Democrația iliberală și populismul din Europa Centrală și de Est, încurajate de alegerea lui Donald Trump și de Brexit

Decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, precum și alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii au condus la o creștere a fricii și a instabilității în Europa de Est, precum și la o ascensiune a populismului în această zonă, conform unui raport publicat de un grup care apără drepturilor omului, potrivit Politico Europe.

Raportul anual „Națiuni în tranziție” al ONG-ului american Freedom House a relevat faptul că în ultimul an s-a înregistrat cel mai mare declin al democrației în 29 de state pe care le monitorizează în Europa Centrală și de Est, precum și în Balcani, începând cu 1995.

„Brexit și noua administrație în SUA au încurajat mișcările populiste nedemocratice și Europa Centrală, de Est și din Balcani”, a declarat Nate Schenkkan, directorul de proiect al „Națiuni în tranzit”.

„O masă critică a liderilor din regiune resping deschis ideea de democrație liberală. Populismul se îmbină tot mai mult cu naționalismul regional brut într-un mod care amenință pacea în Europa.”

Cercetărorii Freedom House le-au acordat statelor punctaje în cadrul a șapte categorii – guvernarea democratică națională, guvernarea democratică locală; mass-media independentă, proces electoral, societate civilă, independență judiciară, corupție.

Dintre toate statele monitorizate, Ungaria a înregistrat cel mai slab scor din Europa Centrală, în timp ce Polonia l-a întregistrat pe cel mai scăzut al său de la începutul realizării acestui raport.

Pe de altă parte, statele care au cunoscut un punctaj îmbucurător și o creștere minoră a populismului au fost România, Ungaria și Ucraina.

„Viktor Orban și Jarosław Kaczyński combat deschis ideea conform căreia o democrație are nevoie de instituții independente sau contrângeri privind regula majorității. Nu există niciun teatru mai important pentru apărarea democrației decât cel din Europa Centrală”, a declarat Schenkkan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.