Connect with us

SUA

Democrații din Senatul SUA cer desecretizarea notificării privind atacul asupra generalului Qassem Soleimani pe fondul îndoielilor legate de necesitatea și legalitatea sa

Published

on

© The White House/ Facebook

Liderul minorităţii democrate din Senatul Statelor Unite, Chuck Schumer, i-a cerut preşedintelui Donald Trump să desecretizeze motivele deciziei de a-l ucide pe generalul iranian Qassem Soleimani, transmite DPA, preluat de Agerpres.

Chuck Schumer, și senatorul Bob Menendez, democratul cu rangul cel mai înalt din Comitetul pentru Relații Externe al Senatului, au trimis luni o scrisoare către președintele Donald Trump prin care i-au solicitat să desecretizeze notificarea oficială dată Congresului cu privire la atacul cu dronă care l-a ucis pe comandantul iranian.

„Este vital ca probleme de securitate naţională de o asemenea importanţă să fie aduse la timp la cunoştinţa poporului american. O notificare complet secretizată este pur şi simplu necorespunzătoare într-o societate democratică”, menționează scrisoarea, semnată de cei doi senatori ai Partidului Democrat, potrivit unei postări pe Twitter.


Totodată, Schumer și Menendez consideră că ,,nu există nicio justificare pentru secretizarea notificării”.

Potrivit informațiilor oferite de câteva surse pentru CNN, notificarea este succintă, conține puține detalii operaționale și, în esență, specifică prerogativele președintelui de a autoriza atacul. Această lipsă de detalii este tocmai motivul care a ridicat anumite întrebări cu privire la necesitatea de a secretiza un astfel de document.

Tot CNN informează că reprezentanți de rang înalt din administrația Trump vor fi miercuri chestionați în spatele ușilor închise de parlamentari de la Cameră și Senat cu privire la uciderea generalului Qassem Soleimani, potrivit unor surse familiarizate cu aceste pregătiri.

Secretarul de Stat Mike Pompeo, Secretarul Apărării, Mark Esper, președintele șefilor de stat major, Mark Milley și directorul CIA, Gina Haspel, sunt așteptați să dea explicații privind necesitatea atacului și justificarea legală a acestuia în fața senatorilor americani, au mai declarat sursele. Nu este clar, însă, dacă aceiași oficiali vor vorbi și cu parlamentarii de la Cameră.

De altfel, Chuck Schumer și Menendez au declarat la ABC News și MSNBC că „deciziile haotice, neinformate și impulsive” ale președintelui Trump pot „târî SUA într-un război interminabil cu Iranul” și neautorizat de Congres „dacă Administrația nu poate demonstra că atacul a avut loc pe fondul unei amenințări iminente” la adresa Statelor Unite, potrivit unei serii de postări pe conturile de Twitter ale celor doi.

În plus, liderul democraților din Senatul SUA a atenționat că „modul haotic în care președintele Trump ia decizii pune în pericol siguranța americanilor acasă și în străinătate”: „Din cauza acțiunilor sale, militarii noștri trebuie acum să sisteze operațiunile împotriva ISIS”, a explicat senatorul, cu referire la faptul că, momentan, coaliția internațională condusă de SUA își redirecționează eforturile pentru protejarea obiectivelor americane din Orientul Mijlociu care pot deveni ținte ale represaliilor Iranului, după ce Republica Islamică a amenințat că în raza sa de acțiune se află 35 de ținte americane din regiune, la care se adaugă orașul Tel Aviv.


 

Qassem Soleimani, considerat unul dintre cei mai influenți generali iranieni, a fost ucis în Irak în urma unei operațiuni cu dronă a forțelor americane. Soleimani era comandantul unității paramilitare de elită a Gărzilor Revoluţionare Iraniene, Forțele Quds, specializată în operaţiuni externe clandestine.

Pentagonul a confirmat că Donald Trump a dat ordinul ca generalul iranian să fie ucis cu scopul descurajării unor planuri viitoare de atac iraniene.

Qassem Soleimani se afla în apropiere de aeroportul internațional din Bagdad, când convoiul său a fost lovit de rachete.

La 31 decembrie, Donald Trump amenințase că Iranul va plăti pentru atacarea ambasadei americane din Bagdad de către protestatari irakieni pro-Teheran.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

NEWS

Ambasadorul George Maior: România îndeplinește criteriile tehnice și de securitate privind programul Visa Waiver și merită să fie parte a acestui program, fiind partener și aliat de încredere al SUA

Published

on

© Ambasada României în Statele Unite ale Americii/ Facebook

România îndeplinește criteriile tehnice și de securitate legate de programul Visa Waiver și merită să fie parte a acestui program, fiind partener și aliat de încredere al Statelor Unite, a declarat ambasadorul României la Washington, George Cristian Maior la evenimentul ”Romanian Social”, organizat de Romanians of DC, cea mai activă organizaţie a comunităţii româneşti din zona Washington, condusă de Bogdan Banu, informează Agerpres.

Cu această ocazie, diplomatul a transmis mulțumirile sale comunității pentru sprijinul acordat ambasadei în eforturile de aderare a României la acest program, potrivit unei postări pe Facebook a Ambasadei României la Washington.

Ambasadorul țării noastre în Statele Unite George Cristian Maior a fost invitatul special la evenimentul organizat de Romanians of DC, care i-a acordat o diplomă de apreciere, ca formă de recunoaștere pentru ”munca sa remarcabilă și continuă în calitate de ambasador și pentru eforturile notabile de dezvoltare a Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite și România”.

Potrivit Legii americane privind imigrația și cetățenia, pentru ca Statele Unite să elimine vizele pentru România, rata de respingere a candidaților trebuie să fie sub 3%, în prezent aceasta fiind de 10.44%, lucru, de altfel, semnalat și de ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, la finalul lunii ianuarie.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ambasadorul SUA la București atrage atenția că românii pleacă pentru că își pierd speranța că țara va scăpa de ”corupţia endemică”: Este momentul ca toți românii, nu doar elita și cei conectaţi politic, să prospere și să își ridice nivelul de trai

Published

on

©https://ro.usembassy.gov/

Ambasadorul Statelor Unite în România, Adrian Zuckerman, a atras miercuri atenția asupra distrugerilor produse de comunismul care ”creează și susține un sistem endemic al corupției” și care ”nu face nimic pentru a ajuta săracii și persoanele defavorizate, ci este benefic doar câtorva elite din clasa conducătoare”.

În cadrul discursului susținut la  Forumul CEO al Camerei Americane de Comerţ din România, Zuckerman a avertizat că, din cauza acestor distrugeri care ”nu au fost reparare și pot fi adâncite”,  ”România îşi pierde tinerii şi muncitorii de toate vârstele, într-o rată record a emigraţiei. Oamenii nu pleacă pentru că pot câştiga mai mulţi bani în altă parte, ci pleacă pentru că îşi pierd speranţa. Şi-au pierdut speranţa că România are determinarea şi curajul, după 30 de ani, pentru a scăpa, în sfârşit, de corupţia endemică generată de comunism şi perpetuată de baronii corupţi.”

Ambasadorul american la București a mai transmis că și-a luat angajamentul, alături de președintele Donald Trump și de poporul american și membrii ambasadei, să lucreze ”cu preşedintele Iohannis, cu guvernul României şi cu dumneavoastră, să facem din acest an Anul Renaşterii României. Acum este momentul ca România să devină un lider european şi global în domeniul artelor, ştiinţei, finanţelor, sănătăţii, tehnologiei informaţiei, producţiei agricole, de energie şi industriei. România este gata să-şi declanşeze adevăratul potenţial economic, dar poate face acest lucru doar prin adoptarea unor legi şi reguli de bun simţ pentru afaceri şi punând capăt corupţiei endemice. Toate acestea vor conduce la beneficii economice enorme şi la prosperitate”.

Adrian Zuckerman a lăudat, în același timp, eforturile președintelui Klaus Iohannis și premierului Ludovic Orban de a consolida statul de drept în România.

Președintele Iohannis, premierul Orban și miniștrii săi s-au angajat să reconstruiască un bun guvern, să refacă modificările legislative care au slăbit statul de drept, să pună în aplicare o legislație nouă pentru a reduce corupția astfel încât să protejeze toți românii. Poporul român a îndurat destul. Acum este momentul ca toți românii, nu doar elita și cei conectaţi politic, să prospere și să își ridice nivelul de trai”, a mai spus Zuckerman.

Acesta a mai afirmat că privatizarea este necesară şi că un mediu de afaceri cu adevărat liber va crea bogăţie şi prosperitate pentru toată lumea.

”Firmele controlate de guvern nu doar că favorizează practici de business ineficiente, împiedică piaţa liberă şi competiţia, dar, mai important, păstrează corupţia vie. Doar un mediu de afaceri stabil, predictibil şi complet transparent poate atrage investiţiile necesare, care să ducă la dezvoltare şi să promoveze o economie concurenţială. Transparenţa în afaceri şi responsabilitatea sunt primordiale”, a subliniat Zuckerman.

Capacitatea oligarhilor cu legături politice şi a baronilor de a controla interesele de afaceri şi de a limita competiţia pe piaţa liberă trebuie să ia sfârşit. Comunismul a distrus toate ţările care au avut ghinionul de a fi subjugate acestui rău. Comunismul nu face nimic pentru a ajuta săracii şi persoanele defavorizate, ci este benefic doar câtorva elite din clasa conducătoare. Comunismul creează şi susţine un sistem endemic al corupţiei. Acum, revoluţia care a început în urmă cu 30 de ani trebuie încheiată cu succes. România a suferit prea mult timp şi dumneavoastră puteţi ajuta să se pună capăt acestei suferinţe”, le-a transmis Adrian Zuckerman liderilor comunității de business prezenți la eveniment.

În opinia sa, România ”România ar beneficia enorm de pe urma vastelor sale resurse naturale, dacă legislaţia raţională şi aplicarea legii ar fi respectate. Totuşi, foarte puţine resurse naturale sunt exploatate sau extrase eficient şi economic. Corupţia din ultimii 30 de ani a făcut ca pădurile să fie exploatate ilegal, distrugând largi suprafeţe de pădure virgină şi provocând daune mediului. Un plan eficient şi legal de tăiere a pădurilor ar aduce nu numai avantaje economice, dar şi beneficii pentru mediu. La fel, extracţia de petrol şi gaze este la un nivel foarte redus faţă de cum ar trebui să fie. Legile de funcţionare şi cele fiscale stabile şi de bun simţ ar aduce României venituri enorme din gaz şi petrol şi nu doar ar furniza securitate energetică României, ci ar transforma-o într-un exportator către alte ţări europene şi mai departe”.

Ambasadorul Statelor Unite în România a criticat, de asemenea, compania chineză Huawei, pe care a descris-o ca fiind ”un pericol pentru securitatea națională a fiecărei țări care folosește dispozitive electronice. Toate informațiile colectate devin cu uşurinţă disponibile și sunt transmise guvernului comunist chinez.  Poporul român știe prea bine cum este să trăieşti într-un regim comunist care spionează fiecare persoană în fiecare zi, în fiecare oră, în fiecare minut, în fiecare secundă, peste tot. Doar spune nu! Huawei este o cale greșită”, a completat Adrian Zuckerman.

În încheiere, acesta și-a exprimat speranța ca ”românii să rămână în România sau să revină acasă – împreună puteţi construi măreţia României. Ei, românii care și-au dorit un viitor mai bun, şi-au spus cuvântul în octombrie anul trecut împotriva corupției. Îi îndemn să continue să îşi spună cuvântul și să nu înceteze să viseze un viitor mai bun. Cu toții trebuie să lucrăm împreună pentru a face România o ţară de care generațiile viitoare să fie mândre. Președintele Trump și Statele Unite s-au angajat să ajute România să-și atingă potențialul maxim. Sunt mândru să spun că poporul român nu are un prieten mai bun decât poporul american”.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Donald Trump l-a numit pe ambasadorul SUA în Germania, Richard Grenell, un susținător puternic al politicilor sale, în funcția de director interimar al Serviciilor Naționale de Informații

Published

on

© US-Botschaft Berlin/ Twitter

Președintele american Donald Trump l-a numit miercuri pe ambasadorul Statelor Unite în Germania, Richard Grenell, un susținător puternic al politicilor sale, în funcția de director interimar al Serviciilor Naționale de Informații, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Rick a reprezentat ţara noastră extrem de bine şi aştept cu nerăbdare să lucrez cu el”, a scris Trump pe Twitter.

Președintele american intalează așadar o persoană loială în fruntea serviciului de informații naționale, ca ultimă dovadă a intențiilor sale de a numi oameni de încredere în funcții importante, informează Politico Europe.

Grennell, care a fost ambasador al SUA în Germania într-o perioadă în care relațiile dintre Washington și Berlin au devenit tensionate ca urmare a chestiunilor comerciale sau a celor privind contribuția Germaniei, membru NATO, la apărare, i-a mulţumit de asemenea lui Joseph Maguire, care a preluat postul după că plecarea lui Dan Coats, vara trecută, ”pentru modul minunat în care şi-a îndeplinit funcţia” de director interimar al serviciului de informaţii naţionale, din luna august.

Richard Grenell, care nu a mai deținut până acum un post de conducere în vreo agenție americană de informații, va supraveghea activitatea a 17 agenții de informații din SUA și va servi, de asemenea, și în Consiliul de Securitate Națională al Statelor Unite.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending