Deciziile primei zi a Consiliului European: Klaus Iohannis și ceilalți lideri europeni susțin acordul nuclear cu Iran în pofida intenției lui Donald Trump de a denunța acordul

La finalul primei zi a Consiliului European de toamnă, liderii UE au decis să continue pe baza progresului obținut în domenii precum migrația, agenda digitală, securitatea și apărarea, iar la capitolul relații externe, Klaus Iohannis și ceilalți șefi de stat sau de guvern au solicitat Coreei de Nord ”să renunțe la programele sale nucleare” și și-au reafirmat ”angajamentul deplin față de acordul nuclear cu Iranul” în pofida poziției președintelui american Donald Trump de a denunța acordul și de a retrage SUA din această înțelegere.

FOTO: Donald Tusk/ Facebook

Spre deosebire de Consiliul European de toamnă de anul trecut – când miza principală era închiderea cu succes a acordului de liber schimb UE-Canada – concluziile primei zi a Consiliului UE-28 au reprezentat un angajament de etapă față de principalele dimensiuni de interes de pe scena europeană.

În ceea ce privește migrația, liderii UE și-au exprimat angajamentul deplin față de cooperarea cu Turcia în materie de migrație și față de sprijinul pentru Balcanii de Vest, dar și solicitarea de punere în aplicare deplină și nediscriminatorie a Acordului de readmisie UE-Turcia cu toate statele membre.

Șefii de stat sau de guvern au cerut și îmbunătățirea schimbului de informații și de date în cadrul UE, între statele membre, agențiile JAI și misiunile și operațiile PSAC, precum și cu partenerii internaționali.

Nouă pași pentru construcția unei Europe digitale

Consiliul European a trasat și o serie de linii directoare pentru construcția unei Europe digitale, arătând că sunt necesare în acest sens 1) administrații și sectoare publice adaptate în totalitate la era digitală, 2) un cadru de reglementare orientat spre viitor, 3) o infrastructură și o rețea de comunicații de cea mai bună calitate, 4) o abordare comună privind securitatea cibernetică, 5) combaterea terorismului și a criminalității online, 6) piețe ale forței de muncă și sisteme de formare și de educație adecvate pentru era digitală, 7) un efort hotărât în materie de cercetare și dezvoltare și de investiții, 8) o conștientizare a urgenței de a aborda tendințele emergente, 9) un sistem de impozitare eficace și echitabil.

”Obiectivul nostru trebuie să fie acela de a crea o piață unică mai integrată și de a realiza beneficii concrete pentru cetățenii și întreprinderile europene”, au transmis liderii.

Consiliul European încurajează țările membre să se alăture Cooperării Structurate Permanente

Dimensiunea securității și apărării a fost pregătită pentru decizia de la summitul viitor din luna decembrie, acolo unde liderii ar urma să lanseze cooperarea structurată permanentă. 

De altfel, Consiliul European a încurajat statele membre să notifice Consiliul UE și Înaltul Reprezentant privind intenția lor de a participa la PESCO, fapt pe care România l-a decis la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Țării din această săptămână.

”Consiliul European încurajează statele membre să dezvolte mecanisme de finanțare flexibile și viabile în cadrul Fondului european de apărare, pentru a permite achiziționarea în comun a capabilităților și/sau întreținerea în comun a acestora, ca modalitate de îmbunătățire a accesului la capabilități de vârf”, se arată în concluziile amintite.

Reuniunea Consiliului European pe această temă a avut în vedere acordul convenit de Șefii de stat sau de guvern la summitul UE din 22 iunie privind lansarea Cooperării Structurate Permanente.

”Pentru a consolida securitatea și apărarea Europei în mediul geopolitic provocator de astăzi și pentru a contribui la atingerea nivelului de ambiție al UE exprimat în Strategia Globală a UE, Consiliul European este de acord cu necesitatea lansării unei cooperări structurate permanente ambițioase și incluzive”, se arată în concluziile adoptate de liderii UE la Consiliul European de vară (Citiți și UE a trezit ”frumoasa adormită”: Klaus Iohannis și ceilalți lideri europeni au decis lansarea cooperării aprofundate în materie de securitate și apărare).

Ce este PESCO?

PESCO – Cooperarea Structurată Permanentă – este prevăzută la articolele 42(6) și 46 din Tratatul UE și permite statelor dispuse să se angajeze într-o cooperare militară mai puternică să o facă fără a aștepta consensul tuturor și fără a diviza Uniunea. În conformitate cu prevederile tratatului, PESCO este o opțiune valabilă pentru toate statele membre care sunt decise să își asume angajamente unul față de celălalt, în spiritul integrării europene. PESCO ar urma să funcționeze sub cadrul existent în UE și să devină piatra de temelie a unei arhitecturi de securitate pentru întreaga Europă.

Liderii UE: Ne reafirmăm angajamentul față de acordul nuclear cu Iran

La capitolul relații externe se disting trei actori vizați de concluziile summitului UE: Turcia, Coreea de Nord (RPDC) și Iran.

”Consiliul European a desfășurat o dezbatere privind relațiile cu Turcia. Consiliul European solicită RPDC să respecte fără întârziere, în întregime și necondiționat obligațiile care îi revin în temeiul rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și să renunțe la programele sale nucleare și de rachete balistice în totalitate și într-un mod verificabil și ireversibil. Comportamentul recent al RPDC este inacceptabil și constituie o amenințare majoră pentru Peninsula Coreeană și dincolo de aceasta. Consiliul European subliniază că pacea durabilă și denuclearizarea Peninsulei Coreene trebuie să fie obținute prin mijloace pașnice, prin dialog credibil și autentic. Regimul de sancțiuni al UE față de RPDC a fost consolidat prin suplimentarea lui cu sancțiunile autonome ale UE adoptate de Consiliul Afaceri Externe la 16 octombrie 2017. Consiliul European va analiza și posibilitatea altor măsuri, consultându-se îndeaproape cu partenerii, iar UE va continua să colaboreze cu țările terțe, îndemnând la punerea în aplicare în întregime a sancțiunilor ONU. Consiliul European își reafirmă angajamentul deplin față de acordul nuclear cu Iranul și aprobă declarația Consiliului Afaceri Externe din 16 octombrie 2017”, conchid liderii deciziile asumate în prima zi a Consiliului European.

Citiți și Consiliul European: Klaus Iohannis și ceilalți lideri europeni se reunesc la Bruxelles pentru a adopta ”Agenda Liderilor” de relansare a Uniunii Europene. Ce conține aceasta

Cei 28 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană se reunesc joi și vineri pentru Consiliul European de toamnă, primul summit al liderilor UE după discursul privind Starea Uniunii Europene al președintelui Comisiei Europene, inițiativa pentru Europa anunțată de președintele francez Emmanuel Macron, evenimentele secesioniste din Catalonia, dar și alegerile generale din Germania.

Summitul european de la Bruxelles este și întâia reuniune a liderilor europeni de la capătul unei perioade politice europene marcate de evenimente electorale importante în Olanda, Franța, Germania și, cel mai recent, Austria, alegeri câștigate de forțele pro-europene, însă momente care au confirmat și ascensiunea extremei drepte.

Vineri, în format UE-27, liderii europeni vor decide asupra unei avansări a negocierilor cu Marea Britanie în direcția viitoarei relații și vor adopta o ”Agendă a Liderilor”, o propunere ambițioasă formată dintr-un program de 13 summituri în doi ani pentru a relansa Uniunea Europeană.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.