Președintele Klaus Iohannis a salutat contribuţia Forţelor Navale Române la dezvoltarea climatului regional de securitate pe flancul sudic şi estic al NATO, exprimându-și, totodată, recunoștința față de marinarii militari care-și riscă viața pentru apărarea țării, cu prilejul participării la festivitățile prilejuite de Ziua Marinei Române, organizate duminică, 15 august, în Portul Militar Constanţa.
„Marinarii noștri militari, pe care îi sărbătorim azi alături de colegii lor din marina civilă, veghează cu responsabilitate la securitatea apelor teritoriale ale țării noastre și, alături de camarazii din NATO și Uniunea Europeană, participă la misiuni care fac apele internaționale un loc mai sigur. Salut, pe această cale, contribuţia Forţelor Navale Române la dezvoltarea climatului regional de securitate, pe flancul sudic şi estic al Alianţei Nord-Atlantice, și rezultatele deosebite obținute în timpul asigurării de către o navă românească, pentru prima dată în istoria militară naţională, a conducerii unei grupări navale permanente a NATO, care a desfășurat misiuni în Marea Neagră și în Marea Mediterană”, a transmis președintele Klaus Iohannis.
Șeful statului a exprimat „recunoștința și prețuirea” față de „cei care își riscă viața, îndeplinind cu abnegație importanta misiune de apărare a țării pe căile de acces maritime și fluviale”
„A fi marinar înseamnă un spirit liber, neîngrădit, dar și multe privațiuni, un efort continuu de pregătire și multe luni petrecute departe de țară și de cei dragi. Vă felicit pentru modul exemplar în care vă faceți datoria și vă onorați jurământul față de țară. Vă mulțumesc pentru sacrificiile pe care le faceți zi de zi”, a mai spus președintele României.
Totodată, în semn de recunoaștere și apreciere pentru modul de îndeplinire a misiunilor asumate, președintele Klaus Iohannis a acordat astăzi, 15 august, drapelul de luptă Direcției Hidrografice Maritime și Flotilei 56 Fregate și a decorat cu ordine și medalii ofițeri și amirali din această categorie de forțe.
Statul Major al Forţelor Navale organizează în oraşele Constanţa, Mangalia, Brăila, Tulcea şi Bucureşti o serie de activităţi dedicate Zilei Marinei Române, marcată pe 15 august, pentru o parte dintre acestea fiind permisă participarea publicului, cu respectarea măsurilor în vigoare pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2, informează Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Duminică, 15 august, între orele 10.00 și 11.00, în portul militar Constanța va fi organizată o ceremonie în cadrul căreia va fi citit ordinul comun al miniștrilor apărării naționale, transporturilor și administrației și internelor, după care vor fi acordate drapelele de luptă Flotilei 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu” și Direcției Hidrografice Maritime „Comandor Alexandru Cătuneanu”.
Navele aflate pe mare, în dispozitivul din fața clădirii Comandamentului Flotei, vor defila pe traseul Constanța – Midia și retur, iar un elicopter IAR Puma, aeronave MIG-21 și F-16 ale Forțelor Aeriene Române, aeronave „Typhoon” britanice și un avion de cercetare P-8 american vor survola dispozitivul de nave și portul militar Constanța.
Ziua se va încheia cu retragerea cu torțe, la ora 20.30, pe traseul Cazino – Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu și cu un spectacol de artificii organizat de Primăria Municipiului Constanța.