Connect with us

MAREA BRITANIE

De la tribuna ONU, premierul britanic promite sprijin militar pentru Ucraina până la victorie și propune o “alianță NATO economică” a democrațiilor liberale

Published

on

© United Nations

Regatul Unit va continua să ofere ajutor militar Ucrainei până la victoria sa împotriva Rusiei, a promis miercuri seară noul premier britanic, Liz Truss, în faţa Adunării Generale a ONU, scrie AFP, potrivit Agerpres.

“În acest moment critic al conflictului, promit că vom menţine sau vom spori sprijinul nostru militar pentru Ucraina atât timp cât va fi necesar (…) Nu vom fi liniştiţi până când Ucraina nu va triumfa”, a dat asigurări Liz Truss de la tribuna Naţiunilor Unite, conform discursului său.

 

Miercuri mai devreme, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-un mesaj video difuzat în cursul Adunării Generale, a pledat cu forţă pentru o “pedeapsă justă” împotriva Rusiei pe care preşedintele american, Joe Biden, a acuzat-o de ”încălcarea într-o manieră neruşinată” a principiilor fondatoare ale Cartei Naţiunilor Unite.

Liz Truss a estimat că preşedintele rus, Vladimir Putin, care a anunţat miercuri dimineaţă mobilizarea a sute de mii de rezervişti, “încearcă să-şi justifice eşecul catastrofal” în Ucraina.

“Asta nu va funcţiona. Alianţa internaţională este puternică, iar Ucraina este puternică”, a spus şefa guvernului britanic.

Pentru Liz Truss, “ucrainenii nu doar îşi apără propria ţară, ci apără valorile noastre şi securitatea lumii întregi. Pentru asta noi trebuie să acţionăm”.

Prim-ministrul a promis că “Regatul Unit va cheltui 3% din PIB-ul său pentru apărare până în 2030, păstrându-şi poziţia de lider ca actor de securitate în Europa”.

În cele din urmă, ea a pledat pentru un vast plan economic liberal – un fel de alianţă “NATO economică”: “G7 şi partenerii noştri care împărtăşesc aceleaşi valori trebuie să acţioneze ca o alianţă NATO economică, pentru a ne apăra colectiv prosperitatea”. 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

MAREA BRITANIE

A fost lansat forumul bilateral româno-britanic: România invită Marea Britanie să se implice în Inițiativa celor Trei Mări

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și omologul britanic James Cleverly au deschis joi lucrările primului Forum Bilateral România – Regatul Unit, cu prilejul vizitei oficiale pe care șeful diplomației române o efectuează la Londra și care a culminat cu semnarea Declarației Comune actualizate a Parteneriatului Strategic dintre România și Marea Britanie.

Forumul Bilateral România – Regatul Unit este o inițiativă care va avea loc anual, alternativ la Londra și București, reunind reprezentanți guvernamentali, parlamentari, ai cercurilor academice, din mediul de afaceri și mediul neguvernamental din cele două țări, cu scopul identificării de oportunități de consolidare a cooperării bilaterale, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În alocuțiunea sa în deschiderea evenimentului, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat relevanța specială a Forumului, în noul cadru marcat de momentul istoric pentru relația bilaterală al semnării astăzi, cu prilejul vizitei, de către ministrul Aurescu și secretarul de stat Cleverly, a Declarației Comune actualizate a Parteneriatului Strategic dintre România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Astfel, Forumul va deveni o sursă de idei și proiecte menite să valorifice potențialul important al cooperării româno-britanice pe multiple planuri.

Citiți și Marea Britanie și România au semnat o nouă Declarație Comună a Parteneriatului Strategic și au lansat prima ediție a forumului bilateral: Vom consolida apărarea pe termen lungă a NATO pe flancul estic și la Marea Neagră

Oficialul român a evidențiat potențialul existent în sfera relațiilor economice bilaterale, atât în planul schimburilor comerciale, cât și în cel al investițiilor, îndemnându-i pe cei prezenți să exploreze noi oportunități de cooperare economică și subliniind deschiderea autorităților române pentru facilitarea investițiilor britanice în România.

Totodată, șeful diplomației române a accentuat rolul comunității românești din Regatul Unit în dezvoltarea relațiilor bilaterale, având în vedere dimensiunea semnificativă a acesteia, de peste 1,2 milioane de persoane, precum și gradul înalt de integrare socio-economică, ceea ce face ca limba română să fie a treia cea mai vorbită limbă în Anglia, și contribuția acesteia la dezvoltarea în continuare a societății britanice.

Ministrul Bogdan Aurescu s-a referit, de asemenea, la războiul din Ucraina, arătând că România și Regatul Unit împărtășesc aceleași poziții de condamnare a agresiunii ruse și susținere substanțială și consecventă a Ucrainei, precum și de sprijinire a Republicii Moldova, țară afectată puternic de consecințele războiului din imediata sa vecinătate. În acest context, ministrul român a reliefat colaborarea româno-britanică foarte bună în domeniul apărării, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul NATO, precum și perspectivele foarte bune ale relațiilor dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit, odată cu semnarea Cadrului Windsor, ce răspunde provocărilor legate de implementarea Protocolului privind Irlanda de Nord.

Ministrul Bogdan Aurescu a informat, de asemenea, că România va găzdui, în luna septembrie a acestui an, Summitul și Forumul de Afaceri ale Inițiativei celor Trei Mări și a reiterat invitația părții britanice de a se implica în susținerea acestui format deosebit de important pentru dezvoltarea conectivității în regiunea Europei Centrale și de Est.

În final, șeful diplomației române a urat succes participanților la Forum și și-a exprimat încrederea că dezbaterile vor permite identificarea de noi proiecte bilaterale în domenii de interes strategic.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Londra și Bucureștiul lansează un forum bilateral pentru un parteneriat puternic: “România și regiunea Mării Negre – un bastion central al sistemul de apărare al Regatului Unit în regiune”

Published

on

© NATO/ Flickr

Marea Britanie susține România și țările din regiunea Mării Negre în fața agresiunii ruse, este mesajul pe care Guvernul britanic, prin intermediul ministrului de externe James Cleverly, îl transmite joi dimineață pe pagina sa oficială în contextul vizitei la Londra a ministrului român externe Bogdan Aurescu pentru semnarea Declarației Comune actualizate a Parteneriatului Strategic Regatul Unit – România și pentru lansarea primei ediții a Forumului bilateral dintre Marea Britanie și România pentru a menține un parteneriat puternic între cele două națiuni aliate.

Marea Britanie își va consolida parteneriatul puternic cu România joi, 23 martie, ministrul britanic de Externe, James Cleverly, urmând să sublinieze importanța deosebită de a fi alături de partenerii români în fața agresiunii Rusiei din Ucraina vecină.

Ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, se află săptămâna aceasta la Londra pentru a se întâlni cu Ministrul britanic de Externe și pentru a semna reînnoirea Parteneriatului Strategic care să consolideze și să mențină legăturile istorice profunde și economice dintre Marea Britanie și România, de la relația comercială puternică la obiectivele comune în calitate de membri NATO.

Parteneriatul Strategic a fost stabilit pentru prima dată în 2003, marcând angajamentul comun de a dezvolta relațiile dintre cele două țări. Ministrul britanic de Externe va sublinia săptămâna aceasta că întărirea relațiilor dintre Marea Britanie și România este de o importanță semnificativă în contextul invaziei din Ucraina și al provocărilor de securitate cu care se va confrunta Europa în 2023.

Cei doi miniștri vor deschide, de asemenea, un Forum Bilateral comun la sediul Ministerului britanic de Afaceri Externe de la Londra, care va reuni reprezentanți ai guvernului și ai mediului de afaceri, parlamentari, cadre universitare și membri ai societății civile pentru a discuta despre viitorul cooperării dintre Marea Britanie și România, acoperind o serie de domenii, de la cooperarea economică, comercială și energetică, la societatea civilă și educație.

Forumul reprezintă o oportunitate pentru Marea Britanie de a-și evidenția sprijinul neclintit pentru România și regiunea Mării Negre, care formează un bastion central în sistemul de apărare al Regatului Unit în regiune. Aceasta vine după ce, în cursul acestei luni, guvernul de la Londra a anunțat o nouă finanțare pentru creșterea rezilienței în Republica Moldova, subliniind astfel sprijinul Marii Britanii pentru principiul integrității teritoriale, ca parte a eforturilor depuse alături de vecinii Rusiei pentru a ajuta la abordarea amenințării venite din partea acesteia.

În deschiderea Forumului, Ministrul britanic de Externe, James Cleverly, este așteptat să spună că “așa cum o demonstrează discuțiile cu prietenul meu, Bogdan Aurescu, țările noastre lucrează foarte strâns în ceea ce privește cele mai mari probleme care ne afectează pe noi, întreaga Europă și chiar întreaga lume.”

“Nu mai puțin de 1,2 milioane de persoane din Marea Britanie se pot numi acum atât români, cât și britanici – unii dintre ei se află astăzi aici. Este absolut corect ca, în 2023, să ne reîmprospătăm ambiția și să ne confirmăm angajamentul de a colabora îndeaproape în domeniul politicii externe, al apărării, al educației, al științei, al luptei împotriva criminalității, al opririi traficului de persoane, al comerțului și al investițiilor”, va mai continua el.

Citiți și Ministrul Bogdan Aurescu, asigurat de ministrul britanic al apărării că Londra dorește “să se implice mai mult pentru o apărare puternică pe flancul estic al NATO”

Miniștrii Cleverly și Aurescu își vor reafirma angajamentul față de apărarea colectivă în cadrul NATO și față de colaborarea în vederea întăririi relației transatlantice, în special pentru a contracara acțiunea agresivă a Rusiei în regiunea Mării Negre.

Dintre toți membrii NATO, România are cea mai lungă graniță cu Ucraina și, în consecință, a oferit sprijin pentru aproape 4 milioane de refugiați ucraineni. Pentru 100.000 dintre aceștia, România a devenit casa lor temporară. Ambasada britanică la București a oferit sprijin și în domeniul educației, permițând profesorilor ucraineni să continue să-și predea programa în România. Ministrul britanic de Externe va aduce un omagiu sprijinului generos oferit de România de la începutul invaziei ruse și până acum.

De asemenea, în cadrul evenimentului de astăzi, cele două națiuni se vor angaja să lucreze împreună pentru a consolida securitatea energetică, pentru a combate schimbările climatice, pentru a extinde legăturile dintre oameni și mediul de afaceri și pentru a promova dezvoltarea economică în ambele țări în urma pandemiei.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Ministrul Bogdan Aurescu, asigurat de ministrul britanic al apărării că Londra dorește “să se implice mai mult pentru o apărare puternică pe flancul estic al NATO”

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, la Londra, o întrevedere cu secretarul de stat pentru apărare al Regatului Unit, Ben Wallace, în contextul unei vizite în Marea Britanie în cadrul căreia va fi semnată Declarația Comună actualizată a Parteneriatului Strategic româno-britanic. 

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, în cadrul întrevederii, cei doi înalți oficiali au realizat un schimb aprofundat de opinii referitor la cooperarea bilaterală în domeniul apărării și în cadrul Alianței Nord-Atlantice, cu accent pe stabilitatea și securitatea Mării Negre, în contextul evoluțiilor actuale ale mediului internațional de securitate provocate de războiul de agresiune dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

Ambii înalți oficiali au subliniat nivelul excelent al relațiilor bilaterale în domeniul apărării, unul dintre pilonii fundamentali ai Parteneriatului Strategic Româno-Britanic, marcat de o dinamică în creștere a cooperării pe capitole specifice, de la sprijinul britanic pentru pregătirea forțelor militare române, la participarea comună la operațiuni internaționale de menținere a păcii. În context, a fost reliefat interesul comun pentru continuarea aprofundării cooperării bilaterale în acest domeniu, în conformitate cu Declarația Comună actualizată a Parteneriatului Strategic dintre România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, ce urmează a fi semnată cu ocazia vizitei de către ministrul Aurescu cu omologul britanic James Cleverly.

De asemenea, în cadrul întrevederii, șeful diplomației române a mulțumit pentru participarea Regatului Unit la misiunile de poliție aeriană ale NATO din țara noastră, precum și pentru prezența ofițerilor britanici în structurile de comandă ale Alianței în România, ca angajament clar al Regatului Unit față de securitatea flancului estic al NATO, în special la Marea Neagră. 

Cei doi miniștri au abordat, totodată, aspectele prioritare pe agenda NATO, fiind subliniată de ambele părți importanța consolidării în continuare a prezenței aliate la Marea Neagră și pe întreg flancul estic, pe fondul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Ministrul Bogdan Aurescu a evocat exemple concrete de situații îngrijorătoare generate de acțiunile iresponsabile ale Rusiei, inclusiv recenta doborâre a dronei SUA în Marea Neagră.

Ministrul Aurescu a reiterat faptul că doar o apărare puternică pe flancul estic poate proiecta o descurajare puternică. În acest sens, ministrul Ben Wallace a asigurat că Regatul Unit dorește să se implice cât mai mult în această regiune și a primit cu deschidere invitația adresată de ministrul Aurescu la Conferința privind Securitatea la Marea Neagră a Platformei Internaționale Crimeea, organizată la București împreună cu Ucraina.

Totodată, ministrul Ben Wallace a evidențiat importanța cooperării constructive și eficiente a tuturor țărilor riverane la Marea Neagră, pentru creșterea rezilienței acestei regiuni. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat eforturile României în acest sens, la nivel bilateral, dar și în formate trilaterale sau regionale relevante.

De asemenea, cei doi înalți oficiali au discutat despre prioritățile summitului NATO de la Vilnius din acest an, ministrul Aurescu arătând că este necesară implementarea tuturor deciziilor aliate luate la summitul de la Madrid, din iunie 2022, pentru consolidarea pe termen lung a posturii NATO de descurajare și apărare.

În ceea ce privește agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, cei doi miniștri au evidențiat imperativul continuării solidarității și sprijinului internațional pentru Ucraina, atât timp cât este necesar, dar și pentru partenerii cei mai vulnerabili din Vecinătatea Estică, în special Republica Moldova. 

În context, ministrul Wallace a adresat aprecieri deosebite României pentru susținerea multidimensională acordată Ucrainei, încă de la începutul războiului de agresiune, atât în cadrul bilateral, cât și din postura de stat membru UE și NATO, evidențiind rolul cheie pe care România l-a avut și îl are, inclusiv prin hub-ul logistic din nordul țării sau prin facilitarea tranzitului de cereale ucrainene.

În ceea ce privește situația din Republica Moldova, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat o evaluare detaliată a situației din statul vecin și a măsurilor ample de suport luate de țara noastră. A menționat și relevanța crescută a Moldova Support Platform, format lansat anul trecut de ministrul Aurescu, împreună cu omologii din Germania și Franța, și în cadrul căruia România și Regatul Unit co-prezidează Grupul de lucru privind combaterea corupției.

Ministrul Aurescu a subliniat relevanța continuării susținerii internaționale pentru gestionarea de către autoritățile de la Chișinău a provocărilor complexe cu care se confruntă, cu accent pe consolidarea rezilienței și securității acestui stat, mai ales în contextul acțiunilor de destabilizare ale Rusiei. A salutat faptul că România și Regatul Unit sunt țări contributoare la fondul NATO de creștere a capacităților de apărare (DCB – Defence Capacity Building) pentru Republica Moldova.

Ministrul Bogdan Aurescu a mulțumit pentru preocuparea și angajamentul demonstrate de autoritățile de la Londra față de stabilitatea și securitatea Republicii Moldova și față de această regiune în ansamblul său. Ministrul Aurescu și ministrul Wallace au evidențiat, împreună, importanța menținerii vigilenței extinse asupra întregii regiuni.

Cei doi miniștri au discutat și despre situația din Georgia și importanța menținerii cursului pro-european al acestei țări și au subliniat semnificația mandatului comun al României și Regatului Unit de Ambasade Punct de Contact NATO în această țară.

De asemenea, cei doi miniștri au avut un schimb de opinii și despre principalele evoluții de pe agenda internațională, inclusiv Orientul Mijlociu, Iran și relațiile cu China.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu efectuează, în perioada 22-23 martie 2023, o vizită în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, la invitația omologului său, secretarul de stat pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare al Regatului Unit, James Cleverly. În marja vizitei, șefii diplomațiilor română și britanică vor semna Declarația Comună actualizată a Parteneriatului Strategic dintre România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și vor deschide prima ediție a Forumului Bilateral România – Regatul Unit.

Continue Reading

Facebook

CONSILIUL EUROPEAN6 hours ago

Consiliul European: Klaus Iohannis a cerut sprijin suplimentar pentru R. Moldova și a solicitat Comisiei Europene să reanalizeze nivelul sprijinului financiar acordat fermierilor români

EVENIMENTE8 hours ago

Accelerarea transformărilor de mediu, sociale și de bună guvernare pentru societate și mediul de afaceri în România – dezbatere organizată de Global Shapers sub patronajul Ambasadei Elveției

SUA9 hours ago

Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, începe un turneu în Africa pentru a contracara prezența tot mai are a Chinei și Rusiei pe acest continent considerat de Washington ”viitorul lumii”

CHINA10 hours ago

Înainte de vizita lui Macron la Beijing, China propune un “consens strategic” cu Europa privind încetarea focului și o soluție politică a războiului din Ucraina

ROMÂNIA10 hours ago

Ambasadoarea SUA la București va depune eforturi pentru a ”extinde prezența companiilor și investițiilor americane” în țara noastră: Vom continua să sprijinim România în lupta împotriva corupției

ROMÂNIA11 hours ago

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Ursula von der Leyen reacționează după criticile lui Klaus Iohannis: Ajutorul dat fermierilor români nu este suficient. Sunt recunoscătoare României că a depus o moțiune pentru creșterea sumelor

SUA12 hours ago

Antony Blinken nu exclude, pe termen lung, negocieri privind granițele Ucrainei, dar reiterează: ”Sunt decizii pe care ucrainenii trebuie să le ia cu privire la modul în care îşi văd viitorul”

Cristian Bușoi13 hours ago

Economia transatlantică a ajuns la cote record, evidențiază eurodeputatul Cristian Bușoi: Umăr la umăr, uniți, vom depăși orice criză și vom deveni mai puternici

CONSILIUL EUROPEAN13 hours ago

Emmanuel Macron și premierul Italiei eu discutat despre nevoia de a continua eforturile pentru ”suveranitatea europeană” privind politica industrială şi decarbonizarea economiei

ROMÂNIA11 hours ago

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Premierul Nicolae Ciucă asigură R. Moldova de sprijin în fructificarea ”capitalului de simpatie fără precedent” pentru a deveni ”stat furnizor de stabilitate în regiune”

CHINA2 days ago

Secretarul de stat al SUA: Rusia și China au intrat “într-o căsătorie de convenienţă, nu din convingere”. Rusia este în mod clar “partenerul junior” în această relaţie

Daniel Buda2 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

NATO3 days ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO1 week ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE1 week ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

Team2Share

Trending