Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

De Ziua Europei, Olaf Scholz face apel la o UE „extinsă și reformată”, cu o perspectivă și acțiuni mai „geopolitice”

Published

on

Cancelarul german Olaf Scholz a făcut apel la o Uniune Europeană „extinsă și reformată”, care să aibă o perspectivă și acțiuni mai „geopolitice”, în cadrul unui discurs susținut marți, 9 mai, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, cu prilejul celebrării Zilei Europei.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, Scholz a afirmat că „Uniunea Europeană trebuie să se schimbe”, adăugând că „Europa trebuie să se întoarcă spre lume”. În acest sens, el a subliniat că „bunăstarea Europei nu poate fi separată de bunăstarea restului lumii” și a îndemnat la tratarea cu seriozitate a preocupărilor și intereselor partenerilor UE din sudul global.

„De aceea este atât de important ca Europa să sprijine și să acționeze în mod decisiv pentru securitatea alimentară și pentru combaterea sărăciei. De asemenea, trebuie să ne ținem promisiunile pe care le-am făcut la conferințele internaționale privind clima și mediul. Acest lucru aparține, de asemenea, unei Europe geopolitice. Trebuie să încheiem rapid noi acorduri de liber schimb cu Mercosur, Mexic, India, Indonezia, Australia, Kenya și, de asemenea, în viitor, cu multe alte țări, care să sprijine dezvoltarea economică a partenerilor noștri, în loc să o împiedice”, a declarat Olaf Scholz.

Cancelarul, german a arătat, totodată, că lumea devine din ce în ce mai multipolară, iar Europa ar trebui să caute o mai mare cooperare globală în condiții de egalitate.

„Cei care sunt nostalgici după visul unei Europe ca putere mondială, cei care servesc fanteziile naționale de superputere, sunt blocați în
trecut”, a declarat Scholz.

Această afirmație este în contrast cu cea a președintelui francez Emmanuel Macron, care a cerut recent ca UE să devină autonomă din punct de vedere strategic, ca premisă pentru constituirea sa într-un al treilea pol de putere global.

Cu toate acestea, Scholz a reluat unele dintre temele abordate de Macron, afirmând că, deși „Statele Unite rămân cel mai important aliat al Europei”, continentul își va consolida relațiile investind mai mult în securitate și apărare, reziliență civilă, suveranitate tehnologică, lanțuri de aprovizionare fiabile și independență în ceea ce privește materiile prime critice.

De asemenea, cancelarul german a precizat că UE ar trebui să reducă riscurile în relațiile sale cu China, deoarece Beijingul devine din ce în ce mai asertiv în competiția cu blocul celor 27 de națiuni. De altfel, acesta s-a referit la China drept „partener, competitor și rival sistemic” al UE.

„Rivalitatea și concurența din partea Chinei au crescut fără îndoială. UE este conștientă de această evoluție și reacționează în consecință. Sunt de acord cu (președintele Comisiei Europene) Ursula von der Leyen: Nu ar trebui să urmărim o decuplare, ci o minimalizarea inteligentă a riscurilor”.

În fața Parlamentului European, liderul de la Berlin a mai declarat că Uniunea Europeană trebuie să raționalizeze procesul de luare a deciziilor prin introducerea votului cu majoritate calificată în materie de politică externă și de impozitare și să își respecte promisiunea făcută vecinilor din Balcanii de Vest de a-i primi în familia europeană.

„Anul trecut am decis să mergem spre o Europă mai mare. Le-am spus cetățenilor din statele din Balcanii de Vest, Ucraina, Moldova și, eventual, Georgia, că locul vostru este printre noi. Am recunoscut că dorim să deveniți parte a Uniunii Europene. Și nu este vorba doar de altruism. Este vorba de credibilitatea noastră și de bunul nostru simț economic. Și este vorba, de asemenea, despre asigurarea păcii în Europa. Acești pași înainte trebuie să fie apreciați și onorați de partea noastră, pentru că, în caz contrar, politica de extindere își pierde capacitatea de a acționa ca un stimulent, iar UE își pierde influența și atractivitatea”, a explicat Scholz.

Având în vedere că 9 mai este un prilej de celebrare a păcii și unității pe continentul european, cancelarul german a transmis un mesaj de sprijin pentru Ucraina, al cărei popor se luptă pentru câștigarea unui război pornit nejustificat de Rusia în urmă cu mai bine de un an. Totodată, Scholz a îndemnat ca UE să nu se lase intimidată de demonstrația de putere militară a Moscovei, ci să continue să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie

„Războiul dintre popoarele noastre a devenit de neimaginat și asta datorită Uniunii Europene. Iar acest lucru este în beneficiul nostru, al tuturor. Dar dacă privim în vecinătatea directă a Uniunii Europene vedem o realitate teribilă, și anume că acest vis nu este o realitate în toate țările Europei. Cu mari sacrificii, poporul ucrainean își apără zilnic libertatea și democrația, suveranitatea și independența împotriva unei armate brutale de invazie rusească. Iar noi îi susținem în luptă pe teren”, a afirmat cancelarul german.

„La 2.200 de kilometri nord-est de aici, (președintele rus Vladimir) Putin defilează astăzi cu soldații, tancurile și rachetele sale”, a adăugat Scholz în fața europarlamentarilor, în timp ce Rusia a marcat Ziua Victoriei printr-o paradă. „Nu trebuie să ne lăsăm intimidați de astfel de jocuri de putere! Să rămânem fermi în sprijinul nostru pentru Ucraina – atât timp cât va fi nevoie!”

În context, acesta a menționat și sprijinirea reconstrucției Ucrainei, despre care a recunoscut că „va necesita capital politic și financiar pe termen lung”.

„Dar există totuși o oportunitate majoră nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga Europă. Pentru că o Ucraină europeană democratică și prosperă reprezintă cea mai clară reacție de respingere posibilă a politicii revizioniste și ilegale a lui Putin pe continentul nostru”, a subliniat cancelarul german.

În cele din urmă, Olaf Scholz a pledat pentru susținerea valorilor și unității europene pentru a evita repetarea unui trecut sângeros și arbitrar.

„Nu cred că niciunul dintre noi dorește să se întoarcă la vremurile în care legea junglei domnea în Europa, când țările mici trebuiau să se plece în fața țărilor mari. Când libertatea era un privilegiu al celor puțini și nu un drept fundamental pentru toată lumea. Uniunea noastră Europeană, unită în diversitatea sa, este cea mai bună asigurare pe care o avem pentru a ne asigura că acest trecut nu se va mai întoarce și de aceea mesajul de 9 mai nu este cel care vine astăzi de la Moscova. Mesajul este al nostru. Și este acela că trecutul nu va triumfa asupra viitorului. Viitorul nostru este Uniunea Europeană!”, a încheiat liderul german.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Victor Negrescu

PE a aprobat petiția #SateRomâneștiCuBaniEuropeni, inițiată de eurodeputatul Victor Negrescu împreună cu PSD și PES activists România

Published

on

© Victor Negrescu/ Facebook

Parlamentul European a aprobat petiția #SateRomâneștiCuBaniEuropeni, inițiată de eurodeputatul Victor Negrescu împreună cu PSD și PES activists România, prin care este solicită o mai mare atenție și susținere din partea Uniunii Europene pentru nevoile mediului rural din România.

„Comisia pentru petiții din legislativul european a declarat admisibilă petiția pe care am inițiat-o împreună cu Partidul Social Democrat și PES activists România, prin care se solicită o mai mare atenție și susținere din partea Uniunii Europene pentru nevoile mediului rural din România. Ca urmare a petiției noastre, Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene să efectueze o investigație preliminară pe această temă și a transmis-o spre analiză Comisiilor pentru Bugete (BUDG) şi pentru Agricultură şi dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European”, a informat, duminică, eurodeputatul social-democrat pe pagina sa de Facebook.

Acesta a precizat că petiția #SateRomâneștiCuBaniEuropeni a fost semnată de sute de antreprenori, fermieri, decidenți și personalități din mediul rural din toată țara.

„Aceasta atrage atenția asupra provocărilor pe care le întâmpină satele românești, nevoilor europene de finanțare pentru fermieri și comunitățile rurale și necesității de a elabora o strategie europeană pentru sprijinirea și revigorarea mediului rural”, a mai spus Victor Negrescu.

Eurodeputatul le-a mulțumit „tuturor celor care au susținut inițiativa noastră”. „Mediul rural merită mai multă implicare și atenție la nivel european și mă bucur că prin demersul nostru tragem un semnal de alarmă important!”, a adăugat acesta.

Petiția poate fi susținută în continuare aici.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European va avea 720 de locuri în legislatura 2024-2029 pe fondul schimbărilor demografice din UE. 12 state membre primesc locuri suplimentare, dar România rămâne cu 33

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Consiliul European a adoptat vineri o decizie privind componența Parlamentului European, care stabilește numărul de reprezentanți din fiecare stat membru care vor fi aleși în Parlamentul European pentru legislatura 2024-2029.

Decizia stabilește numărul de locuri în Parlamentul European la 720, având în vedere schimbările demografice din statele membre ale UE.

Locuri suplimentare au fost alocate pentru: Belgia (+1), Danemarca (+1), Irlanda (+1), Spania (+2), Franța (+2), Letonia (+1), Țările de Jos (+2), Austria (+1), Polonia (+1), Slovenia (+1), Slovacia (+1), Finlanda (+1).

Numărul de deputați pe stat membru 2024-2029
Belgia 22
Bulgaria 17
Republica Cehă 21
Danemarca 15
Germania 96
Estonia 7
Irlanda 14
Grecia 21
Spania 61
Franța 81
Croația 12
Italia 76
Cipru 6
Letonia 9
Lituania 11
Luxemburg 6
Ungaria 21
Malta 6
Țările de Jos 31
Austria 20
Polonia 53
Portugalia 21
România 33
Slovenia 9
Slovacia 15
Finlanda 15
Suedia 21
TOTAL 720

În decizia sa, Consiliul European a invitat autoritatea bugetară și Comisia să se asigure că majorarea numărului de locuri prevăzută de prezenta decizie este neutră din punct de vedere bugetar în cadrul Secțiunii 1 a bugetului general al Uniunii.

În conformitate cu Tratatul privind Uniunea Europeană, numărul deputaților în Parlamentul European nu poate depăși șapte sute cincizeci (750), plus președintele (+1). Acesta prevede ca reprezentarea să fie proporțional degresivă, cu un prag minim de șase (6) deputați pentru fiecare stat membru și fără ca unui stat membru să i se atribuie mai mult de nouăzeci și șase (96) de locuri.

Decizia de ieri va permite statelor membre să adopte măsurile interne necesare pentru organizarea alegerilor pentru Parlamentul European pentru legislatura 2024-2029.

 

Continue Reading

Victor Negrescu

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Europarlamentarul român Victor Negrescu a prezentat, în Comisia pentru Afaceri Constituționale din Parlamentul European, raportul prin care se definește obligativitatea principiului cooperării loiale în procesul decizional european, se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de guvernul din Austria privind aderarea României la spațiul Schengen, se limitează amânarea deciziilor de către Consiliu și se propune o procedură legislativă specială și simplificată atunci când mecanismele interinstituționale nu sunt funcționale, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Există la nivel european mai multe cazuri în care Consiliul nu a respectat principiul cooperării loiale prezentat în tratatele europene și în care a blocat procesul decizional european, inclusiv prin aplicarea unor veto-uri nejustificate legal.

Prin acest raport, Parlamentul European caută să clarifice din punct de vedere juridic aceste aspecte în așa fel încât, în contextul discuțiilor privind aderarea României la spațiul Schengen, al unui nou vot în cadrul Consiliului de Justiție și Afaceri Interne și al unui posibil atac la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, să existe argumente legale suplimentare în favoarea obiectivului țării noastre de a intra în zona de liberă circulație.

Raportul solicită ca pozițiile statelor membre la momentul adoptării unui act de către Consiliu să fie prezentate public și să se introducă obligativitatea unei justificări legale obligatorii, în toate cazurile în care statele membre aplică dreptul de veto asupra unei anumite decizii. Aceste justificări s-ar face în baza dispozițiilor tratatului și Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Acest lucru ar conduce inclusiv la situația în care veto-ul aplicat de guvernul din Austria privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen să fie justificat legal.

Totodată, prin acest act, Parlamentul European dispune limitarea în timp a termenului de decizie la nivel de Consiliu, propune introducerea unor mecanisme decizionale simplificate atunci când principiul cooperării loiale nu este respectat și solicită creșterea rolului avizului dat de legislativul european și Comisia Europeană în privința aderării la spațiul Schengen ceea ce ar putea presa Consiliu în adoptarea unui vot pozitiv inclusiv pentru țara noastră” a explicat demersul său vicepreședintele PES și PSD, Victor Negrescu.

Propunerea de raport a eurodeputatului social-democrat urmează să fie aprobată în Comisia pentru Afaceri Constituționale la finalul lunii noiembrie.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.2 hours ago

Comisarul european pentru Transporturi subliniază avantajele unei cooperări și mai strânse între România, Ucraina și R. Moldova: Va crește capacitatea rutelor terestre către porturile dunărene și portul Constanța

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

U.E.3 hours ago

UE trebuie să se pregătească pentru un val de fentanil, drogul sintetic de 50 de ori mai puternic decât heroina, atrage atenția comisarul european pentru afaceri interne

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Anchetatorul special pentru crime de război în Ucraina cere sprijinul comunității internaționale

U.E.3 hours ago

Olaf Scholz sugerează că Germania ar putea introduce controale la frontiera cu Polonia ca urmare a acuzațiilor de mită în schimbul vizelor cu care se confruntă guvernul de la Varșovia

ROMÂNIA4 hours ago

Acordul de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de peste 590 milioane de euro, va fi supus ratificării Parlamentului

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

”Un pact al solului pentru Europa”: România participă la patru din cele 17 proiecte noi care vizează sprijinirea sănătății solurilor, finanțate cu 90 de milioane de euro

ROMÂNIA5 hours ago

Proiectul de lege pentru exploatarea energiei eoliene offshore ar putea fi adoptat de Parlament în luna decembrie, anunță Sebastian Burduja: Avem tot interesul să fim pe harta marilor investitori

ROMÂNIA6 hours ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

U.E.7 hours ago

Ministrul german de externe critică propunerea intempestivă de modificare a legislației UE cu privire la migrație, motivând că ar încuraja redirecționarea unui număr mai mare de migranți către Germania

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

ROMÂNIA6 hours ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

ROMÂNIA1 day ago

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

ROMÂNIA3 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU3 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu4 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA4 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE5 days ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU5 days ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL1 week ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

Trending