ONU
De la tribuna ONU, Erdogan îl compară pe Netanyahu cu Hitler: Sistemul ONU moare în Gaza. Valorile pe care Occidentul pretinde că le apără mor
Published
2 weeks agoon
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a susținut un discurs dezlănțuit pe podiumul Adunării Generale a ONU de la New York, atrăgând atenția că sistemul internațional reprezentat de Organizația Națiunilor Unite moare în Gaza și la fel și “valorile pe care Occidentul pretinde că le apără”, în timp ce l-a comparat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu cu dictatorul nazist Adolf Hitler.
“Sistemul ONU moare în Gaza, nu numai copiii”, a declarat marţi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în faţa liderilor din lumea întreagă reuniţi la New York pentru Adunarea Generală a ONU, potrivit Agerpres.
Preşedintele turc, susţinător declarat al dreptului palestinienilor la rezistenţă, a calificat ONU drept o “structură disfuncţională”.
“Valorile pe care Occidentul pretinde că le apără mor, adevărul moare, speranţele umanităţii de a trăi într-o lume mai dreaptă mor una câte una… Pun întrebarea deschis organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului: cei care trăiesc şi mor în Gaza şi în Cisiordania nu sunt fiinţe umane?”, a continuat Erdogan, afirmând că Gaza a devenit “cel mai mare cimitir de copii şi femei din lume”.
“Îi întreb pe jurnaliştii de la ONU: nu sunt jurnaliştii ucişi în Gaza, colegii voştri?”, a adresat el o altă întrebare retorică.
“Ce aşteptaţi pentru a opri masacrele care antrenează întreaga regiune în război?”, a mai întrebat Erdogan, reiterând că “administraţia israeliană comite un genocid” împotriva poporului palestinian. “La fel cum Hitler a fost oprit de o alianţă a umanităţii în urmă cu 70 de ani, Netanyahu şi reţeaua sa de asasini trebuie de asemenea să fie opriţi de o alianţă a umanităţii”, a afirmat preşedintele turc.
“Cât timp veţi mai suporta ruşinea de a fi martori ai acestui masacru? Ce se întâmplă în Palestina este semnul unui mare colaps moral”, a continuat el, estimând că “guvernul Israelului calcă în picioare legea internaţională cu fiecare prilej”.
“Cei care se presupune că fac eforturi pentru un armistiţiu continuă să trimită arme şi muniţie Israelului prin spatele scenei, pentru a-şi putea continua masacrele. Asta este incoerenţă şi nesinceritate”, a afirmat Erdogan.
El a mai spus că Turcia este alături de poporul libanez în contextul în care Israelul vizează combatanţi ai Hezbollah într-o campanie de lovituri aeriene asupra ţării vecine.
Pe de altă parte, Erdogan nu a pierdut prilejul de a face apel de la tribuna ONU la “recunoaşterea Republicii Turce a Ciprului de Nord (RTCN) şi la stabilirea de relaţii diplomatice”.
Formaţiunea statală rezultată în 1974 în urma invadării părţii de nord a Ciprului de către armata turcă este în prezent recunoscută numai de Turcia.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
La un an de la atacul terorist al Hamas asupra Israelului, liderii instituțiilor UE fac apel la pace și la combaterea antisemitismului
PE se reunește în sesiune plenară. Principalele teme: implicațiile reintroducerii controalelor la frontieră pentru viitorul Schengen, prioritățile președinției ungare a Consiliului UE, ingerința Rusiei în R. Moldova
Secretarul general al ONU cere încetarea „violențelor șocante” în Fâșia Gaza și Liban: „Este timpul să reducem la tăcere armele”
România ajută cu produse alimentare populația civilă din Liban
Mesajul Premierului Marcel Ciolacu după repatrierea românilor din Liban: România nu-și abandonează niciodată cetățenii aflați în dificultate
Liderii din G7 își exprimă ”profunda îngrijorare față de escaladarea” situației din Orientul Mijlociu și consideră că ”o soluție diplomatică este încă posibilă”: Un conflict regional nu este în interesul nimănui
INTERNAȚIONAL
Secretarul general al ONU cere încetarea „violențelor șocante” în Fâșia Gaza și Liban: „Este timpul să reducem la tăcere armele”
Published
1 day agoon
October 6, 2024By
REDACTIASecretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut sâmbătă încetarea „violenţelor şocante” şi a „vărsării de sânge” în Fâşia Gaza şi Liban, cu două zile înainte de împlinirea unui an de la lansarea pe 7 octombrie 2023 a atacului fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra teritoriului israelian, care a condus la declanşarea războiului din Gaza, relatează duminică AFP, potrivit Agerpres.
„Această zi este o ocazie pentru comunitatea internaţională de a condamna încă o dată cu voce tare actele abominabile ale Hamas, inclusiv luarea de ostatici”, a declarat Guterres într-un comunicat publicat sâmbătă.
Secretarul general al ONU a făcut apel la „eliberarea imediată şi necondiţionată” a ostaticilor, cerând în acelaşi timp Hamas „să permită Comitetului Internaţional al Crucii Roşii să viziteze aceşti ostatici”.
Din cele 251 de persoane răpite în timpul atacului din 7 octombrie, 97 sunt încă ostatici în Gaza, dintre care 64 se presupune că sunt în viaţă şi 33 morţi.
Atacul Hamas asupra teritoriului israelian s-a soldat cu 1.205 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP realizat pe baza cifrelor oficiale israeliene, inclusiv ostatici care au murit sau au fost ucişi în captivitate în Fâşia Gaza.
Ca represalii, Israelul a lansat o operaţiune militară în care au fost ucise până în prezent cel puţin 41.825 de persoane în Gaza, majoritatea civili, potrivit guvernului din Gaza condus de Hamas.
„Din 7 octombrie, a fost declanşat un val de violenţe şocante şi vărsare de sânge. Este timpul să eliberăm ostaticii. Este timpul să reducem la tăcere armele. Este timpul să oprim suferinţa care a cuprins regiunea”, a spus Guterres.
De asemenea, șeful ONU și-a exprimat totodată îngrijorarea cu privire la extinderea conflictului în Liban împotriva mişcării Hezbollah, susţinută de Iran.
„Războiul care a urmat atacurilor teribile de acum un an încă distruge vieţi şi provoacă suferinţe umane profunde palestinienilor din Gaza şi acum, poporului libanez”, a mai spus el.
ONU
Secretarul de stat american califică drept ”total iresponsabile” amenințările lui Putin privind utilizarea armelor nucleare
Published
2 weeks agoon
September 27, 2024By
Teodora IonSecretarul de stat american Antony Blinken a calificat drept ”total iresposabile” amenințările lui Vladimir Putin de a recurge la arma nucleară în cazul unei ”lansări masive” de atacuri aeriene împotriva Rusiei, anunță France Presse și Reuters, potrivit Agerpres.
Oficialul american a semnalat că Putin și-a ales prost momentul pentru a transmite astfel de avertismente Occidentului, în contextul în care liderii lumii s-au reunit la New York pentru a participa la Adunarea Generală a ONU.
”Este total iresponsabil”, a afirmat Blinken într-un interviu acordat joi postului de televiziune american MSNBC.
”Cred că mulţi pe plan internaţional, inclusiv China, s-au exprimat clar în trecut despre această problemă atunci când el (Putin) a agitat sabia nucleară în trecut”, a evocat şeful Departamentului de Stat.
”A face acest lucru acum, când lumea s-au reunit la New York, inclusiv pentru a vorbi despre necesitatea unei mai mari dezarmări şi neproliferări, va fi foarte prost perceput în întreaga lume”, a adăugat Antony Blinken în marja Adunării Generale a ONU.
În remarcile cheie de miercuri seară, președintele rus a declarat că guvernul său ia în considerare schimbarea regulilor și a precondițiilor în jurul cărora Rusia își va folosi arsenalul nuclear, informează BBC.
Ucraina este un stat care nu deține arme nucleare și care primește sprijin militar din partea SUA și a altor țări cu arme nucleare.
Comentariile sale vin în contextul în care Kievul solicită aprobarea de a utiliza rachete occidentale cu rază lungă de acțiune împotriva siturilor militare din Rusia.
Răspunzând remarcilor lui Putin, șeful de cabinet al lui Zelenski, Andriy Yermak, a declarat că Rusia ”nu mai are nimic altceva decât șantajul nuclear pentru a intimida lumea”.
China, aliat al Rusiei, a făcut, de asemenea, apel la calm, relatând că președintele Xi Jinping l-a avertizat pe Putin împotriva utilizării armelor nucleare.
Dar miercuri, după o reuniune cu Consiliul său de Securitate, Putin a anunțat propunerea de extindere radicală.
O nouă doctrină nucleară ar ”stabili în mod clar condițiile pentru ca Rusia să treacă la utilizarea armelor nucleare”, a avertizat el – și a spus că astfel de scenarii includ atacuri cu rachete convenționale împotriva Moscovei.
El a spus că Rusia ar lua în considerare o astfel de ”posibilitate” de a utiliza arme nucleare dacă ar detecta începutul unei lansări masive de rachete, avioane și drone pe teritoriul său, care ar prezenta o ”amenințare critică” la adresa suveranității țării.
De la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, statele care dețin arme nucleare s-au angajat într-o politică de descurajare, care se bazează pe ideea că, dacă statele beligerante ar lansa atacuri nucleare majore, ar duce la o distrugere reciprocă asigurată.
Există însă și arme nucleare tactice, care sunt focoase mai mici, concepute pentru a distruge ținte fără a produce precipitații radioactive pe scară largă.
În iunie, Putin a adresat un avertisment țărilor europene care sprijină Ucraina, afirmând că Rusia are ”mult mai multe (arme nucleare tactice) decât există pe continentul european, chiar dacă Statele Unite le aduc pe ale lor”.
ONU
Alina Gorghiu: Trebuie să accelerăm eforturile de implementare a Agendei ONU privind Femeile, Pacea și Securitatea. Abordarea României are câteva elemente unice care funcționează
Published
2 weeks agoon
September 26, 2024By
Teodora IonÎn ritmul actual, vom atinge paritatea de gen în 40 de ani, în toate domeniile, nu doar sectorul de securitate, unde reprezentarea femeilor este și mai scăzută, a arătat ministrul Justiției, Alina Gorghiu.
Potrivit unui comunicat al ministerului, aceasta a participat la Reuniunea Ministerială privind Femeile, Pacea și Securitatea (FPS), în marja celei de-a 79-a Adunare Generală a ONU.
”Trebuie să accelerăm eforturile de implementare a Agendei ONU privind Femeile, Pacea și Securitatea. Abordarea României are câteva elemente unice care funcționează. Ministerul nostru al Apărării conduce acest efort național. Avem un ofițer ca punct focal național. Manuela Mihai este aici cu mine. Am nominalizat consilieri de gen în toate instituțiile din sectorul de securitate. Există un grup de lucru național pentru monitorizarea implementării acestuia”, a subliniat aceasta.
Ea a amintit că România a adoptat în august a doua Strategie Națională pentru Agenda FPS și Planul Național de Acțiune pentru următorii 4 ani.
”De la începutul războiului, peste 10 milioane de refugiați ucraineni au traversat România. Aceasta este populația unor țări precum Grecia sau Suedia. Este mai mult decât populația din Austria sau Norvegia. Marea majoritate sunt femei. Acesta este motivul pentru care în Planul nostru național de acțiune FPS prevenirea și combaterea violenței sexuale și protejarea femeilor din taberele de refugiați sunt priorități de top. Ca ministră a Justiției, în România, gestionez un domeniu în care femeile fac legea. Suntem o majoritate sănătoasă. Văd în fiecare zi lucrurile grozave pe care femeile le pot face în justiție. În septembrie, am fost la Vilnius, unde toți miniștrii europeni ai Justiției au discutat despre crimele oribile comise împotriva femeilor și copiilor, nu uitați despre violul folosit ca armă de război. Nu-mi pot imagina cum am putea face asta fără femei la masă. Trebuie să ajungem la pace. Acțiunea rapidă trimite cel mai puternic mesaj. De aceea, am susținut cea mai rapidă modalitate de a înființa un Tribunal pentru Crima de agresiune împotriva Ucrainei. Trebuie să aducem liderii ruși în fața justiției”, a punctat ministrul Justiției.
Evenimentul a fost organizat în contextul copreședinției României, alături de S.U.A., Confederația Elvețiană și Africa de Sud. Reprezentanții din state membre ale Rețelei Globale a Punctelor Focale Naționale au insistat asupra adaptării eforturilor naționale privind implementarea agendei FPS la realitățile geopolitice actuale.
Reprezentanții din S.U.A., Confederația Elvețiană, Japonia, Africa de Sud și Norvegia au accentuat rolul femeilor în domenii noi precum cybersecuritatea. “Este necesar să investim în noua generație de forțe pentru menținerea păcii” a declarat reprezentanta Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.
Iar reprezentanta Uniunii Europene a afirmat că “Agenda Femeile, Pacea și Securitatea rămâne o prioritate de top a politicii externe a Uniunii Europene.”
De asemenea, egalitatea între bărbați și femei a fost o tema abordată și de președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul intervenției domniei sale din sesiunea plenară a Adunării Generale ONU.
România deține, în 2024, alături de S.U.A., Confederația Elvețiană și Africa de Sud, copreședinția Rețelei Globale a Punctelor Focale Naționale privind implementarea Agendei ONU “Femeile, Pacea și Securitatea”. Anul viitor se împlinesc 25 de ani de la adoptarea Rezoluției ONU 1325 privind femeile, pacea și securitatea.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Echitate digitală: Comercianții din UE solicită o mai bună aplicare a legii pentru a proteja consumatorii
Comisia Europeană va cere statelor UE să decidă aderarea României și Bulgariei la Schengen și pe cale terestră până la finalul anului
Nicolae Ciucă anunță ruperea coaliției de guvernare cu PSD: Coaliția se oprește aici. PNL rămâne în Guvern doar pentru a împiedica escaladarea abuzului de putere
Ungaria calcă pe urmele Olandei și cere Comisiei Europene o derogare de la aplicarea regulilor UE în materie de migrație și azil
Alexandru Rafila: România a urcat trei locuri în clasamentul performanței sistemelor de sănătate din UE
Ambasadoarea SUA la București subliniază importanța egalității de șanse: Pacea și prosperitatea la nivel global sunt strâns legate de echitatea de gen
ICI București participă la Bucharest Leaders’ Summit
La un an de la atacul Hamas, președintele Isaac Herzog cere comunității internaționale să sprijine ”lupta contra inamicilor” Israelului pentru ”a aduce pacea şi un viitor mai bun în regiune”
Două proiecte de patrimoniu din România, premiate la Summit-ul European al Patrimoniului Cultural 2024 de la București
UE devine emitent de tip suveran pe piețele europene de capital prin lansarea Mecanismului pentru contracte de răscumpărare (Repo)
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation
INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane
Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”
Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump
Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari
UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel
Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA
Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”
Trending
- U.E.1 week ago
Virajul electoral al Austriei: În premieră după 1945, un partid de extremă-dreaptă anti-migrație și cu rădăcini în nazism câștigă alegerile. Quo vadis “Schengen terestru” pentru România?
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: America și Lumea – izolaționism versus leadership în viziunea Condoleezzei Rice
- ROMÂNIA7 days ago
Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA
- EDITORIALE4 days ago
Iulian Chifu: Primul război de secol 21 în Europa – Ucraina și lecțiile învățate
- ROMÂNIA5 days ago
Nicolae Ciucă și-a depus candidatura pentru Cotroceni, cu mesajul că va fi un “președinte responsabil și echilibrat”: România are nevoie de o viziune liberală și de dreapta