Connect with us

POLITICĂ

Deputatul Remus Borza: Cu ce s-a întors de la Bruxelles premierul Mihai Tudose

Published

on

Deputatul Remus Borza avertizeaza ca, desi veniturile la bugetul de stat au crescut in ultimele 6 luni, fondurile nu vor fi suficiente pentru a acoperi cheltuielile prevazute in programul de guvernare si critica faptul ca doar doua dintre autoritatile de management au fost acreditate pana la aceasta data. Mesajul politicianului vine in contexul in care premierul Mihai Tudose a efectuat prima sa vizita externa la Bruxelles si a avut mai multe intalniri cu liderii europeni.

”In ultimii 4 ani de zile am avut investitii de doar 17-18 miliarde lei anual. Atunci nu trebuie sa ne mai miram ca nu avem autostrazi, spitale sau scoli in Romania. Am taiat investitiile, ne imprumutam de pe pietele internationale si de pe piata interna ca sa sustinem cresterea consumului, a pensiilor si a salariilor din sectorul public fara a le conditiona si corela cu cresterea productivitatii si eficientei muncii”, transmite politicianul.

Mesajul transmis Calea Europeana de catre deputatul Remus Borza: 

”Au trecut 13 zile de la investirea Guvernului Tudose. Tot atatea dileme, balbe si controverse care au speriat Vestul. Pe 2 iulie ANAF informa poporul cu nedisimulata mandrie patriotica ca si-a realizat planul in proportie de 104,8% (!). Cu alte cuvinte o sa curga lapte si miere. Cornul il avem deja de la Guvernul Nastase. Osteneala perceptorilor se materializeaza in 96 miliarde lei adunati in vistieria tarii. Un clasic in viata ar exclama: Ghinion. Chiar daca veniturile la 6 luni sunt cu 4,8% mai mari fata de program tot nu ajung sa faca fata cheltuielilor deja asumate prin programul de guvernare PSD-ALDE. Prin legea bugetului de stat se angajeaza cheltuieli de 278 miliarde lei si se estimeaza venituri de 254 miliarde lei. Orice constructie bugetara chiar si a unui SRL pricajit se fundamenteaza pe o certitudine, cheltuielile si pe o incertitudine, veniturile. Asa e si cu bugetul statului. Odata angajate cheltuielile esti bun de plata, cu atat mai mult cand vorbim de salarii si pensii. Din 254 miliarde lei venituri bugetate, 22 miliarde lei reprezinta finantari UE si 232 miliarde lei impozite si taxe. S-o luam metodic. Din cei peste 5 miliarde euro, fonduri europene, am adus in tara pe primele 6 luni, 4 milioane euro pe fonduri structurale si de coeziune (!). Explicatie: desi suntem in al treilea an din exercitiul financiar 2014-2020, nici pana acum nu sunt acreditate autoritatile de management. Colac peste pupaza am desfiintat si Ministerul Fondurilor Europene. Din taxe si impozite am colectat pe primele 6 luni 96 miliarde lei, cu 20 miliarde lei mai putin decat suma ce ar reprezenta jumatate din cea bugetata a fi colectata la 12 luni. Putin probabil ca Fiscul sa recupereze in ultimele 6 luni nerealizatul din primul semestru. Ar trebui sa colecteze 136 miliarde lei cu 40 miliarde lei mai mult fata de primele 6 luni. O misiune imposibila.

Raportat la modul defectuos de organizare si functionare al ANAF riscam sa colectam in 2017 mai putin decat in 2015 cand s-a realizat un grad de colectare de 32,8 % respectiv 233 miliarde lei. Ceea ce ar fi impardonabil. Si pentru simplul fapt ca in 2017 PIB-ul Romaniei este cu 105 miliarde mai mare fata de 2015, respectiv 815 miliarde vs 710 miliarde lei. E o certitudine, pentru aproape toata lumea, ca veniturile bugetate nu se vor realiza. Consecinta, depasirea cu mai multe procente a deficitului de 3% asumat prin Legea Bugetului si prin Tratatul de la Maastricht. Si atunci ce poate sa faca Guvernul? Sa se imprumute. Si o face. Cu varf si indesat. Seful Trezoreriei din Ministerul Finantelor Publice, Stefan Nanu si-a propus sa imprumute 50 miliarde Lei si 3 miliarde EURO pentru 2017 (!). Datoria totala a Romaniaie a ajuns la 93 miliarde euro. In 1989 aveam 0. In 2006 aveam 24 miliarde euro. Consecinta, generatiile viitoare sa stranga cureaua si s-o lase mai subtire cu distractia. O alta contramasura la deficit, investitii publice ioc. Oricum pe primele 6 luni nu prea ne-am omorat cu ele. Vreo 6 miliarde lei aproximativ 0,5 % din PIB. Prin programul de guvernare si prin legea Bugetului sunt angajate cheltuieli de capital de 34 miliarde lei reprezentand 4,2% din PIB. O sa ajungem la sfarsitul anului sa taiem mai putine panglici decat au taiat ,,oamenii lui Soros”, adica tehnocratii. Trebuie sa inteleaga si eminentele cenusii din coalitia de guvernare ca doar prin investitii putem asigura o crestere economica echilibrata si sustenabila pentru Romania.

In ultimii 4 ani de zile am avut investitii de doar 17-18 miliarde lei anual. Atunci nu trebuie sa ne mai miram ca nu avem autostrazi, spitale sau scoli in Romania. Am taiat investitiile, ne imprumutam de pe pietele internationale si de pe piata interna ca sa sustinem cresterea consumului, a pensiilor si a salariilor din sectorul public fara a le conditiona si corela cu cresterea productivitatii si eficientei muncii. In 2010 salariul minim pe economie era de 690 lei. Acum e de 1450 lei. Unii ar fi vrut ca de la 1 ianuarie 2018 sa fie 2000 lei. Proasta calitate a serviciilor din sectorul public nu justifica o atare crestere.

Majorarea salariului in sectorul bugetar va avea ca si consecinta si cresterea salariilor in zona privata unde cei 3,7 milioane de angajati vor cere salarii mai mari diminuand astfel profitabilitatea si competitivitatea companiilor. Chiar daca sacrificam investitiile tot nu e suficient sa carpim bugetul si sa atenuam deficitul. Mai avem nevoie de bani. Inconsecventa, incoerenta, populismul, iresponsabilitatea si mai nou disperarea de a pierde guvernarea prin neonorarea generoaselor si irealizabilelor promisiuni electorale au generat masuri extreme.

Nationalizarea pilonului 2 de pensii ar rezolva deficitul si foamea de lichiditate a Statului. Si ca sa vezi coincidenta, valoarea fondurilor administrate in pilonul 2 este exact diferenta dintre cheltuielile angajate anul acesta de 278 miliarde lei comparativ cu cele de anul trecut de 238 miliarde lei. La asa o potriveala nu ar trebui sa ne surprinda o atare aroganta guvernamentala. Impozitul pe cifra de afaceri, pe langa faptul ca ar intra in coliziune frontala cu politica fiscala a UE (in niciunul din cele 28 de state nu avem un atare impozit) ar falimenta o treime din companiile romanesti cu consecinte catastrofale in plan economic si social. Inteleg frustrarea Guvernului, ca la o cifra de afaceri a companiilor inregistrate in Romania de peste 1200 miliarde lei, Statul sa incaseze un impozit pe profit de doar 15 miliarde lei (!). Doar Hidroelectrica a raportat anul trecut 10% din profitul total declarat de cele aproximativ 700 de mii de firme din Romania. Preturile de transfer bata-le vina. Cu toate astea, statul are alte remedii si instrumente pentru a stimula si creste colectarea impozitului pe profit. Implementarea Directivei 1164/2016 si conectarea caselor de marcat cu registru electronic al agentilor economici la serverele ANAF (o hotarare luata de guvern inca din 2014 dar amanata de 3 ori de guvernele Ponta si Ciolos, prietenii stiu de ce) ar aduce mai multi bani la buget din colectarea impozitului pe profit si a TVA la care constatam neputinciosi o evaziune fiscala de 40%, cam 7-8 miliarde euro anual.

Taxa de solidaritate, o reminiscenta a unei mentalitati si culturi bolsevice loveste tocmai in cei care genereaza performanta, competenta si plusvaloare. In cei care muncesc, in cei care-si risca agoniseala, in cei ce-si asuma decizii. O cota unica de impozit pe venit asigura oricum un venit bugetar diferentiat. 16% din 2000 lei inseamna 320, pe cand 16% din 100 mii lei inseamna 16 mii lei, adica de 50 de ori mai mult. Noroc cu deplasarea premierului la Inalta Poarta. Cei de la Bruxelles nu l-au trimis pe domnul Tudose acasa cu mana goala. I-au dat un to do list de toata frumusetea care-l obliga la transparenta, dialog, predictibilitate, onestitate si responsabilitate. Sa fie intr-un ceas bun.”

 

 

.

POLITICĂ

Ziua Unirii Principatelor Române. Liderul PSD Marcel Ciolacu: Prin unitate şi solidaritate vom învinge pandemia

Published

on

© Marcel Ciolacu/ Facebook

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că este convins că românii vor reuşi în acest an, prin unitate şi solidaritate, să depăşească obstacolul provocat de pandemia de coronavirus, afirmaţie făcută, duminică, într-un mesaj de Ziua Principatelor.

“Acum 162 de ani se puneau bazele statului român modern prin unirea Moldovei cu Ţara Românească, un moment istoric pe care avem datoria să îl onorăm cu mândrie în fiecare an. La fel ca şi acum, de-a lungul timpului am traversat momente dificile, dar mereu am demonstrat că uniţi putem depăşi orice obstacole şi putem să ne creăm un viitor mai bun împreună. Prin unitate şi solidaritate suntem cu toţii mai puternici, de aceea sunt convins că anul acesta vom reuşi să învingem definitiv pandemia şi să trecem peste toate provocările prilejuite de aceasta! La mulţi ani, români!!!”, a scris el, pe Facebook.

În fiecare an, la 24 ianuarie, în întreaga ţară este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române, fiind marcat momentul unirii Moldovei cu Ţara Românească (1859) sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Acest eveniment major în istoria ţării noastre a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat naţional unitar român. La 1 decembrie 1918, ţelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins, prin Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. De asemenea, anul acesta se împlinesc și 200 de ani de la Revoluția din 1821 condusă de Tudor Vladimirescu, unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaștere națională a României. 

Continue Reading

POLITICĂ

Ziua Unirii Principatelor Române. Ioana Constantin (PMP): Să păstrăm solidaritatea și să rămânem uniți, să ne punem idealuri înalte

Published

on

© Ioana Constantin

Ziua Unirii Principatelor Române amintește de temelia României Moderne și de momentul în care țara noastră devenea o națiune unită, recunoscută în Europa, a declarat duminică Ioana Constantin, secretarul general adjunct al Partidului Mișcarea Populară.

“La mulți ani, români de pretutindeni, de Ziua Unirii Principatelor! Avem nevoie azi de caractere în politica românească, de valorile care în urmă cu 162 de ani făceau posibilă Unirea Principatelor. Avem nevoie azi de oameni politici curajoși, demni, responsabili și care-și iubesc Țara. La 24 ianuarie 1859 deveneam o națiune unită, recunoscută în Europa. Această zi de sărbătoare ne amintește de temelia României Moderne, de cei cu viziune și pricepere, de loialitatea față de idealuri și că avem responsablitatea să ducem mai departe moștenirea primită. Să păstrăm solidaritatea și să rămânem uniți, să ne punem idealuri înalte. Națiunile puternice au idealuri înalte. Dumnezeu să Binecuvânteze România!”, a scris ea, pe Facebook.

În fiecare an, la 24 ianuarie, în întreaga ţară este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române, fiind marcat momentul unirii Moldovei cu Ţara Românească (1859) sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Acest eveniment major în istoria ţării noastre a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat naţional unitar român. La 1 decembrie 1918, ţelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins, prin Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. De asemenea, anul acesta se împlinesc și 200 de ani de la Revoluția din 1821 condusă de Tudor Vladimirescu, unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaștere națională a României. 

Continue Reading

POLITICĂ

Ziua Unirii Principatelor Române. Premierul Florin Cîțu: Puterea de a ne îndeplini obiectivele, ca naţiune, stă în unitatea noastră

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

Premierul Florin Cîţu afirmă că puterea de a ne îndeplini obiectivele, ca naţiune, stă în unitate, într-un mesaj adresat cu prilejul împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române.

“Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza ne aminteşte că puterea de a ne îndeplini obiectivele, ca naţiune, stă în unitatea noastră. Revenirea la libertate şi democraţie am obţinut-o uniţi împotriva dictaturii, în decembrie 1989. Uniţi am obţinut garanţia parcursului euro-atlantic pe care România îl are de mai bine de un deceniu şi jumătate. Uniţi am demonstrat că putem opri grave derapaje, putem salva democraţia, atunci când o putere ilegitimă şi opresivă a acţionat împotriva propriului popor. Tot uniţi vom reuşi să protejăm sănătatea noastră, a tuturor, şi să redresăm economia după pandemie. La mulţi ani tuturor românilor!”, a scris Florin Cîţu, duminică, pe pagina sa de Facebook.

În fiecare an, la 24 ianuarie, în întreaga ţară este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române, fiind marcat momentul unirii Moldovei cu Ţara Românească (1859) sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Acest eveniment major în istoria ţării noastre a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat naţional unitar român. La 1 decembrie 1918, ţelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins, prin Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. De asemenea, anul acesta se împlinesc și 200 de ani de la Revoluția din 1821 condusă de Tudor Vladimirescu, unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaștere națională a României. 

Continue Reading

Facebook

Team2Share

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Joe Biden, avertisment către Vladimir Putin în prima lor convorbire telefonică: SUA vor reacționa ferm la acțiunile Rusiei împotriva noastră și a aliaților

NATO8 hours ago

Veste bună pentru România: Joe Biden reafirmă angajamentul SUA pentru articolul 5 din Tratatul NATO într-o convorbire cu secretarul general al Alianței

CONSILIUL EUROPEAN9 hours ago

Emmanuel Macron evocă “principiul umanității” la Forumul de la Davos: Capitalismul și-a dovedit succesul, dar a creat și inegalități sociale. Lumea post-COVID poate fi reconstruită dacă învățăm că nimic nu depășește valoarea umană

CONSILIUL EUROPEAN9 hours ago

Angela Merkel, la Forumul de la Davos: Europa și SUA trebuie să fie foarte rapide în a răspunde provocărilor digitalizării și a preveni monopolurile globale

ROMÂNIA10 hours ago

România, primul aliat SUA care îl felicită pe noul secretar de stat Antony Blinken. Bogdan Aurescu: Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru consolidarea Parteneriatului Strategic

SUA10 hours ago

SUA au un nou secretar de stat. Antony Blinken, confirmat de Senat drept noul șef al diplomației americane

ROMÂNIA11 hours ago

Premierul Florin Cîțu i-a transmis telefonic omologului olandez că România este „pe deplin pregătită” să intre în Schengen

Gheorghe Falcă11 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Este vremea României europene! Avem la dispoziție 85 mld. de euro pentru modernizare și dezvoltare

Dacian Cioloș12 hours ago

Dacian Cioloș, întrevedere cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA. Cei doi au discutat despre consolidarea legăturilor România-SUA și despre importanța strategică a securității la Marea Neagră

Dragoș Pîslaru12 hours ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a prezentat Comisiei de Muncă a Senatului Directiva Europeană pe Salariul Minim și implicațiile ei pentru România

ROMÂNIA14 hours ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, despre introducerea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 unic la nivelul UE: Trebuie să evităm ”orice abordare discriminatorie”. Discuțiile continuă

Dragoș Pîslaru6 days ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

Eugen Tomac7 days ago

Eugen Tomac i-a solicitat șefului politicii externe a UE să creeze mecanisme care să condiționeze sprijinul financiar acordat partenerilor de garantarea accesului minorităților naționale la educație în limba maternă

RENEW EUROPE7 days ago

Președintele Consiliului European îi propune lui Joe Biden ca în prima zi de mandat la Casa Albă să construiască un nou pact fondator cu UE pentru „o lume mai bună”

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Președinta Comisiei Europene: Jurământul lui Joe Biden, un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare

Eugen Tomac1 week ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.2 weeks ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA3 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă1 month ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

Advertisement
Advertisement

Trending