De Ziua Unității Germane, Germania amintește că singura cale de a face față provocărilor actuale este ca Europa să acționeze ca un întreg, potrivit unui mesaj transmis duminică, 3 octombrie, de Reprezentanța Permanentă a țării la Uniunea Europeană.
„Curajul și dorința de libertate a mii de oameni din Germania de Est și din Europa de Est i-au determinat să dărâme zidurile și sârma ghimpată în mod pașnic, în urmă cu mai bine de 30 de ani. Reunificarea Germaniei care a urmat a fost posibilă datorită încrederii și cooperării vecinilor și aliaților noștri. Istoria ne-a învățat că se pot realiza lucruri bune atunci când Europa acționează ca un întreg. Aceasta este singura modalitate de a face față provocărilor actuale. Contracararea pandemiei de coronavirus și a repercusiunilor acesteia este un prim exemplu, iar fondul comun de reconstrucție al UE reprezintă o dovadă clară a cooperării și solidarității europene”, a transmis Reprezentanța Permanentă a Germaniei la Uniunea Europeană.
Căderea Zidului Berlinului la 9 noiembrie 1989, care a marcat sfârșitul Războiului Rece, a deschis calea reunificării Germaniei la doar un an mai târziu. Tratatul de Unificare, semnat la 20 septembrie 1990 și care declara ziua de 3 octombrie sărbătoare națională, a consfințit sfârșitul divizării Germaniei.
Cu acest prilej, Comisia Europeană a transmis felicitări Germaniei, unul dintre membri fondatori ai Comunității Economice Europene în 1957.
De asemenea, ambasadorul Germaniei la București, Peer Gebauer, a amintit că „3 octombrie nu este doar sărbătoarea Unității Germane, ci este și un prilej de a ne exprima gratitudinea față de toți prietenii noștri est-europeni”.
„Ne amintim cu toții scenele emoționante când, pe 9 noiembrie 1989, Zidul Berlinului a căzut, iar germanii din Est și din Vest au putut să se întâlnească pentru prima oară. Acest eveniment nu ar fi fost posibil fără impresionantele mișcări de eliberare declanșate de cetățeni curajoși din multe țări est-europene, precum România”, a punctat acesta.
Cu doar o zi înaintea sărbătorii Unității Germane, preşedintele Klaus Iohannis a primit sâmbătă în Germania premiul „Carol cel Mare” pentru unitatea Europei, conferit anual, începând cu anul 1950, personalităţilor publice sau organizaţiilor care s-au remarcat prin implicarea deosebită în favoarea unităţii europene sau a cooperării între statele membre.
Preşedintele Iohannis este laureatul pentru anul 2020 al Premiului internaţional „Carol cel Mare” al oraşului Aachen. Din cauza pandemiei de COVID-19, ceremonia de decernare a premiului, iniţial programată pentru data de 21 mai 2020, a fost amânată pentru altă dată ulterioară, la Aachen. În cele din urmă, s-a stabilit să aibă loc în octombrie.
Puteți citi, pe larg, corespondența caleaeuropeană.ro de la Aachen, AICI.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Comitetul director al Premiului „Carol cel Mare” a decis să acorde preşedintelui Klaus Iohannis premiul pentru anul 2020 ca recunoaştere a meritelor în ceea ce priveşte „conducerea României pe o traiectorie pro-europeană, bazată pe valorile statului de drept”, pentru „eforturile depuse pentru consolidarea Uniunii Europene şi a statelor membre”, precum şi pentru „promovarea echităţii, a protecţiei minorităţilor şi a diversităţii culturale şi pentru rolul său de creator de punţi de legătură între societăţile din vestul şi estul Europei”.
La solemna ceremonie au mai participat președinta Slovaciei Zuzana Caputova, dar și patru câștigători ai premiului, precum fostul președinte al Consiliului European Herman Von Rompuy, fostul președinte al Parlamentului European Martin Schulz, fosta președintă a Lituaniei, Dalia Grybauskaite și fostul ministru de finanțe german Wolfgang Schaueble.
Pe lista laureaţilor se află părinţii fondatori ai Comunităţii Europene, arhitecţii Uniunii Europene moderne şi reprezentanţii mişcărilor democratice din Europa Centrală şi de Est.