Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Deputații europeni avertizează că retragerea din tratatele privind controlul armamentelor ar putea afecta grav stabilitatea globală

Published

on

© European Parliament

Retragerea din tratatele principale privind controlul armamentelor sau chiar renunțarea la aceste înţelegeri ar putea afecta grav stabilitatea oferită de regimurile internaţionale de control al armelor, avertizează deputații europeni, potrivit unui comunicat de presă. 

Într-un raport adoptat marţi, eurodeputații din Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European au cerut politici orientate spre reducerea şi eliminarea tuturor arsenalelor nucleare şi crearea condiţiilor pentru realizarea unei lumi fără arme nucleare. Erodarea continuă a neproliferării globale, dezarmarea şi arhitectura controlului armelor se înrăutăţesc prin dezvoltarea rapidă a unor noi tehnologii potenţial destabilizatoare, precum sisteme de arme activate de inteligenţa artificială, rachete hipersonice şi tehnologiile pentru drone, spun deputații europeni. 

Raportul analizează provocările și perspectivele regimurilor multilaterale de control al armelor și de dezarmare pentru armele de distrugere în masă. Europarlamentarii își exprimă temerea că retragerea din tratatele majore de control al armelor sau lipsa unor astfel de tratate ar afecta grav regimurile internaționale de control al armelor care au asigurat o anumită stabilitate timp de decenii. Acest lucru ar submina, de asemenea, relațiile dintre statele cu arme nucleare, adaugă ei.

Opunându-se puternic utilizării armelor de distrugere în masă ca mijloc de soluționare a disputelor geopolitice, deputații europeni solicită tuturor statelor nucleare să ia în considerare reducerea rolului armelor nucleare în conceptele și doctrinele lor de securitate.

Mai mult, deputații europeni își exprimă sprijinul deplin pentru Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare (NPT) ca unul dintre instrumentele juridice cu caracter obligatoriu cele mai acceptate la nivel mondial. Comisia pentru afaceri externe subliniază nevoia de a garanta că UE joacă un rol puternic în eforturile mondiale de neproliferare şi în controlul armelor, dar şi în prevenirea utilizării armelor chimice, biologice, radiologice şi nucleare.

Parlamentul European este îngrijorat în legătură cu activităţile Coreei de Nord care încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate ale ONU. Eurodeputaţii încurajează UE să-şi continue angajamentul faţă de eforturile de eliminare a tuturor armelor de distrugere în masă din Peninsula Coreea.

De asemenea, aceștia reafirmă sprijinul deplin pentru acordul internaţional asupra programului nuclear iranian, ca element esențial al arhitecturii globale de neproliferare nucleară, iar raportul salută angajamentul continuu al UE față de Iran în ceea ce privește aspectele legate de cooperarea în domeniul nuclear civil. 

În final, europarlamentarii s-au declarat îngrijoraţi de actuala modernizare sau extindere a arsenalului nuclear al Chinei, printre care rachete hipersonice capabile să poarte focos nuclear, şi cer Beijingului să se angajeze cu bună credinţă în eforturile de dezarmare şi în negocierile privind neproliferarea.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European este pregătit să negocieze cu Consiliul introducerea unui portofel digital (eID) la nivelul UE

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Parlamentul a confirmat joi – cu 418 voturi pentru, 103 împotrivă și 24 de abțineri – mandatul de negociere pentru discuțiile cu statele membre ale UE privind revizuirea noii directive privind identitatea electronică (eID), se arată într-un comunicat.

Noul eID ar permite cetățenilor să se identifice și să se autentifice online (prin intermediul unui portofel european de identitate digitală) fără a fi nevoiți să apeleze la furnizori comerciali, așa cum se întâmplă în prezent – o practică care a ridicat probleme de încredere, securitate și confidențialitate. De asemenea, ea ar oferi utilizatorilor controlul deplin asupra datelor lor și le-ar permite să decidă ce informații să împărtășească și cu cine.

Un studiu al serviciului de cercetare al Parlamentului European subliniază că, de la pandemie, furnizarea de servicii publice și private a devenit din ce în ce mai digitalizată. În același timp, entități precum băncile, furnizorii de servicii de comunicații electronice și companiile de utilități, unele dintre acestea fiind obligate să colecteze atributele de identitate, acționează ca furnizori de identitate verificată.

Soluțiile existente de portofele digitale sunt, de obicei, legate de soluții de plată și permit utilizatorilor să stocheze și să conecteze datele într-un mediu unic și transparent pe telefoanele lor mobile. Cu toate acestea, potrivit Comisiei, această facilitate are prețul pierderii controlului asupra datelor cu caracter personal, în timp ce aceste soluții sunt deconectate de o identitate fizică verificată, ceea ce face ca amenințările de fraudă și de securitate cibernetică să fie mai dificil de atenuat.

Conform poziției lor, deputații europeni propun ca portofelul european de identitate digitală să devină un instrument care poate, de asemenea, să citească și să verifice documentele electronice și să permită interacțiuni de la egal la egal. Ei propun măsuri pentru a consolida confidențialitatea și securitatea cibernetică, precum și pentru a înregistra toate tranzacțiile pentru a se asigura că terții sunt trași la răspundere.

Utilizarea portofelului electronic al UE va fi întotdeauna voluntară. Deputații europeni doresc, de asemenea, să se asigure că cetățenii care aleg să nu-l adopte nu sunt tratați diferit față de cei care îl adoptă. Sistemul ar impune ca fiecare stat membru să notifice cel puțin un „portofel” în cadrul unui sistem național de identitate electronică pentru a le face interoperabile la nivelul UE.

Proiectul legislativ include dispoziții privind solicitarea, obținerea, stocarea, combinarea și utilizarea în condiții de siguranță a datelor de identificare personală și a certificatelor electronice, care pot fi utilizate pentru autentificarea online și offline și pentru accesul la bunuri și la servicii publice și private.

Amintim că la începutului lunii februarie, Comisia Europeană a publicat prima versiune a unui set de instrumente comune ale UE pentru implementarea portofelului european pentru identitatea digitală (portofelul EUDI)

Setul de instrumente va completa propunerea legislativă privind o identitate digitală sigură și de încredere și reprezintă un prim pas esențial care va permite crearea unui cadru solid pentru identificarea și autentificarea digitală bazat pe standarde comune în întreaga UE. Aceasta are ca scop asigurarea unui nivel ridicat de încredere în tranzacțiile digitale în Europa. Statele membre vor continua să colaboreze îndeaproape cu Comisia pentru a actualiza în permanență setul de instrumente.

În urma aprobării în plen, discuțiile cu Consiliul privind forma finală a legislației pot începe imediat. Poziția Parlamentului în timpul negocierilor se va baza pe amendamentele adoptate în Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie în februarie. Consiliul și-a adoptat mandatul de negociere în decembrie 2022.

Continue Reading

Daniel Buda

Ursula von der Leyen îi mulțumește lui Daniel Buda pentru ”eforturile pe care le-a făcut și le face România pentru transportul de cereale” ucrainene. Eurodeputatul îi cere acesteia sprijin pentru fermierii români

Published

on

© colaj foto (European Union 2022 - Source : EP)

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a mulțumit eurodeputatului Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, pentru ”pentru eforturile pe care le-a făcut și le face România pentru transportul de cereale”.

”Daniel, în primul rând, mii de mulțumiri pentru eforturile pe care le-a făcut și le face România pentru transportul de cereale! Sunteți extraordinari! Ați făcut o treabă foarte bună! Peste 60% din tranzitul de cereale merge prin România! Încă o dată, mii de mulțumiri!”, a subliniat înaltul oficial al Comisiei Europene în cadrul unei reuniuni a Grupului PPE, care a avut loc la Strasbourg.

În cadrul aceluiași eveniment, Daniel Buda și-a exprimat aprecierea pentru eforturile pe care executivul european le-a depus în gestionarea dosarului ucrainean, punctând nevoia continuării ajutorului pentru această țară invadată de Rusia.

Din calitatea de vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul Europene, eurodeputatul – un avocat pledant pentru cauza fermierilor români care s-au confruntat cu dificultăți pe fondul războiului pornit de Putin – a atras atenția asupra situației generate de rămânerea cerealelor din Ucraina în țările de la graniță: România, Polonia, Bulgaria sau Republica Moldova.

Buda, cunoscător al situației, i-a transmis președintei Comisiei Europene că ”avem în același timp 3 milioane de tone de cereale ajunse din Ucraina în România care generează pierderi imense pentru fermieri”.

”Vin din România – la 650 de  km de granița cu Ucraina și facem eforturi uriașe să-i sprijinim pe ucraineni!  Avem în același timp 3 milioane de tone de cereale ajunse din Ucraina în România care generează pierderi imense pentru fermieri. Pierderi estimate la peste 3 miliarde de euro”, a explicat acesta.

”Da, aveți dreptul să obțineți compensații financiare deoarece voi nu trebuie să suferiți pentru ajutorul oferit Ucrainei și lumii întregi! Mai mult decât atât, rezerva de criză va fi activată!”, a fost reacția Ursulei von der Leyen.

Nu este prima dată când eurodeputatul a semnalat probleme cu care se confruntă fermierii din România. Acesta a solicitat Parlamentului European să dezbată situația fermierilor afectați de exporturile de cereale din Ucraina.

Apeluri au fost îndreptate și către Comisia Europeană, căreia Daniel Buda i-a solicitat să vină cu măsuri concrete și să compenseze pierderile suferite de fermierii din țările de la granița cu Ucraina pentru ca aceștia să-și poată continua activitatea

Continue Reading

S&D

Victor Negrescu cere Comisiei Europene ”să medieze dialogul dintre România și Austria” pentru a identifica ”o soluție care să ducă la un vot pozitiv” privind aderarea țării noastre la Schengen

Published

on

© Victor Negrescu/ Facebook

Eurodeputatul Victor Negrescu a avut o nouă întâlnire cu comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, pentru ”a discuta despre aderarea României la spațiul Schengen, acțiunile pe care executivul european le întreprinde în această direcție, dar și despre modul în care putem schimba veto-ul aplicat de guvernul de dreapta din Austria”.

Cu acest prilej, europarlamentarul a solicitat Comisiei Europene ”să medieze dialogul dintre România și Austria cu scopul de a identifica o soluție care să ducă la un vot pozitiv, cât mai curând posibil”.

De asemenea, Victor Negrescu a propus ca ”executivul european să organizeze noi reuniuni tehnice menite să mențină subiectul sus pe agenda europeană”.

Amintim că, în cadrul Consiliului justiție și afaceri interne din 8 decembrie, Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație, astfel că nu s-a întâlnit unanimitatea necesară pentru ca și aceste două state, alături de Croația, care a primit atunci undă verde, să devină membre ale spațiului Schengen. 

Citiți și
Președinția Suediei la Consiliul UE, „foarte angajată” față de realizarea procesului de extindere a Schengen pentru a include România și Bulgaria

Cum țara noastră și cea vecină au fost propuse la pachet, votul a reprezentat o respingere și a României. Olanda a ținut să se consemneze în minuta ședinței că este de acord cu aderarea României, dar nu și cu cea a Bulgariei care, în viziunea sa, nu este pregătită momentan pentru acest pas și că mai este nevoie de încă un raport al Mecanismului de Cooperare și Verificare înainte de a-și regândi poziția.

În cazul Austriei, cancelarul acestei țări a opinat că nu poate fi de acord cu extinderea Schengen atât timp cât acesta este nefuncțional, aducând drept argument numărul de migranți ilegali care au ajuns în țara sa fără să fi fost înregistrați în prealabil de alte țări.

Marți, Comisia Europeană a adoptat o comunicare ce prezintă cadrul strategic pentru gestionarea europeană integrată a frontierelor pe 5 ani și o recomandare adresată statelor membre privind recunoașterea reciprocă a deciziilor de returnare și accelerarea returnărilor.

În cadrul reuniunii sale extraordinare din 9 februarie 2023, Consiliul European a reiterat importanța asigurării unui control eficace al frontierelor externe terestre și maritime ale UE, ca parte a unei abordări cuprinzătoare a migrației.

Înainte de următoarea reuniune a Consiliului European în care se va face un bilanț al situației, Comisia a realizat, prin intermediul acestor inițiative, o parte dintre acțiunile-cheie menționate în scrisoarea președintei von der Leyen și în concluziile Consiliului European din 9 februarie.

 

Continue Reading

Facebook

G714 hours ago

Premierul Japoniei a vizitat orașul-martir Bucea în cadrul unei vizite ”istorice” în Ucraina pentru a arăta ”respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria”

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Klaus Iohannis, primit de vicepreședintele și premierul Emiratelor Arabe Unite. Șeful statului a invitat companiile din Dubai la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări

ROMÂNIA15 hours ago

Ministerul Justiției lansează procedura de selecție a candidaților pentru funcția de procuror european delegat în România. Persoanele interesate îşi pot depune candidatura până la data de 3 aprilie inclusiv

NATO16 hours ago

MApN: Un contingent de militari din Luxemburg a fost integrat în grupul de luptă al NATO din România

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Ajutor de stat: Comisia Europeană aprobă o schemă românească de 103 milioane de euro destinată dezvoltării instalațiilor de stocare a energiei electrice

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Comisia Europeană plătește Ucrainei a doua tranșă de 1,5 miliarde de euro din asistența macrofinanciară pentru 2023 astfel încât Kievul să mențină în funcțiune serviciile esențiale

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Comisia Europeană sprijină în acest an 14 proiecte de reformă în România în vederea consolidării rezilienței și competitivității

U.E.19 hours ago

Șeful diplomației UE: Pregătim o misiune civilă în R. Moldova pentru a consolida capacitatea țării împotriva amenințărilor hibride

ROMÂNIA20 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Traficul de persoane este un flagel global față de care Guvernul are toleranță zero. România susţine activ măsurile propuse de UE pentru combaterea acestui fenomen

COMISIA EUROPEANA21 hours ago

După România, Comisia Europeană lansează un proiect-pilot și cu Bulgaria pentru o mai bună protecție a frontierelor externe ale UE

NATO5 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ6 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE6 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA6 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL1 week ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.2 weeks ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi prezintă contribuția comisiei pe care o prezidează în PE la măsurile adoptate de UE în domeniul energetic în contextul războiului rus din Ucraina: Lumea, așa cum o știam, s-a schimbat

Team2Share

Trending