G20
De la summitul G20, liderii UE au discutat la telefon cu Maia Sandu despre situația energetică și criza gazelor din Republica Moldova
Published
4 years agoon

Președinții Consiliului European și Comisiei Europene au avut sâmbătă, de la summitul G20, convorbiri telefonice cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pe tema problemelor aprovizionării cu gaze, Chișinăul solicitând anterior sprijin european.
“Am discutat la telefon cu președinta Maia Sandu în marja G20 pentru a primi ultimele informații cu privire la situația energetică din Moldova“, a scris Charles Michel, președintele Consiliului European, pe Twitter.
Call with President @sandumaiamd in the margins of @g20org to get the latest update on the energy situation in Moldova 🇲🇩 pic.twitter.com/wt3fQYU67Y
— Charles Michel (@eucopresident) October 30, 2021
De cealaltă parte, președinta Maia Sandu a comunicat că a avut convorbiri telefonice atât cu președintele Consiliului European, cât și cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Ea a precizat că i-a mulțumit lui Charles Michel pentru “pentru sprijinul și asistența neprețuite oferite de partenerii noștri europeni în timpul acestei crize a gazului”.
“Diversificarea aprovizionării cu energie este esențială pentru ca Moldova să devină mai rezistentă în anii următori“, a scris ea, pe Twitter.
Thanked today @eucopresident Charles Michel for the invaluable support & assistance provided by our European partners during this #gascrisis. Diversification of energy supply is key for #Moldova to become more resilient in the years to come.
— Maia Sandu (@sandumaiamd) October 30, 2021
Într-un mesaj separat, Maia Sandu a indicat că a discutat cu Ursula von der Leyen depsre evoluțiile crizei gazului în Republica Moldova, subliniind că așteaptă să consolideze cooperarea energetică cu UE.
Had a good exchange with President @vonderleyen on the latest #gascrisis developments in #Moldova.I thanked @EU_Commission President for the significant support and expertise provided by the #EU in the past few months. Looking forward to strengthen cooperation on energy with #EU.
— Maia Sandu (@sandumaiamd) October 30, 2021
Convorbirile lui Sandu cu liderii UE au avut loc după ce vineri gigantul rus Gazprom şi Republica Moldova au anunţat prelungirea cu cinci ani a unui acord de livrare a gazului rusesc către Chişinău, care se confruntă cu penurii şi reproşează Moscovei că a crescut preţurile.
Comisia Europeană va acorda un sprijin financiar de 60 de milioane de euro pentru Republica Moldova să facă față problemei aprovizionării cu gaze, a anunțat miercuri șefa instituției europene, Ursula von der Leyen, după o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, și o convorbire telefonică prealabilă cu Maia Sandu.
Întrevederea a avut loc în contextul în care Uniunea Europeană și Republica Moldova au organizat joi cea de-a șasea reuniune a Consiliului de asociere, întâlnirea având loc în contextul crizei acute a aprovizionării cu gaze naturale în Moldova, UE reafirmând angajamentul ferm de a consolida asocierea politică și de a aprofunda integrarea economică a Republicii Moldova.
În acest cadru, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a avertizat că gazele naturale sunt utilizate ca “armă geopolitică” împotriva Republicii Moldova.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Zelenski refuză concesiile teritoriale către Rusia în schimbul păcii, iar SUA amenință cu retragerea din negocieri dacă părțile nu vin cu „propuneri concrete”
UE are nevoie de autonomie în domeniul apărării, în contextul în care SUA își reorientează atenția spre alte regiuni, subliniază președintele Consiliului European
Franța acuză Gruparea de hackeri ruși APT28 pentru un modus operandi de ofensivă cibernetică care a vizat mai multe entități franceze
Manfred Weber, reales președinte al PPE: Suntem inima care bate a Europei și trebuie să scriem un nou program politic general de centru-dreapta
UE nu exclude o decuplare între Chișinău și Kiev în procesul de aderare la UE din cauza obiecțiilor Ungariei privind Ucraina: R. Moldova, un “elev model” care ar putea adera până în 2029
Ilie Bolojan: Spania și Turcia au devenit parteneri strategici ai Inițiativei celor Trei Mări, iar Albania și Muntenegru membri asociați
G20
Ursula von der Leyen și Antonio Costa vor călători în Africa de Sud pentru a consolida parteneriatul strategic și pentru a stimula comerțul și investițiile, într-un peisaj geopolitic aflat în schimbare
Published
2 months agoon
March 11, 2025By
Teodora Ion
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa, vor participa la 13 martie la summitul UE-Africa de Sud, găzduit de Cape Town, primul astfel de eveniment din ultimii șapte ani.
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, summitul va oferi oportunitatea de a reafirma angajamentul Europeni față de parteneriatul unic pe care îl are cu Africa de Sud, de a consolida legăturile cu această țară și de a aborda în comun problemele globale.
Acesta a oferi prilejul de a sprijini președinția sud-africană a G30 și de a pregăti summitul UE-Uniunea Africană, programat pentru a doua jumătate a acestui an.
”Peisajul geopolitic se schimbă, ceea ce face ca parteneriatele puternice să fie mai importante ca niciodată. Merg la Cape Town cu un singur obiectiv: să consolidăm relația noastră unică cu Africa de Sud în toate domeniile – ducând cooperarea noastră în domeniul comerțului, al materiilor prime esențiale și al energiei curate la nivelul următor și aducând noi investiții în cadrul Global Gateway. Mesajul meu: Europa prețuiește parteneriatul său cu Africa de Sud, la fel cum eu prețuiesc prietenia mea cu președintele Ramaphosa. Africa de Sud poate conta pe Europa. Și știu că Europa poate conta pe Africa de Sud”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
UE și Africa de Sud vor discuta modalitățile de a consolida în continuare relațiile comerciale și de investiții pe baza intereselor comune în domeniul tehnologiilor curate și al lanțurilor de aprovizionare durabile. În acest context, președinta von der Leyen va discuta, de asemenea, despre modul în care această relație înfloritoare poate avansa în cadrul noii generații de acorduri comerciale ale UE, concentrându-se pe cooperarea în materie de investiții, energie curată, competențe și tehnologie.
În cadrul reuniunii la nivel înalt, președinta von der Leyen va anunța un „pachet de investiții Global Gateway” al UE cu Africa de Sud pentru a stimula investițiile reciproc avantajoase prin subvenții și împrumuturi publice și private din partea instituțiilor financiare europene și locale. Pachetul de investiții ”Global Gateway” este ancorat în trei elemente de bază care se aliniază priorităților comune ale Africii de Sud și ale UE:
- Sprijinirea tranziției energetice echitabile prin investiții în proiecte de hidrogen ecologic, prelucrarea și rafinarea locală a mineralelor esențiale, dezvoltarea competențelor forței de muncă locale și a locurilor de muncă pentru economia ecologică.
- Consolidarea infrastructurii de conectivitate, cum ar fi coridoarele de transport, inclusiv căile ferate și porturile (dezvoltarea coridorului strategic nord-sud), logistica nepoluantă, cum ar fi stocarea energiei la scară de rețea sau decarbonizarea transportului public, precum și digitalizarea prin extinderea rețelelor de fibră optică accesibile și a infrastructurii 5G.
- Consolidarea capacității de producție de vaccinuri a Africii de Sud și stimularea lanțurilor valorice farmaceutice locale prin îmbunătățirea calității produselor farmaceutice și consolidarea competențelor privind reglementările în materie de sănătate și vaccinuri.
Acest pachet de investiții Global Gateway va combina investițiile în infrastructură cu sprijinul pentru mediul favorabil, cum ar fi consolidarea reglementărilor, consolidarea capacităților, dezvoltarea competențelor, cooperarea în domeniul cercetării și dezvoltării și standardele de durabilitate.
În contextul summitului, Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene și Infrastructura sud-africană de cercetare în domeniul medicinei nucleare (NuMeRI) vor semna, de asemenea, un acord de colaborare care vizează sprijinirea spitalelor sud-africane în vederea accelerării diagnosticării și tratării cancerului.
G20
Secretarul de stat american anunță că nu va participa la întâlnirea ministerială G20 din Africa de Sud: Treaba mea este să promovez interesele naționale, nu să încurajez antiamericanismul
Published
3 months agoon
February 6, 2025By
Teodora Ion
Secretarul de stat american Marco Rubio nu va participa la viitoarea reuniune a G20 ce va avea loc în Africa de Sud, la câteva zile după ce președintele american Donald Trump a amenințat că va sista fondurile pentru țara africană, anunță Reuters și France 24.
Între 20-21 februarie, Africa de Sud, țară care deține președinția semestrială a G20 până în noiembrie 2025, va fi gazda unei reuniuni a miniștrilor de externe din acest format.
”NU voi participa la reuniunea la nivel înalt G20 de la Johannesburg. Africa de Sud face lucruri foarte rele. Expropriază proprietatea privată. folosește G20 pentru a promova <<solidaritatea, egalitatea și durabilitatea>>. Cu alte cuvinte: DEI și schimbările climatice. Treaba mea este să promovez interesele naționale ale Americii, nu să risipesc banii contribuabililor sau să încurajez antiamericanismul”, a menționat acesta într-un mesaj publicat pe X.
I will NOT attend the G20 summit in Johannesburg.
South Africa is doing very bad things. Expropriating private property. Using G20 to promote “solidarity, equality, & sustainability.” In other words: DEI and climate change.
My job is to advance America’s national interests, not…
— Secretary Marco Rubio (@SecRubio) February 5, 2025
La sfârșitul lunii trecute, președintele sud-african Cyril Ramaphosa a semnat o lege care permite statului să confiște terenuri fără compensații în anumite circumstanțe pentru a aborda disparitățile rasiale și de altă natură în ceea ce privește proprietatea funciară, ceea ce a stârnit reacții rapide din interiorul Casei Albe, informează Politico Europe.
Luni, Ramaphosa a ripostat la promisiunea lui Trump de a întrerupe finanțarea americană pentru țara sa, după ce președintele SUA a afirmat că Africa de Sud ia terenuri de la ”anumite clase de oameni”.
Musk, care s-a născut în Africa de Sud, a pus paie pe foc, întrebându-l pe Ramaphosa pe social media: ”De ce aveți legi ale proprietății în mod deschis rasiste?”
Absența Statelor Unite, cea mai mare economie a lumii, ar marca o lovitură majoră pentru G20, care are rolul de a reprezenta cele mai mari economii ale lumii.
Reuniunea i-ar fi putut oferi lui Rubio o primă ocazie de a se întâlni cu omologul său rus, ministrul de externe Serghei Lavrov, în contextul în care Trump face presiuni diplomatice privind războiul din Ucraina.
G20
Țările din G20 au convenit să depună eforturi pentru impozitarea super-bogaților lumii
Published
9 months agoon
July 28, 2024By
Teodora Ion
Cele mai puternice guverne ale lumii nu au ajuns la un acord cu privire la o taxă globală pentru miliardari, dar au promis să continue să discute această idee, potrivit Politico Europe.
În cadrul unei reuniuni la Rio de Janeiro, miniștrii de finanțe din țările G20 au convenit asupra necesității de a colabora în ceea ce privește impozitarea celor mai bogate persoane din lume – o prioritate pentru Brazilia, care deține președinția rotativă a G20.
”Cu respectarea deplină a suveranității fiscale, vom încerca să ne angajăm în cooperare pentru a ne asigura că persoanele fizice cu averi foarte mari sunt impozitate în mod eficient”, se arată în declarația adoptată.
”Inegalitățile de avere și de venit subminează creșterea economică și coeziunea socială și agravează vulnerabilitățile sociale”, continuă documentul, conform Deutsche Welle.
Președinta Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a salutat poziția G20 privind ”echitatea fiscală”, calificând drept ”oportună și binevenită” decizia de a coopera în ceea ce privește impozitarea persoanelor foarte bogate.
Problema sensibilă a combaterii evaziunii fiscale a miliardarilor a dominat reuniunea de două zile din orașul brazilian care va găzdui un summit G20 în noiembrie.
Brazilia a avansat anterior ideea unei taxe globale asupra celor mai bogate persoane din lume, inspirată de revizuirea impozitului pe profit discutată în cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Ideea, concepută de Gabriel Zucman, consilier G20, ar consta într-o taxă de minimum 2% asupra celor mai bogați 3 000 de miliardari din lume, care ar putea debloca aproximativ 250 de miliarde de dolari pe an la nivel global.
Însă această propunere este extrem de controversată și se confruntă cu reacții negative, inclusiv din partea ministrului german al finanțelor, Christian Lindner, și a secretarului Trezoreriei SUA, Janet Yellen, aceasta din urmă declarând la Rio că SUA ”nu văd necesitatea sau nu cred că este de dorit să încerce să negocieze un acord global în acest sens”.
Într-o declarație, Zucman, care a anticipat deja că este prea devreme ca țările G20 să ajungă la un acord cu privire la propunerea sa, a declarat că salută ”un consens între țările G20 cu privire la faptul că modul în care impozităm super-bogații trebuie să fie corectat”.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Turcia și Italia continuă să își consolideze cooperarea în domeniul industriei de apărare prin noi proiecte, fixând un nou obiectiv anual privind schimburile comerciale

Zelenski refuză concesiile teritoriale către Rusia în schimbul păcii, iar SUA amenință cu retragerea din negocieri dacă părțile nu vin cu „propuneri concrete”

UE are nevoie de autonomie în domeniul apărării, în contextul în care SUA își reorientează atenția spre alte regiuni, subliniază președintele Consiliului European

Franța acuză Gruparea de hackeri ruși APT28 pentru un modus operandi de ofensivă cibernetică care a vizat mai multe entități franceze

Manfred Weber, reales președinte al PPE: Suntem inima care bate a Europei și trebuie să scriem un nou program politic general de centru-dreapta

UE nu exclude o decuplare între Chișinău și Kiev în procesul de aderare la UE din cauza obiecțiilor Ungariei privind Ucraina: R. Moldova, un “elev model” care ar putea adera până în 2029

Ilie Bolojan: Spania și Turcia au devenit parteneri strategici ai Inițiativei celor Trei Mări, iar Albania și Muntenegru membri asociați

Summitul Inițiativei celor Trei Mări: Proiectele energetice strategice ale României și cooperarea cu SUA au fost apreciate, subliniază Ilie Bolojan

Summitul celor Trei Mări: Lucrările în România la Via Carpathia, un proiect emblematic care leagă Marea Baltică de Marea Neagră, ar putea începe în această toamnă, afirmă Ilie Bolojan

Colaborarea strânsă dintre ICI București și Danubius Exim a contribuit la transformarea cadrului fiscal din România într-unul adaptat realităților digitale, în beneficiul cetățenilor și instituțiilor, subliniază Adrian-Victor Vevera

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ1 week ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- ROMÂNIA1 week ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
- ROMÂNIA5 days ago
Astăzi în istorie: 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE. Câteva rezultate ale unei integrări istorice