Decizie importantă pentru România: NATO își extinde prezența în Marea Neagră prin crearea unei unități de antrenament și exerciții

FOTO: NATO

Miniştrii Apărării din statele membre NATO au decis joi, în a doua zi a reuniunii lor de la Bruxelles, să sporească prezenţa navală și aeriană în Marea Neagră, prin crearea unei unităţi speciale, pentru intensificarea antrenamentelor şi exerciţiilor, a anunţat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg.

Unitatea va funcţiona sub comandament britanic.

Am discutat despre prezența noastră în regiunea Mării Negre și despre măsuri complementare de consolidare a posturii noastre regionale navale și aeriene bazate pe brigada multinațională din România. Opt state aliate și-au asumat angajamentul pentru a lua parte la această brigadă și cinci țări aliate vor furniza forțe terestre și aeriene pentru antrenament și poliție aeriană”, a declarat Jens Stoltenberg într-o conferință de presă.

”Astăzi am luat și două măsuri adiționale: 1) o intensificare a prezenței navale a NATO în Marea Neagră prin exerciții și antrenamente și 2) o coordonare maritimă a forțelor noastre navale în operațiunilor lor din Marea Neagră”, a mai completat acesta.

În conferința de presă, Stoltenberg a dat asigurări că prezenţa aliată va respecta acordurile internaţionale, în special Convenţia de la Montreux, din 1936, şi va fi proporţională.

Citiți și NATO își respectă angajamentele (Ministeriala Apărării, octombrie 2016) // România, din nou în centrul deciziilor NATO: Forțe aliate din șapte țări, printre care SUA, Germania și Canada, vin la Marea Neagră pentru a asigura securitatea

O decizie privind prezența NATO în Marea Neagră a fost anunțată la ultima ministerială NATO pe Apărare, din octombrie 2016. Atunci, Jens Stoltenberg precizase că un pachet complet de măsuri care să vizeze consolidarea prezenței navale, aeriene și terestre în Marea Neagră ar urma să fie prezentat și decis la reuniunea ministerială din luna februarie 2017.

Sunt încântat că mai multe state și-au manifestat disponibilitatea de a contribui la prezenţa noastră în regiunea Mării Negre, pe uscat, pe apă şi în aer, inclusiv Canada, Germania, Olanda, Polonia, Turcia şi Statele Unite”, declara atunci Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

.

One Response to Decizie importantă pentru România: NATO își extinde prezența în Marea Neagră prin crearea unei unități de antrenament și exerciții

  1. Alin 08/02/2018 at 14:31

    Plecati inapoi la voi in america, nu sunteti bineveniti aici!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.