Departamentul de Stat al SUA, raport despre România. Ce spune despre gradul de corupție, justiție și respectarea libertății presei

Departamentul de Stat al SUA punctează în raportul despre respectarea drepturilor omului în România pentru anul trecut că legea prevede pedepse penale pentru oficialii corupți, însă în ciuda numeroaselor condamnări la nivel înalt, corupția rămâne o problemă răspândită.

Corupția și lipsa de transparență

Foto: blogs.state.gov/

Documentul precizează că în 2017 au existat numeroase cazuri de corupție la nivelul Guvernului, iar mita este des întâlnită în sectorul public. ”Corupția rămâne o practică răspândită în rândul oficialilor, în pofida numeroaselor dosare de renume. Au existat multe informări despre corupția la nivel guvernamental în timpul anului 2017. Corupția rămâne o problemă, potrivit indicatorilor Băncii Mondiale”, arată documentul amintit mai sus. 

În raport se mai arată că în România, legile nu au fost mereu implementate eficient, iar oficialii, inclusiv judecătorii, s-au implicat în acte de corupție fără să fie pedepsiți. Imunitatea față de declanșarea urmăririi penale deținută de actuali și foști membri ai cabinetului, care erau și membri ai Parlamentului, au blocat uneori anchetele, se arată în raportul asupra situației drepturilor omului. ”Mita este în continuare un fenomen răspândit în sectorul public. Legile nu au fost mereu implementate eficient și oficiali, dar și judecători uneori sunt implicați în practici corupție. Imunitatea actualilor și foștilor membri ai guvernelor care sunt și parlamentari a blocat unele anchete”, este completat în raport.

România, criticată în domeniul libertății de exprimare, inclusiv a presei

Departamentul de Stat citează ONG-uri care au observat politizarea excesivă a presei, mecanisme corupte de finanţare și politici editoriale subordonate intereselor patronilor. ”Deși mass-media independente au fost active și au prezentat o largă varietate de opinii fără restricții clare, politicienii sau persoanele care au avut legături strânse cu politicienii și grupurile politice fie a avut, fie au controlat indirect numeroase instituții media, la nivel național și local. Știrile și orientarea editorială a acestora au reflectat frecvent opiniile proprietarilor. Au existat, de asemenea, acuzații că proprietarii au suprimat povești care care afectau interesele lor sau i-au amenințat pe autorii unor astfel de povestiri”, este precizat în document.

În ceea ce privește închisorile, raportul menționează că în continuare supraaglomerarea și condițiile care nu întrunesc standardele internaționale, în timp ce abuzurile asupra deținuților continuă să fie o problemă.

Raportul adaugă că un număr mare de prizioneri nu au primit suficientă atenţie medicală, iar calitatea mâncării servite era slabă. În unele închisori încă nu există încălzire sau aer condiţionat, majoritatea fiind foarte aglomerate.

În justiție, este menționată activitatea echilibrată a CSM și faptul că DNA și-a continuat anchetele asupra oficialilor de rang înalt. ”DNA a continuat sa ancheteze numeroase cazuri de corupție în care erau implicați politicieni, funcționari publici sau membri ai sistemului juridic”, mai remarcă raportul, care face și un bilant al Direcției Naționale Anticorupție: ”până la sfârșitul lui august, 209 dosare au fost trimise în judecată, în care erau cercetați 573 de inculpați, inclusiv un ministru, doi parlamentari, un judecator, un procuror, 12 primari si 16 polițiști”.

Nu în ultimul rând, raportul notează că violenţa asupra femeilor, inclusiv în rândul celor căsătorite, a continuat să reprezinte o problema serioasa pe care guvernul nu a gestionat-o cum trebuie.

Raportul complet, care are 38 de pagini și detaliază fiecare aspect al domeniilor ce țin de respectarea drepturilor omului și statului de drept, poate fi consulat AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.