Estonia, Letonia, Ungaria, Bulgaria, Lituania și Slovenia au decis să alătura Poloniei și României în cadrul Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (I3M), instrument lansat cu ocazia summitului I3M de la București, din 2018, se arată în declarația finală a celui de-al cincilea summit al Inițiativei, de la Tallinn, desfășurat în sistem videoconferință în contextul pandemiei de COVID-19.
“Reafirmăm importanța Fondului de investiții al Inițiativei celor Trei Mări ca instrument de investiții pentru finanțarea proiectelor de conectivitate în regiunea celui trei mări”, se arată în declarația finală adoptată de președinții Austriei, Bulgariei, Croaţiei, Cehiei, Estoniei, Ungariei, Lituaniei, Letoniei, Poloniei, României, Slovaciei şi Sloveniei.
În declarația lor, liderii central și est-europeni salută “decizia Estoniei, Letoniei, Ungariei, Bulgariei, Lituaniei și Sloveniei de a se alătura Poloniei și României ca investitori în Fondul de Investiții al Inițiativei celor trei Mări”.
De asemenea, cei 12 președinți au salutat anunțul SUA, făcut la Conferința de Securitate de la München din februarie 2020, cu privire la intenția lor de a investi până la 1 miliard de dolari în proiectele țărilor Inițiativei celor Trei Mări.
Conform unui comunicat transmis CaleaEuropeană.ro, SUA au promis inițial cel puțin 300 de milioane de euro către Fondul de investiții al Inițiativei celor Trei Mări, reprezentând 30% din capitalul actual al acestui fond, adică 900 de milioane de euro, un capital strâns prin parteneriate între cele 12 state și sectorul privat la nivel global.
Cu toate acestea, SUA au fost de acord să extindă angajamentul la 1 miliard de de dolari, respectând un anunț anterior al secretarului de stat Mike Pompeo în acest sens. Și în acest caz, SUA ar respecta principiul de 30%, întrucât Washington-ul va aloca această sumă atunci când capitalul acestui fond va ajunge la 3,4 miliarde de euro.
În context, liderii regionali au salutat “interesul și implicarea instituțiilor financiare europene și internaționale în Inițiativa celor Trei Mări și le încurajează să se alăture în calitate de investitori la fond”.
Citiți și Klaus Iohannis, la finalul Summitului celor Trei Mări: Trebuie să utilizăm fonduri europene și finanțări din partea SUA pentru proiectele strategice susținute de România
Citiți și Bogdan Aurescu, mesaj de la Washington la Summitul celor Trei Mări: Salut decizia SUA de a aloca până la un miliard de dolari pentru proiectele Inițiativei
Citiți și SUA, mesaj pentru protejarea “modului de viață transatlantic” către România și celelalte țări ale Inițiativei celor Trei Mări: Să menținem națiunile europene puternice, libere și aliniate cu Statele Unite
Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică la nivel prezidenţial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Iniţiativa îşi propune dezvoltarea economică a statelor din regiune, prin stimularea interconectivităţii în trei domenii principale – transport, energie, digital; creşterea convergenţei reale între statele membre ale Uniunii Europene, contribuind astfel la consolidarea unităţii şi coeziunii în cadrul Uniunii; precum şi întărirea relaţiei transatlantice, prin stimularea prezenţei economice a Statelor Unite ale Americii în regiune.
Pentru România, summitul a avut loc într-un context special în care SUA au anunțat că vor începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și a unei căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest anunț are o dublă valoare strategică, referindu-se la proiectul feroviar RAIL 2 SEA – “Modernizarea şi dezvoltarea rutei feroviare Gdansk – Constanţa” și la traseul transeuropean Via Carpatia, ambele numărându-se între cele 27 de proiecte principale susținute de România și de Polonia în cadrul Inițiativei celor Trei Mări – Adriatică, Baltică, Neagră – platformă de cooperare prezidențială și de interconectare în domeniile transporturi, energie și digital inițiată care a atins deplina maturitate politică la summitul de la București din 2018.