Deteriorare a relațiilor diplomatice dintre Olanda și Turcia. Guvernul de la Haga își retrage ambasadorul de la Ankara

Olanda a anunțat luni că își retrage ambasadorul acreditat la Ankara ca urmare a relațiilor dificil de ”normalizat” cu Turcia și că nu va autoriza prezența unui reprezentant turc pe teritoriul olandez, măsură care aduce relațiile dintre cele două state la cel mai scăzut nivel de anul trecut, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Guvernul de la Haga a refuzat atunci intrarea în ţară a doi miniştri turci, care doreau să se adreseze manifestanţilor turci în cursul unor mitinguri politice în favoarea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

La acea vreme, ministrul de externe Cavusoglu a amenințat Olanda cu sancțiuni economice și politice dure. El a declarat presei, la Istanbul, că decizia autorităților olandeze de a nu-i permite accesul “este un scandal și inacceptabilă în orice mod. Ea nu respectă practicile diplomatice”.

Premierul olandez Mark Rutte a afirmat că șeful diplomației turce arătase clar, la televiziune, că amenință Olanda cu sancțiuni. Nu putem negocia niciodată cu turcii sub astfel de amenințări. Așa că am decis (…) într-o teleconferință că este mai bine să nu vină”, a explicat el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.