COMUNICATE DE PRESĂ
Deputatul Marilen Pirtea, coordonator al Comisiei de Educație a PNL: Solicităm Ministerului Muncii și Justiției Sociale să propună un set de măsuri concrete prin care să prevadă crearea de pârghii de reinserție socială și profesională a tinerilor 20-34 NEET
Published
5 years agoon
By
REDACTIASolicităm Ministerului Muncii și Justiției Sociale să propună un set de măsuri concrete, pe termen mediu și lung, prin care să prevadă crearea de pârghii de reinserție socială și profesională a tinerilor 20-34 NEET, să prezinte public aceste măsuri, să le propună forumurilor de dezbateri educaționale și profesionale și să-și asume termene pentru implementarea lor, a precizat liberalul Marilen Pirtea, coordonator al Comisiei de Educație a PNL, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Reacția sa vine după ce datele publicate joi de Eurostat au revelat că România s-a situat în 2018 pe locul patru în UE la proporţia persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 de ani şi şi 34 de ani care nu erau angajate şi nici în formare profesională (prescurtat în engleză NEET – Neither in Employment nor in Education or Training).
Procentajul României e de 20,6%, adică mai mult de o persoană din cinci.
Cu valori mai mari decât noi la acest indicator s-au situat Italia (28,9%), Grecia (26,8%) şi Bulgaria (20,9%). Ceva mai jos apar Slovacia (20%) şi Spania (19,6%).
“Anunțul de ieri dat de Eurostat cu privire la statistica proporţia persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 de ani şi şi 34 de ani care nu erau nici angajate şi nici în formare profesională (prescurtat în engleză NEET – Neither in Employment nor in Education or Training), plasează România pe locul 4 în ierarhia statelor UE pe 2018. Indicatorul nu este nicidecum unul favorabil, căci este vorba de un grup al tinerilor potențiali activi, cu vârstele tinere 20-34 de ani, care nu lucrează și nu se află în niciun ciclu de educație sau training, un indicator grav al incapacității unei societăți de a-și integra tinerele resurse umane, cele care reprezintă cel mai important potențial pe care îl deține o țară”, a menționat deputatul PNL Marilen Pirtea.
“România se încadrează, din acest punct de vedere, în culoarul sudic al țărilor UE. Valori mai mari, la acest indicator, au înregistrat doar Italia (28,9%), Grecia (26,8%) şi Bulgaria (20,9%), iar imediat după România, în ierarhie apar Slovacia (20%) şi Spania (19,6%). Distribuția pe genuri a acestui segment de resurse tinere arată faptul că în cazul bărbaţilor 20-34 NEET suntem foarte aproape de media europeană (doar +0,6 puncte procentuale față de medie, care este situată la 12,2%), cu o diferență mare în cazul femeilor 20-34 NEET (o medie cu +8 puncte procentuale mai mare în România față de media media UE, care este situate la 20,9%). Datele arată o tendință evidentă de dezavantajare a tinerelor 20-34 de ani, în subsidiar se pot găsi chiar și tendințe de discriminare a acestora, în prima etapă a parcursului lor educațional și profesional, un semnal deosebit de îngrijorător, care influențează direct și tendința demografică negativă din România – declinul demografic fiind legat și de autopercepția viitoarelor mame față de evoluția lor educațională și profesională”, a subliniat liberalul.
“Ieșirea din acest culoar al eșecului integrativ al tinerilor 20-34, manifestat în rândul țărilor Estului și Sudului Europei, nu se va realiza în România pe calea evoluției naturale. Dimpotrivă, dacă politicile publice ale instituțiilor noastre cu responsabilități în educație și muncă nu vor propune activarea mai multor proiecte și măsuri de integrare, este previzibilă o creștere a ponderii tinerilor 20-34 care nu lucrează și nu se află în niciun ciclu de educație sau training. Este adevărat, companiile private, mai ales companiile internaționale care au deschis în România capacități mari de producție, au avansat câteva exemple de bună practică pentru mobilizarea prin centre pilot de reorientare și integrare profesională chiar tinerii aparținând categoriei 20-34 de ani NEET, în care au focalizat chiar oportunitatea de a-i readuce spre învățare și mai apoi spre un loc de muncă pe cei interesați. Dar nu se poate atenua prin inițiativele private întreaga amplitudine a acestui fenomen negative de absenteism al tinerilor în fața vieții profesionale. Aici este cu adevărat deficitară guvernarea PSD-ALDE, care, în loc să propună soluții specifice la probleme reale, așa cum este integrarea deficitară a tinerilor 20-34 NEET, lansează măsuri populiste și împovărătoare pentru bugetul public al anilor viitori. Solicităm Ministerului Muncii și Justiției Sociale să propună un set de măsuri concrete, pe termen mediu și lung, prin care să prevadă crearea de pârghii de reinserție socială și profesională a tinerilor 20-34 NEET, să prezinte public aceste măsuri, să le propună forumurilor de dezbateri educaționale și profesionale și să-și asume termene pentru implementarea lor”, a conchis liberalul Marilen Pirtea.
You may like
Comisia Europeană prezintă un plan de acțiune pentru a aborda deficitul de forță de muncă și de competențe prin colaborarea cu țările UE și cu partenerii sociali
Eurostat: România, în top cinci al statelor membre ale UE în care mai mult de un sfert din tineri nu aveau nici loc de muncă și nici nu studiau în 2018
INTERVIU Președintele Autorității Naționale Pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România, Ion Gabriel Bratu: Dincolo de investiția în echipamente, în tehnologii, cea mai importantă investiție este cea în forța de muncă
ANALIZĂ Eurostat: 46% dintre imigranții Greciei au doar patru clase. Care este situația României
Fondul Social European: investiții de aproximativ 5 miliarde de euro în capitalul uman al României
COMUNICATE DE PRESĂ
Oamenii ajută oameni: eMAG se alătură Apelului Umanitar al Crucii Roșii Române și deschide platforma de donații pentru sinistrații din județele Vaslui și Galați
Published
1 week agoon
September 27, 2024By
REDACTIAeMAG se alătură Apelului Umanitar al Crucii Roșii Române „Oamenii ajută oameni” și deschide platforma pentru donații în ajutorul sinistraților din județele Vaslui și Galați. Începând de azi, oricine cumpără un produs de pe eMAG poate face o donație direct din checkout. Clienții pot alege să doneze 10, 50, 100 sau 500 de lei, la finalul sesiunii de cumpărături.
Sumele strânse vor merge direct în contul Crucii Roșii Române care, mai departe, le va folosi pentru a sprijini activitățile de ajutorare și reconstrucție pentru oamenii din zonele afectate de viituri, în mod transparent și eficient, informează un comunicat oficial al eMAG, remis CaleaEuropeană.ro.
- Oricine poate dona direct din checkout atunci când face o comandă pe eMAG
- Cei afectați au nevoie de apă, alimente, haine noi, produse de igienă, materiale de construcții
- eMAG a donat ghiozdane echipate pentru 267 de preșcolari și de elevi din localitățile Pechea și Cudalbi, județul Galați
Oamenii au nevoie urgentă de apă, alimente, haine și încălțăminte noi, produse de igienă, pături și saci de dormit, lemne sau sobe pentru încălzit. Familiile afectate de inundații au nevoie de mobilier standard, materiale de construcții, saltele, lenjerie de pat și perne, electrocasnice (frigidere, mașini de spălat, sobe), pompe pentru decolmatarea fântânilor, scurgerilor și canalizărilor.
„Suntem alături de oamenii greu încercați de forțele naturii și deschidem, așa cum am mai făcut-o și în alte momente critice, platforma pentru donații, urmând apelului inițiat de Crucea Roșie Română. Iarna este aproape și ne dorim să le dăm o mână de ajutor celor care au nevoie de speranță. Invităm cât mai mulți oameni să ni se alăture și să contribuim împreună la achiziția celor necesare”, a declarat Tudor Manea, Group CEO eMAG.
Pentru a-i ajuta pe elevii din zonele afectate să poată să continue să învețe, eMAG a făcut deja un prim pas și a donat ghiozdane echipate pentru 267 de preșcolari și de elevi din localitățile Pechea și Cudalbi, județul Galați.
„Crucea Roșie Română vă adresează rugămintea de a susține Apelul Umanitar #OameniiAjutăOameni pentru ajutorarea persoanelor afectate de inundații în județele Galați și Vaslui, să putem asigura resursele financiare și materiale necesare sprijinirii persoanelor afectate de inundații, să fim solidari cu cei ce au pierdut aproape tot și se consideră fără speranță”, a declarat Adrian Halpert, Director General, Crucea Roșie Română.
COMUNICATE DE PRESĂ
Papa Francisc a oferit Măslinul Păcii Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA)
Published
2 weeks agoon
September 21, 2024Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) are deosebita onoare să anunțe că, în cadrul Congresului Internațional al Catedrelor Scholas, desfășurat pentru prima dată în România, Papa Francisc a oferit universității tradiționalul Măslin al Păcii, un gest profund de solidaritate și speranță, dedicat comunității universitare și partenerilor acestui eveniment de prestigiu, informează un comunicat remis caleaeuropeana.ro.
Măslinul a fost plantat vineri, 20 septembrie 2024, în cadrul ceremoniei de închidere a celui de-al IX-lea Congres internațional al Catedrelor Scholas, organizat de SNSPA, prin Centrul Regional Scholas Occurrentes din cadrul universității, în colaborare cu Fundația pontificală Scholas Occurrentes. La ceremonie, au participat Excelența Sa, Mons. Giampiero Gloder, Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, José María del Corral, director al reţelei educative pontificale Scholas Occurrentes, președintele Senatului SNSPA, prof. univ. dr. Iordan Gh. Bărbulescu, coordonator al Centrului Regional Scholas Occurrentes din țara noastra, și rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie.
„Consider că activitatea Scholas Occurrentes este foarte importantă într-un domeniu esențial precum educația și formarea tinerei generații. Trăim într-o lume în care există războaie și un extraordinar progres tehnologic, dar trebuie să dezvoltăm simțirea, adevăratul sens al vieții noastre. Și Scholas Occurrentes este un loc în care formarea este în această direcție. Le mulțumesc pentru efortul depus. În cele 3 luni de cand mă aflu aici, am avut oportunitatea de a vizita câteva școli din România. Am fost impresionat de nivelul pregătirii și de pasiunea pe care am descoperit-o în domeniul educației. Deci acesta este viitorul țării voastre.”, a susținut Excelența Sa, Mons. Giampiero Gloder, Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova.
„Această placă, binecuvântată de Papa Francisc pentru a însoți plantarea Măslinului, capătă o semnificație specială în cadrul acestui Congres și în această universitate, unde discutăm zilele acestea despre cunoaștere și sens. Și, așa cum spune Papa Francisc, războiul este absența sensului. De aceea, astăzi plantăm împreună acest Măslin și îl udăm cu educația de zi cu zi. Aș dori să le mulțumesc în mod special lui Iordan Gh. Bărbulescu, Remus Pricopie și ministrului Ligia Deca pentru că au făcut posibil acest Congres și pentru angajamentul lor față de Scholas.”, a susținut José María del Corral, președintele Scholas Occurrentes.
„Acest moment istoric pentru SNSPA evidențiază legăturile puternice dintre educație și pace, precum și contribuția activă a universității noastre la dezvoltarea unei lumi mai echitabile și mai unite. Prezența Măslinului Păcii la SNSPA subliniază angajamentul comun pentru pace, toleranță și colaborare internațională. Vom continua, prin Centrul Regional Scholas Occurrentes din cadrul SNSPA, unic în Europa de Est, și prin programul internațional University of Meaning / Universidad del Sentido, inițiat de Papa Francisc, primul de acest gen din Europa, să consolidăm cooperarea cu Fundația pontificală Scholas Occurrentes, prin dezvoltarea unor proiecte comune în domenii de interes global, precum educația tinerilor, sustenabilitatea și inovația socială.”, a susținut rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie.
Cel de-al IX-lea Congres internațional al Catedrelor Scholas a fost deschis miercuri, 18 septembrie 2024. Joi, 19 septembrie, ministrul Educației, Ligia Deca, a participat la lucrările congresului. Cu această ocazie, Fundația pontificală Scholas Occurrentes i-a oferit medalia pentru liderii care au produs o schimbare pozitivă în educație, prin promovarea valorilor, solidarității și dialogului intercultural.
Congresul s-a desfășurat la sediul SNSPA, în perioada 18-20 septembrie 2024, și a reunit peste 70 de persoane din 14 de țări, actori implicați în domeniul educației – profesori, cercetători, studenți, înalţi oficiali, lideri religioși, reprezentanți ai mediului cultural, de afaceri și sectorului public, răspunzând apelului Papei Francisc: promovarea educației ca instrument esențial pentru schimbarea socială. În spiritul edițiilor anterioare, evenimentul s-a încheiat cu plantarea tradiționalului Măslin al Păcii, a cărui placă comemorativă a fost binecuvântată de Papa Francisc.
Prin succesul acestui congres, Fundația Scholas Occurrentes și SNSPA au reafirmat angajamentul față de educație ca pilon central al dezvoltării sustenabile și sociale.
Scholas Occurrentes este o mișcare de tineret pentru educație, creată de Papa Francisc în 2013. În prezent, desfășoară activități pe cinci continente și are o rețea educațională de peste 500.000 de organizații. În februarie 2019, în timpul vizitei instituționale a lui José María del Corral (Director Global Scholas Occurrentes) la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), a avut loc semnarea Acordului dintre Scholas Occurrentes și SNSPA. Deschiderea Centrului Regional Scholas Occurrentes a avut loc pe 21 martie 2019. Unul dintre primele programe implementate a fost Catedra Scholas SNSPA, care funcționează în cadrul Catedrelor Scholas Internațional, o rețea educațională care reunește 100 de universități și 35 de observatori.
COMUNICATE DE PRESĂ
Prof. univ. dr. Vasile Pușcaș susține, pe 29 iulie, la Cluj-Napoca, conferința „Istoria și menirea istoricului azi”
Published
3 months agoon
July 21, 2024Editura Școala Ardeleană vă invită luni, 29 iulie, începând cu ora 18:00, la conferința Istoria și menirea istoricului azi pe care prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române, o va susține în Grădina Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca (Str. Republicii 9). Aceasta va fi urmată de lansarea volumelor: „România și lumea în schimbare”, „Românii în Uniunea Europeană” și „Istoria din cotidian”.
Evenimentul, care face parte din ciclul de conferințe: „Editura Școala Ardeleană la 10 ani de la înființare”, este organizat de Academia Română – Filiala Cluj-Napoca, Institutul de Istorie „George Bariţiu”, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Academia Oamenilor de Știință din România, Fundația Transilvania Leaders, Comitetul Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii (CRIFST) și Editura Școala Ardeleană.
Mai jos, prof. univ. dr. Vasile Pușcaș face o scurtă descriere a volumelor care urmează a fi lansate:
„România și lumea în schimbare”
„Istoricul trebuie să fie atent permanent la redarea evoluției sociale, a dinamicii istorice nu doar ca succesiune cronologică, ci și ca suită de schimbări, transformări economice, politice, sociale, culturale, tehnologice etc. care se manifestă înlănțuite, iar nu separat. Studiile și analizele de față argumentează afirmațiile anterioare prin puterea exemplificării reconstituirii istoriografice și a scrierii istoriei bazate pe fapte, gânduri, întâmplări din ultimul secol. Articolele incluse în volum, unele publicate în diferite reviste de specialitate, iar altele inedite, surprind procese transformative din societatea românească, demonstrând că schimbarea nu este un simplu moment/eveniment, ci un fenomen propriu evoluției sociale de durată, fapt pentru care istoricul este dator nu doar să-l consemneze (factual și cronologic), ci să-l explice și încadreze în mersul general al istoriei. Scopul a fost să restituim publicului etape ale istoriei noastre moderne și contemporane prin care să înțeleagă trecutul și să-și explice rațional prezentul. Firește, pentru a putea să-și propună, tot rațional, o viziune de dezvoltare socială în viitor.” – prof. univ. dr. Vasile Pușcaș.
„Românii în Uniunea Europeană”
„Acest volum a fost publicat în zilele când se marcau 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, dar nu și-a propus încadrarea într-un discurs aniversar. Era și contextul derulării Conferinței privind viitorul Europei, însă autorul nu s-a înscris în vreo platformă formală a acestei dezbateri. Opiniile cuprinse în paginile de față sunt ale intelectualului cu luciditate critică, istoricului istoriei contemporane și cetățeanului observator/participant la unele etape ale procesului aderării României la Uniunea Europeană.
Dintr-o astfel de perspectivă, mesajul central al cărții ar putea fi rezumat în felul următor: România încă este la stadiul de promisiune, prin potențialul pe care-l are. Dar încă nu și-a găsit identitatea în noile circumstanțe în care românii sunt și cetățeni ai Uniunii Europene. Ei nu ar trebui să stea cu mâna întinsă la «maica Românie» și la «maica Europă», ci ar trebui să dea mână cu mână, cum frumos îndeamnă Hora Unirii, pentru o rapidă și sănătoasă dezvoltare durabilă a României și a Uniunii Europene.” – prof. univ. dr. Vasile Pușcaș.
„Istoria din cotidian”
„În ultimele decenii, istoria recentă a năvălit peste noi, cu voia sau fără voia noastră, ne-a influențat viețile cotidiene și ne-a obligat să conștientizăm că suntem parte într-o istorie contemporană (nu s-a ajuns la sfârșitul istoriei, cum anunțase Francis Fukuyama) și, totodată, ne-a impulsionat să o interpretăm și să o înțelegem. Trăind prezentul, trăim în istorie. Iar volumul acesta ar dori să vă însoțească în efortul clarificării drumului pe care-l veți alege pentru binele fiecăruia și al întregii societăți.” – prof. univ. dr. Vasile Pușcaș.
Cele trei volume pot fi achiziționate aici.
Concrete & Design Solutions
Premierul israelian critică poziția lui Macron cu privire la oprirea livrărilor de arme către Israel. Franța deplânge reacția „excesivă” a lui Netanyahu și asigură că este „prietenul de neclintit al Israelului”
Emmanuel Macron cere oprirea livrărilor de arme către Israel, dacă acestea sunt folosite în Fâșia Gaza: „Prioritatea este să revenim la o soluție politică”
Lucian Bode salută decizia CJUE de a anula din Pachetul Mobilitate I obligația întoarcerii vehiculului la centrul operațional la fiecare 8 săptămâni: „A fost o muncă de echipă”
Contactele din tinerețe cu KGB, regretele față de Ucraina și dejucarea blufului lui Putin. Primul interviu al lui Stoltenberg după zece ani la NATO: “Rusia știe că Europa este în urma ei” în termeni militari
Klaus Iohannis, la Sommet-ul Francofoniei: În calitate de șefi de stat sau de guvern, avem responsabilitatea de a ne asigura că tinerii noștri beneficiază de condiții optime pentru a studia
Volodimir Zelenski va prezenta „planul pentru victorie” al Ucrainei la reuniunea de la Ramstein din 12 octombrie
Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Faptul că transportatorii români nu vor mai fi obligați să întoarcă vehiculele în țară o dată la 8 săptămâni este o realizare importantă pentru industrie
Polonia va începe să consolideze apărarea la granițele sale cu Rusia și Belarus până la sfârșitul anului
Marcel Ciolacu și-a depus candidatura pentru Cotroceni: „Am un crez politic, acela de a uni. Planul pentru România nu poate fi realizat decât împărțind puterea”
Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Mondială a Educației: A te dedica formării unor întregi generații este una dintre cele mai frumoase vocații
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation
INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane
Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”
Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump
Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari
UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel
Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA
Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”
Trending
- U.E.6 days ago
Virajul electoral al Austriei: În premieră după 1945, un partid de extremă-dreaptă anti-migrație și cu rădăcini în nazism câștigă alegerile. Quo vadis “Schengen terestru” pentru România?
- EDITORIALE6 days ago
Iulian Chifu: America și Lumea – izolaționism versus leadership în viziunea Condoleezzei Rice
- ROMÂNIA5 days ago
Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA
- EDITORIALE2 days ago
Iulian Chifu: Primul război de secol 21 în Europa – Ucraina și lecțiile învățate
- ROMÂNIA4 days ago
Nicolae Ciucă și-a depus candidatura pentru Cotroceni, cu mesajul că va fi un “președinte responsabil și echilibrat”: România are nevoie de o viziune liberală și de dreapta