Connect with us

INTERNAȚIONAL

De la Tbilisi, Angela Merkel pune frână visului euro-atlantic al Georgiei: Nu vedem o aderare rapidă la NATO, aceasta este poziția Germaniei

Published

on

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a respins vineri ipoteza unei aderări rapide a Georgiei la NATO, la 10 ani de când țările membre NATO au recunoscut, la summitul de la București din 2008, aspirațiile euro-atlantice ale Tbilisi-ului.

Nu văd o aderare rapidă la NATO pentru Georgia, aceasta este poziţia Germaniei“, a declarat Merkel în timpul unei întâlniri cu studenţii Universităţii din Tbilisi, capitala acestei ţări din Caucazul de Sud, informează Agerpres.

FOTO: Bundesregierung

Lucrurile se întâmplă în mod gradual“, a adăugat ea, în condiţiile în care autorităţile georgiene şi-au fixat drept obiectiv aderarea la Uniunea Europeană UE şi la NATO, mai punctează sursa citată.

Declarațiile lui Merkel, care efectuează un turneu în Georgia, Armenia și Azerbaidjan, au loc în condițiile în care tot aceasta reprezenta Germania la summitul NATO de la București din 2008, atunci când țara sa și Franța condusă de Nicolas Sarkozy s-au numărat printre membrii care au blocat acordarea statutului de candidat oficial Georgiei. Pe de altă parte, turneul lui Merkel în regiune și vizita în Georgia au loc la câteva zile după ce cancelarul german l-a primit pe președintele rus Vladimir Putin la Meseberg.

Reamintim că recunoașterea aspirațiilor euro-atlantice ale Georgiei, validate ca atare la summitul NATO de la București din 2008, a fost urmată de războiul ruso-georgian la capătul căruia Osetia de Sud și Abhazia au devenit provincii separatiste susținute de Federația Rusă. 

Citiți și Declarație comună a României, Statelor Unite și altor opt state prietene ale Georgiei la zece ani de la conflictul ruso-georgian: Solicităm Rusiei să își retragă forțele de pe teritoriile ocupate

Un acord de pace a fost mediat de către preşedintele francez de la acea vreme Nicolas Sarkozy, dar Moscova a recunoscut independenţa celor două regiuni separatiste georgiene – Osetia de Sud şi Abhazia – unde menţine de atunci o puternică prezenţă militară.

În 2018, la zece ani de la summitul de la București, țările NATO reunite la summit-ul de la Bruxelles au cerut Rusiei să își retragă trupele staționate ilegal în Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

Mai mult, în raport cu Georgia, NATO și-a reafirmat sprijinul pentru aspirațiile euro-atlantice.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Șeful Pentagonului, discuție telefonică cu ministrul român al apărării după ce Biden a aprobat ajutorul pentru Ucraina. Susținerea Kievului împotriva agresiunii Rusiei, principala temă a convorbirii

Published

on

© MApN

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele american Joe Biden a promulgat pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina și a semnat livrarea primului lot de echipamente militare în valoare de 1 miliard de dolari.

Potrivit unui comunicat al MApN remis CaleaEuropeană.ro, discuțiile Tîlvăr – Austin au vizat, în principal, situația de securitate generată de războiul de agresiune și sprijinul necondiționat pentru Ucraina, fiind reiterată importanța menținerii unității transatlantice în actualul context de securitate.

“Alături de Statele Unite și de aliați, România rămâne pe deplin solidară cu Ucraina. Vom continua să oferim sprijin multidimensional pentru susținerea efortului defensiv ucrainean împotriva agresiunii ruse. Este important să continuăm să răspundem împreună nevoilor de sprijin”, a transmis ministrul român al apărării.

În cadrul discuțiilor a fost reiterată necesitatea continuării eforturilor bilaterale în vederea consolidării securităţii euro-atlantice şi aprofundării Parteneriatului Strategic România-SUA.

“Parteneriatul cu Statele Unite reprezintă o prioriate pentru România şi pentru Ministerul Apărării Naționale. Continuăm să avansăm în dezvoltarea proiectelor comune, consolidând, astfel, cooperarea între țările noastre în plan militar. Am mulțumit secretarului american al apărării pentru prezența consistentă a trupelor americane pe teritoriul național”, a arătat ministrul apărării naţionale.

Discuțiile dintre cei doi oficiali au oferit, de asemenea, oportunitatea dezbaterii unor elemente de interes în pregătirea reuniunii Grupului de contact pentru Ucraina, care va avea loc vineri, 26 aprilie, precum și stabilirea obiectivelor comune în perspectiva Summit-ului de la Washington din această vară.

În final, atât partea română, cât și partea americană au reconfirmat angajamentul comun pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

Published

on

© The White House

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a promulgat miercuri pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, adoptat de Congres după mai multe luni de dispute între democraţi şi republicani, transmite Reuters, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski mulțumindu-i lui Biden pentru promulgarea acestui sprijin și cu președintele Consiliului European, Charles Michel, salutând “munca neobosită” a liderului de la Casa Albă.

Primele noi livrări de echipamente militare americane vor pleca spre Kiev în orele următoarele, a spus Biden într-o declaraţie de presă transmisă de la Casa Albă.

“În orele următoare, efectiv în câteva ore, vom începe să trimitem Ucrainei muniţii pentru apărare antiaeriană, muniţie pentru sistemele de rachete şi vehicule blindate”, a promis preşedintele.

 

Astăzi, am răspuns la chemarea istoriei în acest punct critic de cotitură. Odată cu semnarea pachetului nostru de securitate națională, spunem lumii că America este hotărâtă pentru democrație și libertate și împotriva tiraniei și opresiunii“, a scris Biden, ulterior, pe platforma de socializare X.

Ultimele livrări gratuite de arme şi muniţii americane pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia datează din decembrie, când au fost epuizate fondurile aprobate.

De atunci, potrivit Kievului, Ucraina a cheltuit circa patru miliarde de dolari pentru a achiziţiona arme şi muniţii care să compenseze întârzierea noilor ajutoare occidentale.

Proiectul de lege include 61 de miliarde de dolari în ajutor pentru Ucraina și 26 de miliarde de dolari pentru Israel, precum și 1 miliard de dolari în asistență umanitară pentru Gaza și 8 miliarde de dolari pentru a contracara puterea militară a Chinei.

Impactul legislației a fost imediat, cu Biden care a spus că a aprobat un prim miliard de dolari în livrări de arme pentru Ucraina și că fluxul acestor arme va începe în câteva ore.

Potrivit Departamentului de Stat, pachetul de ajutor inițial include vehicule, muniție de apărare antiaeriană Stinger, muniție suplimentară pentru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate, muniție de artilerie de 155 mm, muniție antitanc TOW și Javelin și alte arme care pot fi folosite imediat pe câmpul de luptă.

În urma unei reevaluări contabile efectuate de Pentagon, în luna martie Statele Unite au mai reuşit totuşi să furnizeze Kievului un ajutor militar de 300 de milioane de dolari.

În declaraţia sa, Biden i-a mulţumit preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor, republicanul Mike Johnson, care a acceptat în cele din urmă deblocarea acestui pachet, după atacul iranian cu drone şi rachete asupra Israelului din noaptea de 13-14 aprilie.

“Nu ne abandonăm aliaţii, îi susţinem. Nu lăsăm tiranii să câştige, ne opunem lor. Nu asistăm ca spectatori la evoluţiile lumii, le modelăm”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

“Nu ne înclinăm în faţa nimănui. A nimănui! Şi cu siguranţă nu în faţa lui Vladimir Putin”, a subliniat Biden. “Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială!”, a indicat el, bucuros că pachetul de ajutor pentru Ucraina, Israel şi Taiwan a devenit în sfârşit lege.

Continue Reading

SUA

Joe Biden transmite că va „acționa rapid” pentru a trimite Ucrainei un nou ajutor militar după adoptarea pachetului de asistență de 61 mld. de dolari

Published

on

© The White House

Președintele Joe Biden i-a transmis omologului ucrainean Volodimir Zelenski că va „acționa rapid” pentru a trimite Ucrainei un nou ajutor militar, după ce parlamentarii americani au adoptat un pachet de sprijin de 61 miliarde de dolari, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Camera Reprezentanților a aprobat proiectul de lege sâmbătă, după luni de blocaj politic din partea Republicanilor, Senatul adoptând pachetul de sprijin marți.

Într-o stenogramă a convorbirii telefonice publicată de Casa Albă, președintele american a declarat că administrația sa are „un angajament de durată de a sprijini Ucraina în timp ce își apără libertatea împotriva agresiunii rusești”. Biden a promis un sprijin „semnificativ” pentru Kiev – inclusiv mai multe sisteme de apărare aeriană.

Casa Albă a mai precizat că Biden s-a angajat să ajute Ucraina „să mențină stabilitatea financiară, să reconstruiască infrastructura critică în urma atacurilor rusești și să sprijine reformele pe măsură ce Ucraina avansează pe calea integrării euro-atlantice”.

Totodată, Biden a transmis că va semna„ acest proiect de lege şi mă voi adresa poporului american de îndată ce va ajunge mâine pe biroul meu”.

Tot marți, în urma convorbirii telefonice cu omologul american, Zelenski a anunțat că Ucraina şi Statele Unite „au început să lucreze” la un acord bilateral de securitate.

Pachetul de ajutor aprobat de Congres include peste 9 miliarde de dolari asistență economică sub forma unor împrumuturi nerambursabile.

Liderul american a discutat luni și cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Într-un rezumat al convorbirii telefonice publicat de cabinetul său, von der Leyen a declarat că cei doi au discutat despre „sprijinul lor ferm pentru Ucraina, care se apără împotriva agresiunii rusești” și despre „modul în care sprijinul internațional susținut este vital pentru lupta Ucrainei pentru libertate”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
POLITICĂ4 hours ago

Sondaj INSCOP alegeri locale: PSD – 28,4%, PNL – 26,7%, AUR – 14,4%. Echilibru de forțe în interiorul coaliției de guvernare, cu social-democrații în scădere (2%) și liberalii în creștere (1%)

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Bloomberg: Macron, care a jucat un rol cheie în ascensiunea Ursulei von der Leyen, caută susținere pentru a-l numi pe Mario Draghi la șefia Comisiei Europene

ALEGERI EUROPENE 20245 hours ago

Alegeri europene: Președinția Belgiei la Consiliul UE a activat un mecanism politic integrat al țărilor și instituțiilor UE pentru a dejuca interferențele externe

NATO5 hours ago

Șeful Pentagonului, discuție telefonică cu ministrul român al apărării după ce Biden a aprobat ajutorul pentru Ucraina. Susținerea Kievului împotriva agresiunii Rusiei, principala temă a convorbirii

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

Corina Crețu9 hours ago

În contextul aderării României la Schengen aerian și maritim, Corina Crețu salută revizuirea regulilor care guvernează spațiul de liberă circulație în vederea consolidării acestui drept

Rareș Bogdan9 hours ago

Rareș Bogdan anunță „revoluția tarifelor la internet în roaming” după amendamentele depuse în PE privind desființarea suprataxării și anularea „politicii utilizării rezonabile”

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE9 hours ago

”Dezvoltarea capacității administrative în domeniul guvernării publice”. Mircea Abrudean speră că acest proiect ”să fie o bază solidă în implementarea reformelor din PNRR, precum și în procesul de aderare la OCDE”

PARLAMENTUL EUROPEAN10 hours ago

Parlamentul European extinde lista încălcărilor rutiere care declanșează investigații transfrontaliere și consolidează cooperarea între țările UE în domeniul siguranței rutiere

PARLAMENTUL EUROPEAN10 hours ago

Parlamentul European adoptă cardurile de handicap și de parcare la nivelul UE

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA16 hours ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL2 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.3 days ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA6 days ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA1 week ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA1 week ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

Trending