Președintele SUA Joe Biden și liderii celorlalte țări G7 au lansat sâmbătă, la summitul din Marea Britanie, Parteneriatul Build Back Better World (B3W), o inițiativă care urmărește să rivalizeze cu “Noul Drum al Mătăsii” prin care China își extinde influența globală.
“Președintele Biden și partenerii din G7 au convenit să lanseze o nouă și îndrăzneață inițiativă globală de infrastructură, Build Back Better World (B3W) – “Să construim din nou o lume mai bună”, un parteneriat de infrastructură bazat pe valori, de înaltă calitate și transparent, condus de marile democrații, pentru a contribui la reducerea nevoilor de infrastructură de peste 40 de trilioane de dolari în țările în curs de dezvoltare, care au fost afectate de pandemia COVID-19″, a anunțat Casa Albă.
Acest proiect a fost discutat în premieră de Joe Biden cu premierul britanic Boris Johnson, în luna martie, liderul de la Casa Albă anunțând atunci că Statele Unite vor să rivalizeze cu China şi să lanseze o iniţiativă comparabilă marilor proiecte lansate de Beijing în cadrul “noilor drumuri ale mătăsii”. Sintagma drumurilor mătăsii reprezintă un vast proiect de infrastructură de transport lansat de China în anul 2013 sub denumirea de “Belt and Road Initiative” sau “One Belt. One Road”, ce își propune în principal să lege această țară de Europa, dar și de restul lumii.
Prin intermediul B3W, G7 și alți parteneri de aceeași părere cu coordonează mobilizarea capitalului din sectorul privat în patru domenii de interes – climă, sănătate și securitate sanitară, tehnologie digitală, precum și echitate și egalitate de gen – cu investiții catalitice din partea instituțiilor noastre respective de finanțare a dezvoltării.
B3W va avea un domeniu de aplicare global, din America Latină și Caraibe până în Africa și Indo-Pacific. Diferiți parteneri ai G7 vor avea orientări geografice diferite, dar suma inițiativei va acoperi țările cu venituri mici și medii din întreaga lume.
Casa Albă subliniază că prin anunțarea acestui parteneriat, Statele Unite și partenerii săi din G7 exprimă o viziune unitară pentru dezvoltarea infrastructurii globale.
În calitate de partener principal în B3W, Statele Unite vor încerca să mobilizeze întregul potențial al instrumentelor noastre de finanțare a dezvoltării, inclusiv Corporația pentru Finanțarea Dezvoltării, USAID, EXIM, Corporația Provocările Mileniului și Agenția SUA pentru Comerț și Dezvoltare, precum și organismele complementare, cum ar fi Fondul consultativ pentru tranzacții.
În acest fel, administrația Biden urmărește să completeze investițiile în infrastructura internă din cadrul Planului american pentru locuri de muncă și să creeze noi oportunități de a demonstra competitivitatea SUA în străinătate și de a crea locuri de muncă acasă.
B3W se va baza pe cinci principii cheie: orientare spre valori, bună guvernanță și standarde solide, prietenos cu clima, parteneriate strategice puternice și mobilizarea capitalului privat prin intermediul finanțării dezvoltării.
Aceasta reprezintă o idee menită să concureze economic şi politic cu iniţiativa chineză Belt and Road (BRI), lansată de preşedintele chinez Xi Jinping în anul 2013 ca un plan pentru proiecte de infrastructură şi alte investiţii realizate de China în special în Asia şi Europa. Peste 100 de ţări au semnat cu China acorduri în cadrul iniţiativei Belt and Road, pentru proiecte precum construcţia de căi ferate, porturi, autostrăzi şi alte elemente de infrastructură.
Președintele Joe Biden a promis că ambiția Chinei de a deveni prima putere a lumii nu se va întâmpla cât el va fi în funcție și a prefațat că bătălia acestui secol va fi între democrație și autocrație și că Occidentul trebuie să demonstreze că democrația funcționează.
Într-un document de 24 de pagini intitulat Instrucţiuni Strategice Interimare privind Securitatea Naţională, publicat în luna martie, președintele Joe Biden tratează China drept singura putere globală capabilă să afecteze sistemul global prin acțiunile sale.