Detașarea muncitorilor în străinătate. Europarlamentarul Emilian Pavel (PSD, S&D) explică ce a votat Parlamentul European

Europarlamentarul Emilian Pavel (PSD, S&D) nu consideră oportună revizuirea Directivei privind lucrătorii detașați, un subiect de discuție ce provocat disensiuni între Estul și Vestul Europei. Munca la negru trebuie combătută și aceasta reprezintă, de fapt, ”inamicul” UE transmite eurodeputatul, membru al Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale din Parlamentul European. ”România trebuie să facă front comun și să se lupte la toate nivelele, în țară și mai ales la Bruxelles, pentru protejarea intereselor și a competitivității țării noastre”, argumentează europarlamentarul, într-un comunicat remis Calea Europeană.

Luni, Comisia de Muncă din Parlamentul European a votat raportul asupra directivei privind muncitorii detașați. Săptămâna viitoare, Parlamentul European va decide poziția sa asupra revizuirii directivei ce le permite companiilor europene să trimită angajaţi în alte state UE cu contracte prin care sunt nevoite să garanteze numai salariul minim din ţara gazdă.  Țările membre (Consiliul UE) își vor decide poziția pe 23 octombrie, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor europeni ai muncii, găzduită de Luxemburg. Următoarea etapă va fi reprezentată de negocierile dintre Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană asupra unui text final.

Citiți și: Miza reală a noilor reglementări europene privind munca în UE. Dintre cei peste 2 milioane de lucrători detașați doar 46.000 sunt români

Foto: theparliamentmagazine.eu

”Pe un fond al unor alegeri importante în Europa de Vest, curentul majoritar fie de stânga, fie de dreapta, și-a asumat decizia politică de a răspunde cetățenilor lor, nemulțumiți de situația economică și fragili în fața ofensivei extremei drepte. Însă răspunsul este unul ineficient și lipsit de viziune pe termen lung, acuzând pe nedrept cetățenii din Est, de care Vestul are nevoie, de dumping social. Germania și Franța, susținute de alte țări precum Belgia, Austria sau Olanda, au forțat impunerea pe agenda europeană a acestui raport, ca o “soluție” pentru problemele lor de politică internă. În acest context, am spus de la bun început că nu consider oportună revizuirea acestei directive în condițiile în care, cu numai 3 ani în urmă, Uniunea Europeană adoptase deja o directivă similară. Ea urma să ofere soluții pentru rezolvarea unor probleme adevărate precum munca la negru.  Această directivă nici măcar nu a apucat să intre în vigoare în Statele Membre. Munca la negru este, în opinia mea, inamicul comun și aceasta este problema adevărată asupra căreia întreaga Europă ar fi trebuit să se unească.”, se arată în mesajul transmis de europarlamentarul român.

În urma unor negocieri ce au durat peste 18 de negocieri ”tabloul final al acestui raport este unul mixt.” ”În ciuda opoziției Vestului, am reușit să asigurăm o durată mai lungă a detașării de la 6 la 24 de luni, cu posibilitatea de prelungire. Acest lucru e important atât pentru firmele românești, mai ales cele mici și mijlocii, cât și pentru angajați, reducând procedurile repetate în cazul extinderii unor contracte.”, explică Pavel.

Datorită caracterului complex al transportului rutier, elementele specifice ale acestui sector vor fi tratate într-o legislație ulterioară dedicată în totalitate transportului, explică eurodeputatul care ține să tragp atenția că va fi foarte important ”pentru firmele românești din domeniu, să fie pregătite pentru noi provocări în următorii ani, dar și pentru noi ca țară, să reușim să impunem interesele noastre legitime în negocierile din pachetul legislativ rutier.”

Tot în cadrul negocierilor au fost obținute progrese în privința condițiilor de muncă și a drepturilor muncitorilor detașați, ”aceștia nu își vor mai vedea salariile scăzute în urma retragerii unor sume de către angajatori pentru decontarea unor cheltuieli de cazare sau transport.”

”Discuții ample au avut loc cu privire la definirea și aplicarea conceptului de “remunerație” obligatorie. De la începutul negocierilor am insistat asupra clarificării acestui concept care nu se regăsește în legislația tuturor statelor membre. Necesitatea acestei clarificări este dată de faptul că în lipsa ei, firmele nu vor ști ce norme trebuie să respecte, iar angajații nu își vor cunoaște drepturile cu exactitate. Raportul votat creează cadrul unei definiri mai clare în toate statele membre a tuturor elementelor care compun remunerația muncitorului detașat.”, a susținut europarlamentarul român.

Europarlamentarul explică și alte noutăți ale acestui raport: introducerea obligativității pentru firmele străine de respectare a contractelor colective încheiate la nivel de întreprindere sau la nivel local, pe lângă respectarea contractelor colective la nivel național și a legislației în vigoare și noi reguli referitoare la subcontractare.Fiecare firmă subcontractantă trebuie să se supună tuturor condițiilor de muncă existente în compania din statul membru unde se va desfășura activitatea subcontractată, în urma negocierilor colective de la nivelul companiei respective. De exemplu, o firmă din România care lucrează în domeniul instalațiilor va fi pusă în fața unui perete legislativ, care variază enorm de la o țară la alta, care e greu de înțeles și de aplicat, și care o va descuraja să efectueze servicii de subcontractare. Am încercat să descurajez aceste practici anti-concurențiale de respectare a contractelor colective încheiate sub nivelul național, și am obținut obligativitatea publicării clare pe site-ul unic național al fiecărui stat membru, a tuturor prevederilor pe care o firmă străină trebuie să le respecte atunci când detașează angajați în țara respectivă.”, scrie acesta.

România trebuie facă eforturi atât la nivl național, cât și în Bruxelles, pentru protejarea intereselor și a competitivității țării noastre, este de părere Pavel, ”vor urma multe dosare grele cu implicații majore pentru România și trebuie să formulăm opinii clare și ferme pe care să le susținem împreună.”

”Cu privire la dosarul muncitorilor detașați, încurajez orice firmă sau persoană care va întâmpina dificultăți sau se va considera neîndreptățită ca urmare a aplicării noilor reglementări, să mă contacteze  pentru a putea găsi soluții ca să combatem împreună aceste efecte negative”, încheie Emilian Pavel. 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.