Deputatul Remus Borza, surprins de tenacitatea liderului Mișcarea Cinci Stele, „un tânăr destul de șters”

Deputatul Remus Borza este surprins de avântul luat de politicianul italian Luigi din Maio care conduce Mișcarea Cinci Stele.

Într-o postare pe blogul său, Remus Borza s-a declarat indignat de sloganul de campanie folosit de partidul populist, dar și de această ascensiune a unui politician care nu s-a remarcat cu foarte multe în spectrul politic peninsular: „Iată că se întâmplă și la case mai mari, acolo unde vorbim de o tradiție democratică, de o altă cultură: un partid populist, cu un slogan obscen care promite ca și Lenin să dea la toată lumea după nevoi și nu după posibilități, a luat aproape 33% din voturi. De cealaltă parte, Partidul Democrat condus de Matteo Renzi și care se află în prezent la guvernare, a doar obținut 18%. Este motivul pentru care premierul Renzi și-a anunțat demisia de la conducerea partidului anunțând totodată că PD va intra în opoziție. M-a surprins și tenacitatea și perseverența lui Silvio Berlusconi, un bătrânel de 81 de ani. Il Cavaliere sau Bunga-Bunga, cum îl satirizau ziarele de scandal din peninsulă, a obținut cu Forza Italia 14 % din sufragii. Silvio Berlusconi este cea mai marcantă personalitate politică a Italiei ultimilor 30 de ani, fiind de trei ori prim-ministru între anii 1994-1996, 2001-2006 și 2008-2011. Deși Berlusconi a condus campania coaliției de dreapta, formată în jurul propriului partid, Forza Italia, din păcate pentru el, un alt partid din cadrul coaliției a obținut un scor mai bun. Liga, condusă de Matteo Salvini, succesoarea partidului Liga Nordului, a obținut 17.2%. După acest rezultat, Salvini revendică funcția de premier al guvernului italian. El a preluat Liga Nordului de la fondatorul acestui partid, Umberto Bossi, în 2013, când această formațiune care cerea separarea nordului bogat de sudul sărac al Italiei, a obținut doar 4%. Salvini se va bate cu Di Maio pentru desemnarea ca prim-ministru al Italiei.”

Deputatul a povestit și întrevederea cu di Maio: „Eu l-am cunoscut personal pe Luigi di Maio. Anul trecut, el era vicepreședintele parlamentului italian și activa în Comisia de Mediu. Eu eram președintele Comisiei de Mediu din Camera Deputaților și am primit o delegație parlamentară din Italia din care făcea parte și di Maio. L-am perceput ca un tânăr destul de șters, dar foarte sociabil și volubil, mai ales după ce am băut cam vreun litru de pălincă de prune adusă de un coleg deputat de la Bihor. Nici în parlamentul italian nu a rupt gura târgului, unde în ultimii patru ani a avut o singură propunere legislativă. Cu atât este mai surprinzătoare ascensiunea lui și scorul istoric obținut de M5S.”

Partidul extremist Mișcarea 5 Stele (M5S) a devenit principala formațiune politică din Italia, după alegerile legislative din 4 martie 2018, în timp ce coaliția de de partide de dreapta și extremă dreapta condusă de fostul premier Silvio Berlusconi deține cel mai mare scor, însă fără a obține majoritatea absolută.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.