Connect with us

ROMÂNIA

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu: PSD este dispus la un dialog onest cu Frans Timmermans privind statul de drept, dar trebui să înțeleagă că justiția în România nu funcționează după aceleași principii ca în alte state membre

Published

on

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat, într-o intervenție telefonică la Digi24, că social-democrații sunt dispuși să aibă un dialog sincer cu Prim-Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre justiția din România și remedierea problemelor pe care le-a constatat privind funcționarea statului de drept, însă, așa cum a constatat și cu ocazia altor întrevederi, înaltul oficial european nu pare să fi înțeles exact ,,ce înseamnă justiția la noi, cum funcționează la dânșii, cum a funcționat la noi”
Reacția deputatului vine după ce Frans Timmermans a lansat un avertisment dur la adresa PSD, în cadrul discursului susținut la Congresul electoral al Partidului Socialiștilor Europeni (PES) de la Madrid, din acest weekend, unde au participat și premierul Viorica Dăncilă, liderul social-democraților români, Liviu Dragnea, și ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb. 
Politicianul a declarat că PSD nu a primit într-un sens negativ spusele lui Timmermans, deoarece dorințele familiei social-democrate europene coincid cu dorințele partidului din România de a menține toate standardele democratice intacte, însă, sugera acesta, neregulile continuă în România pe fundalul unor directive de imixtiune politică în justiție care nu pot fi asociate cu PSD. 
„Nu le-am primit în niciun fel aceste critici, pentru că până la urmă nu-s niște critici. Domnul Timmermans, colegul nostru, vorbea despre principiile fundamentale care trebuie să existe în orice țară. Statul de drept și celelalte principii sunt principii clare și fundamentale în orice țară democratică. Ceea ce eu mă aștept să facă dl. Timmermans – și mă aștept demult, și eu, și colegii mei – este ca – uite, poate că ăsta e un început – să stea de vorbă cu noi, să stea la masă poate cu președintele Liviu Dragnea și cu ceilalți membri ai Partidului Socialist, adică Partidul Social-Democrat, și poate că o să înțeleagă că exact asta dorim și noi, dorim să se respecte statul de drept, dorim ca judecătorii să iasă de sub controlul politic, așa cum au fost ei până acum, și controlul SRI, dorim ca judecătorii să nu se mai întâlnească cu procurorii să primească bilețele de condamnare. Exact ce vrea domnul Timmermans vrem exact și noi. ”
Cătălin Rădulescu mai este de părere că neînțelegerile între principalul partid de guvernământ și partenerii europeni cu privire la funcționarea justiției în România vin pe fondul unei comunicări mai deficitare asupra stării de fapt din țara noastră, care are un sistem judiciar diferit și care se fundamentează pe alte valori decât cele din Olanda, de unde este originar Frans Timmermans, sau alte state membre ale UE.
,,Probabil că dl. Timmermans – și cred că aici este ruptura între dânsul și noi și cred că e o greșeală, probabil din ambele părți,  este că nu am stat împreună de vorbă, ca să punem pe masă valorile fundamentale în țara dânsului, în țara noastră și în celelalte țări, Portugalia, Spania și alte țări europene, să vedem ce înseamnă justiția în toate țările, să vadă și dânsul ce înseamnă la noi, să vedem cum funcționează justiția la dânșii, cum a funcționat la noi și eu sunt convins că dacă dl. Timmermans, așa cum îl cunosc – am stat și eu de vorbă cu dânsul, l-am și primit în calitatea mea de vicepreședinte al Comisiei de afaceri europene, acum doi ani de zile, am stat de vorbă cu dânsul și am crezut că atunci a înțeles, pentru că mi-a dat dreptate atunci când am vorbit cu dânsul, că nu trebuie să existe astfel de nenorociri în justiția din România.”
Făcând referire la abuzurile din justiție, care, consideră deputatul PSD, sunt evidente, acesta le pune pe seama controlului politic al Președintelui Iohannis sau al Serviciilor și al unor practici ilegale care s-au perpetuat în România și care nu există în Olanda. 
,,Dacă vom sta de vorbă și dacă dânsul ne va asculta și va vedea că la noi s-au făcut abuzuri, pentru că acestea sunt clare și evidente și că aceste lucruri trebuie îndreptate și justiția trebuie să funcționeze impecabil, independent, fără niciun fel de control, nici politic, nici al SRI-ului, nici al președintelui Iohannis, al nimănui, și să existe o justiție independentă, cu principii corecte și oamenii să fie judecați pe probe și nu pe ascultări ilegale, pe completuri aranjate, pe bilețele date la judecători, pe eu știu, câte nenorociri au mai fost, protocoale și restul, care nu există în țara dânsului.”
În încheierea intervenției telefonice, deputatul PSD a transmis că formațiunea politică dorește să respecte întru totul principiile la care făcea referire Frans Timmermans, fiind deschiși să primească ajutorul colegilor socialiști europeni pentru a remedia lucrurile, în cazul în care s-au constatat nereguli privind asigurarea unei justiții echitabile în România. 
,,Asta vreau să-i spunem: noi vrem să respectăm exact acelelași principii. Dar dacă dl Timmermans constată împreună cu Udo și cu Stanișev și cu ceilalți colegi socialiști că aceste principii au fost încălcate la noi, trebuie să ne ajute să le refacem. Trebuie să ne ajute ca țara noastră, aceeași țară în care și dânsul vrea aceleași principii, aceste principii să revină la realitate. Să fie o țară cu justiție dreaptă, în care nimeni să nu se implice, în care să existe probe când se condamnă oamenii, aceleași lucru vrem și noi.
Numai că ne dorim – probabil că asta îmi doresc foarte tare și e bine că dl. președinte Dragnea s-a dus acolo – să existe un dialog, de data asta sincer și corect, și dacă dl. Timmermans și colegii noștri europeni socialiști vor constata că aceste reguli s-au încălcat în România, îi rugăm să ne ajute să le refacem în România.” 
Ce i-a transmis Frans Timmermans lui Liviu Dragnea în discursul de la Congresul PES?
Frans Timmermans  lăudat măsurile economice ale Guvernului PSD, însă a şi criticat măsurile cu privire la justiţia din România. La congresul Partidului Socialiștilor Europeni de la Madrid, Timmermans, care este şi candidatul socialiştilor europeni la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, a relatat o discuţie pe care a avut-o cu Liviu Dragnea în cadrul unui discurs susținut în fața familiei social-democrate europene.

,,Multe dintre guvernele noastre din Europa, în ultimii noi ani, au crescut pensiile, salariile, au crescut salariul minim. Acestea sunt lucrurile pe care le facem când suntem la guvernare. Am făcut aceste lucruri în Suedia, în România, în Spania, în Portugalia și în Germania”, a afirmat Timmermans, sâmbătă, la Madrid.

Dacă în domeniul economic România a fost comparată cu Suedia şi Spania, în domeniul statului de drept Timmermans a făcut trimitere la asemănarea cu Ungaria. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a afirmat că Liviu Dragnea şi-a luat angajamentul să respecte principiile PES.

,,Dar dacă suntem partidul care vorbeşte cel mai mult despre valorile noastre (europene, n.r.), dacă suntem partidul care îi critică pe alţii când încalcă statul de drept, când atacă libertatea presei, când pun judecătorii sub control politic, când opresc lupta împotriva corupţiei, trebuie să vorbim deschis dacă vedem asemenea probleme în familia noastră. Acesta este un mesaj care a fost transmis clar ieri lui Liviu Dragnea de către Serghei (Stanishev, n.r.), Udo (Bullmann, n.r.) şi cu mine, ieri, când ne-am întâlnit. I-am spus ieri: Liviu, dacă vreţi să faceţi parte din această familie, trebuie să respectaţi valorile noastre fundamentale. Şi Liviu a spus că vor face acest lucru. Vom avea discuţii pe această temă în săptămânile viitoare. Nu putem face niciun compromis în acest domeniu. Aceasta este o linie roşie pentru mişcarea noastră. Am văzut că România a devenit o societate vibrantă, deschisă, unde lupta împotriva corupţiei a avut succes în ultimii ani, o societate în care există presă liberă, o societate în care sistemul judiciar poate funcţiona independent. Aceste lucruri nu se pot schimba. Nu trebuie să se schimbe. Tocmai am fost în Ungaria. Am văzut ce se întâmplă dacă se fac paşi înapoi. Acei oameni au fost schimbați din cauza fricii lor și nu văd întregul, nu văd Europa, nu vad că ne aflăm în situația asta împreuna, ei cred că au fost părăsiți”, a mai declarat Timmermans în discursul său.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Dezvoltare durabilă: Guvernul a aprobat proiectul de lege privind ratificarea acordului de împrumut de 600 milioane de euro dintre România și BIRD

Published

on

© Guvernul României

Guvernul a aprobat, miercuri, 10 august, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut în valoare de 600 milioane de euro şi a Acordului privind asistenţa financiară nerambursabilă în valoare de 24 milioane de euro dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care reprezintă prima finanţare programatică pentru politici de dezvoltare pentru creştere verde şi incluzivă, a anunțat purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru, la finalul ședinței de guvern.

Ambele aferente primei finanțări programatice pentru politici de dezvoltare pentru creștere verde și incluzivă cele două acorduri au fost semnate la Bucureşti la 19 iulie anul curent, în baza aprobării lor anterioare la nivelul Guvernului și președintelui României, finanțările urmând să asigură implementarea unor acțiuni asociate reformelor urmărite în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar și pentru gestionarea crizei umanitare generată de agresiunea militară rusă din Ucraina.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, finanțările sunt grupate pe doi piloni și anume, consolidarea incluziunii și administrării fiscale, incluzând acțiuni care implică răspunzi la criza umanitară în domenii precum sănătate, educație, asistență socială, locuire, ocupare, reforma pensiilor, eficientizarea cheltuielilor și reforma fiscală.

Totodată, vor asigura finanțarea susținerii decarbonizării și rezilienței climatice, incluzând o serie de acțiuni legate de domenii precum energie regenerabilă, creșterea eficienței energetice a clădirilor și păduri.

De asemenea, printr-un memorandum s-a luat decizia de introducere a schemei de ajutor de minimis care sprijină dezvoltarea durabilă a întreprinderilor care activează în industria producătoare și a recuperării materialelor, pentru a crește astfel competitivitatea produselor realizate în România.

Continue Reading

ROMÂNIA

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut, miercuri, miniștrilor din guvernul său să continue colaborarea și coordonarea cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene. 

„Este foarte important ca în continuare, prin colaborarea și coordonarea cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, să asigurăm un grad cât mai mare de absorbție. Deja sunt aprobate o serie întreagă de programe și avem obligația să ne coordonăm cu toți responsabilii în domeniu, astfel încât să putem să folosim cât mai eficient acești bani, pe de-o parte”, a afirmat șeful Guvernului. 

Citiți și MIPE va lansa până la sfârșitul anului 2023 toate apelurile majore de proiecte aferente perioadei de programare 2021-2027: Avem o șansă istorică pe care nu putem să o ratăm

De asemenea, Nicolae Ciucă a făcut referire și la monitorizarea investițiilor din bugetul de stat pentru ca guvernanții să se asigure că echilibrul economic și financiar este menținut. 

„Pe de altă parte, este important să continuăm să asigurăm atenția cuvenită investițiilor din bugetul propriu. Să nu uităm că ne-am asumat asigurarea unui buget consistent, a celui mai consistent buget de investiții din bugetul de stat și fiecare minister are obligația și responsabilitatea să monitorizeze și să se asigure că investițiile se derulează, fiind singura soluție în actualul context prin care putem să asigurăm echilibrul economic și financiar și, desigur, protejarea locurilor de muncă, fiind cât se poate de evident, din cifrele pe care le avem până în acest moment, că măsurile pe care le-am luat s-au dovedit a fi eficiente, în sensul în care putem să constatăm că am avut atât o creștere economică, cât și creștere la bugetul de stat, rectificarea fiind una pozitivă”, a mai afirmat premierul României.

Continue Reading

ROMÂNIA

Premierul Nicolae Ciucă: Nu există date care să justifice niciun fel de îngrijorare cu privire la centrala nucleară de la Zaporojie

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă susține că până în acest moment nu există date care să justifice niciun fel de îngrijorare cu privire la centrala nucleară de la Zaporojie. 

„În ultimele zile, pe fondul evenimentelor din Ucraina, din zona centralei nucleare de la Zaporojie, au existat o serie întreagă de date și informații referitoare la pericolul pe care îl poate reprezenta un eveniment la această centrală. Până în acest moment, vreau să asigur și să dau, de asemenea, garanții cetățenilor că nu avem date care să justifice niciun fel de îngrijorare. Monitorizăm permanent toate datele legate de mediu și suntem în permanentă legătură cu autoritățile europene de specialitate, precum și cu partenerii noștri din Ucraina. De asemenea, pot să spun că instituțiile statului au luat măsuri și sunt pregătite permanent să informeze în timp util și avem luate toate măsurile pentru protejarea populației”, a precizat prim-ministrul înaintea ședinței de Guvern de azi. 

De asemenea, ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, „condamnă ferm acțiunile militare ale forțelor ruse din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie”.

Consiliul de Securitate al ONU va discuta despre bombardamentele vizând centrala nucleară ucraineană din regiunea Zaporojie în estul ţării, informează miercuri DPA și Agerpres

Rusia a solicitat marţi o întâlnire a celui mai puternic organism al ONU pentru joi după-amiază la New York.

Consiliul de 15 membri va fi informat de Rafael Grossi, director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), cu privire la situaţia de la centrala electrică Zaporojie.

Centrala nucleară din oraşul Energodar în regiunea Zaporojie a fost bombardată în mod repetat în weekend şi a suferit unele pagube, dar infrastructura critică este considerată a fi intactă.

Liderii europeni s-au arătat îngrijorați de ultimele evenimente ce au avut loc în apropierea centralei nucleare. 

Cu prilejul unei discuții telefonice cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, președintele Consiliului European, Charles Michel, a descris situația ca fiind ”alarmantă”.

La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a punctat că ”orice atac asupra unei centrale nucleare este un act sinucigaș”, astfel că a solicitat ca inspectorii internaționali să aibă acces la centrala nucleară de la Zaporojie pentru a efectua verificări imparțiale, mesaj dublat și de directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Citiți și: Președintele Consiliului European, îngrijorat cu privire la starea centralei nucleare Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa

Continue Reading

Facebook

NATO40 mins ago

Șeful Pentagonului anunță, în vizita sa în Letonia, că vor fi mai multe forțe americane în statele NATO ale Flancului Estic

NATO2 hours ago

Jens Stoltenberg: NATO este un vechi partener apropiat al Serbiei

U.E.3 hours ago

UE rămâne neclintită în disputa cu Polonia privind fondurile din PNRR: Trebuie să respecte statul de drept pentru a putea primi acești bani

INTERNAȚIONAL3 hours ago

ONU: După semnarea acordului internațional de la Istanbul, primele exporturi de grâu din Ucraina sunt așteptate săptămâna viitoare

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Sancțiuni europene împotriva Rusiei: Embargoul UE asupra cărbunelui rusesc a intrat oficial în vigoare

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Miniștrii de externe ai G7 și UE solicită Rusiei să restituie imediat autorităților ucrainene controlul deplin aspura centralei nucleare de la Zaporojie

U.E.20 hours ago

Premierul Poloniei cere o ”reformă profundă care să readucă egalitatea printre principiile fundamentale” ale UE

ROMÂNIA20 hours ago

Dezvoltare durabilă: Guvernul a aprobat proiectul de lege privind ratificarea acordului de împrumut de 600 milioane de euro dintre România și BIRD

ROMÂNIA21 hours ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

U.E.23 hours ago

Atena închide ”un capitol dificil” și ”nu va mai fi o excepție în zona euro”. După 12 ani, Grecia va ieși de sub supravegherea extinsă a Comisiei Europene

ROMÂNIA21 hours ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL7 days ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA1 week ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.1 week ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Republica Moldova dorește ”să cumpere gaze din România”. Președinta Maia Sandu: Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă

Team2Share

Trending