Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Declarație UE-SUA: Va fi înființat un grup operativ comun pentru securitatea energică a Europei. Occidentul lansează o inițiativă pentru a preveni ocolirea sancțiunilor de către Rusia

Published

on

© European Union, 2022

Corespondență din Bruxelles

Președintele american Joe Biden și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen au hotărât joi, la Bruxelles, să continue eforturile transatlantice coordonate pentru a sprijini poporul ucrainean, pentru a impune costuri severe Rusiei pentru acțiunile sale nejustificate și pentru a consolida reziliența democrațiilor, economiilor și societăților euro-atlantice.

Într-o declarație comună, publicată deopotrivă de Casa Albă și Comisia Europeană și adoptată ca urmare a participării lui Biden la reuniunea Consiliului European, cei doi lideri au reafirmat consolidarea și alinierea regimurilor de sancțiuni la adresa Rusiei, coordonarea împotriva ocolirii acestora, asistența umanitară și militară acordată Ucrainei, promovarea rezilienței democrației, sprijinirea experților în documentarea crimelor de război produse în Ucraina, asigurarea securității aprovizionării și prevenirea unei crize alimentare

Suntem uniți în condamnarea războiului de agresiune nejustificat și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei. Suntem solidari cu poporul ucrainean, care își apără cu curaj patria, și solicităm Rusiei să pună capăt atacului brutal împotriva vecinului său. Suntem uniți în susținerea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. Și suntem uniți în hotărârea noastră de a ne apăra valorile comune, inclusiv democrația, respectarea drepturilor omului, pacea și stabilitatea globală și ordinea internațională bazată pe reguli“, au consemnat Biden și von der Leyen în declarația comună adoptată, urmată de o altă declarație a unității din partea liderului american și a liderilor UE.

Impunerea de costuri suplimentare Rusiei – o inițiativă care să prevină ocolirea sancțiunilor

Statele Unite și Uniunea Europeană și-au consolidat și și-au aliniat regimurile de sancțiuni, împreună cu parteneri de aceeași părere din întreaga lume. În plus, ar trebui intensificate eforturile de coordonare a răspunsurilor împotriva eludării sancțiunilor.

De la Bruxelles, Statele Unite au anunțat că sancționează peste 400 de persoane și entități suplimentare pentru a se alinia la măsurile luate de UE și de aliații și partenerii noștri. Printre acestea se numără Duma (camera inferioară a parlamentului rus) și 328 de membri ai acesteia, zeci de companii din domeniul apărării care alimentează mașina de război a lui Putin și îi susțin baza industrială militară, precum și peste 20 de elite financiare, inclusiv șeful celei mai mari instituții financiare din Rusia.

Statele Unite și Uniunea Europeană depun eforturi comune pentru a reduce capacitatea Rusiei de a-și folosi rezervele internaționale rămase, inclusiv aurul, pentru a-și susține economia și a-și finanța războiul ilegal.

În plus, așa cum au anunțat în declarația liderilor G7, Occidentul înființează o inițiativă pentru a monitoriza punerea în aplicare integrală a măsurilor noastre de sancționare și pentru a coordona răspunsurile împotriva ocolirii sancțiunilor.

“Acest lucru va asigura faptul că Rusia nu va fi capabilă de a suplini sau de a găsi soluții de rezolvare care să submineze efectul sancțiunilor noastre”, au consemnat Joe Biden și Ursula von der Leyen.

Acordarea de asistență umanitară poporului ucrainean

SUA și UE au afirmat că vor continua să mobilizăm și să coordonăm ajutoare umanitare semnificative pentru a sprijini oamenii din Ucraina, pe cei care au fost nevoiți să fugă și pe cei afectați de impactul grav pe care războiul Rusiei îl provoacă în întreaga lume.

Acest sprijin include peste 1 miliard de dolari în asistență umanitară pe care Statele Unite sunt pregătite să o ofere și 550 de milioane de euro din partea UE.

Statele Unite și Uniunea Europeană se coordonează îndeaproape pentru a se asigura că eforturile lor privind protecția temporară și admiterea umanitară, inclusiv reinstalarea sau transferurile, sunt complementare și oferă sprijinul atât de necesar vecinilor Ucrainei.

Parteneriate pentru promovarea rezilienței democratice și a drepturilor omului

Statele Unite și Uniunea Europeană susțin “cu fermitate aspirațiile democratice și libertățile fundamentale ale poporului ucrainean”, astfel că au anunțat noi angajamente pentru a consolida capacitatea de rezistență a societății și pentru a apăra drepturile omului în Ucraina și în țările vecine, inclusiv în Moldova.

Pentru a sprijini apărătorii drepturilor omului, organismele de supraveghere anticorupție, jurnaliștii și alți membri ai societății civile care își desfășoară activitatea în Ucraina și în împrejurimile acesteia, Statele Unite lansează Inițiativa europeană de rezistență democratică (EDRI), care va oferi cel puțin 320 de milioane de dolari sub formă de finanțare nouă acestor grupuri și guvernelor regionale.

Comisia Europeană a anunțat că intenționează să aloce din nou fonduri din programele UE pentru a sprijini organizațiile societății civile, apărătorii drepturilor omului, jurnaliștii și activiștii pro-democrație din Ucraina, Belarus și Moldova.

Sprijinirea documentării crimelor de război

Ar trebui să existe responsabilitate pentru orice crime de război comise în Ucraina, au transmis Biden și von der Leyen.

Statele Unite și Uniunea Europeană sprijină activitatea importantă a experților în documentarea crimelor de război, care adună dovezi pe teren în Ucraina.

Ar trebui facilitată coordonarea eforturilor de documentare și de conservare a probelor pentru a asigura o astfel de responsabilitate, au punctat cei doi lideri.

Sprijinirea securității energetice a Europei prin înființarea unui grup operativ comun

Statele Unite și UE s-au angajat la noi măsuri concrete în cadrul cooperării noastre în domeniul energiei pentru a asigura securitatea aprovizionării și pentru a reduce dependența de combustibilii fosili ruși.

“Ne reconfirmăm angajamentul față de securitatea energetică a Europei și față de accelerarea tranziției globale către o energie curată. Securitatea și durabilitatea energetică pentru UE și Ucraina sunt esențiale pentru pace, libertate și democrație în Europa. UE și-a confirmat obiectivul de a atinge independența față de gazul rusesc cu mult înainte de sfârșitul deceniului, depunând în același timp eforturi pentru a asigura cetățenilor și întreprinderilor din UE și din vecinătatea acesteia o aprovizionare cu energie fiabilă, accesibilă și curată. Statele Unite intenționează să colaboreze cu UE în cadrul acestor eforturi. Înțelegem că tranziția rapidă către energia curată este esențială pentru a avansa independența UE față de combustibilii fosili ruși și ne angajăm să îndeplinim obiectivele Acordului de la Paris, obiectivul de zero emisii nete până în 2050 și să menținem la îndemână o limită de 1,5 grade Celsius pentru creșterea temperaturii. În conformitate cu această viziune, Comisia Europeană și Statele Unite vor înființa un grup operativ comun pentru a răspunde nevoilor imediate ale UE în materie de securitate energetică și pentru a accelera tranziția către o energie curată“, au convenit președintele american și șefa Comisiei Europene.

Asigurarea aprovizionării cu alimente la nivel mondial

Pentru a preveni o potențială criză alimentară declanșată de creșterile de prețuri și de întreruperile în aprovizionarea cu alimente provocate de războiul lui Putin în Ucraina, Statele Unite și Uniunea Europeană au decis să își dubleze eforturile combinate pentru a spori securitatea alimentară globală și să ofere ajutor alimentar direct, acolo unde se justifică, partenerilor din întreaga lume.

Mai exact, Statele Unite oferă peste 11 miliarde de dolari în următorii cinci ani pentru a aborda amenințările la adresa securității alimentare și a nutriției în întreaga lume. În plus, Statele Unite vor rămâne unul dintre principalii furnizori de asistență umanitară alimentară și nutrițională la nivel global, după ce au contribuit cu aproximativ 4,6 miliarde de dolari în asistență umanitară alimentară și nutrițională în 2021.

Pentru perioada 2021 – 2024, UE se angajează să aloce cel puțin 2,5 miliarde de euro pentru cooperarea internațională legată de nutriție. Acest program de cooperare internațională va sprijini sistemele alimentare din aproximativ 70 de țări partenere. Programul de sprijin de urgență al UE propus pentru Ucraina, în valoare de 330 de milioane EUR, va asigura accesul la bunuri și servicii de bază pentru populația ucraineană și va sprijini, de asemenea, sectorul agricol ucrainean.

Asigurarea securității spațiului cibernetic

SUA și UE vor avansa și cooperarea în domeniul securității cibernetice printr-o varietate de acțiuni, de la sprijinirea guvernului Ucrainei în ceea ce privește reziliența și apărarea cibernetică până la obiectivul de a combate abuzul de monedă virtuală.

“Ne-am angajat să avansăm cooperarea noastră în domeniul securității cibernetice, atât ca răspuns la continuarea invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina, cât și în sprijinul obiectivelor noastre strategice pe termen lung. Împreună, ne vom intensifica eforturile de coordonare a asistenței în materie de securitate cibernetică și de furnizare a accesului la internet pentru guvernele Ucrainei și Republicii Moldova, colaborând cu statele membre și cu alți parteneri de aceeași părere. În contextul Ucrainei și, în general, vom continua să consolidăm comportamentul responsabil al statelor în spațiul cibernetic și să colaborăm pentru a spori reziliența cibernetică în fața activităților cibernetice distructive, perturbatoare și destabilizatoare desfășurate atât de state, cât și de actori nestatali, acționând totodată pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili de astfel de activități. Vom depune eforturi în vederea stabilirii unor schimburi de informații mai structurate în materie de securitate cibernetică cu privire la amenințări și la actorii amenințători și ne vom aprofunda cooperarea în ceea ce privește noile tehnologii și standarde de securitate cibernetică. Ne angajăm în parteneriatul nostru în cadrul Inițiativei de combatere a ransomware pentru a dezorganiza grupurile de ransomware și pentru a reduce amenințările aferente la adresa cetățenilor și a întreprinderilor noastre. Ne vom intensifica eforturile pentru a aborda abuzul de monedă virtuală; vom consolida reziliența în materie de securitate cibernetică; vom spori capacitatea partenerilor de a detecta și de a răspunde la activitățile de ransomware în interiorul propriilor frontiere și vom depune eforturi comune pentru a trage la răspundere statele care acționează ca paradisuri sigure pentru activitățile de ransomware”, au transmis cei doi actori aliați și parteneri.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen reacționează după criticile lui Klaus Iohannis: Ajutorul dat fermierilor români nu este suficient. Sunt recunoscătoare României că a depus o moțiune pentru creșterea sumelor

Published

on

© European Union, 2022/ Source - EC Audiovisual

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat joi seară, la finalul primei zile a reuniunii Consiliului European de primăvară, că executivul european va analiza creșterea sumelor acordate drept compensație pentru fermierii din țările UE afectați de importurile de cereale ucrainene și și-a exprimat recunoștința pentru eforturile României în acest sens.

Anunțul Ursulei von der Leyen vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a criticat joi abordarea “ultra-birocratică” care pune sub semnul întrebării buna-credință a Comisiei Europene cu privire la compensațiile de 10 milioane de euro acordare României pentru fermierii români afectați de importurile de grâne ucrainene.

“Aș dori să subliniez marele succes al culoarelor de solidaritate care au permis Ucrainei să exporte cantități mari de cereale și alte produse agricole. Acest lucru se adaugă la Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, a doua mare inițiativă de ajutorare a Ucrainei pentru a-și exporta cerealele. În acest context, este important să îi ajutăm – și am discutat acest lucru în această seară – pe fermierii noștri din Uniunea Europeană care trebuie să facă față consecințelor pieței”, a spus von der Leyen.

Prin urmare, a adăugat șefa Comisiei Europene, “acele țări din prima linie, care ajută cel mai mult cu benzile de solidaritate, nu ar trebui să sufere de dezavantaje”.

Ea a amintit că, într-un prim pas, Comisia Europeană a mobilizat peste 56 de milioane de euro din rezerva agricolă de urgență.

“Dar acest lucru nu este suficient. Acest lucru a fost foarte clar în această seară. Prin urmare, sunt recunoscătoare României, care a depus o moțiune și care a sugerat că vom analiza posibilitatea de a crește această sumă pentru fermierii din statele din prima linie“, a conchis von der Leyen.

Comisia Europeană a anunţat luni că doreşte să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, destabilizaţi de afluxul de importuri agricole ucrainene sub liberalizarea temporară a comerţului Ucrainei cu UE ca metodă de sprijin după invazia ţării de către Rusia.

Acest sprijin de 56,3 milioane de euro, finanţat din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), are ca scop compensarea “pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase” venite din Ucraina “şi limitarea impactului dezechilibrelor pieţei”, a indicat executivul european.

Bruxellesul propune să aloce Poloniei 29,5 milioane de euro, Bulgariei 16,75 milioane şi României 10,05 milioane şi, în plus, autorizează cele trei ţări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat, a precizat presei comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Drept replică, președintele Klaus Iohannis a criticat formula de calcul realizată de Comisia Europeană, precizând că executivul european ar fi trebuit să ţină cont de “sacrificiile imense” făcute pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre pieţele lumii.

“Situația se prezintă la modul următor, Ministerul Agriculturii livrează date Comisiei Europene, Comisia Europeană folosește o formulă de calcul fără să negocieze cu nimeni și acordă anumite ajutoare. Este posibil ca datele furnizate de minister să nu fi fost gândite profund, dar nu le-am văzut și nu pot să le comentez. Este, pe de altă parte, foarte ciudat ca în Comisia Europeană, pe aceste spețe să nu se negocieze nimic, ci să se folosească formule. Aceste lucruri nu pot fi rezolvate, după părerea mea, contabilicește. Sunt chestiuni complicate. Trebuie să ținem cont, de exemplu, sau cel puțin, trebuia Comisia Europeană să țină cont de faptul că noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre piețele lumii. N-au făcut-o. Nu știu de ce n-au făcut-o, dar vom afla și este regretabil că astfel de abordări ultra-birocratice pun sub semnul întrebării buna-credință a Comisiei”, a spus șeful statului.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen anunță că va organiza, în parteneriat cu Varșovia și Kiev, o conferință care să ajute la localizarea copiilor ucraineni răpiți de Rusia

Published

on

© European Union, 2023

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat joi ca vă organiza, în parteneriat cu Varșovia și Kiev, o conferință care să ajute la localizarea copiilor din Ucraina răpiți de Rusia și la aducerea lor înapoi, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Este o amintire oribilă a celor mai întunecate vremuri din istoria noastră, deportările de copii care au loc acolo. Este o crimă de război”, a declarat Ursula von der Leyen după un summit desfăşurat la Bruxelles.

Aceasta a detaliat că 16,200 de copii au fost deportați și doar 300 dintre aceștia s-au întors până acum, astfel că mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internațională sunt justificate, este precizat într-un comunicat al Comisiei Europene. 

”În parteneriat cu ucrainenii, premierul polonez Morawiecki am lansat o inițiativă care urmărește să-i aducă înapoi pe copiii răpiți de Rusia. Pentru acest lucru, vom organiza o conferință. Suntem la începutul unei munci foarte grele. Urmărim să facem presiuni internaționale pentru a lua toate măsurile posibile pentru a stabili unde se află acești copii. Și ne propunem să ajutăm organismele ONU și organizațiile internaționale relevante să obțină informații mai bune și mai complete despre copiii care au fost deportați în Rusia. Acest lucru include și copiii care au fost ulterior adoptați sau transferați către familii adoptive rusești. Îi sunt foarte recunoscător Secretarului General al ONU, António Guterres, pentru că a oferit sprijinul agențiilor Națiunilor Unite. Pentru că acestea au, desigur, o experiență semnificativă pe acest subiect foarte dificil”, au fost detaliile oferite de Ursula von der Leyen în conferința mai sus amintită.

Pe lângă aceste eforturi, președinta Comisiei Europene a reiterat că Uniunea Europeană va continua să sprijine Ucraine.

Aceasta a amintit de noua tranșă de 1,5 miliarde de euro din asistența macrofinanciară destinată acestui stat, care are nevoie de ajutor pentru a putea asigura elementele esențiale în timp ce se apără. Pentru acest ultim aspect, Uniunea Europeană a decis să majoreze sprijinul militar pentru Kiev.

Pentru ca această promisiune să fie transformată în realitate, este nevoie ca Uniunea Europeană să-și sporească capacitate de producție a munițiilor, consideră von der Leyen, care a anunțat că instituția pe care o prezidează va prezenta o propunere legislativă care să permită accelerarea producției industriale de muniție.

Trebuie definite, în acest caz, aspectele juridice, precum sursa de finanțare, care putea veni via bugetul UE, sau cele legate de logistică, iar în acest caz este posibil să fie nevoie de ”construirea, extinderea și reconversia instalațiilor de producție și de consolidarea întregului lanț de aprovizionare cu muniții pentru a fi rapid”.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Reconstrucția Ucrainei se ridică la 383 de miliarde de euro, arată un raport comun al Guvernului de la Kiev, Comisiei Europene, Băncii Mondiale și ONU

Published

on

© European Union 2022/Source - EC Audiovisual

Reconstrucția și redresarea Ucrainei se ridică la 411 miliarde de dolari (383 de miliarde de euro), relevă o evaluare comună a Guvernului de la Kiev, Grupului Băncii Mondiale, Comisiei Europene și Națiunilor Unite.

Conform unui comunicat al executivului european, estimarea acoperă perioada cuprinsă între 24 februarie 2022-24 februarie 2023, adică un an de când Rusia și-a invadat vecinul.

Costul reconstrucției și al redresării se va întinde pe o perioadă de 10 ani și combină fondurile publice și private.

Această a doua evaluare rapidă a pagubelor și nevoilor (RDNA2) oferă o analiză cuprinzătoare a impactului războiului în 20 de sectoare diferite.

”Efectuarea celei de-a doua evaluări rapide a pagubelor și a necesităților este un element important în strategia de reconstrucție a Ucrainei. Suntem recunoscători Băncii Mondiale pentru o analiză actualizată și amănunțită, care va deveni un instrument important pentru noi și pentru partenerii noștri în implementarea proiectelor de redresare – redresare care a început deja. Infrastructura energetică, locuințele, infrastructura critică, economia și deminarea umanitară sunt cele cinci priorități ale noastre pentru acest an. O parte din lucrările de reconstrucție au fost deja efectuate și le sunt recunoscător partenerilor noștri din UE, SUA și Banca Mondială. Valoarea pagubelor și a nevoilor de recuperare nu include în prezent date privind pierderile de infrastructură, locuințe și întreprinderi din teritoriile ocupate. Când forțele de apărare le vor elibera, ne așteptăm ca datele să fie completate, iar guvernul va începe imediat lucrările de restaurare în aceste teritorii”, a subliniat premierul Ucrainei, Denys Shmyhal.

Aceasta cuantifică daunele fizice directe aduse infrastructurii și clădirilor și descrie impactul asupra vieții și mijloacelor de trai ale oamenilor. RDNA2 include, de asemenea, sumele necesare pentru redresare și reconstrucție. RDNA2 estimează că Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru investiții critice și prioritare în reconstrucție și redresare în 2023. 

Satisfacerea acestor nevoi va necesita o finanțare de 11 miliarde de dolari în plus față de ceea ce guvernul a abordat deja în bugetul său pentru 2023, inclusiv 6 miliarde de dolari în cadrul nevoilor bugetare nefinanțate și alte 5 miliarde de dolari în cadrul finanțării pentru a sprijini întreprinderile de stat (întreprinderi de stat) și pentru a cataliza sectorul privat.

Evaluarea RDNA2 estimează că nevoile totale de reconstrucție și redresare se ridică la 411 miliarde de dolari, adică de 2,6 ori PIB-ul estimat al țării pentru 2022. Nevoile – estimate pentru următorul deceniu – iau în considerare inflația, condițiile de piață, creșterea bruscă a prețurilor în zonele de construcții de masă, primele de asigurare mai mari și o schimbare în viitor către o intensitate energetică mai mică și o structură mai rezilientă, incluzivă și modernă.

Cele mai mari nevoi estimate sunt în domeniul transporturilor (22 %), al locuințelor (17 %), al energiei (11 %), al protecției sociale și al mijloacelor de subzistență (10 %), al gestionării riscurilor de explozie (9 %) și al agriculturii (7 %).

Cea mai mare creștere proporțională a pagubelor a fost înregistrată în domeniul energiei, unde pagubele au fost de peste cinci ori mai mari decât în iunie 2022. Zonele geografice cu cea mai mare creștere a nevoilor sunt regiunile din prima linie a războiului: Donețk, Harkov, Lugansk și Herson.

Estimările din evaluările rapide ale pagubelor și din evaluările nevoilor realizate până în prezent ar trebui considerate ca fiind minime, deoarece nevoile vor continua să crească atât timp cât războiul va continua. Însă pagubele de la publicarea RDNA1 nu au escaladat atât de mult pe cât s-ar fi putut aștepta din cauza mai multor factori.

În primul rând, cel mai intens conflict a rămas limitat la zonele care se confruntau deja cu pagube semnificative.  De asemenea, unele dintre nevoile țării au fost satisfăcute de guvernul Ucrainei cu sprijinul partenerilor săi.

De exemplu, în sectorul sănătății, peste 500 de unități sanitare afectate au fost reparate parțial sau integral; sectoarele energiei și transporturilor au beneficiat de furnizarea de echipamente, materiale și finanțare pentru a efectua reparații rapide. În plus, capacitatea de a menține guvernul în funcțiune și de a asigura fluxul serviciilor esențiale, ceea ce a contribuit la limitarea escaladării costurilor de redresare și de reconstrucție.

Raportul constată că pagubele directe aduse clădirilor și infrastructurii se ridică la peste 135 de miliarde de dolari în următoarele domenii cele mai afectate: locuințe (37%), transporturi (26%), energie (8%), comerț și industrie (8%) și agricultură (6%). Sectoarele energiei, locuințelor și transporturilor au înregistrat cea mai mare creștere a pagubelor directe, de la estimările RDNA1. Pagubele din agricultură sunt, de asemenea, semnificativ mai mari, reflectând atât o distrugere mai mare a activelor, cât și date mai precise.

RDNA2 se concentrează, de asemenea, pe impactul uman al războiului și pe modul în care pierderea de vieți, mijloace de subzistență, venituri și bunuri a împins 7,1 milioane de persoane în sărăcie și a inversat 15 ani de progrese în materie de dezvoltare.

Raportul subliniază, de asemenea, faptul că impactul războiului a exacerbat inegalitățile și a afectat în special femeile, copiii și persoanele cu handicap și a dus la regrese dramatice în ceea ce privește Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, în special cele legate de sărăcie, sănătate, educație, creștere economică, energie, pace și justiție.

Acest raport a beneficiat de sprijinul financiar generos al Fondului global pentru reducerea dezastrelor și redresare (GFDRR), al Secretariatului elvețian pentru afaceri economice (SECO) și al Parteneriatului pentru dezvoltare digitală (DDP).

Continue Reading

Facebook

CONSILIUL UE2 hours ago

Statele UE și-au stabilit mandatul de negociere pentru Regulamentul privind datele: UE trebuie să devină lider în societatea bazată pe date în care trăim

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Președintele Consiliului European, Charles Michel, vine luni în România, unde va fi primit de președintele Klaus Iohannis

CONSILIUL EUROPEAN15 hours ago

Consiliul European: Klaus Iohannis a cerut sprijin suplimentar pentru R. Moldova și a solicitat Comisiei Europene să reanalizeze nivelul sprijinului financiar acordat fermierilor români

EVENIMENTE18 hours ago

Accelerarea transformărilor de mediu, sociale și de bună guvernare pentru societate și mediul de afaceri în România – dezbatere organizată de Global Shapers sub patronajul Ambasadei Elveției

SUA18 hours ago

Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, începe un turneu în Africa pentru a contracara prezența tot mai are a Chinei și Rusiei pe acest continent considerat de Washington ”viitorul lumii”

CHINA19 hours ago

Înainte de vizita lui Macron la Beijing, China propune un “consens strategic” cu Europa privind încetarea focului și o soluție politică a războiului din Ucraina

ROMÂNIA20 hours ago

Ambasadoarea SUA la București va depune eforturi pentru a ”extinde prezența companiilor și investițiilor americane” în țara noastră: Vom continua să sprijinim România în lupta împotriva corupției

ROMÂNIA20 hours ago

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

COMISIA EUROPEANA21 hours ago

Ursula von der Leyen reacționează după criticile lui Klaus Iohannis: Ajutorul dat fermierilor români nu este suficient. Sunt recunoscătoare României că a depus o moțiune pentru creșterea sumelor

SUA21 hours ago

Antony Blinken nu exclude, pe termen lung, negocieri privind granițele Ucrainei, dar reiterează: ”Sunt decizii pe care ucrainenii trebuie să le ia cu privire la modul în care îşi văd viitorul”

ROMÂNIA20 hours ago

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Nicolae Ciucă asigură R. Moldova de sprijin în fructificarea ”capitalului de simpatie fără precedent” pentru a deveni ”stat furnizor de stabilitate în regiune”

CHINA2 days ago

Secretarul de stat al SUA: Rusia și China au intrat “într-o căsătorie de convenienţă, nu din convingere”. Rusia este în mod clar “partenerul junior” în această relaţie

Daniel Buda3 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

NATO3 days ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO1 week ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE1 week ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

Team2Share

Trending