamentul ferm de a consolida asocierea politică și de a aprofunda integrarea economică a Republicii Moldova.

În acest cadru, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a avertizat că gazele naturale sunt utilizate ca “armă geopolitică” împotriva Republicii Moldova.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

G20

Canada se opune participării Rusiei la următorul summit G20

Published

on

© Prime Minister of Canada

Premierul canadian, Justin Trudeau, consideră că Rusia nu își are locul la următorul summit G20 deoarece nu poate fi considerată un ”partener constructiv”, anunță AFP, citat de Agerpres.

Acesta a explicat că ”nu putem sta cu Rusia la masă”, anunțând că a discutat acest subiect cu șeful statului indonezian, a cărui țară deține anul acesta președinția G20.

”Nu are sens să avem o discuţie despre creşterea economică globală dacă ţara responsabilă de o mare parte a tulburărilor se află în jurul mesei”, a adăugat prim-ministrul canadian.

Decizia aparţine G20, un format creat pentru a promova dialogul între vechile puteri industriale ale G7 şi giganţii economici emergenţi precum China, Brazilia şi Rusia.

”Este logic ca Vladimir Putin să nu fie (prezent) anul acesta. (În privinţa unei) expulzări pe termen lung, va trebui să avem o discuţie în acest sens”, a adăugat premierul Trudeau.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a solicitat săptămâna trecut excluderea Rusiei din G20.

Indonezia, care deţine preşedinţia G20, a declarat că va rămâne ”imparţială”, în timp ce China a spus deja că preşedintele Vladimir Putin ar trebui să participe la summitul programat să aibă loc la sfârşitul acestui an.

Amintim că Rusia a fost exclusă din G8, grup cea a devenit acum G7, după anexarea ilegală a Peninsulei ucrainene Crimeea, gest condamnat de comunitatea internațională care a impus de atunci sancțiuni ce sunt reînnoite periodic.

Continue Reading

G20

G20 – Joe Biden a reunit UE și liderii din 14 țări la un summit privind rezilienţa lanţului de aprovizionare global: Aceasta este puterea Americii când lucrează cu aliaţii

Published

on

© White House

Summitul G20 de la Roma “a arătat puterea Americii atunci când aceasta se implică”, a declarat preşedintele american Joe Biden la finalul reuniunii de două zile a celor mai puternici lideri ai planetei și în cadrul căreia liderul de la Casa Albă a organizat “un summit privind rezilienţa lanţului de aprovizionare global cu Uniunea Europeană şi alte 14 ţări ce împărtăşesc aceleaşi idei”.

“Ceea ce am văzut aici este puterea Americii atunci când se angajează şi lucrează cu aliaţii noştri parteneri asupra problemelor. Nimic nu poate înlocui negocierile faţă în faţă pentru cooperarea pe plan mondial”, a spus el, conform declarațiilor transcrise de Casa Albă.

Potrivit acestuia, G20 a produs totuşi rezultate tangibile asupra climei, economiei şi pandemiei de COVID-19, însă a arătat că are o dezamăgire cu privire la China și la Rusia.

“Dezamăgirea se referă la faptul că Rusia și China, practic nu au apărut în ceea ce privește orice angajamente pentru a aborda schimbările climatice. Și există un motiv pentru care oamenii ar trebui să fie dezamăgiți de acest lucru. Eu însumi am considerat-o dezamăgitoare”, a spus Biden, în contextul în care președinții Vladimir Putin și Xi Jinping nu au participat fizic la summitul G20, ei adresându-se prin videoconferință, iar cele două țări fiind reprezentate de miniștrii de externe Serghei Lavrov și Wang Yi.

 

Înainte de finalul summitului, Biden a anunţat noi măsuri pentru reglementarea problemelor întâmpinate de lanţul de aprovizionare pe plan global.

El a organizat o reuniune la nivel înalt privind reziliența lanțului de aprovizionare la nivel mondial, împreună cu Uniunea Europeană și 14 țări care împărtășesc aceleași idei, pentru a promova o mai mare cooperare internațională în ceea ce privește perturbările pe termen scurt ale lanțului de aprovizionare și pentru a trasa o cale de consolidare și diversificare a întregului ecosistem al lanțului de aprovizionare pe termen lung – de la materii prime, produse intermediare și finite, producție, până la transport, logistică, depozitare și distribuție.

 

Prezent în faţa presei la Roma, înconjurat de alţi lideri mondiali veniţi fizic în capitala italiană, Biden a subliniat importanţa primordială a bunelor condiţii de aprovizionare pentru “majoritatea cetăţenilor”.

“În timpul acestei pandemii, am constatat întârzieri în livrările de automobile sau electronice”, a amintit el, relatează Agerpres.

Administraţia SUA este preocupată de aceste dificultăţi de aprovizionare pe plan global care, de la reluarea activităţilor, au dus la creşterea preţurilor şi sporesc temerile privind o inflaţie mai îndelungată decât se previziona şi care îi nemulţumeşte pe americani.

Între măsurile concrete anunţate de Biden se numără o finanţare suplimentară a asistenţei tehnice pentru Mexic şi partenerii SUA din America centrală în scopul rezolvării blocajelor de ordin logistic.

Va urma de asemenea să fie semnat un decret vizând accelerarea livrării de materiale militare “pentru a reacţiona mai rapid la insuficienţe”, a mai spus Biden.

“Nu ne putem relua activităţile ca de obicei după ce am văzut cum epidemia a întrerupt lanţul de aprovizionare. Coordonarea este cheia. Trebuie să lucrăm împreună”, a subliniat Biden.

Pentru 2022 este prevăzut de altfel un summit internaţional ce va reuni companii private, sindicate şi alte instituţii sub egida Departamentelor de Stat şi comerţului american, în vederea reluării funcţionării lanţului de aprovizionare.

Reuniunea găzduită de Biden a fost salutată de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În cadrul unui summit de două zile desfășurat la Roma, înaintea conferinței COP26 privind clima, liderii celor mai puternice și industrializate 20 de țări ale lumii (G20), la care se alătură și Uniunea Europeană, au reafirmat angajamentul Acordului de la Paris din 2015 de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale. De asemenea, aceștia s-au angajat să îmbunătățească accesul global la vaccinurile COVID-19 în țările în curs de dezvoltare și să pună în aplicare o reformă globală a impozitului pe profit pentru companiile multinaționale până în anul 2023. Într-o notă distinctă, Statele Unite și Uniunea Europeană au deschis “o nouă eră a cooperării transatlantice”, cele două părți hotărând să elimine tarifele privind oțelul și aluminiul, să își întrerupă litigiile la Organizația Mondială a Comerțului pe această temă și să pună bazele unui acord global durabil pentru a reduce amprenta de carbon generată din comercializarea produselor din oțel și aluminiu.

Continue Reading

G20

Ovații și trandafiri pentru Angela Merkel la ultimul său summit G20: “O campioană a multilateralismului. Vom prețui această moștenire”

Published

on

© Palazzo Chigi/ governo.it

Liderii din G20 reuniţi la Roma au ovaţionat-o duminică pe şefa executivului german Angela Merkel, cu prilejul ultimei ei participări la summit în calitate de cancelar, relatează dpa.

Premierul italian Mario Draghi, gazda summitului, i-a oferit Angelei Merkel un buchet de trandafiri multicolori, în timp ce ceilalţi şefi de stat şi guvern participanţi s-au ridicat de pe scaune şi au aplaudat.

“Doresc să-i adresez mulţumiri speciale Angelei Merkel, pentru care acesta este ultimul summit G20 în calitate de cancelar al Germaniei, după 16 ani în funcţie”, a spus Draghi, potrivit Agerpres.

“Cancelarul Merkel a fost un adevărat campion al multilateralismului şi ordinii internaţionale bazate pe reguli. Leadershipul şi determinarea sa de a construi consens au fost de nepreţuit pentru acest grup. Vom preţui această moştenire pentru foarte multă vreme. Mulţumim, dragă doamnă cancelar, dragă Angela”, a adăugat premierul italian.

 

Summitul G20 este cel de-al patrulea summit major din acest an care a marcat ultimele reprezentanții ale Angelei Merkel pe scena lumii.

Despărțirea Angelei Merkel de marea scenă politică europeană și internațională a început în luna iunie, ea participând pentru ultima dată la summit-urile G7 și NATO, structuri și organizații unde, de asemenea, a căpătat o poziție longevivă.

Totodată, în ultimele luni mai mulți lideri occidentali au găzduit vizite ale longevivului lideri transatlantic. Pe 15 iulie, la Casa Albă, președintele SUA Joe Biden a elogiat “natura istorică” a mandatelor Angelei Merkel: “Ai fost un apărător de neclintit al Europei unite și al alianței transatlantice. Îmi va fi dor să te văd la summiturile noastre”. Cel mai recent, ea a fost laureată cu Premiul “Carol al V-lea” de regele Spaniei pentru că reprezintă “spiritul celei mai bune Europe unite”.

Consiliul European de toamnă de la Bruxelles din 21-22 octombrie, o reuniune altfel ordinară și prevăzută în calendarul politic instituțional, a fost scena unui moment demn de a fi înscris în cronica istoriei integrării europene. Liderii statelor membre au organizat o ceremonie de adio pentru cancelarul german Angela Merkel, aflată la cel de-al 107-lea și (probabil) ultimul său Consiliu European înainte de a se retrage de la conducerea celei mai mari puteri europene, după 16 ani, și de a se îndrepta către panteonul integrării europene. Mai mult, în cadrul ceremoniei de adio organizate de liderii europeni, care a cuprins o fotografie de familie, un cadou simbolic și aplauze la scenă deschisă, omologii săi europeni i-au rezervat cancelarului german o surpriză aparte: un mesaj video din partea unuia dintre cei mai apropiați parteneri internaționali ai Angelei Merkel, fostul președinte american Barack Obama.

De asemenea, într-un discurs de omagiere, Charles Michel – care prezidează summiturile UE – a descris-o pe Merkel ca fiind “un monument” și a spus că fără ea reuniunile “vor fi ca Roma fără Vatican sau Parisul fără Turnul Eiffel”.

În cadrul unui summit de două zile desfășurat la Roma, înaintea conferinței COP26 privind clima, liderii celor mai puternice și industrializate 20 de țări ale lumii (G20), la care se alătură și Uniunea Europeană, au reafirmat angajamentul Acordului de la Paris din 2015 de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale. De asemenea, aceștia s-au angajat să îmbunătățească accesul global la vaccinurile COVID-19 în țările în curs de dezvoltare și să pună în aplicare o reformă globală a impozitului pe profit pentru companiile multinaționale până în anul 2023.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL14 mins ago

Dmitro Kuleba: Ucraina este alături de poporul și guvernul „Moldovei prietene în fața amenințărilor reînnoite din partea Moscovei”

INTERNAȚIONAL35 mins ago

Șeful diplomației UE anunță că Iranul și Statele Unite vor relua negocierile privind Acordul nuclear iranian „în zilele următoare”

G73 hours ago

Miniștrii de externe ai G7 și Josep Borrell cer Moscovei să deblocheze porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de alimente

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Premierul britanic se teme că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Rusia o pace neconvenabilă

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Casa Albă: SUA, Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Marea Britanie au lansat o alianță pentru a combate influența Chinei în Pacific

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Volodimir Zelenski: Ucraina nu mai este o țară terță, este un viitor partener egal pentru cel puțin 27 de țări UE

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Șeful diplomației române, apel la acțiune globală fermă și pragmatică în rezolvarea rapidă a actualului blocaj privind exportul de cereale din porturile ucrainene

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Bogdan Aurescu și ministrul de externe din Republica Coreea au convenit să reia agenda de vizite oficiale la București și consultările politice cu caracter regulat

SUA20 hours ago

O zi “seismică” în SUA: Curtea Supremă revocă protejarea dreptului femeilor la avort. Joe Biden denunță o decizie care “duce America cu 150 de ani înapoi în timp”

NATO21 hours ago

Sondaj NATO înainte de summitul istoric de la Madrid: Peste 80% dintre români consideră că România este mai sigură datorită Alianței și că aceasta este importantă pentru viitorul securității lor

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis: Îmi doresc să ajungem la ce am descris în prima mea campanie prezidențială, ca România și Moldova să fie împreună în UE

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, despre amânarea aderării României la spațiul Schengen: “Și pentru noi reprezintă o frustrare”

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, despre renunțarea la votul în unanimitate la nivelul UE: Este de dorit o arhitectură decizională “mai suplă”, dar acest lucru implică multe “complicații procedurale”

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis este de acord cu comunitatea politică europeană propusă de Macron: Nu creăm un înlocuitor la aderare, dar nici așteptarea falsă că un stat va deveni automat membru UE

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, optimist că R. Moldova și Ucraina vor deveni candidate la UE: Acest statut este o “garanție că integrarea europeană se va întâmpla”

Cristian Bușoi2 days ago

Dosarul Stocării Gazelor: Acordul negociat de eurodeputatul Cristian Bușoi asigură că depozitele de gaze din UE vor fi umplute la cel puțin 80% din capacitate până în noiembrie

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Din plenul PE, Andrej Plenković transmite sprijinul „de neclintit” al Croației pentru ca Ucraina să devină țară candidată la UE

INTERNAȚIONAL4 days ago

Într-un discurs adresat Uniunii Africane, Volodimir Zelenski acuză Rusia că ține Africa ”ostatică”: Pentru a elimina riscul de foamete, ”războiul de colonizare” împotriva Ucrainei trebuie să înceteze

INTERNAȚIONAL5 days ago

Declarația Summitului celor Trei Mări de la Riga: Klaus Iohannis și ceilalți lideri regionali au acordat Ucrainei statutul de “țară parteneră participantă” la Inițiativă

Eugen Tomac1 week ago

Ședință comună a Parlamentelor României și R. Moldova. Eugen Tomac: Suntem două state cu aceeași istorie, vorbim aceeași limbă. Trebuie să ne gândim la viitorul comun

Team2Share

Trending