Connect with us

INTERNAȚIONAL

Declarația SUA-Ucraina: Trump anunță că va vorbi cu Putin și îl invită din nou pe Zelenski la Casa Albă, sperând că Rusia va fi de acord cu încetarea focului

Published

on

© Official White House Photo by Joyce N. Boghosian

Președintele Donald Trump a declarat marți că speră că Rusia va fi de acord cu un plan de încetare a focului elaborat de oficiali americani și ucraineni și că va avea loc o întâlnire SUA-Rusia marți sau miercuri, relatează Reuters și AFP, relatează Agerpres.

În declarații făcute presei, Trump a spus că îl va invita pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski din nou la Casa Albă. Cei doi lideri au avut o dispută în Biroul Oval luna trecută, iar Zelenski a părăsit Washingtonul fără a semna un acord privind mineralele cu Statele Unite.

El a afirmat că “va vorbi cu Vladimir Putin”, fără îndoială, săptămâna aceasta, după ce Ucraina a anunțat că susține o propunere americană de încetare a focului de 30 de zile cu Rusia.

“Cred, da”, a adăugat președintele american în timp ce o jurnalistă l-a întrebat dacă discuția cu omologul său rus va avea loc săptămâna aceasta.

“Desigur”, a răspuns apoi Trump unui alt jurnalist care l-a întrebat dacă președintele ucrainean Volodimir Zelenski va fi invitat să revină la Casa Albă după recenta întâlnire conflictuală a celor doi lideri în Biroul Oval.

În ceea ce privește perspectiva de a avea o încetare a focului totală în Ucraina, Trump a declarat: “Ei bine, sper că aceasta se va finaliza în următoarele zile, aș dori să văd asta”.

“Știu că avem o întâlnire importantă mâine cu Rusia și sperăm că vor urma conversații bune”, a adăugat el.

Donald Trump s-a adresat după o întâlnire crucială între diplomați americani și ucraineni, marți, în Arabia Saudită, care a marcat o accelerare clară spre negocieri cu Rusia pentru a pune capăt războiului, la trei ani după invazia rusă a Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat marți că Ucraina, care a insistat inițial pentru o încetare a focului pe cale aeriană și maritimă, este pregătită să accepte planul Washingtonului pentru o încetare a focului de 30 de zile, pe linia frontului.

Liderii europeni, în frunte cu președintele francez Emmanuel Macron, liderii instituțiilor UE și premierul britanic Keir Starmer, au afirmat miercuri, într-o serie de mesaje coordonate, că “mingea este acum în terenul Rusiei” după ce Statele Unite și Ucraina au adoptat marți, la Jeddah, pe malul Mării Roșii, o declarație comună care conciliază tensiunile dintre Washington și Kiev, cu SUA anunțând ridicarea imediată a suspendării schimbului de informații și reluarea asistenței de securitate pentru Ucraina și cu Ucraina acceptând o propunere americană pentru un armistițiu imediat de 30 de zile și pentru pași concreți către restabilirea unei păci durabile, ca urmare a invaziei ruse.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Trump dezvăluie F-47, avionul de luptă de generația a șasea: Un semnal clar către aliați că nu plecăm niciunde și către inamici că proiectăm putere pe tot globul

Published

on

Președintele american Donald Trump a anunțat vineri că Forțele Aeriene ale SUA avansează cu un avion de vânătoare de generația a șasea, cunoscut sub numele de F-47, în ceea ce pare a fi un omagiu pentru liderul de la Casa Albă, al cărui al doilea mandat obținu îi conferă titulatura de cel de-al 47-lea președinte al SUA.

“La indicația mea, Forțele Aeriene ale Statelor Unite avansează cu primul avion de vânătoare din lume din a șasea generație”, a declarat președintele alături de secretarul Apărării, Pete Hegseth, într-un anunț făcut în Biroul Oval.

“Nimic în lume nu se apropie de el. Și va fi cunoscut sub numele de F-47”, a continuat el, citat de CBS News.

“Transmitem un semnal clar aliaților noștri că nu plecăm niciunde și inamicilor noștri că proiectăm putere pe tot globul”, a completat și șeful Pentagonului, Pete Hegseth.

 

Contractul a fost obținut de Boeing.

Boeing și Lockheed Martin au fost în competiție pentru a construi avionul de luptă Next Generation Air Dominance, în timp ce SUA încearcă să rămână înaintea Chinei în ceea ce privește tehnologia de apărare aeriană.

Președintele a declarat că F-47 este “cel mai avansat, mai capabil și mai letal avion construit vreodată”, numindu-l „practic invizibil”, cu „putere fără precedent” și manevrabilitate excelentă.

Trump a spus că o „versiune experimentală a avionului zboară în secret de aproape cinci ani și suntem încrezători că depășește masiv capacitățile oricărei alte națiuni”.

“Inamicii Americii nu îl vor vedea niciodată venind, sperăm că nu va trebui să îl folosim în acest scop, dar trebuie să îl ai. Și dacă se va întâmpla vreodată, nu vor ști ce naiba i-a lovit”, a adăugat liderul american.

Continue Reading

ONU

Secretarul general al ONU avertizează că ”riscăm să pierdem din vedere cel mai mare dar al Europei pentru civilizație: Iluminismul”: Vocile izolaționismului sunt auzite din ce în ce mai tare

Published

on

© UN Photo/Loey Felipe

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a arătat că ”întunericul” se întinde în lume, unde ”oriunde ne uităm, roadele Iluminismului sunt puse sub semnul întrebării de vocile iraționalității, ignoranței și izolaționismului”, informează EFE, citat de Agerpres.

”Pe măsură ce întunericul se întinde, riscăm să pierdem din vedere cel mai mare dar al Europei pentru civilizație: Iluminismul. Oriunde ne uităm, roadele Iluminismului sunt contestate de vocile iraționalității, ignoranței și izolaționismului”, a subliniat Guterres într-un discurs la Universitatea Catolică din Louvain (Leuven, Belgia), care i-a acordat vineri titlul de doctor honoris causa.

Secretarul general al ONU a remarcat că ”vocile naționalismului și izolaționismului sunt auzite din ce în ce mai tare, cu o reapariție periculoasă a politicii pumnului de fier”.

”Donatorii reduc drastic sprijinul umanitar și de dezvoltare, în timp ce bugetele apărării cresc vertiginos”, a atras atenția Guterres, într-o aluzie la decizia lui Trump de a reduce bugetul destinat programelor umanitare.

Programul Alimentar Mondial (PAM) al ONU, care contribuie la hrănirea a peste 100 de milioane de oameni din întreaga lume, se străduiește să acopere un deficit de finanțare de mai multe miliarde de dolari, informează Politico Europe.

Reducerile de fonduri au loc în timp ce nivelul foametei la nivel mondial crește, PAM avertizând că insecuritatea alimentară acută afectează în prezent 343 de milioane de persoane din 74 de țări. Potrivit lui Carl Skau, director executiv adjunct al agenției, criza bugetară forțează PAM să facă „alegeri de neimaginat”, inclusiv să reducă asistența alimentară pentru persoanele aflate în pragul înfometării.

Statele Unite au fost în mod tradițional cel mai mare donator al PAM, contribuind cu 4,5 miliarde de dolari în 2024. Cu toate acestea, înghețarea ajutoarelor și schimbarea priorităților sub Trump au dus la o scădere accentuată a sprijinului din partea Washingtonului.

PAM a solicitat 21,1 miliarde de dolari de la toți donatorii în 2024 pentru a ajuta 150 de milioane de persoane aflate în insecuritate alimentară, dar a primit mai puțin de jumătate din această sumă. Situația s-a deteriorat și mai mult în 2025, cu o finanțare prevăzută de doar 8,8 miliarde de dolari față de un necesar de 16,9 miliarde de dolari. Deficiențele existau și înainte de înghețarea ajutoarelor de către Trump, dar de atunci au fost exacerbate de acestea.

Continue Reading

SUA

UE mai acordă încă o șansă dialogului comercial cu SUA și amână cu două săptămâni taxele anunțate în urma tarifelor impuse de Trump

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană  a amânat până la jumătatea lunii aprilie planul său de a viza produsele americane ca represalii la taxele impuse de administrația Trump asupra oțelului și aluminiului, informează Deutsche Welle.

Tarifele ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 aprilie, însă UE a decis să acorde încă două săptămâni pentru dialog, în ciuda faptului că taxele președintelui american Donald Trump au fost deja adoptate.

De asemenea, este planificat un al doilea set de tarife care vizează produsele industriale și agricole americane.

Potrivit comisarului UE pentru comerț, Maros Sefcovic, decizia a venit ca o încercare de ”a găsi o soluție reciproc acceptabilă”.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat anterior că este responsabilitatea UE să își protejeze consumatorii și întreprinderile.

Blocul celor 27 de membri era pe punctul de a restabili tarifele pentru blugi, whiskey bourbon, motociclete și unt de arahide, tarife care datează din primul mandat al lui Trump ca președinte al SUA.

Măsura UE vizează statele americane controlate de Partidul Republican al lui Trump, precum și mărfurile care, în opinia UE, ar aduce prejudicii întreprinderilor americane într-o măsură care l-ar determina pe președintele SUA să reducă taxele vamale asupra mărfurilor europene.

Franța, Spania și Italia au făcut presiuni asupra Comisiei Europene pentru a amâna măsurile, a relatat agenția franceză de presă AFP, citând două surse europene.

Conform relatării AFP, whisky-u bourbon ar putea fi, de asemenea, retras de pe lista produselor vizate. Acest lucru vine în contextul în care Trump a amenințat cu tarife de 200% pentru vinurile și băuturile spirtoase europene.

Trump ar putea aplica mai multe tarife UE la 2 aprilie, deși administrația sa nu a publicat încă toate detaliile.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL2 minutes ago

Trump dezvăluie F-47, avionul de luptă de generația a șasea: Un semnal clar către aliați că nu plecăm niciunde și către inamici că proiectăm putere pe tot globul

ROMÂNIA4 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, discuții cu președinta BERD: Avem un parteneriat solid, care se reflectă în investițiile semnificative pe care această instituție financiară le derulează în România

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

UE confirmă rebrandingul “ReArm Europe” după reacțiile negative din Italia și Spania: Planul apărării se va numi “Readiness 2030”, o referire la data când Rusia ar putea fi capabilă să atace un stat UE sau NATO

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul Sănătății, vizită în Coreea de Sud. Alexandru Rafila a discutat cu omologul sud-coreean despre dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre cele două țări în domeniul medical

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 hours ago

Încă un pas în procesul de aderare la OCDE: Secretariatul General al Guvernului a prezentat progresele în cadrul Grupului de lucru pentru proprietatea de stat și practici de privatizare

ONU5 hours ago

Secretarul general al ONU avertizează că ”riscăm să pierdem din vedere cel mai mare dar al Europei pentru civilizație: Iluminismul”: Vocile izolaționismului sunt auzite din ce în ce mai tare

U.E.5 hours ago

Confiscarea de către Europa a activelor înghețate ale Rusiei ar fi “un act de război”, avertizează premierul Belgiei

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Comisia Europeană și autoritățile naționale iau măsuri pentru a proteja copiii de practicile dăunătoare din jocurile video

ROMÂNIA5 hours ago

Președintele Patronatului în Construcții, Alexandru Fulga, la Forumul Construcțiilor 2025: În ultimii 10 ani, statul a fost unul dintre cei mai importanți investitori în domeniul construcțiilor din România

ROMÂNIA6 hours ago

CDS, partenerul Forumului Construcțiilor 2025. Alexandru Fulga a adus în prim-plan importanța fondurilor europene, relația dintre stat și sectorul privat, stabilitatea legislativă și digitalizarea industriei

POLITICĂ1 day ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL4 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE4 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE6 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL1 week ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ1 week ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending