Connect with us

GUVERNANȚĂ GLOBALĂ

Dezastrul e aproape. Cine va plăti preţul crizei din Europa?

Published

on

Potrivit site-ului Money.ro, Europa a devenit capitva crizei datoriilor suverane, care riscă să se transforme într-o criză bancară. Dezastrul este aproape, continentul este pe punctul de a intra într-o nouă recesiune şi contribuabilii rămân să plătească într-o formă sau alta acest fiasco.

Încă de la începutul anului 2010 Europa stă sub ameninţarea unui faliment statal. A început cu Grecia, dar s-a extins rapid şi la celelalte ţări cu finanţe slabe. Amânarea adoptării unor soluţii clare ne-au adus în situaţia în care să discutăm despre scenarii în care Zona euro se sparge, ori despre cele în care întregul sistem bancar este pus la pământ.

În ultimele luni lucrurile s-au aprins. Grecia ar trebui să primească un nou bailout, deşi nu se ştie dacă o să ia următoarea tranşă din actualul acord, băncile europene au început să fie puse sub presiune pe motiv că au prea multe obligaţiuni neperformante în portofolii. În general, situaţia actuală indică faptul că state care teoretic nu au nicio şansă să-şi plătească datoriile, cum este Grecia, trebuie să fie ţinute în viaţă cu orice preţ. Datoriile făcute cu nesăbuinţă trebuie plătite de alţii, dar banii trebuie să ajungă înapoi la cei care i-au dat cu împrumut, în principal bănci.

Dacă băncile nu îşi mai primesc banii, întregul sistem ameninţă să ajungă în colaps.

Şi avem deja prima mare victimă. Dexia, o bancă în parte belgiană, în parte franceză, va fi spartă în mai multe bucăţi, cea din Belgia fiind naţionalizată, unele bucăţi vândute şi activele toxice vor fi puse într-o “bancă rea“, ţinută în viaţă cu ajutorul garanţiilor guvernamentale. Este a doua oară când cetăţenii din Belgia, Franţa şi Luxemburg plătesc pentru Dexia, banca mai primind un bailout în 2008, la vârful crizei financiare.

Povestea Dexia tinde să devină una clasică a acestor vremuri, pe care este probabil să o mai vedem repetată în perioada următoare. Banca a împrumutat statele PIIGS, decizie ce s-a dovedit în cele din urmă foarte prost inspirată. În plus pentru că celelalte bănci au mirosit slăbiciunile băncii şi au considerat-o insolvabilă, ori cu o solvabilitate redusă, au refuzat să o mai împrumute sau au făcut-o foarte scump. În acest caz, piaţa a eliminat organismul cel mai slab. Însă, Dexia este o bancă mare pentru Belgia, principala sa piaţă. Atât de mare încât activele sale cumulate reprezentau în iunie 2011, după o reducere cu 91 miliarde, 146% din produsul intern brut al Belgiei. Clienţii Dexia au depozite de aproximativ 80 miliarde euro la bancă. Aşa că unitatea de retail din Belgia va fi naţionalizată pentru 4 miliarde de euro din bani publici, în timp ce guvernele Franţei, Belgiei şi Luxemburgului au anunţat că pun garanţii de stat de 90 miliarde de euro pentru a ţine operaţiunile în viaţă.

Partida dintre state şi bănci seamănă cu cea dintre SUA şi URSS din perioada războiului rece: Distrugerea Reciprocă Asigurată. Cele două ţări au construit atât de multe rachete balistice cu focoase nucleare, astfel încât pornirea unui conflict cu aceste ogive ar fi însemnat distrugerea celor două ţări. Diferenţa este că guvernele şi băncile nu sunt deloc duşmani. Băncile cumpără promisiunile de plată ale statelor şi dacă lucrurile merg rău pentru bănci, guvernele se angajează să plătească. Guvernele găsesc astfel bani pentru a plăti promisiunile electorale, băncile îşi asigură profitul sau, în absenţa acestuia, supravieţuirea.

Rezultatul acestei fructoase colaborări se vede în acest moment. State supraîndatorate, deficite imense, hazard moral, bănci care trăiesc pe bani publici sau sunt la limita falimentului.

Pensionări anticipate, salarii la stat peste cele din mediul privat, posturi plătite de la bugetul de stat fără număr, proiecte publice fanteziste, ori realiste, dar fără sfârşit. Asta au făcut guvernanţii în ţara noastră sau aiurea în ultimele decade, şi consecinţele se văd acum. Nu este nicidecum vina speculatorilor, a agenţiilor de rating păcătoase. Ca orice balon, şi acesta a ajuns să se spargă.

România a trecut şi ea parţial printr-un astfel de moment. Însă, în cazul nostru criza a venit la timp. Altfel, bailoutul de la FMI/CE de 20 miliarde de euro pentru salvarea statului şi a sistemului bancar ar fi fost insuficient. Însă, în acest moment, prin prisma datoriei publice acumulate şi a programelor de austeritate fără reformă, dar cu creşterea taxelor şi impozitelor, ţara noastră stă în faţa intemperiilor mai expusă ca oricând. Aparatul bugetar a fost hrănit atât cât să treacă peste primul val al crizei. Însă, cu o contracţie a economiei la nivel global, s-ar putea să nu mai fie resurse pentru cea de-a doua repriză.

Germania şi Franţa vorbesc acum de recapitalizarea băncilor din bani publici şi despre o soluţie finală pentru această criză, care într-o formă sau alta a mai fost promisă Europei în câteva rânduri, de fiecare dată cu adjectivul “excepţional”.

În cele din urmă, oricare ar fi soluţia dictată de guvernele Europei, tot contribuabilul de rând va rămâne să plătească. Fie că vorbim de datorie publică imensă, fie că va fi inflaţie, şi nota de plată nu este deloc mică.

Articolul integral de pe money.ro poate fi citit aici.

Susa foto: navada.net

BRAZILIA

Liderii lumii își intersectează drumurile la Forumul Economic Mondial de la Davos. Donald Trump și Emmanuel Macron participă în premieră. Cine sunt marii absenți

Published

on

Majoritatea țărilor G7 și Uniunea Europeană vor fi reprezentate la ediția din acest an a Forumului Economic Mondial de la Davos, un eveniment marcat de provocările unei ”lumi fracturate” care debutează marți și se încheie vineri (23-26 ianuarie) și la care vor lua parte un număr record peste 340 de lideri politici, între care vor participa în premieră Donald Trump și Emmanuel Macron. Printre marii absenți se numără președintele chinez, Xi Jinping sau președintele rus, Vladimir Putin.

La un an distanță după ce Forumul de la Davos a fost dominat de ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a prelua inițiativa în cursa globalizării, Statele Unite – cea mai puternică economie a lumii – vor fi reprezentate la ediția din 2018 de către președintele Donald Trump, a cărui prezență este așteptată să clarifice poziția Washington-ului față de provocările și oportunitățile globalizării.

Tot la un an față de precedenta ediție, premierul britanic Theresa May se va adresa din nou audienței de la Davos într-un context diferit în care Brexit-ul a căpătat mai multă claritate, arătând că Marea Britanie are nevoie de soluții și parteneriate noi pentru a conta în luarea deciziilor la nivel global.

”Crearea unui viitor comun într-o lume fracturată”: Depășirea diviziunilor

Cei peste 340 de lideri invitați la Davos se vor concentra pe găsirea unor modalități de reafirmare a cooperării internaționale în ceea ce privește interesele comune cruciale, precum securitatea internațională, mediul și economia globală.

”Întâlnirea vine într-un moment în care concurența geostrategică dintre state este, în general, văzută a fi în creștere”, argumentează cei de la World Economic Forum, care au intitulat ediția din acest an ”Crearea unui viitor comun într-o lume fracturată”.

”Pe lângă cooperarea internațională, o prioritate suplimentară a întâlnirii va fi depășirea diviziunilor în interiorul țărilor. Acestea au fost adesea cauzate de defalcări ale contractului social ca urmare a eșecului de a proteja societățile de impactul transformării unei succesiuni de șocuri, de la globalizare la proliferarea social media și de la nașterea celei de-a patra revoluții industriale. În mod colectiv, aceste șocuri au cauzat o pierdere de încredere în instituții și au afectat relația dintre business și societate”, spun organizatorii.

Cine vine la Davos: Trump și Macron vor ”descăleca” în premieră la Forumul Economic Mondial

Discursul de deschidere al ediției din acest an va fi susținut de către Narendra Modi, premierul Indiei, o țară cu o explozie demografică consistentă și care este preconizată să devină cea de-a 5-a economie a lumii în acest an, devansând Franța și Marea Britanie.

Președintele SUA, Donald Trump, va ține un discurs la finalul Forumului Economic Mondial din acest an. De altfel, Donald Trump va deveni primul președinte american de la Bill Clinton încoace care va fi prezent la Forumul de la Davos. Liderul de la Casa Albă este așteptat să își promoveze agenda ”America mai întâi” față de liderii mondiali, alături de promovarea politicilor sale de consolidare a afacerilor americane, a industriilor americane și a muncitorilor americani.

Foto: ONU

Un alt lider important care vine la Davos în premieră este președintele francez Emmanuel Macron, cel care pare să fi dobândit în ultimele lumi poziția de cel mai influent lider european, insistând pentru numeroase reforme în materie de politică monetară și economică și de apărare. Locatarul de la Elysee este și cel mai activ lider din Europa în acest început de an după summitul bilateral cu Theresa May în care a urmărit să atragă Marea Britanie într-o cooperare în privința apărării europene și după întrevederea cu cancelarul german Angela Merkel.

FOTO: Donald Tusk/ Facebook

Alături de Trump și Macron, ale căror țări fac parte din G7, vor mai participa Angela Merkel (Germania), Theresa May (Marea Britanie), Paolo Gentiloni (Italia), Justin Trudeau (Canada) și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

FOTO: Donald Tusk/ Facebook

Printre aceștia, la nivelul țărilor G20 se adaugă Mauricio Macri, președintele Argentinei, Michel Temer, președintele Braziliei, dar și Cyril Ramaphosa, vicepreședinte al Africii de Sud. China va fi reprezentată de Liu He, un important membru al Partidului Comunist chinez care gestionează afacerile economice și monetare ale țării.

Printre liderii mondial care mai participă la Forumul de la Davos din 2018 sunt premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, premierul Norvegiei, Erna Soldberg, președintele Columbiei, Juan Manuel Santos, sau regele Iordaniei, Abdullah al II-lea.

Marii absenți ai Forumului vor fi Vladimir Putin și Xi Jinping. Președintele rus nu a mai fost prezent la Davos din 2009, iar în acest an se pregătește pentru alegerile prezidențiale din 18 martie 2018, care l-ar putea ține la putere până în 2024. La un an distanță după ce a anunțat că Beijing-ul se va deschide și mai mult și că va acționa ca un apărător al ordinii internaționale și al beneficiilor globalizării, președintele Xi Jinping, recent reales în funcție, nu va participa la Forumul de la Davos.

Fondat în 1971 de Klaus Schwab, Forumul Economic Mondial de la Davos se va afla în acest an la cea de-a 48-a ediție.

 

.

Continue Reading

DINAMICA GLOBALIZĂRII

World Economic Forum: Teama de un război între marile puteri, extrem de ridicat la nivel global printre liderii companiilor și reprezentanți ai mediului academic

Published

on

O mare majoritate a directorilor de companii şi a universitarilor cred că riscul unei confruntări între marile puteri este tot mai mare, conform unui sondaj global realizat de Forumul Economic Mondial (WEF) şi publicat miercuri, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Foto: Kremlin.ru

Dintre cei aproape 1.000 de participanţi la acest sondaj anual privind riscurile la nivel global, 93% au spus că fricţiunile politice sau economice între marile puteri se vor înrăutăţi.

Sondajul apare cu câteva zile înainte ca mai mulți lideri ai planetei să participe la Forumul Economic Mondial de la Davos, programat în perioada 23-26 ianuarie, și care vor lua parte, printre alții, președintele SUA, premierul Indiei, președintele Franței și prim-miniștrii Marii Britanii, Canadei și Italiei.

Aproape 80% dintre respondenți consideră că riscurile legate de războaie care să implice mari puteri sunt mai ridicate în acest an decât în 2017.

Aproximativ două treimi dintre participanţii la sondaj au fost bărbaţi europeni şi nord-americani ce activează în mediul de afaceri şi în mediul academic, mai notează sursa citată.

Teama exprimată în sondaj intervine în condițiile nivelului scăzut al relațiilor dintre Statele Unite și Rusia, nivel ce nu a fost îmbunătățit așa cum era preconizat la debutul administrațiai Trump în urmă cu un an. Acestor disensiuni le sunt adăugate retorica amenințătoare de tip nuclear între Coreea de Nord și SUA, manifestațiile din Iran, situația complicată din Orientul Mijlociu, dar și impactul fenomenului terorist.

 

.

Continue Reading

CHINA

Summitul APEC. ”America first” versus globalizare. Donald Trump și Xi Jinping au prezentat viziuni concurente pentru comerțul global

Published

on

Președintele american Donald Trump și omologul său chinez Xi Jinping au prezentat viziuni diferite pentru viitorul comerțului global în discursurile susținute în cadrul summitului APEC din Vietnam.

Într-o discurs ferm, Trump a amenințat că SUA nu va mai tolera „abuzurile comerciale cronice”. În schimb, omologul său chinez a transmis că globalizarea a devenit ireversibilă, notează BBC News.

Donald Trump a sosit în Vietnam după o vizită oficială în China, a patra etapă a turneului său de 12 zile în Asia, dosarele economice ale SUA cu statele din regiune obținerea sprijinul țărilor din regiune în privința dosarului nord-coreean fiind principalele subiecte abordate.

APEC aduce laolaltă 21 de state din regiunea Pacificului, ale căror economii echivalează cu aproximativ 60% din PIB-ul la nivel global.

Donald Trump: SUA nu va mai tolera „abuzurile comerciale cronice”

După preluarea mandatului de președinte al SUA Donald Trump și-a continuat agenda “America first” și a retras SUA din TPP – o înțelegere comercială importantă cu 12 națiuni APEC – argumentând că ar afecta interesele economice ale SUA.

Într-un discurs ținut vineri în Vietnam, președintele Trump a criticat Organizația Mondială a Comerțului, care stabilește legi comerciale globale și a spus că “nu poate funcționa corect” dacă toți membrii nu respectă regulile.

El a criticat și dezechilibrele comerciale, spunând că SUA a redus barierele de pe piață și a eliminat unele tarife, în timp ce alte țări nu au răspuns reciproc. „Astfel de practici rănesc mulți oameni din țara noastră”, a spus el, adăugând că comerțul liber a costat milioane de locuri de muncă americane.

Cu toate acestea, președintele SUA nu a criticat statele APEC și a acuzat administrațiile americane anterioare că nu au acționat mai devreme pentru a inversa acest trend.

Xi Jinping: Globalizarea, un trend istoric ireversibil

Globalizarea, în opinia liderului chinez este o “tendință istorică ireversibilă”, dar filozofia din spatele liberului schimb trebuia să fie reorientată ca fiind “mai deschisă, mai echilibrată, mai echitabilă și mai benefică pentru toți”.

Spre deosebire de președintele Trump, liderul chinez a apărat tranzacțiile comerciale multilaterale, despre care a spus că au ajutat națiunile mai sărace să beneficieze.

“Ar trebui să sprijinim regimul comercial multilateral și să practicăm regionalismul deschis pentru a permite membrilor în curs de dezvoltare să beneficieze mai mult de comerțul internațional și de investiții”, a transmis Xi Jinping, într-un discurs susținut câteva minute mai târziu după liderul de la Casa Albă.

 

 

.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
PARLAMENTUL EUROPEAN10 hours ago

Pandora Papers: Parlamentul European solicită să se demareze anchete aprofundate

ENGLISH10 hours ago

Romania among EU countries providing free access to the fewest innovative medicines. How will HTA improve the situation

ROMÂNIA11 hours ago

România, printre țările UE care asigură acces gratuit la cele mai puține medicamente inovatoare. Cum va îmbunătăți situația noul HTA european

CONSILIUL EUROPEAN13 hours ago

Summitul UE: Ciocnirea dintre Varșovia și Bruxelles pe tema primatului dreptului european își face loc pe agendă. Angela Merkel și Emmanuel Macron fac apel la compromis și dialog

U.E.13 hours ago

Viktor Orban consideră planurile Uniunii Europene de combatere a schimbărilor climatice o „fantezie utopică care duce la creșterea prețurilor energiei”

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

Parlamentul European cere Comisiei Europene să comunice cine negociază achiziția vaccinurilor în numele său și să facă publice contractele de achiziție

ROMÂNIA14 hours ago

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA: Ne vom adapta împreună cu România pentru a ne proteja economiile și popoarele de amenințarea cibernetică

CONSILIUL EUROPEAN14 hours ago

Klaus Iohannis participă joi și vineri la Consiliul European: Șeful statului solicită includerea energiei nucleare și a gazului pe lista investițiilor verzi și sprijinirea R. Moldova în problema gazelor și a energiei

COMUNICATE DE PRESĂ15 hours ago

Compania Leviatan Design, în TOP 10 firme de arhitectură și proiectare din România

ROMÂNIA16 hours ago

Solidaritatea europeană: Austria și Franța oferă României medicamente, ventilatoare și echipamente medicale pentru a lupta în continuare împotriva pandemiei

POLITICĂ17 hours ago

Klaus Iohannis îl desemnează pe ministrul apărării Nicolae Ciucă drept candidat la funcția de prim-ministru

Marian-Jean Marinescu18 hours ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu speră ca ”viitorul apropiat să ne arate că Dunărea va contribui la Green Deal și la dezvoltarea economică a tuturor” statelor străbătute de acest fluviu

Cristian Bușoi21 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie și energie din PE, atrage atenția Comisiei Europene: Companiile din România și din întrega UE au nevoie de sprijin pentru captarea metanului

Cristian Bușoi21 hours ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi, intervenție în Parlamentul European: COP26, un moment în care să arătăm că ”Green Deal nu este doar o strategie de mediu, ci și o strategie trigger pentru o UE modernă”

Cristian Bușoi2 days ago

Criza energetică: Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie, cere din Parlamentul European adoptarea, cât mai repede, a ”taxonomiei pentru gazele naturale și energia nucleară”

NATO2 days ago

Klaus Iohannis l-a primit pe șeful Pentagonului: SUA sunt hotărâte să își mențină angajamentul ferm în regiunea Mării Negre și salută contribuţia majoră a României în cadrul NATO

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen: UE va veni la COP26 cu cel mai înalt nivel de ambiție privind accelerarea tranziției climatice. O facem pentru toate generațiile viitoare!

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Criza energetică: Ursula von der Leyen anunță că va prezenta la începutul lui 2022 o strategie pentru dialog internațional privind domeniul energiei: UE trebuie să-și diversifice furnizorii

U.E.3 days ago

Franța face apel la ”fermitate” împotriva încercărilor Poloniei de a pune ”sub semnul întrebării proiectul european”: Tratatele noastre nu reprezintă o simplă bucată de hârtie

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Supremația dreptului UE în Polonia: PE solicită Comisiei Europene declanșarea mecanismului de condiționalitate privind statul de drept

Team2Share

Trending