Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Declarație UE-SUA: Va fi înființat un grup operativ comun pentru securitatea energică a Europei. Occidentul lansează o inițiativă pentru a preveni ocolirea sancțiunilor de către Rusia

Published

on

© European Union, 2022

Corespondență din Bruxelles

Președintele american Joe Biden și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen au hotărât joi, la Bruxelles, să continue eforturile transatlantice coordonate pentru a sprijini poporul ucrainean, pentru a impune costuri severe Rusiei pentru acțiunile sale nejustificate și pentru a consolida reziliența democrațiilor, economiilor și societăților euro-atlantice.

Într-o declarație comună, publicată deopotrivă de Casa Albă și Comisia Europeană și adoptată ca urmare a participării lui Biden la reuniunea Consiliului European, cei doi lideri au reafirmat consolidarea și alinierea regimurilor de sancțiuni la adresa Rusiei, coordonarea împotriva ocolirii acestora, asistența umanitară și militară acordată Ucrainei, promovarea rezilienței democrației, sprijinirea experților în documentarea crimelor de război produse în Ucraina, asigurarea securității aprovizionării și prevenirea unei crize alimentare

Suntem uniți în condamnarea războiului de agresiune nejustificat și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei. Suntem solidari cu poporul ucrainean, care își apără cu curaj patria, și solicităm Rusiei să pună capăt atacului brutal împotriva vecinului său. Suntem uniți în susținerea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. Și suntem uniți în hotărârea noastră de a ne apăra valorile comune, inclusiv democrația, respectarea drepturilor omului, pacea și stabilitatea globală și ordinea internațională bazată pe reguli“, au consemnat Biden și von der Leyen în declarația comună adoptată, urmată de o altă declarație a unității din partea liderului american și a liderilor UE.

Impunerea de costuri suplimentare Rusiei – o inițiativă care să prevină ocolirea sancțiunilor

Statele Unite și Uniunea Europeană și-au consolidat și și-au aliniat regimurile de sancțiuni, împreună cu parteneri de aceeași părere din întreaga lume. În plus, ar trebui intensificate eforturile de coordonare a răspunsurilor împotriva eludării sancțiunilor.

De la Bruxelles, Statele Unite au anunțat că sancționează peste 400 de persoane și entități suplimentare pentru a se alinia la măsurile luate de UE și de aliații și partenerii noștri. Printre acestea se numără Duma (camera inferioară a parlamentului rus) și 328 de membri ai acesteia, zeci de companii din domeniul apărării care alimentează mașina de război a lui Putin și îi susțin baza industrială militară, precum și peste 20 de elite financiare, inclusiv șeful celei mai mari instituții financiare din Rusia.

Statele Unite și Uniunea Europeană depun eforturi comune pentru a reduce capacitatea Rusiei de a-și folosi rezervele internaționale rămase, inclusiv aurul, pentru a-și susține economia și a-și finanța războiul ilegal.

În plus, așa cum au anunțat în declarația liderilor G7, Occidentul înființează o inițiativă pentru a monitoriza punerea în aplicare integrală a măsurilor noastre de sancționare și pentru a coordona răspunsurile împotriva ocolirii sancțiunilor.

“Acest lucru va asigura faptul că Rusia nu va fi capabilă de a suplini sau de a găsi soluții de rezolvare care să submineze efectul sancțiunilor noastre”, au consemnat Joe Biden și Ursula von der Leyen.

Acordarea de asistență umanitară poporului ucrainean

SUA și UE au afirmat că vor continua să mobilizăm și să coordonăm ajutoare umanitare semnificative pentru a sprijini oamenii din Ucraina, pe cei care au fost nevoiți să fugă și pe cei afectați de impactul grav pe care războiul Rusiei îl provoacă în întreaga lume.

Acest sprijin include peste 1 miliard de dolari în asistență umanitară pe care Statele Unite sunt pregătite să o ofere și 550 de milioane de euro din partea UE.

Statele Unite și Uniunea Europeană se coordonează îndeaproape pentru a se asigura că eforturile lor privind protecția temporară și admiterea umanitară, inclusiv reinstalarea sau transferurile, sunt complementare și oferă sprijinul atât de necesar vecinilor Ucrainei.

Parteneriate pentru promovarea rezilienței democratice și a drepturilor omului

Statele Unite și Uniunea Europeană susțin “cu fermitate aspirațiile democratice și libertățile fundamentale ale poporului ucrainean”, astfel că au anunțat noi angajamente pentru a consolida capacitatea de rezistență a societății și pentru a apăra drepturile omului în Ucraina și în țările vecine, inclusiv în Moldova.

Pentru a sprijini apărătorii drepturilor omului, organismele de supraveghere anticorupție, jurnaliștii și alți membri ai societății civile care își desfășoară activitatea în Ucraina și în împrejurimile acesteia, Statele Unite lansează Inițiativa europeană de rezistență democratică (EDRI), care va oferi cel puțin 320 de milioane de dolari sub formă de finanțare nouă acestor grupuri și guvernelor regionale.

Comisia Europeană a anunțat că intenționează să aloce din nou fonduri din programele UE pentru a sprijini organizațiile societății civile, apărătorii drepturilor omului, jurnaliștii și activiștii pro-democrație din Ucraina, Belarus și Moldova.

Sprijinirea documentării crimelor de război

Ar trebui să existe responsabilitate pentru orice crime de război comise în Ucraina, au transmis Biden și von der Leyen.

Statele Unite și Uniunea Europeană sprijină activitatea importantă a experților în documentarea crimelor de război, care adună dovezi pe teren în Ucraina.

Ar trebui facilitată coordonarea eforturilor de documentare și de conservare a probelor pentru a asigura o astfel de responsabilitate, au punctat cei doi lideri.

Sprijinirea securității energetice a Europei prin înființarea unui grup operativ comun

Statele Unite și UE s-au angajat la noi măsuri concrete în cadrul cooperării noastre în domeniul energiei pentru a asigura securitatea aprovizionării și pentru a reduce dependența de combustibilii fosili ruși.

“Ne reconfirmăm angajamentul față de securitatea energetică a Europei și față de accelerarea tranziției globale către o energie curată. Securitatea și durabilitatea energetică pentru UE și Ucraina sunt esențiale pentru pace, libertate și democrație în Europa. UE și-a confirmat obiectivul de a atinge independența față de gazul rusesc cu mult înainte de sfârșitul deceniului, depunând în același timp eforturi pentru a asigura cetățenilor și întreprinderilor din UE și din vecinătatea acesteia o aprovizionare cu energie fiabilă, accesibilă și curată. Statele Unite intenționează să colaboreze cu UE în cadrul acestor eforturi. Înțelegem că tranziția rapidă către energia curată este esențială pentru a avansa independența UE față de combustibilii fosili ruși și ne angajăm să îndeplinim obiectivele Acordului de la Paris, obiectivul de zero emisii nete până în 2050 și să menținem la îndemână o limită de 1,5 grade Celsius pentru creșterea temperaturii. În conformitate cu această viziune, Comisia Europeană și Statele Unite vor înființa un grup operativ comun pentru a răspunde nevoilor imediate ale UE în materie de securitate energetică și pentru a accelera tranziția către o energie curată“, au convenit președintele american și șefa Comisiei Europene.

Asigurarea aprovizionării cu alimente la nivel mondial

Pentru a preveni o potențială criză alimentară declanșată de creșterile de prețuri și de întreruperile în aprovizionarea cu alimente provocate de războiul lui Putin în Ucraina, Statele Unite și Uniunea Europeană au decis să își dubleze eforturile combinate pentru a spori securitatea alimentară globală și să ofere ajutor alimentar direct, acolo unde se justifică, partenerilor din întreaga lume.

Mai exact, Statele Unite oferă peste 11 miliarde de dolari în următorii cinci ani pentru a aborda amenințările la adresa securității alimentare și a nutriției în întreaga lume. În plus, Statele Unite vor rămâne unul dintre principalii furnizori de asistență umanitară alimentară și nutrițională la nivel global, după ce au contribuit cu aproximativ 4,6 miliarde de dolari în asistență umanitară alimentară și nutrițională în 2021.

Pentru perioada 2021 – 2024, UE se angajează să aloce cel puțin 2,5 miliarde de euro pentru cooperarea internațională legată de nutriție. Acest program de cooperare internațională va sprijini sistemele alimentare din aproximativ 70 de țări partenere. Programul de sprijin de urgență al UE propus pentru Ucraina, în valoare de 330 de milioane EUR, va asigura accesul la bunuri și servicii de bază pentru populația ucraineană și va sprijini, de asemenea, sectorul agricol ucrainean.

Asigurarea securității spațiului cibernetic

SUA și UE vor avansa și cooperarea în domeniul securității cibernetice printr-o varietate de acțiuni, de la sprijinirea guvernului Ucrainei în ceea ce privește reziliența și apărarea cibernetică până la obiectivul de a combate abuzul de monedă virtuală.

“Ne-am angajat să avansăm cooperarea noastră în domeniul securității cibernetice, atât ca răspuns la continuarea invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina, cât și în sprijinul obiectivelor noastre strategice pe termen lung. Împreună, ne vom intensifica eforturile de coordonare a asistenței în materie de securitate cibernetică și de furnizare a accesului la internet pentru guvernele Ucrainei și Republicii Moldova, colaborând cu statele membre și cu alți parteneri de aceeași părere. În contextul Ucrainei și, în general, vom continua să consolidăm comportamentul responsabil al statelor în spațiul cibernetic și să colaborăm pentru a spori reziliența cibernetică în fața activităților cibernetice distructive, perturbatoare și destabilizatoare desfășurate atât de state, cât și de actori nestatali, acționând totodată pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili de astfel de activități. Vom depune eforturi în vederea stabilirii unor schimburi de informații mai structurate în materie de securitate cibernetică cu privire la amenințări și la actorii amenințători și ne vom aprofunda cooperarea în ceea ce privește noile tehnologii și standarde de securitate cibernetică. Ne angajăm în parteneriatul nostru în cadrul Inițiativei de combatere a ransomware pentru a dezorganiza grupurile de ransomware și pentru a reduce amenințările aferente la adresa cetățenilor și a întreprinderilor noastre. Ne vom intensifica eforturile pentru a aborda abuzul de monedă virtuală; vom consolida reziliența în materie de securitate cibernetică; vom spori capacitatea partenerilor de a detecta și de a răspunde la activitățile de ransomware în interiorul propriilor frontiere și vom depune eforturi comune pentru a trage la răspundere statele care acționează ca paradisuri sigure pentru activitățile de ransomware”, au transmis cei doi actori aliați și parteneri.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană aprobă României o schemă de ajutor de stat în valoare de 358 mil. de euro pentru sprijinirea întreprinderilor afectate de pandemie 

Published

on

euro bani moneda
© Calea Europeană-Zaim Diana

Comisia Europeană a aprobat României o schemă de ajutor de stat în valoare de 358 de milioane de euro pentru sprijinirea companiilor mici și mijlocii afectate de pandemia de COVID-19, se arată în comunicatul oficial. 

Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar pentru ajutoarele de stat. Măsura va fi deschisă microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii afectate de pandemia de coronavirus și care activează în sectoare precum cel al producției, comerțul sau cazări.

În cadrul schemei, ajutorul va lua forma unor subvenții directe. Măsura are ca scop să ajute companiile să finanțeze investițiile în active pentru a depăși deficitul de investiții acumulat în economie din cauza crizei coronavirusului. Se estimează că de această măsură vor beneficia aproximativ 1.000 de companii.

Comisia a constatat că schema românească este în conformitate cu condițiile stabilite în cadrul temporar.

În special: ajutorul (i) nu va depăși 1% din bugetul total al schemei pentru fiecare beneficiar; (ii) va beneficia de investiții în active corporale și necorporale, dar nu și de investiții financiare; (iii) nu va depăși intensitățile maxime ale ajutorului, stabilite în cadrul temporar; și (iv) va fi acordat până la 31 decembrie 2022.

Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată și proporțională pentru a facilita dezvoltarea anumitor activități economice, care sunt importante pentru o redresare durabilă a economiei, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (c) din TFUE și cu condițiile stabilite în cadrul temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat. Mai multe informații privind cadrul temporar și alte acțiuni întreprinse de Comisie pentru a aborda impactul economic al pandemiei de coronavirus pot fi găsite aici.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană și Moderna au ajuns la un acord pentru a răspunde mai bine necesităților statelor membre în materie de vaccinuri anti-COVID-19 pentru sezonul rece

Published

on

© European Union, 2021/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană și Moderna au ajuns la un acord pentru a răspunde mai bine necesităților statelor membre în materie de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru sfârșitul verii și pentru perioada de iarnă. Acest lucru va asigura accesul autorităților naționale la vaccinuri, inclusiv la vaccinuri adaptate variantelor, dacă sunt autorizate, în momentul în care au nevoie de ele pentru propriile campanii de vaccinare și pentru a-și sprijini partenerii mondiali, informează un comunicat.

Acest acord va adapta calendarele de livrări convenite inițial prin contract. Livrările de doze programate inițial pe parcursul verii vor fi, prin urmare, efectuate în septembrie și în toamna și iarna anului 2022, atunci când statele membre vor avea cel mai probabil nevoie de stocuri suplimentare de vaccinuri pentru campaniile naționale și pentru a-și îndeplini angajamentele internaționale în materie de solidaritate.

De asemenea, acordul garantează că, în cazul în care unul sau mai multe vaccinuri adaptate primesc autorizație de introducere pe piață, statele membre pot alege să primească vaccinurile adaptate în temeiul contractului actual.

În acest context, la cererea anumitor state membre, acordul garantează, de asemenea, 15 milioane de doze suplimentare de vaccinuri candidate de rapel împotriva variantei Omicron, furnizate de Moderna, cu condiția obținerii autorizației de introducere pe piață în termene care să permită utilizarea acestor doze în campaniile de vaccinare. 

„Creșterea ratelor de vaccinare și rapel împotriva COVID-19 este esențială în vederea pregătirii pentru lunile de toamnă și iarnă. Pentru a asigura cel mai bine pregătirea comună, statele membre trebuie să aibă la dispoziție instrumentele necesare. Acestea includ vaccinuri adaptate la variante în măsura și în momentul în care acestea sunt autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente. Acordul va asigura accesul statelor membre la dozele de vaccin de care au nevoie și la momentul potrivit pentru a-și proteja cetățenii”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

În 2020, Uniunea Europeană a investit masiv în producția mondială a unei serii de vaccinuri împotriva COVID-19. A fost extrem de important să avem vaccinuri cât mai rapid și în cantitatea necesară, fapt care a implicat investiții importante înainte de a ști dacă vreunul dintre aceste vaccinuri va fi eficace.

Măsurile respective, care au implicat un risc în 2020, au avut în mod clar efectul scontat, dezvoltarea vaccinurilor dovedindu-se a fi un mare succes: Statele membre au avut în mod egal acces la vaccinuri sigure și eficace cât mai devreme posibil și în cantitatea necesară, ceea ce a permis tuturor cetățenilor UE să aibă acces la primovaccinare și la vaccinarea de rapel, salvându-se astfel vieți și reducându-se impactul pandemiei asupra vieții sociale și economice.

În plus, un număr mare din aceste vaccinuri au putut fi utilizate și în cadrul eforturilor de la nivel mondial de combatere a pandemiei.  Până la sfârșitul lunii iulie 2022, UE a exportat peste 2,4 miliarde de doze de vaccin în 168 de țări. Statele membre au partajat peste 478 de milioane de doze, dintre care aproximativ 406 milioane au fost deja livrate țărilor beneficiare (circa 82 % dintre ele prin COVAX). În același timp, statele membre trebuie să se asigure în continuare că dețin stocurile strategice de vaccinuri care le sunt necesare pentru a face față evoluțiilor epidemiologice posibile ale virusului care provoacă COVID-19, având în vedere incertitudinile cu privire la evoluția și impactul său din viitor. Strategia UE privind vaccinurile oferă statelor membre certitudinea că vor dispune de stocurile de care au nevoie, inclusiv de vaccinuri adaptate.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Politica antitrust: Comisia Europeană solicită feedback cu privire la efectele exceptării de care beneficiază consorțiile de transport maritim de linie

Published

on

© European Union, 2019

Comisia Europeană a lansat astăzi o cerere de contribuții prin care solicită feedback privind cadrul juridic al UE care scutește consorțiile de transport maritim de linie de la normele UE în materie de antitrust (Regulamentul de exceptare pe categorii aplicabil consorțiilor), se arată în comunicatul oficial. 

Tot astăzi, Comisia a trimis chestionare specifice părților interesate din lanțul de aprovizionare al navelor de transport maritim de linie (și anume, transportatorilor, expeditorilor și agenților de expediție și operatorilor portuari și de terminale) cu privire la impactul consorțiilor dintre companiile de transport maritim de linie și al regulamentului asupra operațiunilor acestora începând din 2020.

Părțile interesate pot prezenta observații timp de opt săptămâni, până la 3 octombrie 2022.

Normele antitrust ale UE interzic, în general, acordurile dintre întreprinderi care au ca efect restrângerea concurenței. Cu toate acestea, regulamentul le permite, în anumite condiții, companiilor maritime cu o cotă de piață combinată mai mică de 30 % să încheie acorduri de cooperare pentru a furniza servicii comune de transport de mărfuri, cunoscute și sub denumirea de consorții.

Regulamentul este în vigoare până la 25 aprilie 2024. Prin urmare, Comisia trebuie să efectueze o evaluare a modului în care a funcționat regulamentul din 2020.

Cererea de contribuții de astăzi și chestionarele specifice fac parte din evaluarea regulamentului. Feedbackul primit de Comisie va completa informațiile pe care le-a colectat în cadrul activităților sale de monitorizare sectorială. În ultimii doi ani, Comisia a avut schimburi periodice cu participanții la piață, cum ar fi expeditorii, agenții de expediție și transportatorii, precum și cu autoritățile de concurență și de reglementare din Europa, SUA și alte jurisdicții, cu privire la dificultățile cu care se confruntă sectorul transportului maritim. În decembrie 2021, ca parte a activităților sale de monitorizare sectorială, Comisia a inițiat, de asemenea, un exercițiu de informare prin trimiterea de chestionare transportatorilor care exploatează linii către și dinspre UE, pentru a colecta informații privind piața, în special cu privire la efectele pandemiei de coronavirus asupra operațiunilor lor și asupra lanțului de aprovizionare maritim.

Următoarele etape

Părțile interesate își pot prezenta observațiile cu privire la cererea de contribuții și la chestionarele specifice până la 3 octombrie 2022.

Evaluarea va ajuta Comisia să decidă dacă va extinde sau nu data până la care este în vigoare regulamentul, cu sau fără modificări. Comisia va prezenta un rezumat al rezultatelor evaluării într-un document de lucru al serviciilor sale care urmează să fie publicat în ultimul trimestru al anului 2022.

Informații detaliate cu privire la evaluare sunt disponibile aici.


Serviciile de transport maritim de linie includ furnizarea de servicii regulate și programate de transport maritim de mărfuri ambalate (marea majoritate în containere) pe o anumită rută. Aceste servicii joacă un rol esențial în comerțul UE și pentru economia UE în ansamblu, necesitând niveluri semnificative de investiții și, prin urmare, sunt furnizate în mod regulat de către mai multe societăți de transport maritim care cooperează în cadrul unor consorții.

Articolul 101 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene („TFUE”) interzice acordurile între întreprinderi care restrâng concurența. Cu toate acestea, în temeiul articolului 101 alineatul (3) din TFUE, aceste acorduri pot fi declarate compatibile cu piața unică, în condițiile în care contribuie la îmbunătățirea producției sau a distribuției de produse ori la promovarea progresului tehnic sau economic, asigurând totodată consumatorilor o parte echitabilă din beneficiul obținut, fără a elimina concurența.

Regulamentul nr. 246/2009 al Consiliului prevede că, în conformitate cu dispozițiile articolului 101 alineatul (3) din TFUE, Comisia poate excepta consorțiile de la aplicarea articolului 101 alineatul (1) din TFUE pentru o perioadă limitată la cinci ani, cu posibilitate de prelungire. În consecință, Comisia a adoptat în 2009 Regulamentului de exceptare pe categorii aplicabil consorțiilor [Regulamentul (CE) nr. 906/2009 al Comisiei], care stabilește condițiile specifice pentru o astfel de derogare. Aceste condiții urmăresc, în principal, asigurarea faptului că consumatorii beneficiază de o cotă echitabilă din beneficiile rezultate.

Comisia a prelungit perioada de aplicare a regulamentului 2014 și 2020Prelungirea din 2020 a fost decisă întrucât evaluarea a arătat că, în pofida evoluțiilor de pe piață (consolidare sporită, concentrare, schimbări tehnologice, creșterea dimensiunii navelor), regulamentul a rămas adecvat scopului, în conformitate cu abordarea Comisiei privind o mai bună legiferare în procesul de elaborare a politicilor, și și-a îndeplinit obiectivele. În plus, acordurile de consorții care îndeplineau condițiile prevăzute în regulament au continuat să îndeplinească condițiile prevăzute la articolul 101 alineatul (3) din TFUE. Mai precis, Comisia a constatat că Regulamentul de exceptare pe categorii aplicabil consorțiilor a condus la creșteri ale eficienței pentru transportatorii, aceștia putând să-și utilizeze mai bine capacitatea navelor și să ofere mai multe conexiuni. Exceptarea se aplică numai consorțiilor a căror cotă de piață nu depășește 30 % și ai căror membri sunt liberi să își stabilească prețurile în mod independent. În acest context, aceste creșteri de eficiență au condus la prețuri mai mici și la o mai bună calitate a serviciilor pentru consumatori. Mai precis, evaluarea a arătat că, în ultimii ani, atât costurile pentru transportatori, cât și prețurile pentru clienți per unitate echivalentă cu 20 de picioare (Twenty-foot Equivalent Unit – TEU) au scăzut cu aproximativ 30 %, iar calitatea serviciilor a rămas stabilă. Prelungirea a fost limitată la patru ani, în comparație cu durata tradițională de cinci ani a regulamentului, pentru a putea reacționa mai prompt în cazul unor eventuale modificări ale circumstanțelor pieței.

Continue Reading

Facebook

U.E.40 mins ago

UE alocă 246 milioane de euro pentru furnizarea de servicii esențiale refugiaților palestinieni

RUSIA1 hour ago

Estonia, Finlanda și Letonia fac front comun și solicită UE să-și închidă granițele pentru turiștii ruși

Daniel Buda3 hours ago

Comisia Europeană răspunde la interpelarea eurodeputatului Daniel Buda cu privire la scumpirea utilajelor agricole: Luăm măsuri pentru a ajuta industriile europene să atenueze impactul războiului

euro bani moneda
COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană aprobă României o schemă de ajutor de stat în valoare de 358 mil. de euro pentru sprijinirea întreprinderilor afectate de pandemie 

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană și Moderna au ajuns la un acord pentru a răspunde mai bine necesităților statelor membre în materie de vaccinuri anti-COVID-19 pentru sezonul rece

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Politica antitrust: Comisia Europeană solicită feedback cu privire la efectele exceptării de care beneficiază consorțiile de transport maritim de linie

ROMÂNIA4 hours ago

Eurostat: România, pe primul loc în UE în ceea ce privește ponderea cheltuielilor pentru protecție împotriva incendiilor. În 2020, țara noastră a alocat 690 de milioane de euro pentru aceste servicii

ROMÂNIA5 hours ago

INS: Deficitul balanței comerciale a urcat la 15 miliarde de euro în primele șase luni, fiind mai mare cu aproape 5 miliarde de euro față de aceeași perioadă a anului trecut

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Zelenski, recunoscător SUA pentru ajutorul militar: Fiecare dolar primit reprezintă un pas spre înfrângerea adversarului

U.E.6 hours ago

Cancelarul german Olaf Scholz, sub lupa anchetatorilor în cadrul unei anchete privind un uriaș scandal fiscal

INTERNAȚIONAL5 days ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA6 days ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA6 days ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.1 week ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Republica Moldova dorește ”să cumpere gaze din România”. Președinta Maia Sandu: Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă

NATO2 weeks ago

Polonia a semnat contracte de achiziții de arme din Coreea de Sud: Învăţăm lecţia din ceea ce se întâmplă în Ucraina invadată de Rusia

Team2Share

Trending