De la tribuna Adunării Generale a ONU, Donald Trump critică ”ideologia globalismului”: Îmbrățișăm patriotismul. SUA vor alege mereu independența în fața dominației

Președintele american, Donald Trump, a anunțat în discursul său susținut la cea de-a 73-a reuniune a Adunării Generale a ONU că Statele Unite ale Americii vor să-și limiteze contribuția la 25% din bugetul operațiunilor Națiunilor Unite, ajutorul oferit de Washington fiind rezervat ”țărilor prietene”.

Liderul de la Casa Albă a criticat ”ideologia globalismului” și a pledat în favoare patriotismului și respectării suveranității naționale, anunță AFP și DPA, citat de Agerpres.

Foto: Donald Trump/ Twitter

”Ca parte a eforturilor noastre de reformă a ONU, le-am spus negocitatorilor noștri că SUA nu vor mai plăti mai mult de 25% din bugetul operațiunilor de menținere a păcii”, (6,689 de miliarde de dolari, dintre care 28,5% plătite de Washington până acum), cu scopul de a încuraja alte ţări să împartă această grea povară”, a spus Donald Trump.

Liderul de la Casa Albă a anunțat, de asemenea, o revizuire a ajutorului acordat de SUA altor state care, în viziunea sa ”este cel mai mare donator din lume”. Acesta a anunțat că Washington va oferi, pe viitor, ”ajutor internațional numai celor care ne respectă și, sincer, prietenilor noștri”.

Pe de altă parte, Donald Trump, a elogiat încă o dată ”suveranitatea” și ”patriotismul” și a atacat virulent Curtea Penală Internațională (CPI), pe care a acuzat-o că nu are ”nicio legitimitate și nicio autoritate”.

”Statele Unite nu sprijină și nu recunosc CPI” care ”revendică o jurisdicție aproape universală asupra cetățenilor din toate țările, încălcând principiile justiției și ale echității”, a mai spus Trump.

Nu vom abandona niciodată suveranitatea americană în faţa unei birocraţii mondiale nealese şi iresponsabile”, a spus el, respingând ‘ideologia globalismului’.

Respingem ideologia globalismului şi îmbrăţisăm doctrina patriotismului (…) Statele Unite vor alege mereu independenţa în faţa guvernanţei globale, controlului şi dominaţiei. Statele Unite nu vă vor spune cum trebuie să trăiţi, ori să munciţi sau să vă rugaţi (…) Vă cerem în schimb doar să ne respectaţi suveranitatea”, a punctat preşedintele american.

De la sosirea lui Donald Trump la Casa Albă, Statele Unite au cunoscut o reorientare, actuala adminsitrație avândo poziție explicită – atât la nivel discursiv, cât și la nivel faptic – privind intenția sa de a se îndepărta de principiile după care s-a ghidat politica americană și care a pus bazele leadershipului american din ultimele șapte decenii.

Sloganul președintelui american Donald Trump – ”America înainte de toate” – conceput inițial de către izolaționiștii care încercau să blocheze implicarea SUA în războiul împotriva fascismului, a țintit către noțiunile tradiționale de securitate globală colectivă și către noțiunea de comerț reciproc avantajos. Ostilitatea și scepticismul administrației cu privire la acordurile internaționale cu caracter obligatoriu referitoare la mediu (n.r. Acordul de la Paris privind schimbările climatice), controlul armamentului (n.r. Acordul nuclear cu Iranul) și nu numai au confirmat o reorientare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.