Connect with us

INTERNAȚIONAL

Demonizare vs. educație in context #ro2019eu: meciul sector privat – guvernare în 2019

Published

on

de Radu Magdin, analist si consultant, fost consilier de premier in Romania si Moldova

Trăim un moment de pendul, în care nu doar baza sistemului de justiție este pusă sub semnul întrebării, ci și fundamente economice și politice. Vedem foarte multă încrâncenare, totul este luat personal și calea de mijloc pare să fie dispărut. Aceasta este noua (a)normalitate. Merită discutat cum s-a ajuns aici și cum scăpăm dintr-un blocaj toxic pentru România. Dar mai ales merită explorat solutii.

Mediul economic nu e la adăpost de imprevizibilitate si demonizare (declarațiile din weekend ale ministrului Teodorovici sunt doar cel mai recent episod). R02019EU va insemna un comportament un pic mai atent european, dar nu o schimbare fundamentala de atitudine in logica politico-economica romaneasca: pur si simplu mizele interne sunt considerate prea mari pentru a prioritiza calmul, dialogul si responsabilitatea comuna. Pe măsură ce economia va frâna (semnale externe, globale, sunt îngrijorătoare), reglementări precum cele din decembrie vor deveni norma. Să nu uităm: populistul/ populismul unuia este votul/ popularul altuia. Dacă alegătorii acceptă anumite abordări, politicienii le vor internaliza și ei. Unde trebuie umblat este la educația economică a votanților. După 2007, prea puțini și la scală prea mică s-au străduit să schimbe mentalități, e valabil si cu privire la politica, interna si externa, si  cu privire la proiectul european si la sfera economico-sociala: cateva campanii de CSR nu au putut compensa lipsa mesajului puternic de succes din partea leadershipului politic. 

In mod gresit, s-a considerat că românul va deveni sau ca a devenit peste noapte european și capitalist. Da, romanul a venit cu buna credinta in ambele jocuri, si extern si economic, dar nu a primit ghidaj si nici nu a vazut in spatiul public o ambitie nationala constructiva, bazata pe planning. Iar acum culegem “roadele”, vedem ca incepe sa prinda un  discurs axat pe pretentii si frustrari. Astăzi, din motive externe și interne, UE a devenit o țintă, iar capitalismul în varianta neoliberală are aceeași soartă. În fapt, trăim nu doar beneficiile globalizării, ci și consecințele globalizării frustrării. În Vest, a devenit temă comună faptul că beneficiile creșterii nu se distribuie inechitabil și că ascensorul social s-a blocat. În România, nemulțumirile au particularitățile lor, dar ce trebuie reținut este că pendulăm între vinovați și țapi ispășitori. Uneori, frustrarea este legitimă (a se vedea dublul standard Est vs. Vest în privința produselor alimentare, sau lipsa flexibilitatii bancilor in contextul crizei); alteori este vorba despre populism ieftin și mascarea incompetenței. Demonizarea, in forma lacomie fiind episodul cel mai recent, nu era necesara, dar merge bine cu audienta, sau macar o parte a ei. 

Unde se întâlnesc majoritatea parlamentară și sectorul privat este stilul, in sensul ca acolo au ambele o problemă. Pentru că mișcarea din decembrie le-a ieșit (măsurile de taxare pentru anumite industrii sunt populare pentru audienta tintita), PSD și ALDE vor apela din ce în ce mai des demonizări punctuale – de fiecare dată acolo unde văd teren fertil. Businessul are și el o problemă de stil (și de strategie): fie stă și suportă pe principiul că e mai bine tăcut și pe profit (așa gândesc băncile neinteresate de educația financiară a consumatorilor), fie vine cu comunicate exagerate pe ultima sută de metri, ei sau asociatiile pe care le proiecteaza. In consecinta, cei din urma nu au succesul scontat, guvernarea nu mai clipeste ca pe vremuri la semnale in media, isi vede inainte de agenda sa. 

Una ar fi reanimarea Coaliției pentru Dezvoltarea României, fără prețiozități și într-un format de care să se țină și unii, și alții, axat pe eficienta si respect reciproc. Ar fi un gest important: daca tot am ratat Centenarul ca atmosfera si mari proiecte, am putea sa reusim sa punem #ro2019eu in prim plan si sa avem o abordare sanatoasa, de eleganta europeana intre business si guvernare. O solutie ar fi stilul (discuții discrete și elegante în loc de duel televizat), dar și demararea preventivă a unor programe de alfabetizare economică (sarcina businessului) și de ideologizare (responsabilitate politicului și societății civile). 

Altfel războiul se va permanentiza: businessul va tipa dar nu va avea audienta decat nisata ca simpatie, iar politicul va parea discretionar si perpetuu improvizand caci nu are o poveste ideologica in spate pentru actiunile sale. Dacă vom continua ca până acum (PSD și ALDE nu înțeleg, se pare, sectorul privat si sfera externa și nici nu se străduie, iar sectorul privat nu vrea să discute cu guvernanții considerându-i incompetenți sau corupți – ambii deci stau in transee, si iau lucrurile din ce in ce mai personal), avem o problemă pentru cel puțin încă doi ani. Cine ar curajul să facă pasul spre conciliere? Romania are nevoie de ea, si de un plan concret de mers inainte, axat pe solutii, si nu doar de un iluzoriu moratoriu pe timpul Presedintiei UE. Avem alegeri in urmatorii doi ani din sase in sase luni, dar trebuie sa mai si traim intre alegeri, de preferinta vazand soarele, o perspectiva clara de viitor, nu doar visand la o luminita de tunel, tunelul tot lungindu-se ca si termenele la proiectele de infrastructura ale tarii. 

***Opiniile exprimate reprezintă viziunea autorului***

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

NATO

NATO califică drept ”inacceptabile” amenințările lui Putin la adresa statelor europene cu centre de decizii ale Alianței: Cerem Rusiei să se concentreze pe revenirea la respectarea Tratatului INF

Published

on

Alianța Nord-Atlantică a calificat miercuri drept ”inacceptabile” ameninţările preşedintelui rus Vladimir Putin, care a spus că ia în calcul desfăşurarea de rachete capabile să lovească ”teritoriile unde se află centrele de decizie” ale NATO, relatează DPA, citat de Agerpres.

”Ameninţările Rusiei de a lua ca ţintă aliaţi (n.r. din cadrul NATO) sunt inacceptabile”, a transmis într-un comunicat purtătorul de cuvânt adjunct al NATO, Piers Cazalet.

”NATO nu are nicio intenţie de a desfăşura noi arme nucleare terestre în Europa”, a completat acesta.

”Cerem Rusiei să se concentreze pe revenirea la respectarea Tratatului privind forţele nucleare cu rază medie de acţiune (INF)”, a spus Piers Cazalet.

Afirmaţiile făcute de Rusia că sistemele NATO de rachete din Europa de Est încalcă tratatul ”sunt o încercare flagrantă de a distrage atenţia de la nerespectarea” de către Moscova a INF, a adăugat el.

”Apărarea antirachetă a Alianţei este pur defensivă”, a mai declarat Piers Cazalet.

”Sistemele Aegis Ashore din România şi Polonia respectă pe deplin Tratatul INF”, a spus purtătorul de cuvânt adjunct al NATO.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri că Rusia ia în calcul desfăşurarea de rachete capabile să lovească ”teritoriile unde se află centrele de decizie”, în cazul în care SUA vor instala noile sisteme de armament în Europa.

Rusia nu intenţionează să desfăşoare prima astfel de rachete în Europa. Dacă însă acestea sunt desfăşurate şi livrate pe continentul european, aceasta va deteriora grav situaţia şi va genera grave ameninţări pentru Rusia”, a declarat preşedintele rus într-un discurs rostit în faţa camerelor reunite ale Parlamentului rus, Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei.

”Voi spune clar şi deschis: Rusia va fi constrânsă să desfăşoare armamente care ar putea fi utilizate nu doar împotriva teritoriilor de unde ar putea apărea o ameninţare directă, ci şi împotriva teritoriilor în care sunt situate centrele de decizie pentru folosirea rachetelor”, a ameninţat şeful statului rus.

”Rusia va reacţiona imediat de îndată ce ameninţarea împotriva sa va deveni reală şi-şi va orienta armamentul nu doar asupra ţărilor unde SUA îşi vor instala rachetele, ci şi asupra asupra Statelor Unite”, a avertizat Vladimir Putin în discursul rostit în faţa Adunării Federale.

Continue Reading

NEWS

Vladimir Putin trimite avertismente Statelor Unite și aliaților: Rusia va desfăşura rachete capabile să lovească nu doar Statele Unite, ci și țările unde se află centrele de decizie

Published

on

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri că Rusia ia în calcul desfășurarea de rachete capabile să lovească ”teritoriile unde se află centrele de decizie”, în eventualitatea în care SUA vor instala noile sisteme de armament în Europa, informează AFP, citat de Agerpres.

”Rusia nu intenţionează să desfăşoare prima astfel de rachete în Europa. Dacă însă acestea sunt desfăşurate şi livrate pe continentul european, aceasta va deteriora grav situaţia şi va genera grave ameninţări pentru Rusia”, a declarat preşedintele rus într-un discurs rostit în faţa camerelor reunite ale Parlamentului rus, Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei.

”Voi spune clar şi deschis: Rusia va fi constrânsă să desfăşoare armamente care ar putea fi utilizate nu doar împotriva teritoriilor de unde ar putea apărea o ameninţare directă, ci şi împotriva teritoriilor în care sunt situate centrele de decizie pentru folosirea rachetelor”, a ameninţat şeful statului rus.

Rusia va reacţiona imediat de îndată ce ameninţarea împotriva sa va deveni reală şi-şi va orienta armamentul nu doar asupra ţărilor unde SUA îşi vor instala rachetele, ci şi asupra asupra Statelor Unite”, a avertizat Vladimir Putin în discursul rostit în faţa Adunării Federale.

Avertismentul liderului de la Kremlin vine în contextul în care Statele Unite au anunțat la finalul lunii ianuarie că își suspendă participarea la Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), care interzice rachetele sol-sol cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 km, acuzând Rusia de încălcarea prevederilor acestui document semnat în 1987. Moscova a răspuns într-un mod similar şi, dacă între timp părţile nu se vor răzgândi, tratatul va deveni caduc în luna august.

Pe 13 februarie, ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, cel care în 1987 cosemna, alături de președintele Statelor Unite ale Americii de la acea vreme, Ronald Reagan, Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), lansa un apel Statelor Unite să reia ”un dialog serios” cu Rusia în problema armelor nucleare și avertiza împotriva ”tendințelor distructive periculoase” din politica mondială.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

SUA au trimis un nou distrugător în Marea Neagră pentru a consolida ”stabilitatea în regiune”. Reacția Rusiei

Published

on

Distrugătorul american “Donald Cook” se îndreaptă în Marea Neagră, pentru a doua oară de la începutul acestui an, informează site-ul Flotei a VI-a a Forţelor Maritime Militare ale SUA citat de agenţia RIA Novosti, informează Radio România România Actualități.

“Fiecare vizită aici ne oferă unica posibilitate de cooperare cu partenerii noştri maritimi”, a declarat comandorul Mathew Powell.

În comunicat se subliniază că prezenţa distrugătorului în Marea Neagră va consolida stabilitatea în regiune. De asemenea, “Donald Cook” va desfăşura manevre comune cu nave ale aliaţilor din NATO şi ale partenerilor din regiune.

Aceasta este a doua deplasare a distrugătorului american în Marea Neagră de la începutul acestui an. În luna ianuarie, USS “Donald Cook” a intrat în portul Batumi din Georgia şi a participat la exerciţii cu două nave ale Pazei de Coastă a Georgiei.

Distrugtorul “Donald Cook” a fost dat în exploatare din anul 1998, iar principalul armament aflat în dotarea acestuia sunt rachetele de croazieră “Tomahawk”. La bordul vasului se află între 56 şi 96 de rachete de acest tip. 

În replică, un grup de nave din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră, între care corveta Orehovo-Zuevo şi nava de recunoaştere Ivan Hurs, a început o misiune de supraveghere neîntreruptă a distrugătorului american USS Donald Cook, precizează Agerpres, citând agenţia de presă oficială rusă TASS.

Anul trecut, SUA au trimis în Marea Neagră distrugătorul USS Carney, echipat cu sistem de apărare antirachetă Aegis, cu scopul de a desfăşura operaţiuni de securitate maritimă şi de a îmbunătăţi capacitatea de interoperabilitate cu aliaţii şi partenerii din regiune.

Potrivit celei de-a șasea Flote Americane, navele SUA operează cu regularitate în Marea Neagră, prin rotaţie, în conformitate cu Convenţia de la Montreux şi cu dreptul internaţional.

Prezența navalo-militară a SUA în Marea Baltică și Neagră a fost lansată în aprilie 2014 ca o modalitate de a demonstra angajamentul NATO în contextul în care regiunea se confrunta cu noi provocări în domeniul securităţii.

Potrivit Convenţiei de la Montreux semnată în 1936, navele ţărilor neriverane sunt obligate să notifice Turcia în avans despre trecerea lor prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele, care leagă Marea Mediterană de Marea Neagră.

În conformitate cu prevederile acestei convenţii, navele ţărilor neriverane nu pot rămâne în Marea Neagră mai mult de 21 de zile.

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending