Connect with us

SUA

Declarație comună: În fața provocărilor fără precedent, UE și SUA se angajează să coopereze pentru ”o lume mai sigură și mai stabilă”, consolidându-și în același timp relațiile economice

Published

on

© European Union, 2023

Statele Unite și Uniunea Europeană și țările membre ale acesteia, reprezentând aproape 800 de milioane de cetățeni, ”unite prin valorile noastre și conectate de cea mai dinamică relație economică de pe planetă, își reafirmă angajamentul față de un parteneriat transatlantic care să fie benefic pentru toți cetățenii noștri”, stipulează președintele Joe Biden și președinții Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen și Charles Michel, în declarația comună adoptată la finalul summitului găzduit de Washington.

Ultima reuniune de acest calibru a avut loc în luna iunie 2021, dar de atunci ”lumea s-a schimbat într-un manieră fără precedent”, UE și SUA lucrând împreună ”pentru a asigura pacea, stabilitatea și prosperitatea la nivel regional și în întreaga lume, inclusiv prin sprijinul nostru ferm pentru Ucraina”.

De altfel, în fața acestor ”provocări”, UE și SUA reafirmă aprofundarea cooperării pentru ”consolidarea securității noastre economice; promovarea unor tranziții energetice fiabile, durabile, accesibile și sigure în economiile noastre și la nivel global; consolidarea multilateralismului și a cooperării internaționale și valorificarea tehnologiilor digitale pentru a acționa în favoarea, și nu împotriva, valorilor noastre comune precum democrația și respectarea drepturilor omului și a statului de drept”.

Declarația comună este concepută pe doi piloni: A. ”Către o lume mai sigură și mai stabilă”, B. ”O cooperare economică UE-SUA consolidată”.

A. Către o lume mai sigură și mai stabilă

Situația din Orientul Mijlociu

UE și SUA condamnă ”în cei mai duri termeni posibili Hamas și atacurile teroriste brutale ale acesteia împotriva Israelului” și reafirmă dreptul acestuia din urmă ”de a se apăra, în conformitate cu dreptul internațional, inclusiv în conformitate cu dreptul internațional umanitar”.

”Suntem îngrijorați de deteriorarea situației umanitare în Gaza. Este esențial să prevenim o escaladare în regiune. Solicităm eliberarea imediată a tuturor ostaticilor și evidențiem viziunea comună că soluția cu două state rămâne calea viabilă pentru o pace durabilă”, mai este menționat în document.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei și sprijin pentru stabilitate regională

Statele Unite și Uniunea Europeană își mențin sprijinul ”politic, financiar, umanitar și militar pe termen lung acordat Ucrainei și poporului ucrainean, care se apără împotriva războiului de agresiune ilegal și neprovocat al Rusiei”.

”Ne angajăm să obținem un sprijin internațional cât mai larg posibil pentru principiile și obiectivele-cheie ale Formulei de pace a Ucrainei.  Orice inițiativă pentru o pace cuprinzătoare, justă și durabilă în Ucraina trebuie să se bazeze pe respectarea deplină a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional și să susțină toate scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite”, reiterează UE și SUA.

Ca parte a eforturilor lor de a ajuta Ucraina pe termen scurt, Bruxelles-ul și Washingtonul vor analiza ”modul în care orice venituri extraordinare deținute de entități private care provin direct din activele suverane rusești imobilizate, în cazul în care aceste venituri extraordinare nu sunt necesare pentru a îndeplini obligațiile față de Rusia în conformitate cu legile aplicabile, ar putea fi direcționate pentru a sprijini Ucraina, precum și redresarea și reconstrucția acesteia, în conformitate cu legile aplicabile”.

În egală măsură, UE și SUA reafirmă ”sprijinul nostru pentru integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova” și vor continua să sprijine această țară în ” abordarea provocărilor cu care se confruntă ca urmare a agresiunii rusești împotriva Ucrainei și în eforturile de reformă pe calea sa europeană.”

China

UE și SUA lansează un apel la adresa Chinei de a coopera în domenii precum ”criza climatică și biodiversitatea” sau ”sănătatea globală și pregătirea pentru pandemii și stabilitatea macroeconomică.”

De asemenea, cele două cer Beijingului ”să preseze Rusia să pună capăt războiului său de agresiune și să își retragă imediat, complet și necondiționat trupele din Ucraina” și să ”sprijine o pace cuprinzătoare, justă și durabilă, bazată pe integritatea teritorială și pe principiile și scopurile Cartei ONU, inclusiv prin dialogul său direct cu Ucraina.”

”Suntem pregătiți să construim relații constructive și stabile cu China, recunoscând importanța de a ne angaja sincer și de a ne exprima preocupările direct în fața Chinei.  Este necesar să cooperăm cu China, având în vedere rolul său în comunitatea internațională și dimensiunea economiei sale, în ceea ce privește provocările globale, precum și domeniile de interes comun”, recunosc UE și SUA.

Consolidarea cooperării în domeniile securității și apărării

Bruxelles-ul și Washingtonul doresc să ”aprofundeze cooperarea în materie de securitate și apărare”, fapt ce ar putea însemna ”consolidarea cooperării practice în teatrele de operațiuni de interes reciproc.”

B. O cooperare economică UE-SUA consolidată

Extinderea cooperării și a schimburilor tehnologice

UE și SUA își propun să ”construiască un spațiu cibernetic mai sigur.”

”Ne străduim să cooperăm pentru a promova standarde înalte de securitate cibernetică pentru a proteja consumatorii și întreprinderile și pentru a reduce vulnerabilitatea la atacurile cibernetice. În acest scop, ne angajăm să colaborăm pentru a obține recunoașterea reciprocă a programelor noastre de etichetare în materie de securitate cibernetică susținute de guverne și a reglementărilor privind dispozitivele de pe internetul obiectelor, în vederea elaborării unui plan de acțiune comun privind produsele sigure din punct de vedere cibernetic.  Vom depune eforturi pentru ca consumatorii din Europa și din Statele Unite să dispună de o modalitate ușoară și fiabilă de a evalua dacă dispozitivele pe care le introduc în casele, birourile și școlile lor sunt sigure”, este menționat în declarația comună.

Consolidarea rezilienței economice și a securității economice

Statele Unite și Uniunea Europeană ”continuă să coopereze pentru a spori reziliența economiilor noastre și pentru a promova interesele noastre de securitate economică, susținute de un sistem bazat pe reguli, păstrând în același timp o economie deschisă și condiții de concurență echitabile la nivel mondial.”

”Vom reduce riscurile și ne vom diversifica acolo unde evaluăm că există riscuri prin măsuri proporționale, precise și orientate pentru a aborda provocările în materie de securitate economică.  Vom continua să colaborăm pentru a reduce dependențele excesive în lanțurile de aprovizionare critice, în strânsă cooperare cu țările partenere.  Împărtășim preocupările cu privire la provocările reprezentate, printre altele, de coerciția economică, de transformarea dependențelor economice în armă și de politicile și practicile care nu țin de piață”, evidențiază UE și SUA.

Extinderea contactelor interumane

Pentru a prezerva ”forța și longevitatea relației transatlantice, ”Statele Unite și Uniunea Europeană se străduiesc, de asemenea, să intensifice contactele interumane”.

”Vom depune eforturi pentru a obține călătorii fără vize între toate statele membre ale UE și Statele Unite.  Împreună, Statele Unite și Uniunea Europeană intenționează să furnizeze resurse suplimentare pentru a crește numărul de schimburi academice transatlantice”, conchide declarația.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Șeful diplomației SUA, mesaj de Ziua Națională a României: Viitorul cooperării dintre națiunile noastre devine din ce în ce mai luminos

Published

on

© US Department of State/ Flickr

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a apreciat vineri că viitorul cooperării dintre România și Statele Unite devine “din ce în ce mai luminos”, într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Naționale a României și marcării a 105 ani de la Marea Unire.

“Statele Unite și România sunt aliați, parteneri și prieteni de zeci de ani. Această prietenie este înrădăcinată în valorile noastre comune – democrație, libertate și cooperare pașnică, precum și în legăturile istorice profunde de familie și cultură”, a transmis Blinken, într-un mesaj difuzat de Departamentul de Stat.

Șeful diplomației Statelor Unite a subliniat că “poziția de lider a României în cadrul Alianței NATO consolidează securitatea noastră colectivă, în special în regiunea Mării Negre”.

El a apreciat contribuția României la sprijinirea Ucrainei.

“Sprijinul dumneavoastră pentru independența Ucrainei și bunăstarea poporului ucrainean a fost ferm și neclintit. Suntem mândri să lucrăm alături de dumneavoastră pentru a ne asigura că armata ucraineană are pregătirea și echipamentul de care are nevoie pentru a respinge războiul de agresiune al Rusiei, pentru a oferi ajutor umanitar și sprijin pentru refugiați și pentru a construi căi pentru ca grânele ucrainene să ajungă într-o lume înfometată”, a punctat Blinken.

El a evocat și cooperarea în domeniul energiei curate și al securității energetice prin proiectele centralei nucleare de la Cernavoda și al reactorului modular de mici dimensiuni (SMR) de la Doicesti, în domeniul explorării spațiale prin acordurile Artemis și în ceea ce privește continuarea consolidării schimburilor culturale, educaționale și economice dintre popoarele român și american.

“Viitorul cooperării dintre națiunile noastre devine din ce în ce mai luminos. (…) Urez Guvernului și poporului român o zi a Marii Uniri plină de bucurii”, a conchis Blinken.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

A murit Henry Kissinger, figură marcantă a diplomației SUA și fost secretar de stat și consilier pentru securitate națională. Veteranul diplomat avea 100 de ani

Published

on

© US Department of State

Henry Kissinger, figură marcantă a diplomaţiei americane, cu fațete uneori controversate, secretar de stat și consilier pentru securitate națională sub preşedinţii Richard Nixon şi Gerald Ford, a încetat din viaţă la vârsta de 100 de ani, a anunţat organizaţia sa miercuri, într-un comunicat de presă, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Un jucător cheie în diplomaţia mondială în perioada războiului rece, Henry Kissinger “a murit astăzi, în casa sa din Connecticut”, conform sursei citate.

Evreu german născut pe 27 mai 1923 în Bavaria, un bărbat cu o voce gravă şi un puternic accent german, el a continuat să fie faimos şi o voce influentă timp de decenii după ce şi-a părăsit responsabilităţile în planul afacerilor internaţionale. Heinz Alfred Kissinger a fost naturalizat american la vârsta de 20 de ani. Fiu al unui profesor de şcoală, s-a alăturat contra-spionajului militar şi armatei americane, după care a urmat studii strălucitoare la Harvard, unde a şi predat.

Recunoscut după ramele groase ale ochelarilor, s-a impus ca un chip al diplomaţiei globale atunci când republicanul Richard Nixon l-a chemat la Casa Albă în 1969 în calitate de consilier pentru securitate naţională, apoi ca secretar de stat. A ocupat ambele funcţii din 1973 până în 1975 şi a rămas maestru al diplomaţiei sub preşedintele Gerald Ford, până în 1977. Atunci a iniţiat relaxarea în relaţia cu Uniunea Sovietică, dar şi dezgheţul în relaţia cu China lui Mao, în timpul călătoriilor secrete pentru a organiza vizita istorică a lui Nixon la Beijing, în 1972.

Iniţiind apropierea de Moscova şi Beijing în anii 1970, acest laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi-a văzut însă imaginea pătată de pagini întunecate din istoria Statelor Unite, precum sprijinul pentru lovitura de stat din 1973 din Chile sau invazia Timorului de Est în 1975 şi, desigur, războiul din Vietnam. A condus, întotdeauna în cel mai mare secret şi în paralel cu bombardamentele de la Hanoi, negocieri cu Le Duc Tho pentru a pune capăt războiului din Vietnam. Semnarea încetării focului i-a adus în 1973 Premiul Nobel pentru Pace cu nord-vietnamezul, unul dintre cele mai controversate din istoria decernării acestei distincţii.

Fără Kissinger, America a pierdut “una dintre cele mai ascultate voci ale sale în politica externă”, a reacţionat fostul preşedinte republican George W. Bush.

Faptul că un astfel de om, un refugiat din Germania nazistă, a putut deveni şef al diplomaţiei americane “vorbeşte atât despre măreţia sa, cât şi despre măreţia Americii”, a adăugat fostul preşedinte republican într-un comunicat de presă. 

Continue Reading

SUA

După reuniunea miniștrilor de externe din NATO, Antony Blinken merge în Israel și Cisiordania pentru a discuta despre dreptul Israelului de a se apăra, despre protejarea civililor din Gaza și despre soluția celor două state

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Secretarul de stat american Antony Blinken va efectua o vizită în Macedonia de Nord, Israel, Cisiordania și Emiratele Arabe Unite, după ce va fi participat la reuniunea miniștrilor de externe din NATO, anunță Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat.

În timpul vizitei sale în Macedonia de Nord, secretarul Blinken se va întâlni cu omologii din cadrul OSCE, reafirmând angajamentul ferm al Statelor Unite față de OSCE și față de misiunea sa principală de promovare a securității, stabilității și cooperării între state, cu un accent deosebit pe drepturile omului și pe soluționarea pașnică a disputelor. 

Secretarul Blinken va sublinia, de asemenea, rolul esențial jucat de OSCE în promovarea securității globale în întreaga regiune și va mulțumi Macedoniei de Nord pentru rolul său de lider.

În Israel și în Cisiordania, secretarul Blinken va discuta despre dreptul Israelului de a se apăra în conformitate cu dreptul umanitar internațional, precum și despre eforturile continue de a asigura eliberarea ostaticilor rămași, de a proteja viața civililor în timpul operațiunilor Israelului în Gaza și de a accelera asistența umanitară pentru civilii din Gaza.

Secretarul a discuta, de asemenea, despre principiile pe care le-a prezentat la Tokyo la 8 noiembrie, despre măsurile concrete pentru a promova crearea unui viitor stat palestinian și despre necesitatea de a împiedica extinderea conflictului.

Citiți și: SUA susțin unificarea Fâșiei Gaza cu Cisiordania sub Autoritatea Palestiniană și soluția cu două state drept „elemente-cheie ale unei păci și securități durabile” în Orientul Mijlociu

În cele din urmă, secretarul Blinken se va deplasa la Dubai pentru a participa la Conferința ONU privind clima, COP28, unde va discuta cu liderii despre necesitatea de a continua acțiunile globale pentru a aborda criza climatică. Secretarul se va întâlni, de asemenea, cu omologi pe probleme regionale, inclusiv conflictul dintre Israel și Hamas.

Această vizită la lui Blinken în Orientul Mijlocu este a treia de când a izbucnit conflictul între Israel și Hamas, la 7 octombrie, și vine într-un context în care armistițiul facilitate de Statele Unite, Egipt și Qatar a intrat în cea de-a cincea zi.

Conform prevederilor înțelegerii, Hamas a eliberat 50 de femei și copii israelieni, dintre cei 240 de ostatici pe care i-au capturat în timpul masacrului de la începutul lunii octombrie, informează Reuters.

În schimb, Israelul a eliberat 150 de palestinieni, toți femei și adolescenți.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ENERGIE19 hours ago

Klaus Iohannis, discurs la COP28: Până cel târziu în 2050, mixul energetic naţional al României va fi format în proporţie de 86% din energie regenerabilă

ENERGIE21 hours ago

COP28. Klaus Iohannis: România va deveni lider regional în operațiunile și implementarea energiei nucleare ca sursă stabilă de energie

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis: La 105 ani de la Marea Unire, România are un loc un binemeritat în UE și NATO și promovează aspirațiile europene ale românilor de peste Prut

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

EDITORIALE2 days ago

Clepsidra, istoria și viitorul: Acum, mai mult ca niciodată, destinul european și euro-atlantic al României trebuie să coboare în Cetatea idealului național

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Maia Sandu: România iubește necondiționat R. Moldova, fără a aștepta lauri. Drumul nostru este comun și locul nostru este împreună în UE

ROMÂNIA2 days ago

Ziua Națională. Marcel Ciolacu, la 105 ani de la Marea Unire: Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că avem un drum comun de parcurs ca națiune

ROMÂNIA2 days ago

Șeful diplomației SUA, mesaj de Ziua Națională a României: Viitorul cooperării dintre națiunile noastre devine din ce în ce mai luminos

ROMÂNIA2 days ago

Ziua Națională. Nicolae Ciucă, la 105 ani de la Marea Unire: Iubirea de ţară stă în inimă şi în faptă. Suntem datori să veghem destinul acestei ţări

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO6 days ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA6 days ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA2 weeks ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

Trending