Cancelarul german Olaf Scholz a făcut apel la o Uniune Europeană „extinsă și reformată”, care să aibă o perspectivă și acțiuni mai „geopolitice”, în cadrul unui discurs susținut marți, 9 mai, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, cu prilejul celebrării Zilei Europei.
Pentru ca acest lucru să se întâmple, Scholz a afirmat că „Uniunea Europeană trebuie să se schimbe”, adăugând că „Europa trebuie să se întoarcă spre lume”. În acest sens, el a subliniat că „bunăstarea Europei nu poate fi separată de bunăstarea restului lumii” și a îndemnat la tratarea cu seriozitate a preocupărilor și intereselor partenerilor UE din sudul global.
„De aceea este atât de important ca Europa să sprijine și să acționeze în mod decisiv pentru securitatea alimentară și pentru combaterea sărăciei. De asemenea, trebuie să ne ținem promisiunile pe care le-am făcut la conferințele internaționale privind clima și mediul. Acest lucru aparține, de asemenea, unei Europe geopolitice. Trebuie să încheiem rapid noi acorduri de liber schimb cu Mercosur, Mexic, India, Indonezia, Australia, Kenya și, de asemenea, în viitor, cu multe alte țări, care să sprijine dezvoltarea economică a partenerilor noștri, în loc să o împiedice”, a declarat Olaf Scholz.
Cancelarul, german a arătat, totodată, că lumea devine din ce în ce mai multipolară, iar Europa ar trebui să caute o mai mare cooperare globală în condiții de egalitate.
„Cei care sunt nostalgici după visul unei Europe ca putere mondială, cei care servesc fanteziile naționale de superputere, sunt blocați în
trecut”, a declarat Scholz.
Această afirmație este în contrast cu cea a președintelui francez Emmanuel Macron, care a cerut recent ca UE să devină autonomă din punct de vedere strategic, ca premisă pentru constituirea sa într-un al treilea pol de putere global.
Cu toate acestea, Scholz a reluat unele dintre temele abordate de Macron, afirmând că, deși „Statele Unite rămân cel mai important aliat al Europei”, continentul își va consolida relațiile investind mai mult în securitate și apărare, reziliență civilă, suveranitate tehnologică, lanțuri de aprovizionare fiabile și independență în ceea ce privește materiile prime critice.
De asemenea, cancelarul german a precizat că UE ar trebui să reducă riscurile în relațiile sale cu China, deoarece Beijingul devine din ce în ce mai asertiv în competiția cu blocul celor 27 de națiuni. De altfel, acesta s-a referit la China drept „partener, competitor și rival sistemic” al UE.
„Rivalitatea și concurența din partea Chinei au crescut fără îndoială. UE este conștientă de această evoluție și reacționează în consecință. Sunt de acord cu (președintele Comisiei Europene) Ursula von der Leyen: Nu ar trebui să urmărim o decuplare, ci o minimalizarea inteligentă a riscurilor”.
În fața Parlamentului European, liderul de la Berlin a mai declarat că Uniunea Europeană trebuie să raționalizeze procesul de luare a deciziilor prin introducerea votului cu majoritate calificată în materie de politică externă și de impozitare și să își respecte promisiunea făcută vecinilor din Balcanii de Vest de a-i primi în familia europeană.
„Anul trecut am decis să mergem spre o Europă mai mare. Le-am spus cetățenilor din statele din Balcanii de Vest, Ucraina, Moldova și, eventual, Georgia, că locul vostru este printre noi. Am recunoscut că dorim să deveniți parte a Uniunii Europene. Și nu este vorba doar de altruism. Este vorba de credibilitatea noastră și de bunul nostru simț economic. Și este vorba, de asemenea, despre asigurarea păcii în Europa. Acești pași înainte trebuie să fie apreciați și onorați de partea noastră, pentru că, în caz contrar, politica de extindere își pierde capacitatea de a acționa ca un stimulent, iar UE își pierde influența și atractivitatea”, a explicat Scholz.
Având în vedere că 9 mai este un prilej de celebrare a păcii și unității pe continentul european, cancelarul german a transmis un mesaj de sprijin pentru Ucraina, al cărei popor se luptă pentru câștigarea unui război pornit nejustificat de Rusia în urmă cu mai bine de un an. Totodată, Scholz a îndemnat ca UE să nu se lase intimidată de demonstrația de putere militară a Moscovei, ci să continue să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie
„Războiul dintre popoarele noastre a devenit de neimaginat și asta datorită Uniunii Europene. Iar acest lucru este în beneficiul nostru, al tuturor. Dar dacă privim în vecinătatea directă a Uniunii Europene vedem o realitate teribilă, și anume că acest vis nu este o realitate în toate țările Europei. Cu mari sacrificii, poporul ucrainean își apără zilnic libertatea și democrația, suveranitatea și independența împotriva unei armate brutale de invazie rusească. Iar noi îi susținem în luptă pe teren”, a afirmat cancelarul german.
„La 2.200 de kilometri nord-est de aici, (președintele rus Vladimir) Putin defilează astăzi cu soldații, tancurile și rachetele sale”, a adăugat Scholz în fața europarlamentarilor, în timp ce Rusia a marcat Ziua Victoriei printr-o paradă. „Nu trebuie să ne lăsăm intimidați de astfel de jocuri de putere! Să rămânem fermi în sprijinul nostru pentru Ucraina – atât timp cât va fi nevoie!”
În context, acesta a menționat și sprijinirea reconstrucției Ucrainei, despre care a recunoscut că „va necesita capital politic și financiar pe termen lung”.
„Dar există totuși o oportunitate majoră nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga Europă. Pentru că o Ucraină europeană democratică și prosperă reprezintă cea mai clară reacție de respingere posibilă a politicii revizioniste și ilegale a lui Putin pe continentul nostru”, a subliniat cancelarul german.
În cele din urmă, Olaf Scholz a pledat pentru susținerea valorilor și unității europene pentru a evita repetarea unui trecut sângeros și arbitrar.
„Nu cred că niciunul dintre noi dorește să se întoarcă la vremurile în care legea junglei domnea în Europa, când țările mici trebuiau să se plece în fața țărilor mari. Când libertatea era un privilegiu al celor puțini și nu un drept fundamental pentru toată lumea. Uniunea noastră Europeană, unită în diversitatea sa, este cea mai bună asigurare pe care o avem pentru a ne asigura că acest trecut nu se va mai întoarce și de aceea mesajul de 9 mai nu este cel care vine astăzi de la Moscova. Mesajul este al nostru. Și este acela că trecutul nu va triumfa asupra viitorului. Viitorul nostru este Uniunea Europeană!”, a încheiat liderul german.