Connect with us

U.E.

Deputații europeni s-au poziționat împotriva deficiențelor grave privind funcționarea statului de drept din Malta și Slovacia, avertizând, de asemenea, în legătură cu intimidarea jurnaliștilor din întreaga UE

Published

on

@European Parliament

Deputații europeni s-au poziționat împotriva deficiențelor grave privind funcționarea statului de drept din Malta și Slovacia, avertizând, de asemenea, în legătură cu amenințările din ce în ce mai mari pentru jurnaliștii din întreaga UE, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

Parlamentul a votat joi, cu 398 de voturi pentru, 85 împotrivă și 69 de abțineri, o rezoluție care rezumă concluziile grupului de lucru înființat în cadrul Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) pentru monitorizarea situației statului de drept în UE, în special în Malta și Slovacia, ca urmare a crimelor împotriva jurnaliștilor Daphne Caruana Galizia. Ján Kuciak și logodnica sa, Martina Kušnírová.

Parlamentul condamnă ,,eforturile continue ale unui număr din ce în ce mai mare de guverne ale statelor membre ale UE pentru a slăbi statul de drept, separarea puterilor și independența sistemului judiciar”. Textul subliniază faptul că asasinatele jurnaliștilor Caruana Galizia în Malta și Kuciak și Kušnírová în Slovacia,precum și uciderea jurnalistei Viktoria Marinova în Bulgaria au avut un ,,efect de descurajare asupra jurnaliștilor” în întreaga UE. Acesta reamintește că o democrație puternică bazată pe statul de drept nu poate funcționa fără mijloace media puternice și independente.

Malta

În ceea ce privește Malta, deputații europeni invită instituțiile UE și statele membre să inițieze o anchetă publică internațională independentă privind asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia și presupusele cazuri de corupție, crimă financiară, spălare de bani, fraudă și evaziune fiscală raportate de aceasta, în care sunt implicați înalți funcționari publici încă în funcție, precum și unii retrași.

Rezoluția insistă asupra retragerii tuturor acuzațiilor de calomnie aduse de membrii Guvernului împotriva ei și a familiei sale.

De asemenea, solicită o investigație a dezvăluirilor din dosarul Panama Papers și a legăturilor dintre compania “17 Black” din Dubai și ministrul turismului, fost ministru al energiei și șeful de cabinet al primului ministru.

Parlamentul dorește ca sistemele pentru obținerea cetățeniei și a dreptului de ședere care permit străinilor să obțină reședință sau cetățenie în Malta în schimbul unei investiții ridicate, să înceteze de îndată, întrucât aceste programe reprezintă “riscuri serioase” în lupta împotriva spălării banilor și a ”vânzării cetățeniei UE”.

Slovacia

În ceea ce privește Slovacia, deputații europeni au salutat acuzațiile formulate de autoritățile slovace împotriva presupusului instigator al uciderii lui Ján Kuciak și Martinei Kušnírová și îndeamnă pentru continuarea investigației, atât la nivel național, cât și internațional, prin toate mijloacele disponibile. Toate aspectele cazului ar trebui investigate pe deplin, inclusiv eventualele legături politice cu aceste infracțiuni, se mai precizează în textul rezoluției.

Rezoluția își exprimă îngrijorarea cu privire la acuzațiile de corupție, conflicte de interese și impunitate în cercurile de putere ale Slovaciei. De asemenea, avertizează asupra politizării și lipsei de transparență în procesul de selecție și numire în funcții publice, cum ar fi pentru funcția de șef de poliție.

,,Presiunea și cooperarea europeană pot duce cu siguranță la rezultate. Există dovezi: datorită cooperării cu Europol, că slovacii ar putea să aresteze suspecții în asasinarea lui Ján Kuciak și a Martinei Kušnírová. În plus, datorită presiunii UE, guvernul maltez se îndreaptă încet către acțiuni de modernizare a legilor problematice”, a declarat Sophie in ‘t Veld (ALDE, Olanda), președintele Grupului de monitorizare a supremației legii. 

În urma asasinării lui Daphne Caruana Galizia, deputații europeni din LIBE și Comitetul special pentru documentele din Panama au călătorit în Malta în perioada 30 noiembrie-1 decembrie 2017. De asemenea, deputații europeni au vizitat Slovacia în martie 2018 de asasinarea dlui Kuciak și a doamnei Kušnírová. 

Grupul de monitorizare a statului de drept condus de dna Sophie in ‘t Veld (ALDE, NL) a efectuat o vizită de urmărire în ambele țări în noiembrie 2018. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ALEGERI EUROPENE 2019

Frans Timmermans, el însuși victima unui preot pedofil, cere Bisericii Catolice să pedepsească actele de pedofilie: ”Iertarea vine dacă există recunoaşterea vinovăţiei. Aceasta s-a întâmplat în cazul meu”

Published

on

© PES/ Flickr

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene și candidatul Socialiștilor Europeni la șefia executivului european, Frans Timmermans, a evocat miercuri, la Varşovia, experienţa sa de victimă a unui preot pedofil şi a îndemnat Biserica Catolică ”să nu lase nepedepsite” acest gen de infracţiuni, informează AFP.

“În primul rând, după cum am spus-o public în Olanda, o spun şi altor victime: nu vă fie ruşine. Nu este greşeala voastră. Nu aţi făcut nimic rău”, a declarat Timmermans, citat de Agerpres.

“Bisericii mele Catolice îi spun: asiguraţi-vă să nu rămână nepedepsite, cum fac alte Biserici din alte ţări, mergeţi în profunzimea lucrurilor. Dacă persoane au făcut astfel de acte criminale, denunţaţi-le pentru ca ele să poată fi urmărite” în justiţie, a adăugat el.

Timmermans, 58 de ani, care vizează postul de preşedinte al Comisiei Europene deţinut în prezent de Jean-Claude Juncker, a dezvăluit la începutul anilor 2000 că a fost victima unui preot american la vârsta de 13 ani.

“Mi-ar plăcea ca Biserica mea, în întreaga lume, să treacă printr-un proces de adevăr şi reconciliere”, cum a fost în Africa de Sud după apartheid, a spus Timmermans. “De aceasta are nevoie Biserica noastră (…), însă, dacă dorim iertarea – şi aceasta este de asemenea experienţa mea personală -, iertarea vine dacă există recunoaşterea vinovăţiei (…). Aceasta s-a întâmplat în cazul meu”, a adăugat el.

Timmermans a făcut această declaraţie în condiţiile în care pedofilia în cadrul clerului a devenit în Polonia unul dintre principalele subiecte de dezbatere cu câteva zile înainte de alegerile europene, în urma difuzării unui documentar şocant, vizionat de atunci de aproape 21 de milioane de ori.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Răzvan Popa (PSD, S&D): Împreună vom reuși să obținem mai mult în Europa. O Românie puternică în Uniunea Europeană nu este nici slogan, nici utopie

Published

on

Împreună vom reuși să obținem mai mult în Europa, pentru că românii merită mai mult respect. O Românie puternică în Uniunea Europeană nu este nici slogan, nici utopie, a declarat europarlamentarul Răzvan Popa (PSD, S&D), după o întâlnire pe care acesta a avut-o cu brașovenii.

”Această campanie electorală mi-a dovedit că, dincolo de manipulările incredibile pe care le-am văzut în ultimii ani, majoritatea românilor doresc să fie reprezentați de politicieni care au făcut ceva pentru ei – nu de scandalagii, nu de visători, nu de mincinoși. Iar la Bruxelles au dorința de a trimite oameni care să nu lase interesele țării din mână doar pentru a face poze cu politicienii din alte țări sau pentru a face pe plac unor grupuri politice pan-europene care nu înțeleg întotdeauna nevoile și probleme reale ale României”, a precizat eurodeputatul român într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Precizând că activitatea din Parlamentul European este una complexă și care poate influența mult din destinul României și al românilor, Răzvan Popa a apreciat să vadă că ”brașovenii apreciază în mod real ce s-a făcut în ultimii ani la nivel de guvernare, dar și atitudinea demnă pe care încercăm să o avem în Europa. Sigur, întotdeauna este loc de mai bine, iar angajamentul meu și al colegilor mei este să acționăm în sensul așteptărilor pe care românii le au”.

”În lunile în care am reprezentat țara la Bruxelles am încercat să fac tot ceea ce a depins de mine pentru a apăra, cu adevărat, ceea ce contează pentru români. Onest, brașovenilor cu care m-am întâlnit în aceste zile le-am explicat și ceea ce am făcut, dar și ceea ce eu și colegii mei doresc să facem în continuare. Prezența la vot în 26 Mai este extrem de importantă”, a mai spus eurodeputatul român.

”Deși alegerile europene au fost de multe ori considerate lipsite de relevanță, în realitate acest scrutin este poate mai important decât altele în ceea ce privește definirea unei identități a României în Uniunea Europeană. O Românie puternică în Uniunea Europeană nu este ceva ce putem realiza împreună, pornind de la clasa politică, deci și de la reprezentanții românilor în Parlamentul European, care nu ar trebui să aibă în prim-planul agendei altceva decât apărarea cu orice preț a interesele României în plan european – chiar și atunci când am putea supăra! Dragi brașoveni, dragi români, veniți la vot pe 26 Mai și nu uitați – România merită mai mult respect!”, a conchis europarlamentarul Răzvan Popa, îndemnându-i pe români să voteze la alegerile europene care vor avea loc duminică, 26 mai.

Eurodeputatul Răzvan Popa este membru în Comisia pentru bugete și la Delegația la Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE din Parlamentul European. Totodată, este membru supleant în Comisia pentru industrie, cercetare și energie, în Comisia pentru afaceri juridice, în Comisia specială privind infracțiunile financiare, evaziunea fiscală și evitarea obligațiilor fiscale și la Delegația pentru relațiile cu Canada.

Întreaga activitate a europarlamentarului aici.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: PNL este singurul partid care s-a înscris în campania pentru referendum și este singurul partid din România interesat de statul de drept

Published

on

© PNL/ Facebook

Partidul Național Liberal este singurul partid care s-a înscris la Autoritatea Electorală Permanentă în calitate de competitor electoral în campania pentru referendum, a afirmat miercuri, într-o postare pe Facebook, europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentul European și candidat al PNL pentru un nou mandat în legislatura europeană.

”Fapte, nu declarații electorale goale de conținut. PNL este singurul partid care s-a înscris la AEP în campania pentru referendum. PNL este singurul partid din România interesat de statul de drept și de independența justiției. Toate celelalate partide sunt obligate să le explice cetățenilor de ce nu sprijină referendumul pentru justiție, ca să știm când îi mai credem și când nu”, a scris Marinescu pe Facebook.

Marian-Jean Marinescu este membru al Parlamentului European încă din 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, fiind europarlamentarul român cu cel mai mare număr de dosare legislative coordonate. Cel mai recent, Marinescu a încheiat negocierile cu președinția română a Consiliului UE privind Mecanismul pentru Interconectarea Europei, noua politică europeană de transport. Din punct de vedere politic, Marian-Jean Marinescu este vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentul European. În 2014 și 2017 a fost ales Europarlamentarul Anului la categoria Cercetare și Inovare. (Mai mult despre activitatea lui Marian-Jean Marinescu AICI).

În prezent, Marian-Jean Marinescu candidează din partea PNL pentru un nou mandat în Parlamentul European.

Continue Reading

Referendumul național din 26 mai

#DAlaReferendum #RomaniiVoteaza #RomaniiConteaza

Dragi români,Cu toții ne dorim să trăim într-o țară în care hoții și corupții stau la pușcărie, nu în fruntea statului. Pe 26 mai, să spunem răspicat DA pentru România europeană, DA pentru România pe care o iubim, țara oamenilor cinstiți și integri, în care nimeni nu este mai presus de lege. Votați DA la referendum și nu îi lăsați pe alții să decidă în locul vostru! Românii votează pentru că românii contează!#DAlaReferendum #RomaniiVoteaza #RomaniiConteaza

Publicată de Klaus Iohannis pe Joi, 16 mai 2019

”Alege-ți viitorul” – dedataastavotez.eu

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending