Connect with us

POLITICĂ

Deputata Gabriela Horga, reprezentantă a României în APCE, susține impozitarea veniturilor giganților tehnologici cu o prezență digitală substanțială în Europa

Published

on

© Gabriela Horga/arhivă personală

Deputata Gabriela Horga, membră a Delegației Parlamentului României în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), susține impozitarea veniturilor giganților tehnologici cu o prezență digitală substanțială în Europa, potrivit unei declarații telefonice pentru caleaeuropeana.ro, făcută în marja Conferinței interparlamentare privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța economică în Uniunea Europeană – Semestrul European.

„Normele actuale au fost concepute pentru companiile care au o prezență fizică în țările UE. Având în vedere dezvoltarea noilor tehnologii, noile modele de business, multe întreprinderi digitale ajung să aibă utilizatori și clienți dintr-o țară fară o prezență fizică în acea țară, însă generează profit în urma interacțiunii cu clienții din acea țară, utilizează datele lor și își cresc vânzările în urma interacțiunii cu aceștia. Practic, este normal să se plătească taxe acolo unde se fac veniturile, iar normele fiscale trebuie adaptate. Astăzi sunt bazate pe jurisdicția fiscală și prezența fizică. De aceea se propune acest sistem comun de impozitare a serviciilor digitale și de stabilire a unor norme de impozitare a societăților, în cazul unei prezențe digitale substanțiale. Sistemul tradițional de resurse proprii al UE cuprinde baza si metodele de calcul pentru venturile care finanțează bugetul UE și care cuprinde trei elemente: resurse proprii tradiționale, resurse proprii bazate pe TVA și cele bazate pe venitul național brut. Acesta a fost sistemul ”tradițional” de resurse proprii. Însă,prin Acordul Interinstituțional din 16 decembrie 2020 dintre PE, Consiliul UE si Comisie privind disciplina bugetară, cooperarea în chestiuni bugetare și buna gestiune financiară și noile resurse proprii au fost stabilite și noi categorii de resurse proprii din: comercializarea certificatelor de emisii de carbon; baza fiscală comună a societăților, incluzând sectorul digital – taxa digitală și contribuția națională bazată pe cantitatea de deșeuri de plastic nereciclate. Astăzi noua taxa digitală poate fi răspunsul pe care îl căutăm cu toții”, a declarat Gabriela Horga.
În cadrul precedentei sesiuni a APCE, parlamentarul român a subliniat necesitatea abordării urgente a provocărilor fiscale generate de digitalizarea economiei, pentru a ne asigura că toți operatorii își plătesc impozitele în mod echitabil, ținând cont în special de ritmul accelerat al digitalizării în timpul crizei Covid 19 și de ascensiunea giganților din domeniul tehnologiei și a corporațiilor multinaționale cu prezență digitală, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.
Gabriela Horga a amintit că Uniunea Europeană este pregătită să meargă înainte în cazul în care perspectiva unei soluții globale nu se materializează în curând, Comisia Europeană urmând să prezinte o propunere de impozit digital în vederea introducerii acestuia până cel târziu la 1 ianuarie 2023. În acest context, parlamentarul român a punctat că trebuie să ajungem la un consens global, iar membrii Consiliului au nevoie de un angajament ferm față de o soluție globală pentru impozitarea digitală internațională și de depunerea tuturor eforturilor pentru a ajunge la o soluție consensuală în cadrul OCDE. De asemenea, aceasta a spus că inițiativa Comisiei ar trebui să fie concepută într-un mod compatibil cu acordul internațional care urmează să fie încheiat în cadrul OCDE, precum și cu obligațiile internaționale mai largi.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

POLITICĂ

Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament privind pachetul fiscal-bugetar: Singura cale prin care România se poate dezvolta este un parteneriat Guvern – mediul de afaceri

Published

on

© Guvernul României

Singura cale prin care România se poate dezvolta este un parteneriat cinstit şi real între Guvern şi mediul de afaceri, a spus, marţi, prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că măsurile dure trebuie luate acolo unde există fraudă, evaziune şi risipă în cheltuielile statului.

“Nu sunt adeptul modificărilor fiscale atunci când nu este cazul. Nu am susţinut niciodată măsuri luate peste noapte, fără nicio analiză. Nu cred în varianta inventării de noi biruri pentru mediul de afaceri corect, care îşi achită impozitele şi taxele la stat. Cred, însă, că măsurile dure trebuie luate acolo unde există fraudă, acolo unde există evaziune, acolo unde există risipă în cheltuielile statului. Cred că singura cale prin care această ţară se poate dezvolta este un parteneriat cinstit şi real între Guvern şi mediul de afaceri!”, a afirmat Marcel Ciolacu în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, relatează Agerpres.

 

Premierul a punctat că amânarea luării măsurilor prin care Guvernul îşi asumă răspunderea până după alegerile electorale de anul viitor nu a reprezentat o opţiune pentru el.

“Nu am adoptat varianta comodă în care să nu fac nimic! (…) Nu pot să vin în faţa dumneavoastră şi să vă mint aşa cum aţi fost minţiţi înainte de alegerile din 2009, când vi s-a promis raiul pe Pământ şi apoi v-au fost tăiate salariile şi pensiile! Sunt un om responsabil şi cred că măsurile trebuie luate atunci când sunt necesare. Chiar dacă ele nu sunt pe placul unora! Chiar dacă cei care au crezut că şmecheria va putea continua la nesfârşit ţipă acum cât pot de tare! Nu, dragi români! Astăzi, se va încheia o etapă din istoria României! Astăzi, se termină cu şmecheria!”, a declarat Ciolacu.

El a adăugat că “toată lumea va plăti în funcţie de cât câştigă”.

“Astăzi, Guvernul pe care îl conduc îşi asumă răspunderea tocmai pentru că România nu-şi mai poate permite să se bazeze doar pe munca celor cinstiţi, a celor care îşi plătesc corect taxele şi impozitele la stat, iar pe ceilalţi să nu-i deranjeze nimeni! România nu-şi poate permite ca doar cei cu salarii mici să plătească corect taxele, iar cei cu venituri mari să le tot optimizeze! De astăzi, toată lumea va plăti în funcţie de cât câştigă! Nu poţi fi milionar, dar să plăteşti taxele la echivalentul salariului minim pe economie! Nu poţi obţine profituri excesive, dar în ţara în care le-ai obţinut să nu plăteşti nimic! La fel cum nu se poate ca simpla prezenţă la serviciu să-ţi dea dreptul automat la sporuri de zeci de mii de lei. Fără nicio performanţă! Şi, din acest motiv, tot astăzi Guvernul pe care îl conduc îşi asumă şi răspunderea pe măsurile de reducere a risipei bugetare. Pentru că nu este corect ca statul român să se lăfăie, cu cheltuieli care cresc de la an la an, rezultatul fiind doar un act administrativ total ineficient şi fără legătură cu nevoile reale ale cetăţenilor”, a mai spus premierul. 

Continue Reading

POLITICĂ

Marcel Ciolacu, discuții consultative cu reprezentanții mai multor ONG-uri: Vor fi evitate situațiile în care activitatea societății civile să fie afectată de modificările fiscal-bugetare

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, a avut discuții consultative, miercuri, la Palatul Victoria, cu reprezentanți ai mai multor organizații nonguvernamentale, în contextul noilor măsuri fiscal-bugetare avute în vedere de guvern și publicate ieri pe site-ul Ministerului Finanțelor, potrivit legislației privind transparența decizională.

Principala temă de dialog a fost constituită de continuarea, în condiții optime, a parteneriatului dintre stat și societatea civilă în misiunea socială pe care o au, cu accent pe soluții în ceea ce privește sponsorizarea corectă și transparentă a asociațiilor și fundațiilor din partea entităților comerciale.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat necesitatea reformelor în ceea ce privește buna administrare a banilor publici, necesare atât implementării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cât și menținerii unui calendar predictibil în ceea ce privește aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). A ținut, de asemenea, să precizeze că aceste reforme vor ține cont de interesul public servit de organizațiile nonguvernamentale în toate domeniile și că vor fi evitate situațiile în care activitatea societății civile să fie afectată de modificările fiscal-bugetare aflate în dezbatere publică la acest moment.

Prim-ministrul a reconfirmat deschiderea Guvernului spre dialog și a invitat organizațiile nonguvernamentale prezente la discuții să identifice soluții, în colaborare cu reprezentanți ai Executivului, astfel încât fondurile asociațiilor și fundațiilor provenite din sponsorizări să fie utilizate în beneficiul societății și să fie prevenite abuzurile.

La rândul lor, reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale au salutat ideea, conturată în cadrul dialogului, de a fi introdusă obligația auditării financiare în cazul asociațiilor și fundațiilor, subliniind că abuzurile în ceea ce privește destinația fondurilor provenite din sponsorizări pot decredibiliza și activitatea ONG-urilor cu aport social confirmat. De asemenea, au mulțumit șefului Guvernului pentru disponibilitatea la dialog și au confirmat că vor ține legătura cu reprezentanții Executivului până la găsirea celor mai bune soluții la provocările din zona fondurilor din sponsorizări pentru organizațiile nonguvernamentale.

Reuniunea de astăzi a fost organizată de Cancelaria Prim-Ministrului prin consilierul de stat Victoria Stoiciu și a avut loc la solicitarea societății civile, reprezentată de Asociația Parcul Delta Văcărești, Asociația pentru Relații Comunitare, Asociația Valori în Educație, Dăruiește Viață, Federația Organizațiilor pentru Protecția Copilului, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația Principesa Margareta, Hospice Casa Speranței, Platforma Socială din România și Salvați Copiii.

Din partea Guvernului, alături de premierul Marcel Ciolacu au mai participat la discuții viceprim-ministrul Marian Neacșu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Continue Reading

ENERGIE

Marcel Ciolacu, întâlnire cu CEO-ul OMV: Premierul speră că opoziția Austriei privind aderarea României la Schengen nu va afecta imaginea OMV în România

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut luni o întrevedere cu o delegație a OMV Petrom condusă de Alfred Stern, CEO al grupului OMV, în cadrul căreia s-a discutat despre perspectivele proiectului de exploatare a gazelor din Marea Neagră, Neptun Deep, context în care șeful Guvernului a adus în discuție și blocajul aderării României la spațiul Schengen generat de veto-ul Austriei, informează Palatul Victoria într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Premierul Marcel Ciolacu a arătat că statul român susține cu toată determinarea acest proiect strategic în care OMV Petrom este asociată cu compania de stat Romgaz, proiect care va aduce țării noastre independența energetică.

“Este cel mai important proiect energetic, o investiție de circa 4 miliarde de euro, care ne va pune în situația de a deveni un actor energetic la nivel european, exploatând rezerve estimate la minimum 100 de miliarde de metri cubi de gaze – cât tot consumul României pe aproape 10 ani”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Șeful Executivului și-a manifestat speranța că atitudinea premierului austriac, Karl Nehammer, de a continua să se opună complet nejustificat aderării României la Schengen, nu va afecta imaginea OMV Petrom în România, susținând că o asemenea situație ar fi de nedorit pentru ambele părți.

“Vom continua să sprijinim proiectul Neptun Deep și să mergem înainte pe baza actualei forme a legii offshore, așa cum România va continua să-și susțină argumentele privind aderarea la spațiul Schengen inclusiv în instanțele europene, dacă Austria nu își schimbă poziția”, a precizat premierul Ciolacu.

La discuţii, au mai participat președintele PNL, Nicolae-Ionel Ciucă, vicepremierul Marian Neacșu și președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Alexandru Petrescu.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
POLITICĂ3 mins ago

Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament privind pachetul fiscal-bugetar: Singura cale prin care România se poate dezvolta este un parteneriat Guvern – mediul de afaceri

INTERNAȚIONAL7 mins ago

OSCE: Ministrul Odobescu a condamnat atacurile Rusiei asupra Ucrainei, inclusiv cele din imediata vecinătate a granițelor României

ROMÂNIA15 mins ago

Klaus Iohannis i-a primit pe noii ambasadori ai Belgiei, Estoniei, Finlandei, Lituaniei, Olandei și Sloveniei, cu care a discutat despre coordonarea în cadrul NATO și UE

ROMÂNIA14 hours ago

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanții Commit Global, o inițiativă internațională demarată de Code for Romania: Este o oportunitate de a profila România ca actor important

REPUBLICA MOLDOVA14 hours ago

Premierul R. Moldova, vizită la Berlin. Dorin Recean va participa la Forumul de Afaceri Germania – România alături de premierul Marcel Ciolacu

U.E.15 hours ago

Comisia Europeană propune o sumă suplimentară de 15 miliarde de euro pentru țările care primesc un număr mare de refugiați, inclusiv ucraineni

U.E.16 hours ago

Prin Declarația de la Cáceres, miniștrii culturii din UE se angajează să depună eforturi pentru recunoașterea culturii ca nou obiectiv de dezvoltare durabilă

U.E.16 hours ago

Emmanuel Macron introduce un nou plan de stimulente pentru combaterea schimbărilor climatice: Politica ecologică a Franței nu ar trebui să fie punitivă

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Comisia Europeană pune la dispoziție 7 miliarde de euro pentru proiecte de transport, inclusiv cele care facilitează exporturile și importurile Ucrainei și R. Moldova. În premieră, Kievul și Chișinăul pot cere direct finanțare din partea UE

NATO16 hours ago

Ministrul Odobescu: Reacția rapidă a NATO, la solicitarea României, la incidentele cu drone demonstrează capacitatea de a apăra fiecare centimetru al teritoriului aliat

U.E.19 hours ago

Pactul verde european s-a născut din necesitatea de a proteja oamenii și planeta, dar a fost conceput și ca o oportunitate de a ne construi viitoarea prosperitate, evidențiază Ursula von der Leyen

ROMÂNIA19 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, dialog cu delegația parlamentară condusă de șeful Parlamentului din Georgia: Energia și conectivitatea sunt la ora actuală factorii motrici ai cooperării bilaterale

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

ROMÂNIA2 days ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

ROMÂNIA3 days ago

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

ROMÂNIA5 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU5 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu6 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE6 days ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

Trending