COMUNICATE DE PRESĂ
“Descoperă Bucuria Culturii Urbane pe Strada de C`Arte”: Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” organizează în perioada 23-26 septembrie ediția a X-a a Festivalului Strada de C`Arte
Published
3 years agoon
Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, în parteneriat cu Fundația Universitară „Carol I” și Muzeul Național al Literaturii Române, organizează în perioada 23-26 septembrie 2021, ediția a X-a a Festivalului Strada de C`Arte, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
O sărbătoare “de spiritu et anima” în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film, lecturi publice, teatru de păpuși și ateliere pentru copii, precum și un inedit spectacol ecvestru și muzical oferit de Filimon Iordache în tandem cu muzica lui Adrian Naidin. Vă invităm să vă bucurați de cultura urbană, pe Calea Victoriei 88, la Biblioteca Centrală Universitară ” Carol I”, care devine scena de referință a expresiei artistice construită în jurul unui târg de carte organizat de Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România.
”Este o provocare să inovezi la fiecare ediție, astfel încât publicul fidelizat să nu fie dezamăgit. Ne ghidează permanent firul roșu al excelenței. Este vital să-ți păstrezi prospețimea pentru a atrage noi și noi participanți. Am convingerea că instituțiile culturale trebuie să iasă din inerție și să îndrăznească să fie creative, pentru a ține ritmul cu tinerele generații și a le educa gustul pentru valorile autentice. Pe măsură ce trăim tot mai conectați online, astfel de festivaluri își dovedesc utilitatea, deoarece oferă un cadru fizic, virtual, dar mai ales afectiv pentru întâlniri între creatori, creație și publicul larg. Într-o perioadă în care resursele alocate culturii sunt din ce în ce mai reduse, proiectele de calitate se pot materializa doar sub semnul solidarităţii. Suntem bucuroși că, și în acest an, comunitatea partenerilor noștri răspunde invitației de a susţine un festival-reper al capitalei.”, a declarat Mireille Rădoi, Director General al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, inițiatoarea și promotoarea festivalului.
Deschiderea oficială a ediției a X-a a festivalului va avea loc mâine, 23 septembrie, de la ora 11.00, în Sala de Consiliu a Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” (BCU). Cu această ocazie se va lansa volumul ”Transcarpatia – radiografia unei regiuni multietnice”, de Marian Oancea, editura Eikon. Același spațiu va găzdui sâmbătă, de la ora 15.00, lansarea volumului ”Cronologie diplomatică: 140 de ani de relații bilaterale România – Spania”, de Dragoș Trifan, un e-book editat de BCU.
Zona statuii Regelui Carol I se va transforma, încă din prima zi de festival, într-un spațiu de C`Arte, dedicat autorilor, editorilor și unor evenimente culturale în aer liber. Astfel, vineri, de la ora 20.00, trupa „Soul Serenade” aduce în fața publicului muzica blues, iar sâmbătă, de la ora 19.30, Grupul Psaltic „TRONOS” al Catedralei Patriarhale va susține un concert extraordinar, invitând armoniile muzicii bizantine în inima orașului. Tot aici, vineri de la ora 17.00, sâmbătă de la ora 11.00 și duminică de la ora 10.30, spațiul se va transforma într-o lume plină de surprize și mirări pentru copiii care sunt așteptați să participe la ateliere și spectacole de teatru de păpuși.
Rampa de jazz și poezie va prinde din nou viață, pentru lansarea mai multor volume, dar și pentru întâlniri cu muzica și poezia. Astfel, joi, de la ora 13.00, vor fi lansate și prezentate mai multe volume apărute la editura Neuma, moderatorul evenimentului fiind Horia Gârbea, iar vineri, de la ora 17.00, va fi lansată cartea ”Și zeii purtau măști”, de Sorin Ivan, editura Tracus Arte. Cosmin Perţa va modera o serie de lecturi de poezie acompaniate muzical de Costin Soare. Duminică, de la ora 15.00, se va lansa albumul de muzică pentru copii ”Zmeul”, de Ovidiu Mihăilescu, urmat de prezentarea cărții ”Toamna, târziu”, autor Eugen Dumitru.
În elegantul Salon Carol I, joi, de la ora 14.00, se vor lansa volumele dedicate sărbătoririi Bicentenarului de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu, evenimentul fiind organizat în parteneriat cu Academia Română, Muzeul Național al Literaturii Române, Fundația Colegiului Național de Apărare, Asociația Excelsior pentru Excelență în Educație, moderatori Ioan Cristescu şi Cristian Petcu. În aceeaşi zi, vor fi proiectate filmele ”Și eu va trebui să mor… Augustin Buzura”, realizator Mihai Adrian Buzura (ora 16.00) şi “Adieu à l’Amour”, producător Cornel Gheorghiţă (20.00). Sâmbătă, de la ora 17.00, vă veți putea delecta cu ”Poezii pe șase corzi”, un concert de chitară acustică, susținut de Silvan Stâncel.
Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” va găzdui joi, de la ora 18.00, întâlnirea membrilor Club România și lansarea cărții ”O dimineață de sâmbătă”, de Flaviu George Predescu, iar sâmbătă, de la ora 16.00, se va lansa volumul ”500 de ani de la Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung până la comunicarea digitală de azi”, editura AOȘR, moderator Doina Banciu & Mireille Rădoi.
Pe toată perioada festivalului, expoziția de benzi desenate „Eroii care au făcut istorie”, organizată de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, va fi prezentă pe esplanada bibliotecii, iar admiratorii lui Horațiu Mălăele se vor bucura de expoziția ”Feminin – Creație și Tentație”. Aceasta este oferită de Muzeul Național al Literaturii Române şi are loc în foaierul de lectură, unde se vor lansa mai multe volume apărute la editura Academiei Române şi la editura Tracus Arte.
Festivalul se va încheia duminică, 26 septembrie 2021, cu un spectacol flamboaiant ecvestru și muzical: Filimon Iordache, Adrian Naidin & John Micu. Zona Statuii Regelui Carol I va deveni punctul de întâlnire al creaţiei muzicale cu aristocraţia cailor.
Acest maraton cultural se desfășoară cu respectarea măsurilor legale, impuse de situația actuală. Pentru detalii, vă invităm să accesați stradadecarte.ro
Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și desfășurat cu sprijinul: Exim Bank, BAT România, Transgaz, UniCredit Bank și Marea Lojă Națională din România.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
”Strada de C‘Arte (re)aduce bucuria culturii urbane”: Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” organizează în perioada 12-18 septembrie ediția a XI-a a Festivalului Strada de C`Arte
3.000 de participanți au luat parte la cea de-a X-a ediție a Festivalului Strada de C`Arte, organizat de Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”
„Fii de 10” și descoperă bucuria culturii urbane la Strada de C`Arte, o sărbătoare a artelor și a științelor care oferă iubitorilor de cultură o experiență în lumea cunoașterii, imaginației și creației
Lansarea cărții ISTORIA PRIN OCHII DIPLOMATULUI, 17 decembrie
Forumul European al Diplomatiei Publice, 16 septembrie, Bucureşti
COMUNICATE DE PRESĂ
Proiectul european self-Learn oferă două instrumente digitale valoroase pentru viitoarele inițiative în educația adulților
Published
6 days agoon
November 30, 2024Institutul Național de Cercetare Științifică în domeniul Muncii și Protecției Sociale (INCSMPS) în calitate de partener în proiectul self-Learn, proiect co-finanțat de Uniunea Europeană se pregătește de finalizarea acestuia. Lucrând alături de parteneri din țări europene, precum Spania, Franța, Italia, Slovacia, Finlanda și nu numai, coordonatorul proiectului fiind din Turcia, a dezvoltat un instrument digital de învățare, disponibil atât pe website, cât și pe smartphone.
Așadar, proiectul a produs o aplicație Android și iOS disponibilă în mod gratuit, care va ajuta utilizatorii interesați să își îmbunătățească competențele de citire și scriere, de calcul și digitale într-un mod foarte flexibil. Aplicația self-Learn este proiectată și creată cu un parteneriat multicultural pentru a asigura transparența și autenticitatea acesteia cu sprijinul Comisiei Europene prin Erasmus+.
Accesibilitatea mobilă a Self-Learn este o schimbare radicală pentru cursanții adulți, în special pentru cei care jonglează cu munca, familia sau alte angajamente care îi împiedică să participe la cursuri tradiționale. Punând învățarea direct în mâinile lor, instrumentele Self-Learn le permit adulților să se implice în propriul ritm și după bunul lor plac, eliminând multe dintre obstacolele tradiționale din calea educației. Începând cu un test de diagnosticare, cursanții își pot identifica nivelul actual de competențe și pot urma căi de învățare personalizate, concepute pentru a răspunde nevoilor lor specifice. Acest proces nu numai că se adresează cursanților individuali, dar permite și educatorilor să înțeleagă mai bine provocările și punctele forte ale acestora, permițând abordări de predare mai bine direcționate.
În plus, Self-Learn încorporează implicarea familiei, o caracteristică care este adesea neglijată în educația adulților. Proiectul self-Learn oferă resurse pentru ca membrii familiei să sprijine cursantul, promovând un mediu de învățare mai incluziv, care se extinde dincolo de individ și promovează o cultură a învățării pe tot parcursul vieții la domiciliu.
Impactul proiectului se extinde dincolo de cursanții adulți individuali. Prin dotarea acestora cu competențe esențiale, proiectul contribuie la obiective societale mai ample, inclusiv reducerea șomajului, creșterea incluziunii sociale și creșterea productivității economice.
În plus, proiectul Self-Learn are potențial de scalabilitate. Deși în prezent se concentrează pe adulții cu un nivel scăzut de calificare, designul flexibil al platformei înseamnă că aceasta poate fi adaptată pentru o gamă largă de contexte educaționale, inclusiv tineri adulți, migranți și persoane care reintră pe piața muncii. Această flexibilitate o transformă într-o resursă valoroasă pentru viitoarele proiecte în domeniul educației adulților, permițând educatorilor să ghideze cursanții în călătoria lor către dobândirea competențelor esențiale, ajutându-i să se dezvolte într-o lume în continuă evoluție, bazată pe tehnologie.
COMUNICATE DE PRESĂ
Deputatul PSD Patriciu Achimaș-Cadariu anunță că o sprijină pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidențiale: Nu mai este timp de poziții partizane. Este nevoie de un pact al forțelor democratice
Published
1 week agoon
November 27, 2024By
Teodora IonDeputatul PSD și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu i-a îndemnat pe alegători să o sprijine fără echivoc pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidențiale pentru că nu mai este timp pentru ”poziții partizane”.
”Opțiunea mea fermă pentru al doilea tur este doamna Elena Lasconi. Și aș spune că nu mai este timp de poziții partizane. E nevoie chiar acum de un pact al forțelor democratice. Alternativa e un candidat care promovează anti-vaccinismul și alte teorii ale conspirației îndreptate împotriva medicinii alopate, fără să aibă studii, de parcă ar vrea să ne tragă înapoi în timp, în perioada inchiziției. Ca medic, cred că cel care face apologia legionarismului sau a altor extreme de acest tip, care au omorât oameni, se plasează în zodia criminalilor”, a subliniat deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Chirurgul Institutului Oncologic din Cluj a atras atenția că ”doar cu Elena Lasconi președinte este garantată păstrarea apartenenței noastre la Uniunea Europeană și NATO, dezideratele românilor au plătit cu sânge la Revoluție pentru a scăpa de dictatură și de influența nefastă a Rusiei”.
Ultranaționalistul Călin Georgescu și candidata USR Elena Lasconi își vor disputa turul al doilea al alegerilor prezidențiale, programat pentru data de 8 decembrie, relevă datele centralizate ale Autorității Electorale Permanente după numărarea a 100% din voturi.
Potrivit datelor AEP după centralizarea voturilor din cele 20.059 de secții de vot, Călin Georgescu a obținut 22,94% din voturi, urmat de Elena Lasconi cu 19,18% și de Marcel Ciolacu, la o distanță mică de 2.746 de voturi, cu 19,15%.
COMISIA EUROPEANA
După ce a negociat ridicarea MCV pentru România, ministrul Cătălin Predoiu afirmă că reuniunea de la Budapesta a fost “un succes pe calea” aderării României la Schengen prin ridicarea veto-ului Austriei
Published
2 weeks agoon
November 22, 2024Ministrul afacerilor interne Cătălin Predoiu a declarat, vineri, la Budapesta, după întâlnirea cu miniştrii de interne ai Ungariei, Austriei şi Bulgariei, precum şi cu comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson, că obiectivul a fost crearea condițiilor pentru o decizie pozitivă privind aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen la Consiliul JAI din luna decembrie.
”Îi mulţumesc ministrului Sandor Pinter pentru ospitalitatea cu care ne-a primit şi a organizat această importantă întâlnire. Desigur, aş dori să mulţumesc colegilor şi prietenilor miniştri, Sandor Pinter, Gerhard Karner, Atanas Ilkov. Bineînţeles, doresc să mulţumesc comisarei Ilva Johansson, pentru că am făcut cu toţii posibilă această întâlnire. Era foarte important pentru noi toţi ca această întâlnire să rezulte într-un acord şi să fie un succes pe calea noastră către lărgirea Spaţiului Schengen cu graniţele terestre ale României şi Bulgariei. Şi după discuţii substanţiale, aşa cum a spus şi colegul şi prietenul Sandor Pinter, am ajuns la un acord. Întâlnirea este un succes”, a spus Cătălin Predoiu, cel care a ocupat funcția de ministru al justiției în precedentul guvern ce a obținut ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare în 2022, o pre-condiție pentru deblocarea inițială a aderării României la spațiul Schengen.
Ministrul de interne a precizat că obiectivul României la această întâlnire a fost să creăm condiţiile pentru o decizie pozitivă la Consiliul JAI din luna decembrie.
”A fost să creăm condiţiile pentru ca veto-ul austriac să poată fi ridicat, astfel încât să avem o decizie în acest an, 2024. Şi cred că a fost un obiectiv comun, inclusiv al colegului şi prietenului Gerhard Karner. Era important ca toată lumea să fie confortabilă, că munca foarte bună depusă de poliţiştii de frontieră români şi bulgari, alături de colegii lor din Serbia, Ungaria, Austria, munca aceasta foarte bună care a stat la baza drumului pe care l-am parcurs, va continua şi după intrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen cu frontierele terestre”, a arătat Predoiu.
Vicepremierul liberal a menţionat că ”România este un furnizor de siguranţă în Europa şi intrarea României în Spaţiul Schengen va consolida spaţiul Schengen”.
Miniștrii afacerilor interne din Austria, Bulgaria, România și Ungaria s-au întrunit joi și vineri la Budapesta, sub auspiciile președinției maghiare a Consiliului Uniunii Europene, pentru a avansa negocierile pentru integrarea deplină a Bulgariei și a României la spațiul Schengen, singura țară care se mai opunea acestei decizii fiind Austria. România a fost reprezentată de ministrul de interne Cătălin Predoiu, care s-a aflat luni la Viena pentru discuții cu omologul austriac, Gerhard Karner, și care a purtat discuții bilaterale și cu omologii bulgar și maghiar.
Ulterior discuțiilor, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat vineri rezultatul pozitiv al discuțiilor de la Budapesta dintre Austria, Bulgaria și România privind aderarea deplină a Bulgariei și a României la spațiul Schengen privind ridicarea veto-ului Austriei, precizând că urmează decizia oficială a Consiliului Uniunii Europene, programată pentru data de 12 decembrie 2024.
În acest context, premierul Marcel Ciolacu s-a aflat vineri într-o vizită de lucru la Budapesta şi a avut o întrevedere cu omologul său ungar.
La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că România va reuși o aderare completă la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, prin eliminarea controalelor la frontierele terestre.
De altfel, premierul Marcel Ciolacu a avut marți o discuție telefonică cu Karl Nehammer, cancelarul austriac. Discuția a avut loc la o zi după ce preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă s-a întâlnit la Viena cu Nehammer, declarându-se încrezător că deciziile finale privind Schengen vor fi luate în curând la nivel tehnic.
Președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene va pune subiectul ridicării controalelor la frontierele terestre Schengen pentru Bulgaria și România pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului Afaceri Interne din 12 decembrie, declarase ministrul ungar de interne, Sandor Pinter, în cadrul unei conferințe de presă, după întâlnirea cu omologii săi din UE care a avut loc la Luxemburg la începutul lunii octombrie.
România și Bulgaria au aderat, la 31 martie 2024, la spațiul Schengen, însă numai cu ridicarea controalelor la frontierele aeriene și maritime, conform unei decizii a Consiliului UE, luată la finalul anului 2023. Atunci s-a stabilit și că integrarea deplină, prin ridicarea controalelor și la frontierele terestre, necesită o decizie ulterioară.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
CCR, după solicitările privind legalitatea procesului electoral: Au fost înregistrate și urmează să fie examinate conform prevederilor constituționale și legale în cadrul procesului de validare a alegerilor
Șase foști ambasadori americani, scrisoare către români: Suntem încrezători că poporul român va vedea aceste atacuri din partea unor state autoritare ca lovituri de stat nereușite
VIDEO Maia Sandu a venit la București pentru Elena Lasconi: Eu voi vota cu ea. Avem nevoie de România și Elena Lasconi nu va renunța la relația cu R. Moldova
Comisia Europeană intensifică monitorizarea alegerilor din România și ordonă TikTok „să păstreze neatinse toate datele și dovezile” privind riscurile sistemice asupra procesului electoral
Germania, primul stat UE care reacționează la tentativele Rusiei de a influența alegerile din România: Putin vrea să ne dezbine și să submineze UE și NATO
Eurodeputatul Victor Negrescu: A fi pro-european și pro-NATO înseamnă fonduri europene, libera circulație, dreptul de a lucra în alte state europene, pace și securitate
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a solicitat instituirea stării de urgență energetică
ICI București și ACSAPPR au semnat un acord de parteneriat privind dezvoltarea și digitalizarea sectorului agricol și piscicol din România
PE, apel către statele UE să impună sancțiuni împotriva liderilor politici pro-ruși din Georgia pentru îndepărtarea dramatică a țării de calea sa europeană
Marcel Ciolacu, un nou îndemn către români să iasă la vot: “Să rămânem pe calea europeană, pe calea dezvoltării!
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni
INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria
Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării
Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România
Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Trending
- U.E.7 days ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- POLITICĂ3 days ago
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
- INTERVIURI2 days ago
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
- NATO1 week ago
În contextul electoral actual, Asociația Română pentru Clubul de la Roma își reafirmă angajamentul ferm pentru valorile euroatlantice
- POLITICĂ4 days ago
Nicolae Ciucă, ales pentru nou mandat de senator PNL: Voi pune întotdeauna interesele Doljului și ale României pe primul loc