Connect with us

Gabriela Zoană

Dezbatere în PE privind aderarea României la Schengen. Eurodeputatul Gabriela Zoană (PSD, S&D): Instituțiile europene trebuie să oprească protejarea intereselor unor state în detrimentul celorlalte

Published

on

Europarlamentarul Gabriela Zoană (PSD, S&D) a transmis, în plenul Parlamentului European că România și Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare la Schengen, însă datorită „interesului economic al anumitor țări” acest lucru nu a fost posibil. Intervenția sa a venit în contextul unei dezbateri ce a avut loc în legislativul european privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen cât mai curând posibil, Zoană solicitând fixarea unui termen clar de aderare pentru cele două state.

„Este a doua oară în anul acesta când votăm o rezoluție pentru acceptarea României și Bulgariei în spațiul Schengen. Nu este prima dată când accentuez în plenul Parlamentului European că România a îndeplinit încă din anul 2011 toate condițiile tehnice de aderare, însă Consiliul demonstrează că preferă interesele economice ale unor țări în detrimentul altora și nu ia nicio decizie pentru acceptarea țării noastre în spațiul Schengen. Rezoluția anterioară nu a avut niciun efect, Consiliul Uniunii Europene nu a luat nicio decizie în acest sens. De altfel, Consiliul nici nu a fost reprezentat în sală, deși este principalul destinatar al acestei rezoluții”, a transmis europarlamentarul român. 

 

Fixarea unui termen pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen este imperativă, a subliniat Zoană.

Am mulțumit colegilor eurodeputați din toate țările membre care au votat rezoluția anterioară și să îi rog să voteze din nou pentru acceptarea imediată a celor două țări în Spațiul Schengen. De această dată, cred eu, este necesară fixarea unui termen, astfel încât cetățenii celor două țări să se bucure cât mai curând de aceleași drepturi pe care le au cetățenii celorlalte state membre.

Să vorbim cu cărțile pe masă: România și Bulgaria au îndeplinit condițiile tehnice de aderare de foarte mulți ani, ba mai mult, aplică regulile de acces în Spațiul Schengen și cooperează excelent cu statele membre în privința respectării acestora și în privința depistării situațiilor care contravin legislației specifice.

Am solicitat imperativ acceptarea celor două țări în Spațiul Schengen și am propus stabilirea unui termen specific. România nu a fost acceptată în Schengen până acum din cauza interesului economic al anumitor țări, însă, Uniunea Europeană este a tuturor statelor membre, nu doar a unora”.

Instituțiile europene trebuie să oprească discriminarea, să pună capăt dublului standard, „să termine cu protejarea intereselor particulare și uneori meschine ale unor state în detrimentul celorlalte”, a mai transmis eurodeputatul român. 

 

.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Gabriela Zoană (PSD, S&D), vicepreședinte al Comisiei AGRI din PE, condamnă dublul standard privind calitatea produselor: Produsele destinate pieței vestice trebuie să aibă aceeași calitate ca și produsele destinate pieței estice

Published

on

Europarlamentarul Gabriela Zoană (PSD, S&D), vicepreședinte al Comisiei AGRI, a condamnat fermn în Parlamentul European dublul standard privind calitatea produselor.

”Produsele destinate pieței vestice trebuie să aibă aceeași calitate ca și produsele destinate pieței estice. Nu suntem cetățeni europeni inferiori, nu dorim să consumăm produse de calitate inferioară. Discriminarea în interiorul Uniunii Europene trebuie să înceteze”, a spus aceasta într-o intervenție susținută în plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune înainte de alegerile europene, programate pentru luna mai, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro. 

”Indiferent ce argumente ni se pot aduce, cum că gusturile europenilor din Est diferă de cele ale europenilor din Vest, eu vă asigur că toți cetățenii europeni sunt egali și trebuie să fie considerați egali de către producători, nu numai în ceea ce privește alimentația, ci în legătură cu orice presupune un proces de producție”, a completat eurodeputatul Gabriela Zoană.

”Trebuie să încetăm a mai gândi că cei din Europa de Est s-au obișnuit cu alimente de proastă calitate, cu autoturisme inferioare celor destinate pieței vestice, cu produse vestimentare de calitate inferioară.

Vă asigur pe toți că cetățenii europeni care provin din fostele state ale blocului comunist s-au obișnuit de 30 de ani cu gustul democrației, al libertății, al calității”, a mai spus europarlamentarul român.

Discursul eurodeputatului român a avut loc în contextul în care în Parlamentul European se discută existența dublului standard al produselor în cadrul Uniunii Europene, parlamentarii votând un raport care reprezintă un prim pas pentru eliminarea acestor standarde diferite de calitate pentru piața estică și vestică.

Mai precis, producătorii vor fi obligați să folosească aceleași ingrediente și aceleași cantități pentru a putea comercializa produsul în țările Uniunii Europene, în acest fel eliminându-se tendința de a folosi ingrediente sau procese de fabricație diferite pentru produsele din Vest față de produsele din Est.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Gabriela Zoană în cadrul dezbaterii din PE privind situația statului de drept din România: „În România se respectă statul de drept”

Published

on

Corespondență din Strasbourg

Europarlamentarul Gabriela Zoană (PSD, S&D) a luat cuvântul în Parlamentul European în cadrul dezbaterii privind statul de drept din România și a subliniat faptul că „În România se respectă statul de drept”.

Gabriela Zoană a dorit să transmită tuturor că „atât timp cât eu o voi reprezenta în Parlamentul European nu voi permite nimănui să spună minciuni despre ea!”

Eurodeputatul a menționat în acest context „fac public un apel public pentru întreaga Europă: încetați presiunile pe justiția din România! Aplicați și în țările dumneavoastră tratamentul pe care îl aplicați României. România merită mai mult! Românii merită să fie reprezentați de patrioți în următorul Parlament European, s-au săturat de cei care–și denigrează țara!”

Mai mulți europarlamentari români și străini au luat cuvântul în această dezbatere, printre care: Ingeborg Grasle (PPE Germania), Sophia in ‘t VELD (vicepreședinte ALDE), Judith Sargentini (GREENS), Cristian Preda, Răzvan Popa (S&D), Claudia Țapardel (S&D), Monica Macovei și Dan Nica (liderul delegației PSD din PE).

În timpul acestei dezbateri nu au fost prezenți nici prim vice-președintele Comisiei Europene, Frans Timmermans și nici reprezentanți ai Consiliului Uniuniunii Europene. Președinția română a Conisliului Uniunii Europene nu a fost invitată de către Parlamentul European, potrivit surselor europene. Această dezbatere s-a încheiat fără o nouă rezoluție.

Citiți și: Comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova: Dacă România nu revine pe calea reformelor, vom fi nevoiți să folosim toate mijloacele pe care le avem la dispoziție

Continue Reading

Gabriela Zoană

Eurodeputatul Gabriela Zoană (PSD, S&D) anunță lansarea consultării publice asupra proiectului de act normativ cu ajutorul cărora pot fi obținute fonduri europene pentru înființarea stânelor montane și echipamente pentru prelucrarea produselor

Published

on

Eurodeputatul Gabriela Zoană (PSD, S&D) anunță, în calitate de vicepreședinte al Comisiei de Agricultură și Dezvorare Rurală din Parlamentul European, punerea în consultare publică a Regulilor de accesare a finanțării nerambursabile instituită prin legea 332/2018, cu ajutorul cărora pot fi obținuți bani pentru înființarea stânelor montane și echipamente pentru prelucrarea produselor, într-o postare pe Facebook. 

Aceasta transmite principalele elemente privind solicitarea finanțării rambursabile puse în discuție la nivel public: 

,,Bugetul total al schemei este de 33,6 milioane lei
Bugetul pentru anul 2019 este de 12 milioane lei
Valoarea maximă eligibilă, fără TVA, permisă pe acest tip de investiție este de 300.000 lei
Ajutorul maxim nerambursabil variază între 40% și 90% din totalul cheltuielilor eligibile

Investiții eligibile:
Investiţii în realizarea de stâne montane respectiv investiţii în vederea prelucrării laptelui şi obţinerea produselor derivate din acesta într-un spaţiu amenajat corespunzător, adăposturi de animale şi crescătorii de animale.

Cheltuieli eligibile:
a) construcția stânelor
b) achiziţia sau achiziţia prin leasing de utilaje, echipamente şi mijloace de transport
c) adaptarea construcţiei la condițiile specifice existente pe suprafața pe care se amplasează investiția, în limita a maxim 10% din valoarea devizului estimativ pentru cheltuieli de la lit. a)
d) cheltuieli generale – cum ar fi cheltuieli cu serviciile, respectiv elaborare studii de fezabilitate, studii geotehnice, studii topografice, studii de mediu, proiecte de construcție, servicii de arhitectură, consultanță și autorizații.

Programul este multianual, se derulează în perioada 2019-2021
Se decontează cheltuielile efectuate, în maxim 4 tranșe / an
Durata de implementare a unui proiect de investiție – maxim 2 ani

Important:
Anual, prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, se stabilesc amplasamentele în localitățile din zona montană unde se realizează tipurile de investiţii menționate mai sus

Proiectul de Hotărâre a Guvernului poate fi consultat aici.

Propunerile pe tema proiectului de act normativ se trimit la adresa adriana.lacusta@azm.gov.ro”.

Gabriela Zoană, deputat în Parlamentul European, a înlocuit-o pe Viorica Dăncilă în Parlamentul European, după ce șefa delegației PSD din legislativul european a fost numită prim-ministru al României. Aceasta este vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) a Parlamentului European, membru al Comisiei pentru drepturile femeii și egalitatea de gen (FEMM) și al Delegației pentru relațiile cu Peninsula Arabică (DARP). 

De asemenea, ea a fost avocat timp de 10 ani, este doctor în Drept şi vorbeşte fluent franceza şi engleza, iar în 2014 a fost pe poziţia 20 pe lista PSD la alegerile europarlamentare. Anul acesta, eurodeputatul social-democrat se află pe poziția 12 pe lista PSD pentru europarlamentare. Mai multe despre activitatea acesteia, aici.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending