Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Declarația unității transatlantice adoptată de liderii SUA și UE: Vom acționa pentru consolidarea democrației în Ucraina și R. Moldova. Întărirea apărării și securității – și prin intermediul cooperării NATO-UE

Published

on

© Administrația Prezidențială

Corespondență din Bruxelles

Președintele american Joe Biden și liderii europeni, în frunte cu Emmanuel Macron, Olaf Scholz sau Klaus Iohannis, au adoptat joi seară o declarație comună la finalul participării liderului de la Casa Albă la summit-ul Consiliului European ce a urmat summit-urilor NATO și G7, în care au dat asigurări de răspunsul coordonat și unitar al Uniunii Europene și al Statelor Unite în ceea ce privește condamnarea și contracararea acțiunilor “nejustificate și neprovocate” ale Rusiei împotriva Ucrainei.

Declarația, publicată deopotrivă de Casa Albă și de Consiliul European, a fost andosată după discuții între Biden și omologii lor, care au avut loc la exact un an distanță de când liderul american a participat în premieră, prin videoconferință, la o reuniune a șefilor de stat sau de guvern din UE. Potrivit Politico Europe, liderii europeni care au luat cuvântul după intervenția lui Biden au fost președinții României și Ciprului, cancelarul Austriei și prim-miniștrii Letoniei, Luxemburgului, Poloniei, Suediei și Spaniei.

De altfel, în timp ce a sosit la reuniunea UE, Joe Biden a pledat pentru unitatea completă și totală a democrațiilor, și președintele Klaus Iohannis a declarat la finalul acestei runde de discuții că “suntem uniți şi vom merge uniți mai departe”.

Biden și liderii europeni au discutat despre cooperarea dintre UE și SUA pentru a reduce dependența de combustibilii fosili din Rusia, dar și pentru a accelera tranziția către energia curată, un aspect important notat și într-o declarație semnată de liderul american la Bruxelles, un comunicat comun cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

De asemenea, ei au stabilit că este importantă consolidarea securității și apărării transatlantice, inclusiv prin intermediul unei cooperări solide între NATO și UE, mai ales că la summitul de la Bruxelles, liderii UE vor adopta formal Busola Strategică a apărării europene.

Joe Biden și liderii europeni au căzut de acord să acționeze împreună pentru “consolidarea rezilienței democratice în Ucraina, Moldova și în regiunea mai largă a Parteneriatului estic“.

Declarația integrală adoptată de Joe Biden și cei 27 de șefi de stat sau de guvern din UE

“Astăzi, Consiliului European i s-a alăturat președintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, Jr. Liderii au discutat despre răspunsul coordonat și unitar al Uniunii Europene și al Statelor Unite la agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei în Ucraina.

Aceștia au trecut în revistă eforturile lor actuale de a impune costuri economice Rusiei și Belarusului, precum și disponibilitatea lor de a adopta măsuri suplimentare și de a opri orice încercare de a eluda sancțiunile.

Liderii au discutat despre nevoile urgente cauzate de agresiunea Rusiei, s-au angajat să continue să ofere asistență umanitară, inclusiv țărilor vecine care găzduiesc refugiați, și au subliniat necesitatea ca Rusia să garanteze accesul umanitar pentru cei afectați de violențe sau care fug de acestea.

Liderii au salutat deschiderea unor anchete internaționale, inclusiv de către procurorul Curții Penale Internaționale, și eforturile în curs de desfășurare pentru a aduna dovezi ale atrocităților.

În plus, liderii au discutat despre cooperarea dintre UE și SUA pentru a reduce dependența de combustibilii fosili din Rusia, pentru a accelera tranziția către energia curată, precum și despre necesitatea de a răspunde la nevoile de securitate alimentară la nivel mondial.

De asemenea, liderii au fost de acord cu privire la importanța consolidării rezilienței democratice în Ucraina, Moldova și în regiunea mai largă a Parteneriatului estic.

În cele din urmă, liderii au subliniat importanța consolidării securității și apărării transatlantice, inclusiv prin intermediul unei cooperări solide între NATO și UE, astfel cum este descrisă în Busola strategică a UE”.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European, la Sofia: Bulgaria are un rol-cheie în UE. Se află în plin proces de adoptare a monedei euro și face progrese remarcabile

Published

on

© European Union 2025

„Bulgaria are un rol-cheie în Uniunea Europeană; a aderat recent la Spațiul Schengen, iar acum se află în plin proces de adoptare a monedei euro și face progrese remarcabile” , a declarat președintele Consiliului European, Antonio Costa, în cadrul întâlnirii cu președintele Bulgariei, Rumen Radev, la Sofia.

„Știu că noi toți suferim foarte mult de la invazia Ucrainei de către Rusia, cu costurile energiei și impactul său uriaș asupra inflației în toate țările diferite. Dar facem tot posibilul, cu toții, pentru a controla inflația. Și cred că acum acesta este principalul criteriu pentru a intra în zona euro. Și cred că, în acest moment, acesta este principalul criteriu pentru aderarea la zona euro”, a transmis Antonio Costa, potrivit comunicatului oficial.

Citiți și: Bulgaria a atins ținta de deficit bugetar de 3% din PIB, îndeplinind astfel ultima condiție pentru aderarea la zona euro

Antonio Costa a subliniat că, în prezent, Uniunea Europeană are două mari priorități: competitivitatea și apărarea.

„Aceste două obiective sunt strâns legate între ele, deoarece avem nevoie de siguranță și securitate pentru a crea condiții favorabile unei economii mai competitive. În același timp, trebuie să fim mai competitivi pentru a ne consolida capacitatea de a ne apăra”, a spus el.

El a declarat că, pe parcursul vizitei sale în Bulgaria, va avea ocazia să viziteze nu doar Sofia, ci și Stara Zagora, unde, împreună cu prim-ministrul, va merge atât la unități din industria apărării, cât și la o universitate.

„Tot aici, în Sofia, voi vizita un institut care va deveni una dintre cele șase fabrici de inteligență artificială din Europa. Acesta este un exemplu clar că investițiile în apărare nu înseamnă doar protejarea noastră, ci și consolidarea industriei, a capacității de cercetare și a potențialului de inovare. Iar acest lucru este esențial pentru viitor, pentru a crea locuri de muncă mai bune și pentru a avea o economie mai puternică”, a concluzionat Antonio Costa.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

#BringKidsBack Președintele Consiliului European solicită regimului de la Kremlin să elibereze copiii ucraineni care au fost deportați ilegal

Published

on

© Antonio Costa - X

Președintele Consiliului European, Antonio Costa, se alătură ințiativei președintelui Volodimir Zelenski, #BringKidsBack, pentru a cere regimului de la Kremlin întoarcerea în siguranță a copiilor ucraineni, care au fost forțați și amenințați să își părăsească țara. 

„În acest an de Paște, în timp ce ne întâlnim cu cei dragi, mii de copii ucraineni rămân separați de ai lor – luați din casele lor de către Rusia. Mă alătur inițiativei #BringKidsBack a președintelui Zelenski pentru a cere întoarcerea lor în siguranță. Nu poate exista pace fără dreptate – și nu poate exista dreptate până când toți copiii ucrainenu nu sunt înapoi acasă”, a scris președintele Consiliului European într-un mesaj pe contul X.

Rusia a răpit peste 19.000 de copii ucraineni. Până la sfârșitul lunii februarie, doar 1.227 au fost returnați, deoarece Rusia încearcă să obstrucționeze acest proces în diverse moduri.

„Din păcate, acesta nu este un mecanism care funcționează în mod consecvent. Acesta este motivul pentru care a fost creată Coaliția internațională pentru returnarea copiilor ucraineni – pentru a se asigura că un astfel de mecanism există și funcționează. Astăzi, 41 de țări fac deja parte din această coaliție”, a mai informat Prima Doamnă a Ucrainei.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Albania este foarte ”hotărâtă și ambițioasă” să încheie toate negocierile de aderare la UE în 2027, subliniază premierul Edi Rama

Published

on

© European Union

Premierul Albaniei, Edi Rama, prezent la Bruxelles, a subliniat alături de președintele Consiliului European, Antonio Costa, că țara sa este foarte hotărâtă să îndeplinească toate obligațiile calendarului pentru a încheia toate negocierile de aderare la UE în 2027. 

„Așadar, sunt multe de discutat, dar, în general, sunt foarte, foarte încurajat de aceste evoluții. Și suntem foarte hotărâți să îndeplinim toate obligațiile calendarului, foarte ambițioși, să încheiem toate negocierile în 2027”, a transmis premierul albanez într-o scurtă conferință de presă susținută la Bruxelles. 

De asemenea, președintele Consiliului European a reiterat sprijinul UE pentru extinderea proiectului european pentru țările din Balcanii de Vest: „(…) extinderea către Balcanii de Vest este o prioritate politică clară pentru Uniunea Europeană, este angajamentul nostru real cu regiunea și este cea mai importantă investiție geopolitică pentru pace, pentru prosperitate și pentru stabilitate pe continentul nostru. Și este cu adevărat încurajator să vedem progresele făcute de Albania în această direcție.”

Astăzi, 14 aprilie, are loc cea de-a patra reuniune ministerială a conferinței de aderare cu Albania  prilej cu care se va deschide a doua grupă de capitole care alcătuiesc procesul de negociere, care se ocupă de piața internă: „Astăzi deschidem un nou cluster și ambiția noastră este să deschidem mai multe negocieri de tip cluster pe parcursul acestui an, pentru că avem un program foarte concret și vrem să livrăm”, a mai informat înaltul oficial european.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA4 hours ago

Colaborarea strânsă dintre ICI București și Danubius Exim a contribuit la transformarea cadrului fiscal din România într-unul adaptat realităților digitale, în beneficiul cetățenilor și instituțiilor, subliniază Adrian-Victor Vevera

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 hours ago

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu: Inteligența artificială nu este doar despre viitor, este prezentul. Fără competențe digitale și educație în AI, riscăm să rămânem în urmă

ROMÂNIA5 hours ago

Ilie Bolojan, la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări: Reconfigurarea forțelor politice și economice impune consolidarea relațiilor cu state interesate de stabilitatea și dezvoltarea regiunii noastre

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Președintele Turciei a sosit la Roma pentru a discuta cu Giorgia Meloni despre consolidarea cooperării între cele două țări

U.E.5 hours ago

Giorgia Meloni califică armistițiul de trei zile propus de Putin drept ”insuficient”: Ucraina a arătat că dorește pacea. Acum Rusia este cea care trebuie să demonstreze același lucru

NATO5 hours ago

Rachete Patriot: SUA și NATO sunt mai sigure grație angajamentului României față de apărarea aeriană, afirmă ambasadoarea Statelor Unite

ROMÂNIA6 hours ago

Integrarea conceptului de ”gender medicine” în politicile publice de sănătate, o necesitate pentru femeile din România, subliniază senatoarea Nicoleta Pauluic 

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Bolojan îl felicită pe Mark Carney pentru câștigarea alegerilor în Canada: România dorește un parteneriat puternic în economie, energie și securitate

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Ministrul german al Apărării susține că se bazează pe continuarea sprijinului SUA pentru apărarea Ucrainei

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Ministrul Apărării, întâlnire la Bruxelles cu Roberta Metsola și Kaja Kallas: Regiunea Mării Negre are importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică și relevanță economică majoră pentru UE

ROMÂNIA5 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO1 week ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA4 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending