Connect with us

U.E.

Deputații europeni cer UE să ia măsuri ferme împotriva tuturor acțiunilor care subminează drepturile femeilor

Published

on

Europarlamentarii, reuniți în sesiunea plenară de la Strasbourg, au votat o rezoluție prin care cer Uniunii Europene să ia măsuri ferme împotriva tuturor acțiunilor care subminează drepturile femeilor. 

Într-o rezoluție adoptată cu 463 de voturi pentru, 108 împotrivă și 50 de abțineri, eurodeputații regretă faptul că multe dintre provocările identificate prin Declarația  de la Beijing în urmă cu 25 de ani sunt încă relevante.

Înaintea celei de-a 64-a Comisii a ONU privind statutul femeilor, care va avea loc la New York în luna martie, deputații europeni și-au exprimat joi prioritățile.

Parlamentul European solicită Consiliului să asigure o poziție unitară și să acționeze pentru a contracara repercusiunea împotriva egalității de gen și a tuturor măsurilor care subminează drepturile femeilor.

Prezetând prioritățile pentru viitoarea sesiune UNCSW din martie, eurodeputații solicită măsuri care să stimuleze o prezență sporită pe plan economic și politic a femeilor:

  • o mai mare includere a femeilor pe piața muncii;
  • mai mult sprijin pentru antreprenoriat feminin;
  • încetarea diferenței de remunerare între sexe (16%) și diferența de pensii (37%);
  • să promoveze educația pentru fete și să încurajeze o participare mai mare la carierele STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică);
  • să promoveze reprezentarea echilibrată între sexe la toate nivelurile de luare a deciziilor și
  • deblochează „Directiva femeilor la conducere” în Consiliu.

Potrivit deputaților europeni, pentru a spori protecția femeilor, Uniunea Europeană ar trebui încheie de urgență ratificarea  Convenției de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor

De asemenea, la nivelul tuturor statelor membre trebui să se aloce resurse adecvate pentru combaterea violenței bazate pe gen și protejarea victimelor. 

Nu în ultimul rând, Uniunea Europeană trebuie să acționeze la nivel global.

Declarația de la Beijing a fost adoptată de ONU la sfârșitul celei de-a 4-a Conferință mondială privind drepturile femeilor, mai exact la 15 septembrie 1995, pentru a promulga un set de principii privind egalitatea între bărbați și femei. Platforma de acțiune a solicitat acțiuni strategice în domenii precum economia, educația, sănătatea, violența și luarea deciziilor.

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Marian-Jean Marinescu

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Măsurile privind schimbările climatice ar trebui aplicate după redresarea economiilor afectate de pandemie

Published

on

© European Parliament Media Center

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) susține că măsurile privind schimbările climatice ar trebui aplicate după redresarea economiilor afectate de pandemia cu coronavirus. 

În mesajul postat pe pagina oficială de Facebook, deputatul european menționează că, într-adevăr, planul de redresare post-pandemie al economiei Uniunii Europene s-ar putea ridica la 500 de miliarde de euro, ”sumă care pare să fi fost acceptată de Franța și Germania.”

Reamintim că Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au propus luni un plan de relansare pentru Uniunea Europeană de 500 de miliarde de euro pentru a face faţă impactului economic provocat de noul coronavirus, care a aruncat Europa într-o recesiune de o amploare istorică.

Referitor la planul de redresare economică pe care Comisia Europeană îl pregătește fără consultarea Parlamentului European, Marian-Jean Marinescu subliniază incertitudinea asupra nerambursării viitorilor bani: ”Deși nu a consultat Parlamentul cu privire la Planul de redresare, Comisia Eurpeană îl va face public la finalul acestei luni. Problema este că nu se știe încă ce parte a acestor fonduri vor fi bani neramburisabili și cat reprezintă credite.”

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

European Youth Event: Președintele Parlamentului European va încheia sesiunea online dedicată tinerilor cu privire la rolul UE în contextul crizei COVID-19

Published

on

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, va participa la sesiunea de închidere intitulată „Cum e să fii Președintele PE?”, pentru a-și prezenta activitatea zilnică, în special în aceste momente dificile, precum și răspunsul Parlamentului în față provocărilor COVID-19 și calea de urmat după criză.

Programul „EYE online” a debutat la 7 aprilie după confirmarea faptului că evenimentul bienal de la Strasbourg nu putea avea loc în acest an din cauza pandemiei de coronavirus. Ultima săptămână (25-29 mai) include mai multe sesiuni interactive, cum ar fi, printre altele, o dezbatere cu importanți factori de decizie din UE, activități pentru a înțelege mai bune ce înseamnă să fii eurodeputat sau interpret, și seminare pe diverse teme.

 

Președintele Sassoli va participa la sesiunea de închidere intitulată „Cum e să fii Președintele PE?”, pentru a-și prezenta activitatea zilnică, în special în aceste momente dificile, precum și răspunsul Parlamentului în față provocărilor COVID-19 și calea de urmat după criză.

Această ediție online urmărește să răspundă așteptărilor unui număr de peste 13.000 de tineri care s-au înscris la evenimentul din luna mai, dar și să permită participarea unui public mai larg. Până în prezent, activitățile s-au bucurat de peste 500.000 de vizualizări. Activitățile sunt transmise în direct pe pagina de Facebook a EYE.

Continue Reading

U.E.

Comitetul European al Regiunilor invită administrațiile locale și regionale să participe la cea de-a VI-a ediție a Forumului European pentru Migrație

Published

on

© CoR

Comitetul European al Regiunilor invită administrațiile locale și regionale să participe la cea de-a șasea ediție a Forumului European pentru Migrație. Evenimentul, organizat în colaborare cu Comisia Europeană, va avea loc la Bruxelles, în perioada 2-3 iunie la sediul CoR și EESC.

Potrivit comunicatului oficial al CoR, această ediție se va concentra pe legătura dintre politicile de integrare destinate migranților și refugiaților și politici sociale (politici de coeziune socială, cultură, educație și sport), pe necesitatea unui sprijin de integrare personalizat și pentru facilitarea întâlnirilor și interacțiunilor dintre migranți și cetățeni.

Se vor discuta, de asemenea, căi legale și sigure pentru cei care au nevoie de protecție internațională și despre modul de maximizare a integrării lor în societățile gazdă.

Participanții pot prezenta proiecte de succes privind integrarea migranților în societate. În plus, va avea loc o discuție cu privire la prioritățile viitoare în domeniul integrării, având în vedere strategia viitoare a UE și planul de acțiune în curs de pregătire.

Evenimentul va avea o abordare interactivă, participativă. Toți participanții trebuie să contribuie la discuții și să lucreze în grup. În timp ce organizatorii își propun să ofere participanților servicii de interpretare în mai multe limbi, este foarte recomandat ca participanții să aibă o bună stăpânire a limbii engleze sau franceze. Având în vedere formatul evenimentului, nu este prevăzută participarea la nivel politic. 

Cheltuielile legate de participare vor fi acoperite de Comisia Europeană. Funcționarii autorităților administrative selectate vor fi anunțați și vor primi invitații ulterior în acest proces. Autoritățile locale și regionale nu trebuie să depună un formular de depunere a cererii către CESE sau Comisia Europeană. CoR este responsabil de procedura de selecție. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending