Declarația de la Riyadh, adoptată la finalul celui de-al 15-lea Summit G20 prezidat de Arabia Saudită, marchează o nouă amânare pentru UE în eforturile sale de a obține mai mulți bani pentru finanțarea globală a luptei împotriva COVID-19, în condițiile în care principalele economii ale lumii au căzut de acord cu privire la urgența gestionării acestei provocări, însă s-au sfiit să pună pe masă sume concrete pentru sprijinirea facilității COVAX, mecanismul global pentru achiziția de vaccinuri sigure, la prețuri accesibile.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, declara anterior summitului G20, că lupta pentru combaterea virusului necesită eforturi conjugate la nivel internațional pentru găsirea unor vaccinuri și terapii eficiente la prețuri accesibile, aceste eforturi traducându-se la rândul lor în investiții foarte costisitoare în cercetare, estimate la un total de cca. 38 mld. de dolari, din care doar 4 mld. au fost asigurate până în prezent.
Ulterior, în cadrul summit-ului, șefa Comisiei Europene a precizat că Acceleratorul ACT și facilitatea COVAX, mecanism de achiziții de vaccinuri sigure la care participă 94 de țări cu venituri mari și 92 de țări cu venituri mici și medii, sunt principalele instrumente ale luptei globale împotriva pandemiei și au nevoie de finanțare suplimentară pentru a-și dovedi eficacitatea. În acest sens, von der Leyen le-a cerut liderilor G20 să aloce 4,5 mld. de dolari înainte de sfărșitul anului pentru a asigura accesul echitabil la un vaccin pentru toți oamenii la nivel global, se arată într-un comunicat.
De asemenea, președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul german Angela Merkel au cerut separat celorlalte state din G20 să susțină financiar obiectivul distribuirii la scară globală a 2 mld. de doze de vaccin împotriva noului coronavirus până la finele anului viitor, ținând cont că „țările din G20, care reprezintă circa 90% din PIB-ul mondial”, ar putea și ar „trebui să cumpere doze de vaccin pentru ţările cel mai puţin avansate”, consideră șeful de la Élysée.
Amintim că din contribuţia financiară de 1,8 miliarde de euro făcută până în prezent pentru proiectul COVAX, 800 de milioane de euro reprezintă finanţarea oferită de UE, prin instrumentul Team Europe.
În ciuda acestor eforturi, liderii din UE nu au reușit să-și convingă omologii din G20 să facă niște promisiuni concrete în direcția finanțării instrumentelor pentru combaterea noului coronavirus, după cum indică textul Declarației de la Riyadh.
„Ne angajăm să răspundem nevoilor de finanțare globală rămase, salutăm eforturile depuse de băncile multilaterale de dezvoltare pentru a consolida sprijinul financiar pentru accesul țărilor la instrumentele COVID-19, în conformitate cu eforturile multilaterale existente, și le încurajăm să facă mai mult”, spun liderii G20, într-o afirmație lipsită de concretitudine în același timp în care recunosc „rolul imunizării extinse ca bun public global”.
Astfel, discuțiile în format multilateral privind finanțarea concretă a instrumentelor COVAX și a Acceleratorului ACT, cu ajutorul cărora se accelerează dezvoltarea, producția și accesul echitabil la testele, tratamentele și vaccinurile împotriva COVID-19, se vor mai amâna pentru câteva luni, potrivit declarațiilor șefei Executivului European, care a reiterat necesitatea intensificării eforturilor globale pentru gestionarea crizelor din sănătate.
„Ca o lecție a crizei, trebuie să intensificăm pregătirea la nivel mondial. Vom discuta din nou acest lucru în mai 2021, cu ocazia Summitului G20 privind Sănătatea Globală, din Italia”, a precizat Ursula von der Leyen, cu privirea la evenimentul pe care Comisia Europeană îl va găzdui alături de premierul italian Giuseppe Conte și care ar trebui să demonstreze încă o dată angajamentul și leadershipul UE pentru protejarea sănătății globale.
Liderii celor mai puternice economii ale lumii s-au reunit, peste weekend (21-22 noiembrie) prin videoconferință, pentru a discuta despre gestionarea comună a pandemiei COVID-19 în curs de desfășurare, finanțarea dezvoltării și distribuirii unui vaccin, precum și continuarea sprijinului acordat cetățenilor și întreprinderilor care se luptă pentru a face față consecințelor crizei de sănătate. Concret, pe lângă discuțiile despre nevoile sanitare și umanitare din timpul pandemiei, statele din G20 au mai abordat o serie de alte probleme globale cruciale, cum ar fi redresarea economică, reforma Organizației Mondiale a Comerțului, impozitarea economiei digitale și modalitățile de sprijinire a țărilor cu venituri mici.
UE a fost reprezentată la cel de-al 15-lea Summit G20 de Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fiind prima participare a celor doi lideri europeni în acest format multilateral.