Connect with us

MAREA BRITANIE

De la tribuna Senatului francez, regele Charles al III-lea propune un parteneriat franco-britanic pentru sustenabilitate, climă și biodiversitate

Published

on

© Video Screenshot/ France 24

Regele britanic Charles al III-lea a propus joi, de la tribuna Senatului francez, ca Franţa şi Marea Britanie să se angajeze într-un “Acord pentru Durabilitate” pentru a răspunde “mai eficient la urgenţa globală în materie de climă şi biodiversitate”.

Inspirat de Antanta Cordială, un text semnat în 1904 de cele două ţări pentru a soluţiona diferendele lor foarte puternice la acea vreme, regele britanic a justificat aceasta iniţiativă în numele “exemplului trecutului” pentru a “face faţă provocărilor imense ale lumii care ne înconjoară”, într-un discurs pronunţat atât în limba franceză, cât şi în engleză.

El a călcat pe urmele mamei sale, regina Elisabeta a II-a, adresându-se parlamentarilor din camera superioară a Parlamentului francez cu un discurs în care a cerut întărirea legăturilor pentru a contribui la abordarea provocărilor de mediu ale lumii, relatează France 24.

Aflat în Franța pentru o vizită de stat de trei zile, Charles s-a concentrat pe un mesaj de unitate dintre Franța și Marea Britanie, care s-a încheiat cu un angajament personal de a consolida ceea ce el a descris drept relația “indispensabilă” dintre cele două țări în timpul său ca monarh.

“Pentru timpul care mi se acordă ca rege, mă angajez să fac tot ce pot pentru a consolida relația indispensabilă dintre Regatul Unit și Franța”, a spus el.

 

 

El a subliniat legăturile politice, istorice și culturale dintre cele două națiuni, precum și provocările reciproce cu care se confruntă Franța și Regatul Unit. O determinare comună și o alianță au fost “mai importante ca niciodată” în contextul războiului din Ucraina și pentru a proteja lumea de amenințările mediului, a spus el.

Citiți și Macron și Regele Charles al III-lea au revigorat, la Versailles, “Antanta cordială franco-britanică”: În ciuda Brexit, vom continua să scriem împreună o parte din istoria Europei

Charles a sugerat că Franța și Marea Britanie ar trebui să facă echipă pentru a aborda împreună urgențele climatice și biodiversitate cu o nouă versiune a pactului Antantei Cordiale din 1904, care a pecetluit prietenia dintre Paris și Londra.

“Aș dori să propun ca acesta să devină, de asemenea, o “Entente pour la Durabilité” (Parteneriat pentru durabilitate), pentru a aborda mai eficient urgența globală legată de climă și biodiversitate”, a spus el.

Regele a făcut referire, de asemenea, la regretata Regina Elisabeta a II-a, ea însăși o figură populară în Franța, care s-a adresat Senatului în 2004. Charles a mulțumit Franței pentru “marea bunătate” de care a arătat-o familiei regale și Regatului Unit după moartea ei în septembrie 2022.

Discursul regelui, pe care l-a ținut în engleză și franceză, a primit o primire călduroasă din partea parlamentarilor francezi, care au ovaționat în picioare când se încheia. Discursul lui Charles la Senat, camera superioară a parlamentului Franței, a fost punctul culminant diplomatic al unei zile mai informale.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

COMISIA EUROPEANA

Guvernul britanic respinge ideea de a readera la UE după ce Ursula von der Leyen a sugerat că generația mai tânără va putea “repara” greșeala Brexit

Published

on

© Ursula von der Leyen/ Twitter

Downing Street a negat că Brexitul este în pericol, în pofida sugestiilor preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform cărora următoarea generaţie ar putea pune Regatul Unit pe calea readerării la Uniunea Europeană, relatează DPA, potrivit Agerpres.

În cadrul unui eveniment găzduit Politico Europe la Bruxelles, von der Leyen a spus că ”direcţia călătoriei” este clară şi a sugerat că generaţia mai tânără va putea ”repara” greşeala reprezentată de ieşirea Regatului Unit din UE.

Întrebată dacă premierul Rishi Sunak este de acord cu această afirmaţie, purtătoarea de cuvânt a Downing Street 10 a răspuns: ”Nu. Graţie libertăţilor noastre legate de Brexit luăm în calcul, chiar acum, cum să ne consolidăm sistemul privind migraţia”.

”Graţie libertăţilor noastre legate de Brexit le garantăm pacienţilor în Regatul Unit că pot avea acces la medicamente mai rapid, că există o mai mare bunăstare a animalelor. Ne concentrăm foarte mult pe asta”, a adăugat reprezentanta executivului de la Londra.

Întrebată dacă Brexitul este în pericol, ea a răspuns negativ.

Desemnarea fostului premier David Cameron în funcţia de ministru de externe al Regatului Unit şi apelul acestuia ca ţara sa să fie ”un prieten, un vecin şi cel mai bun partener posibil” al Uniunii Europene au cauzat îngrijorări în rândul susţinătorilor Brexitului.

Şeful diplomaţiei britanice a avut miercuri, la Bruxelles, o întrevedere cu Maros Sefcovic, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, care se ocupă de chestiunile privind Brexitul la nivelul executivului european.

“Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună la chestiunile care ne interesează pe amândoi, inclusiv sprijinul pentru Ucraina, Acordul de retragere și maximizarea oportunităților oferite de Acordul de comerț și cooperare”, a scris Cameron, pe platforma X (ex-Twitter).

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Ministrul apărării, la Londra: Angel Tîlvăr și omologul britanic au discutat despre cooperarea pentru întărirea apărării și descurajării pe flancul estic al NATO

Published

on

© MApN

Ministrul apărării naționale Angel Tîlvăr și omologul său britanic, Grant Shapps, au avut luni, la Londra, o întrevedere bilaterală în cadrul căreia cei doi demnitari au discutat despre întărirea cooperării în ceea ce privește consolidarea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic al NATO.

Ministrul român al apărării și secretarul apărării britanic au avut o agendă consistentă de discuții axată pe consolidarea şi dezvoltarea parteneriatului strategic dintre cele două țări, situația de securitate de la Marea Neagră, războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina şi agenda NATO, informează MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În ceea ce privește relația bilaterală, ministrul Tîlvăr a exprimat determinarea părții române de a implementa liniile de efort din domeniul apărării şi securității, menționate în Declarația Comună România – Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord privind Parteneriatul Strategic, semnată în luna martie a acestui an.

“Am discutat cu omologul meu despre cum putem întări cooperarea în ceea ce privește consolidarea posturii de apărare şi descurajare pe flancul estic, implementarea Conceptului Strategic al NATO, dar şi nevoia de a menține un dialog constant pentru a înțelege mai bine provocările specifice fiecărei regiuni. Am avut, de asemenea, un schimb de opinii despre importanța deosebită pe care noi o acordăm Republicii Moldova şi Balcanilor de Vest“, a declarat ministrul român al apărării.

 

Ministrul Tîlvăr i-a transmis secretarului apărării Shapps îngrijorările în ceea ce privește situația de securitate din regiunea Mării Negre, de pe flancul estic al NATO, generată de o escaladare periculoasă după retragerea Rusiei din Inițiativa privind transportul cerealelor prin Marea Neagră.

“Federaţia Rusă poartă întreaga responsabilitate pentru acțiunile sale periculoase din Marea Neagră, acestea reprezentând un risc important pentru stabilitatea și pacea în regiunea Mării Negre, regiune de importanță strategică pentru NATO”, a subliniat Angel Tîlvăr.

Oficialul român a apreciat contribuția Marii Britanii la consolidarea posturii aliate de pe flancul estic și în special în regiunea Mării Negre, dovadă concretă a solidarității și unității aliate. Participarea Regatului Unit la misiunile de Poliție Aeriană Întărită din România, angajamentele viitoare şi exercițiile în format bilateral și multilateral sunt doar câteva exemple concrete ale acestor contribuții.

Cu privire la evoluția conflictului din Ucraina, ministrul Tîlvăr a apreciat sprijinul Marii Britanii asigurat forțelor armate ucrainene şi a salutat eficiența misiunii de instruire Interflex la care participă şi România. Potrivit autorităților militare britanice, peste 30.000 de militari ucraineni au fost antrenați cu succes în cadrul acestei misiuni, efort la care contribuie și instructori militari români.

Legat de agenda NATO, ministrul Tîlvăr a amintit de succesul Summit-ului de la Vilnius, prin prisma deciziilor majore adoptate privind continuarea adaptării posturii colective de descurajare și apărare. Oficialul român a exprimat determinarea României de a susține și contribui la continuarea eforturilor de implementare a posturii colective într-o abordare multi-domeniu, pe termen lung.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

MApN: Ministrul Angel Tîlvăr, vizită în Marea Britanie, unde va avea întrevederi cu omologul britanic și cu ministrul de stat pentru înzestrare

Published

on

© Angel Tîlvăr/ Facebook

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, participă, în perioada 27-29 noiembrie, în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, la Conferința dedicată inițiativei de înzestrare a NATO cu muniții și rachete, informează MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Programul vizitei include și întrevederi cu omologul britanic, Grant Shapps, și ministrul britanic de stat pentru înzestrare, James Cartlidge. 

De asemenea, oficialul român va avea convorbiri și cu șeful Apărării din Marea Britanie, amiral Sir Tony Radakin.

Citiți și Marea Britanie a vândut României două nave “vânător de mine” capabile să elimine mine rusești: Prin acordul cu România, contribuim la securitatea în Marea Neagră

Agendele de discuții aferente întâlnirilor bilaterale au incluse subiecte referitoare la situația de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, cooperarea în cadrul Alianței Nord-Atlantice din perspectiva implementării deciziilor Summit-ului NATO de la Vilnius, aspecte curente și de perspectivă referitoare la cooperarea în plan bilateral dintre cele două armate, cu accent asupra programelor de înzestrare ale Armatei Române.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
NATO1 hour ago

Trebuie să fim pregătiți pentru ”vești proaste” din Ucraina, semnalează secretarul general al NATO: ”Trebuie să sprijinim Ucraina atât în momentele bune, cât și în cele rele”

CHINA1 hour ago

Franța îndeamnă Beijingul să-și regândească comportamentul asertiv în Marea Chinei de Sud, pentru că „lumea nu are nevoie de o nouă criză”

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Op-ed | Dolors Montserrat și Marian-Jean Marinescu: Cea mai bună pregătire pentru următoarea criză? Consolidarea industriei de sănătate

ROMÂNIA2 hours ago

Klaus Iohannis, la COP28: România este o gazdă din ce în ce mai atractivă pentru fabricarea tehnologiilor verzi

CONSILIUL UE3 hours ago

“Situația actuală” a demersurilor de aderare a României și Bulgariei la Schengen se află pe agenda Consiliului JAI. O decizie nu va fi supusă la vot

ROMÂNIA3 hours ago

Ambasadoarea Kathleen Kavalec: SUA face tot ce poate pentru a consolida postura de descurajare și apărare a României pe flancul estic al NATO

ROMÂNIA3 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu românii din SUA: Nu insist să reveniți în România. În schimb, putem dezvolta lucruri împreună, precum includerea României în Visa Waiver

ENERGIE21 hours ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu John Kerry în Dubai: România se alătură Angajamentului Global privind metanul, susținut de SUA și UE, și dorește să fabrice tehnologii verzi

ENERGIE23 hours ago

COP28. Klaus Iohannis: Securitatea energetică a României va crește prin aderarea țării noastre la Alianța Solară Internațională

ENERGIE23 hours ago

Ministrul energiei Sebastian Burduja a semnat aderarea României la Alianța Solară Internațională: Avem cel mai mare potenţial solar din zona de sud-est a Europei

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO7 days ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA7 days ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA7 days ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA2 weeks ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

Trending