Declarații contradictorii în guvernul de la Ankara: Introducerea pedepsei cu moartea, un drept suveran; Aderarea la UE, un obiectiv strategic

De la Ankara, premierul turc, a avertizat marți Executivul european că introducerea pedepsei cu moartea este un drept suveran și că “Bruxelles-ul are nevoie de Ankara mai mult decât are nevoie Ankara de Bruxelles”. În paralel, ministrul turc pentru afaceri europene a solicitat liberalizarea vizelor și accelerarea discuțiilor privind aderarea Turciei la UE, informează New Europe.

Prim-ministrul Benali Yildirim l-a avertizat personal pe președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker să nu amenințe Turcia.

Adesându-se grupului parlamentar al Paritidului Justiție și Dezvoltare ( AKP), Yildirim a făcut trimitere la recentul articol publicat de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în publicația germană Bild am Sonntag și pe CaleaEuropeană.ro, unde șeful executivului euroepan a avertizat că, dacă Turcia introduce pedeapsa cu moartea, acest lucru va însemna încetarea negocierilor privind aderarea statului turc la UE.

A adera la Uniune înseamnă a adera la o uniune de valori“, a scris Juncker, făcând trimitere și la reținerea jurnalistului german, Deniz Yucel.

Premierul turc a respins avertizarea, catalogând-o drept o încălcarea a suveranității statului turc și a avertizat că “cei care vor să vorbească calm cu Turcia și poartă un băț uriaș ar trebui să știe că Uniunea Europeană are nevoie de Turcia mai mult decât are nevoie Turcia de UE“, precizează Anadolu.

Acesta l-a mai avertizat pe președintele Comisiei Europene “să nu afecteze canalele de comunicare”, anunță Hurriyet.

Articolul lui Juncker a venit la scurt timp după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a ținut două discursuri, în Istanbul și Ankara unde a amenințat că va tăia capetele trădătorilor, făcând aluzie la lovitura de stat eșuată.

Între timp, în Bruxelles, ministrul turc al afacerilor europene, Omer Celik a oferit asigurări privind dorința Turciei de aderare la Uniunea Europeană, pe care el a numit-o “obiectivul strategic”, cerând sprijin în lupta împotriva terorismului, liberalizarea vizelor și accelerarea negocierilor de aderare.

Celik a mers atât de departe încât a afirmat că Ankara este pregătită să deschidă capitolele 23 și 24, care fac referire la drepturile fundamentale, justiție, și libertăți.

Negocierile de aderare a Turciei la UE au fost demarate în anul 2005, dar au fost încetinite de politica turcă privind Cipru, dar și de scepticismul cancelariilor germane și franceze.

La începutul acestei luni, Parlamentul European a cerut Comisiei Europene să suspende discuțiile cu Ankara, ca urmare a referendumului organizat la 16 aprilie în urma căruia președintele turc a primit puteri sporite, opoziția din Turcia luând decizia de a sesiza Înalta Curte Administrativă pentru a anula decizia autorității electorale de a accepta buletinele de vot neştampilate la referendumul privind extinderea prerogativelor preşedintelui ţării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.