Connect with us

INTERNAȚIONAL

De la tribuna ONU, Biden și Zelenski cer unitate globală împotriva agresorului numit “Rusia”. Scholz avertizează că “soluțiile false” vor duce la o pace dictatorială

Published

on

© United Nations

Prima zi a discursurilor de la tribuna Adunării Generale a ONU, reunită la New York pentru cea de-a 78-a sesiune anuală, a fost influențată de apelurile președintelui american Joe Biden și președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la unitate globală în fața agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, precum și de avertismentul cancelarului german Olaf Scholz asupra “soluțiilor false” în căutarea păcii în Ucraina. 

Vorbind printre primii, liderul de la Casa Albă a făcut un apel energic pentru ca lumea să se opună invaziei Rusiei în Ucraina, cerând liderilor să rămână fermi în sprijinul președintelui Volodimir Zelenski și al națiunii sale, în timp ce războiul se îndreaptă spre a doua toamnă, relatează Reuters și CNN.

“Rusia crede că lumea se va plictisi și îi va permite să brutalizeze Ucraina fără consecințe”, a declarat Biden în discursul său în fața Adunării Generale a ONU. “Dacă permitem ca Ucraina să fie ciopârțită, este independența oricărei națiuni în siguranță?”.

“Dar vă întreb: dacă abandonăm principiile fondatoare ale ONU pentru a linişti un agresor, ce stat membru al acestei organizaţii se va mai putea simţi protejat? Dacă lăsăm Ucraina să fie dezmembrată, mai este garantată independenţa naţiunilor? După umila mea părere, răspunsul este nu”, a spus preşedintele SUA în discursul său, la care a asistat, între alţii, omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

 

Biden a stârnit aplauze atunci când a precizat că Statele Unite și aliații săi vor fi alături de lupta pentru libertate a Ucrainei. “Rusia este singura responsabilă pentru acest război. Doar Rusia are puterea de a pune capăt imediat acestui război”, a spus președintele american.

El a subliniat că “nicio ţară nu poate răspunde singură provocărilor de astăzi”. “Istoria noastră nu trebuie să ne dicteze viitorul”, a spus Biden în debutul discursului, amintind de recenta sa vizită în Vietnam, fost duşman virulent al Statelor Unite devenit un important partener comercial.

“Adversarii pot deveni parteneri, provocările copleşitoare pot fi depăşite, rănile adânci se pot vindeca”, a declarat liderul de la Casa Albă, asigurând că Statele Unite “urmăresc o lume mai sigură, mai prosperă, mai echitabilă pentru toţi, pentru că ştim că viitorul nostru este legat de al vostru”.

Liderul de la Casa Albă a făcut în acelaşi discurs referire la China, afirmând că SUA nu doresc să intre în conflict cu aceasta, ci vor o “competiţie gestionată responsabil”.

În ceea ce-l privește, președintele ucrainean a urcat pe podiumul Adunării Generale a ONU pentru prima dată după ce Rusia i-a invadat țara, declanșând o agresiune militară în toată regula împotriva Ucrainei.

Zelenski a făcut apel la liderii mondiali să dea dovadă de unitate în fața “agresiunii” continue a Rusiei în Ucraina, declarând în fața Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite că Moscova “înarmează” alimentele și energia.

Vorbind de la sediul ONU din New York pentru prima dată de la izbucnirea conflictului de anul trecut, Zelenski a descris marți invazia rusă în Ucraina ca fiind o amenințare existențială la adresa ordinii globale, asemănătoare cu armele nucleare.

 

Trebuie să acționăm uniți pentru a-l învinge pe agresor și să ne concentrăm toate capacitățile și energia pentru a face față acestor provocări“, a spus el, în limba engleză. “Este nevoie de unitatea noastră pentru a ne asigura că agresiunea nu se va mai întâmpla”.

Zelenski a criticat Moscova pentru ceea ce el a spus că a fost o “încercare de a transforma în armă penuria de alimente la nivel global în schimbul recunoașterii unora, dacă nu a tuturor teritoriilor capturate”. De asemenea, el a acuzat Rusia de comiterea unui genocid prin răpirea copiilor ucraineni și a declarat că Kievul lucrează la pregătirea unui summit global pentru pace.

Mai mult, el a amintit că Ucraina a renunțat în anii 1990 la al treilea cel mai mare arsenal în schimbul unor garanții de securitate. “Lumea a decis atunci că Rusia ar trebui să devină deținătoarea unei astfel de puteri. Totuși, istoria arată că Rusia a fost cea care a meritat cel mai mult dezarmarea nucleară. Iar Rusia o merită și acum – teroriștii nu au dreptul să dețină arme nucleare”, a spus Zelenski.

După participarea la Adunarea Generală a ONU de la New York, liderul ucrainean se va deplasa la Washington, unde va fi primit de Biden la Casa Albă și se va întâlni cu liderii Congresului cu scopul consolidării sprijinul financiar și militar al SUA pentru a face față agresiunii Rusiei.

În absența președintelui francez Emmanuel Macron, rămas la Paris pentru a-l primi într-o vizită de stat pe regele Charles al III-lea, atenția cu privire la vocea Europei a fost îndreptate spre cancelarul german Olaf Scholz, care s-a adresat pentru a doua oară în această calitate liderilor lumii.

El a avertizat asupra “soluțiilor false” în căutarea păcii în Ucraina în timpul discursului său la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, relatează Deutsche Welle.

“Căci pacea fără libertate se numește opresiune. Pacea fără dreptate se numește dictatură. Moscova trebuie să înțeleagă în sfârșit acest lucru”, a declarat Scholz, făcând apel la președintele rus Vladimir Putin să pună capăt războiului.

Ucrainenii “luptau pentru viețile și libertatea lor, pentru independența și integritatea teritorială a țării lor, pentru păstrarea principiilor la care ne-am angajat cu toții în Carta ONU”, a spus Scholz.

“Și președintele Rusiei este cel care poate pune capăt războiului în orice moment cu un singur ordin”, a adăugat el, într-un ecou al afirmațiilor președintelui american Joe Biden.

Scholz a susținut comentariile secretarului general Antonio Guterres cu privire la necesitatea unei reforme a Consiliului de Securitate al ONU, fapt subliniat și de Biden.

Scholz a spus că ONU trebuie să “reflecte realitatea unei lumi multipolare”, iar acest lucru nu s-a întâmplat până acum: “Nicăieri nu este mai evident acest lucru decât în componența Consiliului de Securitate”.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

REPUBLICA MOLDOVA

Consiliul UE subliniază “valoarea adăugată” a Misiunii UE în R. Moldova pentru “politica de securitate și apărare comună” în actualul mediu geostrategic

Published

on

© European Union 2023

Consiliul Uniunii Europene a aprobat luni concluziile privind politica de securitate și apărare comună (PSAC) civilă, subliniind valoarea adăugată a misiunilor civile ale PSAC în mediul geostrategic actual, confirmată de înființarea a trei noi misiuni în Armenia, Moldova și Golful Guineea în 2023, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Consiliul salută primii pași făcuți în vederea sporirii eficacității PSAC civile, în conformitate cu Pactul PSAC civilă 2023, precum și instituirea unui proces de dezvoltare a capacităților civile (CCDP) în 2024. Se prevede organizarea unei prime conferințe anuale a capacităților civile în cadrul CCDP în primul semestru al anului 2024.

Concluziile evidențiază activitatea esențială desfășurată de EUAM Ucraina în sprijinul reformei sectorului de securitate ucrainean, al gestionării integrate a frontierelor, precum și eforturile depuse în domeniul investigării și urmăririi penale a crimelor internaționale și al restabilirii statului de drept în teritoriile eliberate și adiacente, ca urmare a adaptării mandatului misiunii ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei. De asemenea, Consiliul reiterează importanța activității desfășurate de Misiunea de parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova și de Misiunea UE în Armenia.

Consiliul salută lansarea Inițiativei UE în materie de securitate și apărare în sprijinul țărilor din Africa de Vest din Golful Guineea, cu scopul de a consolida capacitățile serviciilor și forțelor de securitate și de apărare pentru a răspunde la presiunea teroristă.

În plus, concluziile subliniază apelul Consiliului de a depune eforturi continue pentru a asigura coerența PSAC civilă cu alte instrumente ale UE, precum și necesitatea de a îmbunătăți modularitatea și scalabilitatea misiunilor PSAC civile.

Consiliul îl invită pe Înaltul Reprezentant să organizeze o discuție anuală privind PSAC civilă în cadrul Consiliului Afaceri Externe.

La 21 martie 2022, Consiliul a aprobat “O busolă strategică pentru securitate și apărare – Pentru o Uniune Europeană care își protejează cetățenii, valorile și interesele și contribuie la pacea și securitatea internațională”.

În urma Busolei Strategice, noul Compact civil PSAC, a fost aprobat în mai 2023. Acest nou cadru de politică pentru PSAC civilă se bazează pe primul Compact adoptat în noiembrie 2018 și sporește eficacitatea și capacitățile misiunilor PSAC civile prin angajamente concrete, rezultate și termene semnate de statele membre și instituțiile UE.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu, distinsă cu Premiul “Mihnea Constantinescu” decernat de Institutul Aspen România ca apreciere pentru păstrarea “traiectoriei pro-europene a R. Moldova”

Published

on

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit Premiul “Mihnea Constantinescu – Leadership bazat pe valori” acordat de Institutul Aspen România, în cadrul celei de a 13-a ediţii a Galei Premiilor Aspen pentru Leadership.

Evenimentul, desfăşurat vinerea trecută şi care a marcat 17 ani de activitate a Institutului, a adus recunoaştere persoanelor şi organizaţiilor care şi-au lăsat amprenta asupra societăţii româneşti şi globale în anul 2023, care au fost exemple de conduită etică şi profesională, în domenii precum serviciul public, tehnologia, cercetarea şi inovarea, arta sau patrimoniul cultural.

“Prin premiul acordat, Institutul Aspen România îşi exprimă aprecierea faţă de eforturile neîntrerupte ale doamnei preşedintă de a păstra Republica Moldova pe traiectoria sa pro-europeană, demonstrând nu doar un înalt profesionalism, ci şi calităţile unui model de leadership autentic”, a precizat Institutul Aspen România într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În cadrul evenimentului, trofeul a fost primit în numele Maiei Sandu de către ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă.

Premiul “Mihnea Constantinescu – Leadership bazat pe valori” se acordă în fiecare an de către Institutul Aspen România unui lider din sectorul public sau unei organizaţii internaţionale care s-a remarcat în domeniul său de activitate, sprijinind şi promovând constant valorile unui model de leadership de excelenţă.

La ediţiile precedente ale Galei Aspen, premiul a fost acordat unor personalităţi precum: Roberta Metsola (preşedintele Parlamentului European), Jens Stoltenberg (secretarul general al NATO), Pierre Moscovici (fost membru al Comisiei Europene), Michel Barnier (fost negociator-şef al Comisiei Europene pentru relaţia cu Regatul Unit al Marii Britanii) etc.

Alte premii acordate în cadrul Galei au fost:

* Premiul “Serviciu Public cu Demnitate” – generalului Daniel Petrescu, şef al Statului Major al Apărării în perioada 1 decembrie 2019 – 30 noiembrie 2023, pentru eforturile excepţionale în a-şi îndeplini misiunea, devenind un model pentru comunitate datorită standardelor sale morale şi profesionale impecabile

* Premiul “Inovaţie şi Tehnologie” – Răzvan Bologa, preşedinte al CyberKnowledge Club şi CEO Nextlab.tech

* Premiul “Artă şi Societate” i-a revenit Muzeului de Artă Recentă (MARe)

* Premiul “Patrimoniu Cultural şi Societate” – proiectului “Ambulanţa pentru Monumente”, iniţiat de Asociaţia Monumentum

* Premiul Aspen pentru “Iniţiativă Socială”, votat de comunitatea absolvenţilor programelor de leadership ale Institutului Aspen România, a fost acordat proiectului “Romania Debates”, iniţiat de Vlad Ciobanu, absolvent al Programului Aspen pentru Tineri Lideri.

Grantul din partea comunităţii de absolvenţi ai programelor de leadership ale Institutului Aspen România a fost acordat proiectului “Ai Jedi School”, iniţiat de Despina Donca, Claudia Gherman, David Timiş şi Ciprian Zamfirescu, participanţi în cadrul ediţiei 2023 a Programului Aspen pentru Tineri Lideri. 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Volodimir Zelenski afirmă că a avut un schimb de replici ”foarte direct” cu Viktor Orban, înaintea unui summit care are pe agendă aprobarea începerii negocierilor de aderare la UE cu Ucraina

Published

on

© European Union, 2023

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat că a avut duminică un schimb verbal ”foarte direct” cu premierul Ungariei, Viktor Orban, prilejuit de ceremonia de învestire a președintelui argentinian Javier Milei, desfășurată la Buenos Aires, dialogul dintre cei doi având loc înaintea unui summit important pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, informează EFE și Reuters, citate de Agerpres.

”A fost cât se poate de sincer – şi, evident, a fost vorba despre problemele noastre europene”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn postat pe canalul Telegram luni dimineaţă.

Liderul de la Budapesta i-a scris președintelui Consiliului European, Charles Michel, pentru a-l îndemna să elimine de pe agenda discuțiilor prilejuite de summitul șefilor de stat sau de guvern tema referitoare la deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și cea care face trimitere la sprjinul financiar de 50 de miliarde de euro destinat Kievului, pentru ambele fiind nevoie de unanimitate, doar că Viktor Orban pare pregătit să năruie intenția UE de a face noi pași pentru extindere și de a continua sprjinul pentru Ucraina, fapt ce a atras revolta Germaniei, exprimată prin vocea ministrului de externe Annalena Baerbock

Din dorința de a ridica opoziția lui Orban, președintele francez l-a primit pe acesta la Paris pentru discuții, iar țările membre UE au au aprobat PNRR-ul Ungariei și plata primei tranșe, așteptându-se ca executivul european să decidă deblocarea condiționată a fondurilor de coeziune pentru Budapesta.

Anterior acestui moment,  președintele Consiliului European Charles Michel a efectuat o vizită la Budapesta în încercarea de a reduce tensiunile cu liderul ungar și de a salva summitul din decembrie.

Șefii de stat sau de guvern se reunesc în perioada 14-15 decembrie la Bruxelles pentru a discuta, printre altele, despre politica de extindere a UE, în speță deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, dar și pentru a aborda chestiunile legate de sprijinul pe termen lung pentru Ucraina prin pachetul de 50 de miliarde de euro, care cuprinde granturi și împrumuturi în condiții avantajoase ce ar urma să fie acordate, dacă trece de votul liderilor europeni, începând cu anul 2024, timp de trei ani.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.18 mins ago

Într-o reacție ce pare îndreptată spre Ungaria, Dmitro Kuleba spune că ”nu puteți merge împotriva cursului istoriei”: Ucraina va deveni membră a UE. Singura întrebare este dacă cineva va încetini procesul

CONSILIUL UE1 hour ago

Ministrul german de externe subliniază importanța continuării sprijinirii Ucrainei pentru a-și putea ”elibera poporul din iad”: Este în interesul nostru de securitate

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Consiliul UE subliniază “valoarea adăugată” a Misiunii UE în R. Moldova pentru “politica de securitate și apărare comună” în actualul mediu geostrategic

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Maia Sandu, distinsă cu Premiul “Mihnea Constantinescu” decernat de Institutul Aspen România ca apreciere pentru păstrarea “traiectoriei pro-europene a R. Moldova”

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Patru lideri europeni solicită o dezbatere la summitul Consiliului European pentru a stabili o poziție clară asupra situației din Gaza, considerând urgentă sprijinirea unui proces politic pentru soluția a două state

ROMÂNIA2 hours ago

“Air Schengen” pentru România și Bulgaria? Austria a anunțat oficial condițiile pentru ca România și Bulgaria să intre în Schengen cu frontierele aeriene

COMUNICATE DE PRESĂ3 hours ago

New Strategy Center organizează, la Sinaia, conferința internațională “The Reconstruction of Ukraine and the Strategic Role of Romania”

U.E.3 hours ago

Premierul Estoniei atrage atenția asupra campaniei de dezinformare a Rusiei care urmărește ”să ne facă să credem că sprijinul pentru Ucraina este o cauză fără speranţă”: Putem demonstra contrariul

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Volodimir Zelenski afirmă că a avut un schimb de replici ”foarte direct” cu Viktor Orban, înaintea unui summit care are pe agendă aprobarea începerii negocierilor de aderare la UE cu Ucraina

Mircea Hava4 hours ago

Eurodeputatul Mircea Hava: Viitorul UE este unul în care granițele interne sunt nimic mai mult decât linii pe o hartă

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Ciolacu: Am reușit să setăm premisele pentru ca România să devină un hub de investiții și suport logistic pentru marile proiecte americane

ROMÂNIA6 days ago

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

ROMÂNIA7 days ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO2 weeks ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Trending