Connect with us

ROMÂNIA

De Ziua Europeană a Pacienţilor, autorităţile din domeniul sanitar au susţinut elaborarea unei noi legi a pacientului şi a fost propusă înfiinţarea instituţiei Avocatul Pacientului

Published

on

  Dezbaterea “Legislaţia – aliat sau duşman al pacienţilor din România?!” care a avut loc pe data de 13 martie 2012, la Casa Universitarilor din Bucureşti, s-a bucurat de un număr mare de participanţi (120), reunind autorităţile din domeniul sanitar şi reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi pentru a dezbate pe marginea problemelor cu care se confruntă pacienţii din România şi pentru a găsi soluţiile potrivite pentru rezolvarea acestora.

“Pacientul român se izbeşte zilnic de bariere în spitalele din România. De aceea trebuie să ne dezvăluiţi ceea ce vă doare ca să vă putem ajuta”, a declarat Simona Maria Vlădica, Director General Sănătatea Media Group, organizatorul evenimentului.

Punctele forte ale dezbaterii au fost: propunerea unei noi legi privind drepturile şi obligaţiile pacienţilor din România, precum şi înfiinţarea unei instituţii autonome şi independente – Avocatul Pacientului, care să apere şi să promoveze demnitatea şi drepturile pacienţilor.

Făcând referire la noua lege a drepturilor pacienţilor, Vasile Barbu, președintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, şi-a manifestat disponibilitatea de a colabora la elaborarea proiectului de lege “care să răspundă nevoilor reale ale pacienţilor, adaptată la reglementările Uniunii Europene” şi a prezentat în acest sens un draft al noii legi privind drepturile pacienţilor pe care a supus-o dezbaterii auditoriului.

În ceea ce priveşte conţinutul noii legi, Vasile Barbu a subliniat obligativitatea introducerii unei reglementări în noua lege a pacienţilor care să stipuleze faptul că “este necesară pregătirea psihologică a pacienţilor înainte de operaţie, care să fie realizată cu ajutorul unei echipe complexe, din care să facă parte şi un psiholog, care să contribuie la echilibrul psihologic al pacientului”.

“Trebuie să realizăm că suntem pacienţi şi că vom avea nevoie de îngrijiri medicale. De aceea, alături de dumneavoastră, care sunteţi centrul sănătăţii, să plecăm astăzi de aici cu o propunere de lege care să fie înaintată în Parlament”, a susţinut Cristian Hotoboc, președintele Alianţei pentru Sănătate din România.

“Este obligatorie elaborarea unei noi legi a sănătăţii. O lege bazată pe soluţionarea problemelor pacienţilor din România este chiar indicată. Aceste întâlniri sunt foarte importante, dar trebuie să aibă un efect şi o finalitate. Am fost atrasă de dorinţa dumneavoastră de a face propuneri de lege. Cu toate acestea, lupta pentru aprobarea legii va fi dusă în Parlament”, a declarat Rodica Nassar, preşedintele Comisiei pentru Sănătate a Camerei Deputaţilor.

Tot în cadrul aceluiaşi eveniment, sub sloganul Dreptul tău la sănătate, Sănătatea Media Group a iniţiat înfiinţarea instituţiei Avocatul Pacientului.

Instituţia “Avocatul Pacientului”, salutată de participanţii prezenţi la dezbaterea organizată cu ocazia Zilei Europene a Pacientului, este o instituție autonomă şi independentă şi are drept scop apărarea drepturilor pacienților în raporturile acestora cu autorităţile publice și cele medicale.

„Avocatul Pacientului este o idee interesantă şi aici am putea colabora pentru că este nevoie de o astfel de entitate care să apere drepturile pacienţilor”, a declarat Rodica Nassar, preşedintele Comisiei pentru Sănătate a Camerei Deputaţilor.

Activitatea Avocatului Pacientului este ghidată de următoarele principii: respect, implicare şi informare.

Obiectivele Avocatului Pacientului cuprind: apărarea demnităţii şi promovării drepturilor şi intereselor pacienților, primirea petiţiilor formulate de pacienți, lezați prin încălcarea drepturilor de către autorităţi sau cadre medicale, verificarea activităţii de rezolvare legală a petiţiilor primite şi solicitarea autorităţilor în cauză să înceteze încălcărea drepturilor pacienților şi repararea prejudiciilor. De asemenea, Avocatul Pacientului formulează puncte de vedere cu privire la rezolvarea cazurilor semnalate prin petiții, propune aprobarea unei noi profesii – “însoțitorul bolnavului”, care are menirea de a oferi informații și de a face anumite recomandări pacienților, în funcție de afecțiunea fiecăruia şi oferă consultanță pacienților, prin informarea acestora asupra drepturilor oferite de lege.

Iniţiatoarea proiectului Avocatul Pacientului, Lector Univ. Drd. Simona Maria Vlădica, a subliniat în cadrul prezentarii că: “Este dreptul pacientului să aibă acces la informaţii legate de boala sa şi să participe la diferite programe de educare continuă- iniţiate şi desfăşurate de această instituţie nou creată – fapt ce va conduce la o mai bună cunoaştere a afecţiunilor, precum şi la restaurarea relaţiei dintre medic şi pacient.”

Aşadar, Avocatul Pacientului îşi doreşte să se implice în educaţia pacienţilor din România, ţara noastră fiind deficitară din punct de vedere al educaţiei medicale la nivelul fiecărui individ. Educaţia pacienţilor români va fi realizată prin intermediul site-ului www.avocatulpacientului.ro şi prin campanii de informare sau conferinţe.

Înfiinţarea instituţiei Avocatului Pacientului este sprijinită de un număr mare de parlamentari, personalităţi din lumea medicală şi asociaţii de pacienţi.

La eveniment au participat în calitate de invitaţi să ia cuvântul, personalităţi importante din lumea medicală (Conf. Univ. Dr. Alexandru Rafila, medic primar Institutul de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş, Dr.Eduard Dobre, Director Executiv PALMED, Măriuca Ivan, Preşedinte Asociaţia Furnizorilor de Îngrijiri la Domiciliu), precum şi reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi: Asociaţia Aripi, Asociaţia Încrederea, Asociaţia PAVEL, Asociaţia Română de Cancer – Grupul Destine Comune, Hospice Casa Speranţei, Asociaţia Transplantaţilor, Asociaţia Equilibre, Asociaţia pentru persoane cu handicap Speranţa, Asociaţia Sano-Hep, Societatea Română Alzheimer, Asociaţia Salvează Vieţi, Asociaţia Furnizorilor de Îngrijiri Medicale la Domiciliu.

„Legislaţia – aliat sau duşman al pacienţilor din România?!” este un eveniment marca Sănătatea Media Group, organizat în parteneriat cu Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, susținut de Alianta pentru Sănătate din România și sponsorizat de Novartis, Bristol-Myers Squibb, Lawg, Amgen, Sanofi şi MedCenter.

CONSILIUL EUROPEAN

Klaus Iohannis: Aderarea României la Schengen ar transmite un mesaj puternic de unitate europeană; deschiderea negocierilor de aderare la UE cu R. Moldova și Ucraina ar fi “o decizie istorică”

Published

on

© Administrația Prezidențială

Aderarea României la Spaţiul Schengen, “ar transmite un puternic mesaj de solidaritate şi unitate din partea Uniunii şi ar contribui substanţial la consolidarea securităţii europene”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, luni, la întâlnirea cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti, context în care s-a pronunțat pentru adoptarea unor decizii istorice la apropiatul Consiliu European în ceea ce priveşte deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova.

Referitor la Schengen, Klaus Iohannis a subliniat necesitatea adoptării unei decizii pozitive în acest sens, cât mai curând posibil, arată Administraţia Prezidenţială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Preşedintele României a adresat mulţumiri Preşedinţiei spaniole a Consiliului UE pentru eforturile depuse în avansarea agendei europene pe parcursul semestrului doi din 2023, “într-un context extrem de complex, marcat de numeroase provocări şi crize cu consecinţe semnificative la nivel european şi global”.

Citiți și “Air Schengen” pentru România și Bulgaria? Austria a anunțat oficial condițiile pentru ca România și Bulgaria să intre în Schengen cu frontierele aeriene

El a accentuat, în cadrul întâlnirii, importanţa menţinerii unităţii Uniunii Europene în toate acţiunile sale şi a protejării valorilor şi principiilor europene, cu atât mai importante într-un context marcat de continuarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, dar şi de criza din Orientul Mijlociu şi alte provocări, precum cele economice, climatice sau migratorii.

În perspectiva discuţiilor de la Consiliul European, preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru continuarea sprijinului substanţial din partea Uniunii pentru Ucraina, care trebuie să rămână prioritară în acţiunile UE. În acest sens, s-a pronunţat pentru necesitatea adoptării unui pachet de măsuri şi decizii cuprinzător pentru Ucraina la Consiliul European.

Preşedintele a susţinut necesitatea continuării sprijinului european, al NATO, dar şi la nivel bilateral pentru Republica Moldova, în vederea consolidării rezilienţei acestui stat, puternic afectat de efectele războiului din Ucraina şi de acţiunile destabilizatoare ale Rusiei.

Referindu-se la importanţa continuării procesului de extindere a Uniunii Europene, Klaus Iohannis s-a pronunţat pentru adoptarea unor decizii istorice la apropiatul Consiliu European în ceea ce priveşte deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova.

Referitor la revizuirea Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027, proces aflat în desfăşurare, preşedintele României a pledat pentru o abordare care să promoveze echilibrul de finanţare între angajamentele deja asumate şi noile priorităţi de pe agenda europeană, şi să nu implice reduceri ale fondurilor pentru Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună. 

Continue Reading

ROMÂNIA

Directorul general al ICI București: Implementarea tehnologiilor AI oferă soluții inovatoare pentru a răspunde nevoilor și cerințelor tot mai complexe ale utilizatorilor

Published

on

© ICI București - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică/ Facebook

Implementarea tehnologiilor AI deschide noi orizonturi, oferind soluții inovatoare pentru a răspunde nevoilor și cerințelor tot mai complexe ale utilizatorilor, a subliniat Adrian-Victor Vevera, directorul general al Institutului Național de Cercetare- Dezvoltare în Informatică.

Acesta a participat astăzi la evenimentul intitulat ”Improving Citizen and Customer Experience through AI Innovation” și organizat la București de Serviciul Comercial din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România și Iron Mountain.

Directorul general al ICI București a mai spus că ”interacțiunea cetățeanului cu instituțiile publice și a clienților cu diverse organizații este esențială pentru construirea unei societăți moderne și eficiente”.

Evenimentul s-a bucurat de participarea ambasadoarei SUA la București, Kathleen Kavalec. 

Evenimentul vine într-un context în care președinția spaniolă a Consiliului UE și negociatorii Parlamentului European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la propunerea privind normele armonizate în materie de inteligență artificială (IA), așa-numita lege privind inteligența artificială, după discuții maraton de trei zile.

Proiectul de regulament vizează să garanteze că sistemele de inteligență artificială introduse pe piața europeană și utilizate în UE sunt sigure și respectă drepturile fundamentale și valorile UE.

De asemenea, această propunere de referință are ca scop stimularea investițiilor și a inovării în materie de AI în Europa.

Continue Reading

POLITICĂ

Nicolae Ciucă: Bugetul pentru 2024 va fi un buget pentru dezvoltarea României. Pentru prima dată în istorie, bugetul educației crește cu 61%. 7,3% din PIB sunt alocați pentru investiții

Published

on

© Nicolae Ciuca/ Facebook

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, luni, că liniile principale ale proiectului bugetului pe 2024 asigură continuarea investiţiilor pentru modernizarea României, precizând că vor fi creşteri importante ale alocărilor către ministere, iar sursa de finanţare a acestora ar reprezenta-o, potrivit ministrului de finanţe, creşterea veniturilor cu aproximativ 2% şi măsurile de reducere a evaziunii fiscale.

“În şedinţa conducerii PNL am discutat tema principală legată de bugetul pe anul 2023 şi proiectul bugetului pentru anul 2024. A fost prezent ministrul de finanţe, domnul Marcel Boloş, care a dat toate detaliile legate de măsurile luate, astfel încât să închidem anul bugetar 2023 în conformitate cu asumările luate de deficit bugetar de 5,5% şi, desigur, proiecţia de buget pentru anul 2024”, a declarat Ciucă, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.

El a precizat, într-o postare pe Facebook, că pentru Partidul Național Liberal, liniile roșii sunt foarte clare: bugetul pentru anul următor va asigura investițiile necesare pentru modernizarea României, dar și sprijinul necesar pentru cetățeni – majorări de pensii și salarii. “Bugetul pentru 2024 va fi un buget pentru dezvoltarea României“, a spus Nicolae Ciucă.

“În acest sens, doresc să menţionez că liniile principale de buget asigură continuarea investiţiilor pentru modernizarea României şi în felul acesta este asigurat un procent de 7,3% din Produsul Intern Brut pentru tot ceea ce înseamnă investiţii. Este pentru prima dată în istorie când bugetul alocat pentru Educație a crescut de la 35 miliarde lei la 57 miliarde lei, o creștere de 61%, bani necesari pentru creșterile salariale promise, dar și pentru punerea în aplicare a Legilor Educației. La Ministerul Dezvoltării, ne-am asigurat că vom avea fondurile necesare pentru programele de dezvoltare locală, derulate prin Anghel Saligny sau CNI. Structurile de sănătate vor avea un buget total de aproximativ 80 de miliarde, cu o creștere pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate de peste 3 miliarde. Alocăm și fondurile necesare pentru continuarea tuturor programelor de mediu, atât de importante pentru cetățeni”, a adăugat președintele Senatului.

Liderul liberal a subliniat că PNL pledează pentru o construcție bugetară în care investițiile publice sprijină economia și veniturile la buget, iar acestea, la rândul lor, devin surse sustenabile de creștere a veniturilor și a calității vieții pentru toți românii.

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.4 hours ago

Donald Tusk redevine premier al Poloniei. Parlamentul de la Varșovia l-a ales în fruntea unei coaliții care pune capăt epocii conservatoare

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Klaus Iohannis: Aderarea României la Schengen ar transmite un mesaj puternic de unitate europeană; deschiderea negocierilor de aderare la UE cu R. Moldova și Ucraina ar fi “o decizie istorică”

ROMÂNIA7 hours ago

Directorul general al ICI București: Implementarea tehnologiilor AI oferă soluții inovatoare pentru a răspunde nevoilor și cerințelor tot mai complexe ale utilizatorilor

SCHENGEN7 hours ago

Premierul Bulgariei respinge ideea unor condiții specifice pentru aderarea la Schengen: Negocierile cu Austria sunt în desfășurare

U.E.7 hours ago

Olaf Scholz cere liderilor din UE să transmită un mesaj de unitate prin continuarea sprijinului pentru Ucraina. Mark Rutte solicită evitarea unui ”dublu blocaj” al ajutorului pentru Kiev pe ambele maluri ale Atlanticului

POLITICĂ7 hours ago

Nicolae Ciucă: Bugetul pentru 2024 va fi un buget pentru dezvoltarea României. Pentru prima dată în istorie, bugetul educației crește cu 61%. 7,3% din PIB sunt alocați pentru investiții

U.E.8 hours ago

Într-o reacție ce pare îndreptată spre Ungaria, Dmitro Kuleba spune că ”nu puteți merge împotriva cursului istoriei”: Ucraina va deveni membră a UE. Singura întrebare este dacă cineva va încetini procesul

CONSILIUL UE9 hours ago

Ministrul german de externe subliniază importanța continuării sprijinirii Ucrainei pentru a-și putea ”elibera poporul din iad”: Este în interesul nostru de securitate

REPUBLICA MOLDOVA10 hours ago

Consiliul UE subliniază “valoarea adăugată” a Misiunii UE în R. Moldova pentru “politica de securitate și apărare comună” în actualul mediu geostrategic

REPUBLICA MOLDOVA10 hours ago

Maia Sandu, distinsă cu Premiul “Mihnea Constantinescu” decernat de Institutul Aspen România ca apreciere pentru păstrarea “traiectoriei pro-europene a R. Moldova”

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Ciolacu: Am reușit să setăm premisele pentru ca România să devină un hub de investiții și suport logistic pentru marile proiecte americane

ROMÂNIA6 days ago

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

ROMÂNIA1 week ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO2 weeks ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Trending