Connect with us

Nicolae Ștefănuță

Declarație comună Parlamentul European – Congresul SUA privind Belarusul, semnată de eurodeputatul Nicu Ștefănuță: Condamnăm abuzul de putere și cerem noi alegeri libere

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Membrii Parlamentului European și ai Congresului SUA responsabili de relația dintre Uniunea Europeană și Statele Unite au semnat o declarație comună cu privire la situația din Belarus, a anunțat miercuri eurodeputatul Nicolae Ștefănuță (USR – PLUS, Renew Europe), vicepreședinte al Delegației Parlamentului European pentru relația cu SUA.

“Am semnat, alături de colegii mei Radek Sikorski, preşedintele Delegaţiei pentru Relaţia cu SUA a Parlamentului European, şi Miapetra Kumpula-Natri, vicepreşedinte, şi de congresmanul Jim Costa, preşedintele intergrupului pentru relaţia cu UE din Congresul SUA, declaraţia comună din partea TLD (Transatlantic Legislators’ Dialogue) referitoare la situaţia din Belarus”, a scris Ștefănuță, pe pagina sa de Facebook.

“Condamnăm abuzul de putere al regimului Lukashenko și fraudarea alegerilor din Belarus din 9 august, care nu au fost nici libere, nici corecte. Cerem organizarea de noi alegeri, libere, în condiţii de acces egal pentru toţi competitorii, cu observatori independenţi internaţionali. Solicităm regimului de la Minsk să elibereze urgent și necondiționat toate persoanele arestate în urma evenimentelor recente. Zilele următoare vor fi decisive pentru viitorul națiunii bieloruse, care vrea democraţie, libertate și respectarea drepturilor omului. Este obligatoriu să susţinem cetăţenii care cer în stradă alegeri libere şi democratice”, a relatat eurodeputatul despre conținutul scrisorii semnate.

Liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European au semnat recent o declarație comună inițiată de Dacian Cioloș, președintele grupului Renew Europe din Parlamentul European (PE),  prin care au facut apel la organizarea de noi alegeri libere în Belarus și condamnă puternic violența și tortura comise împotriva protestatarilor pașnici de regimul lui Aleksandr Lukashenko.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nicolae Ștefănuță

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță, mesaj de solidaritate la bordul unei nave de români prinși pe mările lumii: Am vorbit despre drepturile lor europene și internaționale

Published

on

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță (USR-PLUS, Renew Europe) a transmis luni un mesaj de apreciere pentru românii navigatori care lucrează pe mare și care au fost prinși pe apele lumii sau rămați în porturi în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19.

“Românii care fac planeta să se învârtă: pe vapor în mijlocul crizei! Printre cele mai dureroase mesaje pe care le-am primit ca politician au fost de la românii prinși pe mările lumii sau rămași în porturi fără dreptul de a călca pământul. Unii s-au sinucis de disperare. Alții s-au luptat cu boli grele în vreo cabină de 2 pe 2. Alții au plecat pe mare pentru 3 luni, dar familia nu i-a mai văzut de 6. Da, asta e viața reală și grea a românilor care asigură hrana și marfa lumii: a navigatorilor noștri plecați în toată lumea”, a scris Ștefănuță, într-o postare video publicată pe pagina sa de Facebook.

 

Europarlamentarul român s-a aflat zilele trecute la bordul navei Niagara.

“Am urcat la bordul navei Niagara poposită recent la Anvers, primit de căpitanul vasului și de colegul Turita Gabriel , șef mecanic la bord. Am vorbit cu ei despre drepturile lor europene, drepturile lor internaționale. Despre nevoile lor”, a mai scris Ștefănuță.

 “Urmăriți și dați mai departe!”, a îndemnat eurodeputatul român.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a obținut un buget mai mare cu 17 milioane de euro pentru Parchetul European, condus de Laura Codruţa Kövesi

Published

on

© Nicolae Ștefănuță/ Facebook

Europarlamentarul Nicolae Ştefănuţă (USR PLUS, Renew Europe) anunţă că a obţinut un buget mai mare cu 17 milioane de euro şi susţinerea Grupului Renew Europe pentru Parchetul European, condus de Laura Codruţa Kövesi, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

“Pe 14 octombrie, Comisia de Bugete a Parlamentului European a votat amendamentele propuse de eurodeputaţi cu privire la bugetul Uniunii Europene pentru anul bugetar 2021. Ca membru al Comisiei de Bugete, Nicolae Ştefănuţă a propus amendamente pe mai multe teme, două dintre acestea devenind priorităţi ale Grupului Renew Europe: cele ce vizează susţinerea pentru Parchetul European şi programul european pentru sănătate, EU4Health”, este precizat în comunicatul de presă.

Ştefănuţă a susţinut că Parchetul European are nevoie de bani mai mulţi pentru a angaja personal suficient.

“Parchetul European este esenţial pentru a restabili încrederea cetăţenilor europeni că bugetul Uniunii nu este irosit şi nu este lăsat să fie căpuşat de diverse mafii locale, ca până acum. Numirea Laurei Codruţa Kövesi în fruntea acestuia ne-a bucurat pe toţi şi ne-a dat încredere, dar un procuror-şef capabil nu poate singur să stopeze fraudele cu fonduri europene. Parchetul European are nevoie de buget pentru a angaja personal suficient ca să-şi îndeplinească misiunea şi, de aceea, am introdus amendamente care să crească bugetul alocat EPPO, de la 37,7 milioane de euro la 55,5 milioane de euro, dar şi care să întărească vizibilitatea şi independenţa Parchetului European în bugetul Uniunii. Îmi doresc ca Parchetul European să lupte împotriva corupţiei şi a fraudei cu bani europeni, şi astfel să întărim statul de drept şi respectarea valorilor democratice. Putem privi banii pentru bugetul Parchetului European ca pe o investiţie, pentru că miliardele de euro fraudate vor putea fi recuperate şi folosite pentru sănătate, cercetare, agricultură, investiţii sau mediu”, a declarat europarlamentarul Ştefănuţă.

Potrivit acestuia, bugetul pentru noul program de sănătate, Eu4Health, va creşte la 9,4 miliarde euro.

“Astfel, o prioritate a mea, pentru care de asemenea am obţinut susţinerea Grupului Renew şi votul colegilor din Comisia de Bugete, a fost creşterea bugetului pentru noul program de sănătate, EU4Health. Ca raportor pe acest dosar din partea Comisiei de Bugete, am luptat pentru cei 9.4 miliarde de euro şi sunt bucuros că votul de astăzi al comisiei pe bugetul 2021 merge în aceeaşi direcţie. Desigur, bugetul programului va depinde de cum vor decurge negocierile cu privire la viitorul cadru financiar multianual”, mai precizează eurodeputatul.

Sibianul Nicolae Ştefănuţă este vicepreşedinte al Uniunii Salvaţi România şi a fost ales europarlamentar pe lista Alianţei USR PLUS.

Continue Reading

Nicolae Ștefănuță

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță solicită mai mulți bani pentru Fondul European de Apărare și mobilitate militară: O Europă mai puternică înseamnă întărirea NATO

Published

on

© European Union, 2020 - Source: EP

Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European a votat luni, la propunerea eurodeputatului Nicu Ștefănuță (USR PLUS, Renew Europe), mai multe amendamente cu privire la creșterea bugetului UE pentru apărarea europeană, îndeosebi pentru mobilitatea militară și pentru Fondul European de Apărare.

“Mai mulți bani pentru apărarea europeană! Astăzi a fost votată, în Comisia Pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Opinia cu privire la bugetul general al UE pentru anul financiar 2021. Două amendamente propuse de mine și incluse în amendamentele de compromis au fost votate astăzi”, a anunțat Ștefănuță, într-o postare pe Facebook.

Potrivit acestuia, cele două amendamente privesc creșterea bugetului UE pentru mobilitate militară și mai multă finanțare pentru Fondul European de Apărare

“În eventualitatea unui conflict militar, statele membre trebuie să acționeze mai rapid și mai eficient. Pentru asta, avem nevoie de resurse financiare  suficiente, care: – să sprijine misiunile și operațiunile în cadrul politicii comune de securitate și apărare și să contribuie la finanțarea infrastructurii de transport cu dublă utilizare și simplificarea procedurilor diplomatice și a normelor vamale”, a completat el, referindu-se la mobilitatea militară.

Conceptul mobilității militare reprezintă un domeniu de cooperare emblematică între Uniunea Europeană și NATO, consemnat ca atare prin declarația comună semnată în 2018, în contextul în care Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul statelor membre, dispune de tehnica militară necesară asigurării securității euro-atlantice, în timp ce Uniunea Europeană poate facilita finanțarea proiectelor de infrastructură (feroviar, rutier, fluvial) și simplificarea procedurilor de tranzit la frontiere. Mai mult, NATO a decis, în 2018, înființarea unui comandament pentru mobilitatea militară în Germania, iar la nivelul UE, Olanda coordonează un proiect de stimulare a mobilității militare în cadrul PESCO – cooperarea structurată permanentă.

În ce privește Fondul European de Apărare, Ștefănuță subliniază că acesta “are un rol vital în conturarea autonomiei strategice a UE”.

“Astăzi, Europa se confruntă cu naționalism și populism, cu amenințări teroriste, cu războaie comerciale, schimbări climatice, pandemii, crize migratorii, conflicte deschise și înghețate în vecinătate și cu noi amenințări hibride. Vom putea combate toate aceste riscuri numai prin îmbunătățirea competitivității, a eficienței și a inovării. Deși cheltuielile în domeniul apărării sunt, în primul rând, o responsabilitate națională, este important ca statele membre să ofere sprijin financiar pentru inițiativele comune ale UE care vizează consolidarea acțiunilor de colaborare și cooperare transfrontalieră în întreaga Uniune”, a detaliat el.

Fondul European de Apărare, lansat în 2017 de Comisia Juncker, a ieșit prejudiciat din acordul șefilor de stat sau de guvern din UE privind planul de redresare Next Generation EU și Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.  Fondul, care va permite cofinanţarea din bugetul UE a unor proiecte industriale realizate în comun de mai multe state membre, va avea alocată suma de 7 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, mult mai puţin faţă de ambiţiile iniţiale.

În încheiere, Ștefănuță a ținut să reamintească că o apărare europeană puternică nu merge împotriva NATO.

Așa cum am mai spus, cheltuielile legate de securitatea europeană trebuie tranșate foarte clar cu partenerii transatlantici. O Europă mai puternică, pe picioarele ei, nu este o slăbire a NATO, ba chiar dimpotrivă. Este o întărire a Alianței“, a conchis el.

Continue Reading

Facebook

Europe Talks 2020 – Survey

NATO9 hours ago

Zece miniștri ai apărării din NATO au lansat o inițiativă multinațională pentru dezvoltarea capacităților terestre de apărare antiaeriană cu rază foarte scurtă, scurtă și medie de acțiune

ONU10 hours ago

Ministrul Bogdan Aurescu, mesaj cu ocazia Zilei Organizației Națiunilor Unite: România susține consolidarea rolului central al ONU și sprijină multilateralismul eficient și ordinea internațională bazată pe norme

SUA12 hours ago

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, și Înaltul Reprezentat al UE, Josep Borrell, au lansat un canal bilateral de dialog ”pentru a discuta întreaga paletă a chestiunilor legate de China”

ROMÂNIA13 hours ago

România salută decizia Parlamentului European de a acorda Premiul Saharov 2020 opoziției democratice din Belarus: O recunoaștere a meritelor tuturor celor care luptă cu un curaj imens pentru un Belarus democratic

Dan Motreanu14 hours ago

Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei ENVI din PE: Viitoare Politică Agricolă Comună continuă acordarea ajutoarelor naționale tranzitorii care permit guvernelor dintr-o serie de state, inclusiv România, să susțină sectorul zootehnic

Daniel Buda15 hours ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE: PAC este un parteneriat pentru o societate sănătoasă, asigurând un venit echitabil pentru fermieri și o calitate înaltă a hranei pentru consumatori

Dragoș Pîslaru15 hours ago

Reforma PAC, adoptată de Parlamentul European. Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Susțin noua Politică Agricolă Comună care ajută fermierii mici și mijlocii, muncitorii sezonieri și finanțează mâncarea sănătoasă

PARLAMENTUL EUROPEAN15 hours ago

Parlamentul European a adoptat poziția sa asupra reformei Politicii Agricole Comune: Trebuie să fie mai flexibilă, durabilă și rezistentă la criză, pentru ca fermierii să poată garanta siguranța alimentară în întreaga UE

ROMÂNIA17 hours ago

Încă un pas pentru digitalizarea României, prin lansarea Consiliului Național pentru Transformare Digitală. Evenimentul transmis online va avea loc pe 27 octombrie

Corina Crețu17 hours ago

Eurodeputatul Corina Crețu speră ca decizia Curții de Justiție a UE privind Pachetul de Mobilitate să fie una corectă pentru ”România și pentru celelalte țări din Europa de Est”: S-ar evita afectarea economiei și pierderea a mii de locuri de muncă

ROMÂNIA2 days ago

Guvernul a aprobat proiectul privind structura suport în cazul celor 15 procurori delegați la Parchetul European, condus de Laura Codruța Kövesi

ROMÂNIA5 days ago

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu: Urmează discuţii foarte dure cu agenţiile de rating şi cu Comisia Europeană

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Marian-Jean Marinescu, raportorul PE pentru politica de transport a UE: Comisia Europeană trebuie să prioritizeze finalizarea coridoarelor strategice și alocarea integrală a fondurilor pentru atingerea acestui obiectiv

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros: România a atras în acest an fonduri europene pentru agricultură de peste două miliarde de euro

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Dragoș Pîslaru: Pandemia este o lovitură, dar și un moment în care putem face tranziția de la o piața reactivă și inflexibilă la una dinamică

U.E.2 weeks ago

COVID-19: Noi recomandări privind coordonarea restricțiilor de călătorie în UE. Platforma „Re-open EU”, actualizată permanent cu date noi privind călătoriile

ENGLISH2 weeks ago

COVID19: regions and cities demand simplified access to EU funds and sufficient time to invest on recovery

U.E.2 weeks ago

Barometrul regional și local al UE avertizează că pandemia COVID-19 riscă să creeze o generație de tineri „pierdută”

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Energie din PE, schimb de opinii cu directorul DG Energie din Comisia Europeană: Numai prin îmbunătățirea energetică a clădirilor, UE și-ar putea reduce consumul de energie cu cel puțin 6%

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Digitalizarea României necesită o reconfigurare „din temelii” a societății, operând mai incluziv din perspectiva competențelor digitale

Advertisement
Advertisement

Trending