Connect with us

ROMÂNIA

De Ziua Europeană a Pacienţilor, autorităţile din domeniul sanitar au susţinut elaborarea unei noi legi a pacientului şi a fost propusă înfiinţarea instituţiei Avocatul Pacientului

Published

on

  Dezbaterea “Legislaţia – aliat sau duşman al pacienţilor din România?!” care a avut loc pe data de 13 martie 2012, la Casa Universitarilor din Bucureşti, s-a bucurat de un număr mare de participanţi (120), reunind autorităţile din domeniul sanitar şi reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi pentru a dezbate pe marginea problemelor cu care se confruntă pacienţii din România şi pentru a găsi soluţiile potrivite pentru rezolvarea acestora.

“Pacientul român se izbeşte zilnic de bariere în spitalele din România. De aceea trebuie să ne dezvăluiţi ceea ce vă doare ca să vă putem ajuta”, a declarat Simona Maria Vlădica, Director General Sănătatea Media Group, organizatorul evenimentului.

Punctele forte ale dezbaterii au fost: propunerea unei noi legi privind drepturile şi obligaţiile pacienţilor din România, precum şi înfiinţarea unei instituţii autonome şi independente – Avocatul Pacientului, care să apere şi să promoveze demnitatea şi drepturile pacienţilor.

Făcând referire la noua lege a drepturilor pacienţilor, Vasile Barbu, președintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, şi-a manifestat disponibilitatea de a colabora la elaborarea proiectului de lege “care să răspundă nevoilor reale ale pacienţilor, adaptată la reglementările Uniunii Europene” şi a prezentat în acest sens un draft al noii legi privind drepturile pacienţilor pe care a supus-o dezbaterii auditoriului.

În ceea ce priveşte conţinutul noii legi, Vasile Barbu a subliniat obligativitatea introducerii unei reglementări în noua lege a pacienţilor care să stipuleze faptul că “este necesară pregătirea psihologică a pacienţilor înainte de operaţie, care să fie realizată cu ajutorul unei echipe complexe, din care să facă parte şi un psiholog, care să contribuie la echilibrul psihologic al pacientului”.

“Trebuie să realizăm că suntem pacienţi şi că vom avea nevoie de îngrijiri medicale. De aceea, alături de dumneavoastră, care sunteţi centrul sănătăţii, să plecăm astăzi de aici cu o propunere de lege care să fie înaintată în Parlament”, a susţinut Cristian Hotoboc, președintele Alianţei pentru Sănătate din România.

“Este obligatorie elaborarea unei noi legi a sănătăţii. O lege bazată pe soluţionarea problemelor pacienţilor din România este chiar indicată. Aceste întâlniri sunt foarte importante, dar trebuie să aibă un efect şi o finalitate. Am fost atrasă de dorinţa dumneavoastră de a face propuneri de lege. Cu toate acestea, lupta pentru aprobarea legii va fi dusă în Parlament”, a declarat Rodica Nassar, preşedintele Comisiei pentru Sănătate a Camerei Deputaţilor.

Tot în cadrul aceluiaşi eveniment, sub sloganul Dreptul tău la sănătate, Sănătatea Media Group a iniţiat înfiinţarea instituţiei Avocatul Pacientului.

Instituţia “Avocatul Pacientului”, salutată de participanţii prezenţi la dezbaterea organizată cu ocazia Zilei Europene a Pacientului, este o instituție autonomă şi independentă şi are drept scop apărarea drepturilor pacienților în raporturile acestora cu autorităţile publice și cele medicale.

„Avocatul Pacientului este o idee interesantă şi aici am putea colabora pentru că este nevoie de o astfel de entitate care să apere drepturile pacienţilor”, a declarat Rodica Nassar, preşedintele Comisiei pentru Sănătate a Camerei Deputaţilor.

Activitatea Avocatului Pacientului este ghidată de următoarele principii: respect, implicare şi informare.

Obiectivele Avocatului Pacientului cuprind: apărarea demnităţii şi promovării drepturilor şi intereselor pacienților, primirea petiţiilor formulate de pacienți, lezați prin încălcarea drepturilor de către autorităţi sau cadre medicale, verificarea activităţii de rezolvare legală a petiţiilor primite şi solicitarea autorităţilor în cauză să înceteze încălcărea drepturilor pacienților şi repararea prejudiciilor. De asemenea, Avocatul Pacientului formulează puncte de vedere cu privire la rezolvarea cazurilor semnalate prin petiții, propune aprobarea unei noi profesii – “însoțitorul bolnavului”, care are menirea de a oferi informații și de a face anumite recomandări pacienților, în funcție de afecțiunea fiecăruia şi oferă consultanță pacienților, prin informarea acestora asupra drepturilor oferite de lege.

Iniţiatoarea proiectului Avocatul Pacientului, Lector Univ. Drd. Simona Maria Vlădica, a subliniat în cadrul prezentarii că: “Este dreptul pacientului să aibă acces la informaţii legate de boala sa şi să participe la diferite programe de educare continuă- iniţiate şi desfăşurate de această instituţie nou creată – fapt ce va conduce la o mai bună cunoaştere a afecţiunilor, precum şi la restaurarea relaţiei dintre medic şi pacient.”

Aşadar, Avocatul Pacientului îşi doreşte să se implice în educaţia pacienţilor din România, ţara noastră fiind deficitară din punct de vedere al educaţiei medicale la nivelul fiecărui individ. Educaţia pacienţilor români va fi realizată prin intermediul site-ului www.avocatulpacientului.ro şi prin campanii de informare sau conferinţe.

Înfiinţarea instituţiei Avocatului Pacientului este sprijinită de un număr mare de parlamentari, personalităţi din lumea medicală şi asociaţii de pacienţi.

La eveniment au participat în calitate de invitaţi să ia cuvântul, personalităţi importante din lumea medicală (Conf. Univ. Dr. Alexandru Rafila, medic primar Institutul de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş, Dr.Eduard Dobre, Director Executiv PALMED, Măriuca Ivan, Preşedinte Asociaţia Furnizorilor de Îngrijiri la Domiciliu), precum şi reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi: Asociaţia Aripi, Asociaţia Încrederea, Asociaţia PAVEL, Asociaţia Română de Cancer – Grupul Destine Comune, Hospice Casa Speranţei, Asociaţia Transplantaţilor, Asociaţia Equilibre, Asociaţia pentru persoane cu handicap Speranţa, Asociaţia Sano-Hep, Societatea Română Alzheimer, Asociaţia Salvează Vieţi, Asociaţia Furnizorilor de Îngrijiri Medicale la Domiciliu.

„Legislaţia – aliat sau duşman al pacienţilor din România?!” este un eveniment marca Sănătatea Media Group, organizat în parteneriat cu Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, susținut de Alianta pentru Sănătate din România și sponsorizat de Novartis, Bristol-Myers Squibb, Lawg, Amgen, Sanofi şi MedCenter.

NATO

Klaus Iohannis a discutat la telefon cu Recep Tayyip Erdogan despre rolul NATO în regiune și contribuția României și a Turciei la unitatea transatlantică

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri seară că a avut o “discuție foarte bună” cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdoğan, cu care a vorbit și despre rolul esențial al NATO și contribuția României și a Turciei la unitatea transatlantică.

“Am avut o discuție telefonică foarte bună cu Președintele Recep Tayyip Erdoğan. Am vorbit despre consolidarea parteneriatului nostru strategic, cu accent pe investiții și schimburi economice. Am subliniat, de asemenea, rolul esențial al NATO în asigurarea securității regiunii noastre și contribuția României și a Turciei la obiectivele Aliate și la unitatea noastră puternică”, a scris Iohannis, pe Twitter.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat pe 12 martie că a decis să intre în competiția pentru funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice, evocând momentul important al marcării a 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică, pilonul de stabilitate și securitate reprezentat de România pe flancul estic prin alocarea a 2% și a 2,5% din PIB pentru apărare, sprijinul pentru Ucraina, dar și contribuție valoroasă a Europei de Est în discuțiile și deciziile adoptate în cadrul NATO.

Anterior, SUA, Marea Britanie, Franța și Germania și-au anunțat susținerea pentru Mark Rutte. Înainte de reuniunea miniștrilor de externe din NATO, ambasadoarea SUA la Alianță, Julianne Smith, a precizat că Statele Unite au un “respect profund pentru prietenul” Klaus Iohannis, dar au reafirmat “susținerea deplină” pentru Rutte.

Potrivit mai multor diplomați occidentali citați de Reuters, premierul olandez Mark Rutte are sprijinul a aproximativ 90% dintre membrii NATO pentru acest post, inclusiv al Statelor Unite, Franței, Marii Britanii și Germaniei, dar el se confruntă cu opoziția Ungariei și cu candidatura președintelui român Klaus Iohannis.

Miniștrii de externe ai Poloniei și Ungariei, Radoslaw Sikorski și Peter Szijjarto, au pledat, la Bruxelles, pentru ca următorul secretar general al NATO să fie din regiunea Europei Centrale și de Est, în contextul candidaturii președintelui român. În schimb, omologul lor italian, Antonio Tajani, a anunțat că Italia și o largă majoritate de aliați îl susțin pe Rutte pentru șefia NATO, în timp ce Turcia, România și Ungaria susțin candidatura lui Klaus Iohannis.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a transmis premierului olandez Mark Rutte, în cadrul unei convorbiri telefonice, că Ankara va susţine un candidat pentru postul de nou şef al NATO în funcţie de aşteptările şi nevoile sale

Succesorul lui Jens Stoltenberg la șefia Alianței ar trebui anunțat la summitul aniversar al NATO de la Washington, din perioada 9-11 iulie. În acest sens, o primă reuniune politică importantă este anunțată a fi reuniunea miniștrilor de externe din NATO de la Bruxelles, din perioada 3-4 aprilie, când Alianța Nord-Atlantică împlinește 75 de ani de la înființare.

Continue Reading

NATO

MApN: Încă trei avioane de luptă F-16 achiziționate de la Norvegia au aterizat în România la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii

Published

on

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat vineri, 19 aprilie, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare, informează MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va asigura creșterea securității României prin executarea apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comandă NATO.

“Prin sosirea graduală, pe parcursul acestui an și a celui viitor, a celor 32 de aeronave multirol F-16 Fighting Falcon, care vor înzestra încă două escadrile ale Forțelor Aeriene, România își consolidează capabilitățile de apărare aeriană la un nivel adaptat provocărilor de securitate din regiune. Aceste aeronave vor avea un rol important în menținerea unei posturi aliate credibile de apărare și descurajare a oricărei agresiuni pe flancul estic și, la fel de important, vor asigura tranziția pentru forțele noastre aeriene către era generației a V-a – înzestrarea cu aeronavele F-35”, a declarat ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr.

© MApN

Aceasta este a doua serie de trei aeronave F-16 achiziționate de România de la Regatul Norvegiei și a pachetului de bunuri și servicii aferent, prima fiind recepționată la finalul lunii noiembrie 2023, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea.

Conform Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană, în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”, Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziție a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic inițial și a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii). Avioanele vor fi livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a, ceea ce face ca achiziția avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate.

Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerințe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeași configurație (M6.X) cu avioanele F-16 din prima escadrilă, intrată deja în dotarea Forțelor Aeriene Române. Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare pentru efectuarea lucrărilor de mentenanță şi modernizare a avioanelor F-16, prin compania Aerostar Bacău.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 20 aeronave F-16 achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Continue Reading

ROMÂNIA

Sebastian Burduja: Hidroelectrica și compania emiratează Masdar încheie un parteneriat de investiții verzi de 1,5 mld. de euro în România

Published

on

© Sebastian Burduja/Facebook

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat vineri încheierea unui parteneriat între Hidroelectrica și compania emirateză Masdar în cadrul unei vizite de nivel înalt în Emiratele Arabe Unite, în contextul vizitei delegației române conduse de premierul Marcel Ciolacu în statul din Golf.

Potrivit unei postări pe Facebook, cele două companii vor înființa „joint venture” (companie de proiect) care se va concentra pe trei tehnologii: parcuri solare, panouri flotante pe lacurile de acumulare și stocare în baterii. Cu o țintă asumată de minim 2000MW în următorii trei ani, acest acord implică investiții de peste 1,5 miliarde euro pentru România.

„Felicit cele două echipe pentru rezultatul negocierilor. Astfel, Hidroelectrica bate palma cu una dintre cele mai mari companii de profil din lume. Pentru România, acordul înseamnă acces la energie mai ieftină și mai sigură, iar stocarea în baterii este esențială pentru echilibrarea sistemului energetic național”, a afirmat ministrul Sebastian Burduja.

În timpul vizitei, au avut loc întâlniri la nivel înalt cu oficiali cheie din Emiratele Arabe Unite, precum și cu conducerea altor companii importante. Printre proiectele discutate se numără centralele eoliene offshore în Marea Neagră, interconectorul HVDC Est-Vest, Tarnița-Lăpuștești, programul nuclear civil românesc și exploatarea gazelor din Marea Neagră.

„Capitalul din EAU este pe măsura ambiției și competenței acumulate aici, iar mesajul partenerilor strategici emirieni a fost extrem de pragmatic: vrem să ne mișcăm repede și să facem proiecte mari împreună. România are cel mai atractiv mix energetic din UE, are acces la miliarde de euro din fonduri europene, are specialiști și proiecte mature. Și avem aici, în Abu Dhabi, tot sprijinul de care avem nevoie”, a mai spus ministrul Energiei.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
NATO8 mins ago

Klaus Iohannis a discutat la telefon cu Recep Tayyip Erdogan despre rolul NATO în regiune și contribuția României și a Turciei la unitatea transatlantică

U.E.7 hours ago

Viktor Orban: Nu vom interveni de nicio parte a războiului ruso-ucrainean

G77 hours ago

Miniștrii de externe din G7 reafirmă ”angajamentul față de securitatea Israelului” și avertizează că sunt gata ”să adopte noi sancțiuni” contra Iranului, cerând părților să evite o escaladare

CONSILIUL EUROPEAN7 hours ago

Charles Michel răspunde la atacurile lui Trump cu cifre: Sprijinul UE pentru Ucraina, 150 de miliarde de dolari. Nu vă lăsați intimidat de Putin, că noi nu suntem

NATO7 hours ago

MApN: Încă trei avioane de luptă F-16 achiziționate de la Norvegia au aterizat în România la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii

G77 hours ago

Țările G7 se angajează să consolideze apărarea aeriană a Ucrainei și vor analiza folosirea activelor rusești înghețate în sprijinirea Kievului

ROMÂNIA8 hours ago

Sebastian Burduja: Hidroelectrica și compania emiratează Masdar încheie un parteneriat de investiții verzi de 1,5 mld. de euro în România

U.E.8 hours ago

UE ar trebui să se folosească de politica comercială pentru a-și reafirma statutul de putere economică, reclamă Suedia și Finlanda, care deplâng abordarea ”mai defensivă și mai restrictivă”

U.E.10 hours ago

Finlanda cere ajutorul UE pentru a opri afluxul de migranți din Rusia

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Din Ucraina, vicecancelarul german Robert Habeck face apel la parteneri să ofere Kievului mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru a continua lupta împotriva Rusiei

ROMÂNIA1 day ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 days ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA2 days ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ3 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ3 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO1 week ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

Trending