Connect with us

SUA

Dezbaterea republicană, plină de momente tensionate. Contraziceri între Donald Trump și Jeb Bush pe domeniul politice externe

Published

on

Așteptata dezbatere a republicanilor a avut loc marți, 15 decembrie, în Las Vegas și a fost găzduită de CNN. Partidul Republican are numeroși posibili candidați la președinția Statelor Unite ale Americii, dar la dezbatere au participat 9 dintre aceștia, iar principalele întrebări adresate s-au axat pe securitatea națională și pe lupta împotriva extremismului islamic.

Jeb Bush și Donald Trump s-au contrazis în ceea ce privește politica externă

jeb bushChiar de la începutil dezbaterii, participanții au fost rugați să-și exprime opiniile cu privire la propunerea lui Trump de a le interzice musulmanilor de a intra în SUA, precizează ABC News.

„Donald este unul dintre primii candidați, dar este un haos precum candidat și ar fi un haos ca și președinte”, a declarat Bush.

Trump i-a răspuns spunându-i: „Jeb ma consideră dezechilibrat. A spus-o foarte simplu deoarece a eșuat în campania lui. Este un dezastru. Nimănui nu-i pasă.”

Chris Christie i-a luat în derâdere pe senatori care nu au ajuns pe aceeași scenă cu el, la dezbatere, lăudându-se cu experența sa în executiv. Christie a precizat, de asemenea, că are experiența necesară de a păstra țara în siguranță deoarece a lucrat cu musulmanii din New Jersey pentru a obține informații.

Ted Cruz și Marco Rubio s-au pus reciproc în încurcătură când au discutat despre programul de supraveghere al NSA care a expirat la sfârșitul lunii trecute, dar și despre actul de autorizare a apărării și imigranți.

donald trumpDonald Trump a încins discuția când a propus că accesul la internet ar putea fi limitat, având în vedere că multe persoane sunt recrutate de ISIS prin intermediul rețelelor de socializare. De asemenea, acesta a promis că nu va mai amenința cu o candidatură independentă, deși în luna septembrie acesta semnase un act prin care se prevedea tocmai acest lucru.

Așadar, protagoniștii dezbaterii sunt Donald Trump; senatorul Ted Cruz; fostul neurochirug Ben Carson; senatorul Marco Rubio; Jeb Bush; Chris Christie, guvernatorul New Jersey; John Kasich, guvernatorul Ohio; Senatorul SUA, Rand Paul; fostul CEO al HP, Carly Fiorina.

Partidul Republican își va nominaliza candidatul care va intra în lupta pentru președinție în vara anului 2016.

Violeta Dan

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Șeful diplomației americane, mesaj de la București: SUA colaborează cu parteneri din întreaga lume pentru a ”contracara influența malignă a Rusiei”

Published

on

© [State Department photo by Ronny Przysucha/Public Domain]

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a susținut o conferință de presă la București în urma reuniunii miniștrilor de externe ai NATO, prilej cu care a trasmis ferm că SUA vor susține în continuare sprijinul colectiv pentru Ucraina, pledând pentru o colaborare consolidată cu parteneri din întreaga lume pentru a ”contracara influența malignă a Rusiei.”

„Vom continua să dovedim că Putin greşeşte. Asta vreau să spun tare şi aşa au spus toate ţările aliate, aici, la Bucureşti, în mod tare şi ferm. Stăm alături de poporul ucrainean. Susţinem Ucraina cu orice preţ pentru aliaţi, pentru că inacţiunea ar avea un cost şi mai ridicat dacă am ceda în faţa agresiunii Rusiei, care vrea să redeseneze frontierele cu forţa, să intervină brutal, ne ameninţă securitatea tuturor, ceea ce va avea consecinţe în Europa şi în întreaga lume”, a subliniat şeful diplomaţiei americane, potrivit Agerpres.

De asemenea, acesta a subliniat că sprijinul nu va continua doar pe parcursul acestei ierni: „Aşa că mesajul care reiese din întâlnirile noastre de până acum este acesta: hotărârea noastră colectivă de a sprijini Ucraina este şi va continua să fie de fier acum, pe parcursul întregii ierni şi atât timp cât va fi nevoie până când Ucraina va învinge”.

Totodată, oficialul american a reamintit că rămâne esențial conceptul strategic, adoptat la summitul de la Madrid: „Este proiectul NATO pentru a face față provocărilor unei noi realități de securitate. Colaborăm cu parteneri din întreaga lume pentru a contracara influența malignă a Rusiei și pentru a da putere guvernelor și societății civile să construiască societăți reziliente”, a mai transmis Blinken într-un mesaj pe contul de Twitter. 


Citiți și: Bogdan Aurescu: Vizita lui Antony Blinken în România este “istorică”. Parteneriatul Strategic cu SUA, pilon-cheie al politicii externe și de securitate a României

Vreme de trei zile, între 28 și 30 noiembrie, România a fost capitala diplomatică europeană și euroatlantică, în contextul în care Bucureștiul a fost gazdă a două evenimente diplomatice de amploare la sfârșitul acestei luni, reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO și reuniunea liderilor Conferinței de Securitate de la München, fiind pentru prima dată când România găzduiește o ministerială de externe a Alianței Nord-Atlantice în timp ce tot pentru prima dată, reuniunea liderilor de la München are loc pe flancul estic al NATO.

Citiți și: Miniștrii de externe din NATO au adoptat Declarația de la București, “aproape de țărmul Mării Negre, reafirmând deciziile summitului din 2008” privind aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei

 

 

Continue Reading

ROMÂNIA

România ”este un model pentru alte țări membre NATO”, a subliniat Kathleen Kavalec, nominalizată la funcţia de ambasador al SUA la București

Published

on

© OSCE

România ”este un model pentru alți membri NATO”, a declarat Kathleen Kavalec, nominalizată la funcția de ambasador al Statelor Unite la București, marți, în timpul audierii în Comisia pentru Relații Externe a Senatului american, potrivit foreign.senate.gov, citat de Agerpres.

”Astăzi, România reprezintă un model pentru ale țări membre NATO. A alocat 2% din PIB pentru apărare și, recent, s-a angajat să majoreze bugetul apărării la 2,5%, o mare parte din acesta fiind destinat achiziționării de echipamente american în cadrul efortului robust de modernizare. Aceasta găzduiește forțe multinaționale NATO și contribuie de mult timp la misiunile și operațiunile Alianței din întreaga lume”, a precizat Kavalec, asumându-și angajamentul de a consolida această ”cooperare în domeniul securității”.

Aceasta a ținut să puncteze că audierea sa are loc în timp ce secretarul de stat american, Antony Blinken, se află la București”, fapt ce ”evidențiază importanța parteneriatului de lungă durată” dintre România și SUA, aspect punctat și de ministrul de externe, Bogdan Aurescu, în timpul conferinței de presă cu omologul său american, prezent în țara noastră pentru a lua parte la prima reuniune a miniștrilor de externe din NATO organizată pe Flancul Estic de când Rusia a invadat Ucraina.

De altfel,  Kathleen Kavalec s-a arătat hotărâtă să ”colaboreze îndeaproape cu România pentru a menține unitatea împotriva războiului neprovocat, nejustificat și oribil pornit de Kremlin împotriva Ucrainei”.

Ea a lăudat ”poziția fermă” a Bucureștiului în această criză, amintind că țara noastră a primit, ”cu brațele și inimile deschise peste două milionae și jumătate de refugiați ucraineni”.

” În plus, România a susținut sancțiuni fără precedent pentru a slăbi mașina de război a lui Putin și a ajutat Ucraina printr-o gamă largă de alte eforturi umanitare și de securitate”, a detaliat Kavalec.

Angajându-se ”să lucreze la aprofundarea şi extinderea cooperării noastre economice cu România”, Kathleen Kavalec a declarat că ”va încuraja eforturile României de a promova un climat de afaceri care să faciliteze investiţiile din SUA” şi că ”va susţine eforturile României de a lupta împotriva corupţiei şi a consolida instituţiile democratice, inclusiv în sprijinirea unei mass-media libere şi independente”.

”Mă voi angaja să extind parteneriatul nostru american de lungă durată cu România. Anul acesta, Statele Unite şi România sărbătoresc 25 de ani de Parteneriat Strategic bilateral. Aştept cu nerăbdare să fac următorii paşi pentru a construi pe baza acestui fundament puternic”, a conchis Kathleen Kavalec, prima femeie nominalizată de preşedintele Joe Biden pentru funcţia de ambasador al SUA în România, în timpul audierii în Senatul american.

Cu o vastă carieră diplomatică, Kathleen Kavalec a deținut până de curând poziția de șef al Misiunii OSCE în Bosnia și Herțegovina.

Înainte de poziție la OSCE, a fost secretar adjunct al Biroului pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Departamentului de Stat american, din 2015.

Anterior, a fost directoare a Oficiului pentru cu Rusia (2014-2015) și adjunct al Misiunii SUA pe lângă UNESCO de la Paris.

Ea a coordonat programe majore de asistență ale SUA din poziția de coordonator adjunct pentru asistență la Biroul European și de director pentru prevenirea conflictelor la Oficiul de Coordonare pentru Reconstrucție și Stabilizare (2008-2009).

Aceasta a mai lucrat ca funcționar la Ambasada SUA din România și vorbește cinci limbi străine, printre care și româna.

Continue Reading

SUA

Emmanuel Macron va fi primit de Joe Biden în prima vizită de stat a administrației. Casa Albă: Franța este cel mai vechi aliat al SUA și un partener esențial

Published

on

© Official White House Photo by Erin Scott

Președintele Joe Biden și Prima Doamnă Jill Biden vor fi gazdele unei vizite de stat pentru președintele francez Emmanuel Macron și Prima Doamnă a Franței, Brigitte Macron, la 1 decembrie. Evenimentul va sublinia profunzimea alianței dintre SUA și Franța în ceea ce privește dimensiunea politică, economică și de securitate, a declarat presei un înalt oficial al Casei Albe, în cadrul unei teleconferințe pentru pregătirea evenimentului.

Evenimentul, care include și un dineu, va fi prima vizită de stat găzduită de Biden după aproape doi ani de mandat, întârzierea fiind datorată restricțiilor din timpul pandemiei COVID-19. 

Președintele francez a aterizat în cursul nopții de marți la Baza Comună Andrews de lângă Washington și va petrece două zile în capitală înainte de a vizita New Orleans, care a fost cândva un oraș francez.

„SUA! Un moment pentru a celebri prietenia dintre țările noastre. Un moment de a merge înainte împreuna într-o perioadă cu mari provocări”, a afirmat președintele Emmanuel Macron, într-o postare pe Twitter, după sosirea la Washington.

Vizita președintelui Macron este „o oportunitate de a evidenția o componentă fundamentală a abordării administrației în materie de politică externă, consolidarea alianțelor noastre”, a declarat un înalt oficial al Casei Albe jurnaliștilor, în cadrul unei teleconferințe pentru pregătirea evenimentului. Acesta a explicat că „este potrivit ca Franța să fie prima țară care primește o vizită de stat, fiind desigur, este cel mai vechi aliat al nostru”.

„Franța este cu adevărat unul dintre cei mai capabili aliați ai noștri. Este o putere nucleară. Este membră a P3, a Consiliului de Securitate al ONU. Este un partener esențial în cadrul G7. Este un aliat important în cadrul NATO și, de asemenea, un partener important în cadrul Uniunii Europene. Președintele Biden a intrat în funcție foarte concentrat pe importanța alianțelor. Și, cu siguranță, unul dintre cei mai puternici și mai importanți aliați ai noștri este Franța”, a adăugat acesta.

Totodată, oficialul a menționat și istoricul îndelungat de colaborare cu Franța. „Cred că practic fiecare președinte francez a avut la un moment dat o vizită de stat aici, la Casa Albă. Și, cu siguranță, dacă ne uităm la ultimele trei administrații – prima vizită de stat în al doilea mandat al lui Obama, prima vizită de stat a lui Trump și acum vizita de stat a președintelui Biden a fost, de asemenea, cu Franța”, a mai declarat acesta.

Potrivit sursei citate, evenimentele de pe parcursul vizitei de stat vor sublinia atât istoria comună îndelungată ca aliați, cât și parteneriatul profund în confruntarea cu multe dintre cele mai urgente provocări globale cu care se confruntă în prezent ambele țări, precum războiul din Ucraina, asertivitatea Chinei sau provocările din Orientul Mijlociu și Sahel.

„A fost cu adevărat un an incredibil în ceea ce privește parteneriatul, în special ca răspuns la criza din Ucraina, inclusiv prin colaborarea noastră comună în cadrul G7, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, ca aliați în cadrul NATO și lucrând în parteneriat strâns cu Uniunea Europeană. Așadar, în primul rând, această vizită este o oportunitate pentru cei doi președinți de a se coordona cu privire la cele mai urgente probleme globale. Mă aștept ca discuțiile despre Ucraina să fie în prim-planul conversațiilor lor, așa cum s-a întâmplat în multe dintre întâlnirile și convorbirile telefonice pe care le-au avut în ultimul an. Mă aștept ca ei să discute, de asemenea, despre provocările reprezentate de China, precum și despre alte provocări în Iran, în Orientul Mijlociu și în Sahel. Și, de asemenea, ne așteptăm ca aceștia să discute despre cooperarea noastră economică comună, despre cooperarea noastră în domeniul energiei”, a declarat înaltul oficial al Casei Albe.

În plus față de aceste elemente de politică externă, oficialul a menționat legăturile puternice economice și interumane dintre SUA și Franța.

„Legăturile noastre economice cuprind sectoare consacrate și de vârf, cu investiții majore în ambele direcții care susțin sute de mii de locuri de muncă în fiecare țară. Iar legăturile noastre culturale rămân o sursă de forță și importanță pentru relația noastră bilaterală, Franța rămânând o destinație de top pentru studenții, creatorii și turiștii americani, precum și viceversa. Și cred că multe dintre bogățiile legăturilor noastre economice și culturale vor fi expuse la dineul de stat de la sfârșitul acestei săptămâni”, a mai spus acesta. 

În cele din urmă, reprezentantul Casei Albe a afirmat că va fi pregătită o declarație comună în urma vizitei, care va prezenta „amploarea și profunzimea relației noastre bilaterale, atât în ceea ce privește prezentarea de informații privind numeroasele domenii în care țările noastre cooperează, de la energia curată și cibernetică la apărare, legături economice și comerciale, precum și spațiu, știință și tehnologie, precum și opiniile noastre comune cu privire la multe dintre problemele urgente de politică externă cu care se confruntă țările noastre în prezent”. 

 

Continue Reading

Facebook

NATO10 hours ago

Bogdan Aurescu: Reuniunea miniștrilor de externe NATO de la București înseamnă foarte mult pentru prestigiul României și pentru securitatea României

ROMÂNIA14 hours ago

Bogdan Aurescu: Profilul României în NATO și contribuțiile la contracararea efectelor războiului Rusiei în Ucraina au avut un rol important în discuțiile privind aderarea la Schengen

NATO14 hours ago

Ministrul turc de externe salută ”pașii pozitivi” făcuți de Suedia și Finlanda, dar anunță că Turcia așteaptă ”măsuri concrete” pentru a le elibera drumul către NATO

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

Ucraina: Comisia Europeană alocă 5,5 milioane de euro pentru cazarea în siguranță a persoanelor care fug de război

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Șeful diplomației americane, mesaj de la București: SUA colaborează cu parteneri din întreaga lume pentru a ”contracara influența malignă a Rusiei”

NATO14 hours ago

NATO a decis, la București, să intensifice sprijinul pentru R. Moldova, Georgia și Bosnia, “trei parteneri valoroși care se confruntă cu presiunea rusă”

NATO14 hours ago

Avertismentul NATO după ministeriala de la București: Aliații trebuie să evalueze dependențele euro-atlantice de China și să reducă vulnerabilitățile

U.E.15 hours ago

Josep Borrell participă în Polonia la Consiliul ministerial al OSCE, unde va vizita și Misiunea de asistență militară a UE pentru Ucraina

CONSILIUL UE15 hours ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, mulțumește președinției cehe a Consiliului UE pentru sprijinul acordat aderării țării noastre la Schengen

NATO15 hours ago

Mircea Geoană: Reuniunea miniștrilor de externe NATO de la București, o nouă piatră la proiectul unei Românii aflate în centrul și nu la periferia Europei

NATO10 hours ago

Bogdan Aurescu: Reuniunea miniștrilor de externe NATO de la București înseamnă foarte mult pentru prestigiul României și pentru securitatea României

NATO14 hours ago

Ministrul turc de externe salută ”pașii pozitivi” făcuți de Suedia și Finlanda, dar anunță că Turcia așteaptă ”măsuri concrete” pentru a le elibera drumul către NATO

NATO14 hours ago

NATO a decis, la București, să intensifice sprijinul pentru R. Moldova, Georgia și Bosnia, “trei parteneri valoroși care se confruntă cu presiunea rusă”

NATO14 hours ago

Avertismentul NATO după ministeriala de la București: Aliații trebuie să evalueze dependențele euro-atlantice de China și să reducă vulnerabilitățile

NATO15 hours ago

Stoltenberg condiționează o eventuală aderare a Ucrainei la NATO de „triumful său ca stat suveran și independent” și de un parteneriat politico-militar mai strâns

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI17 hours ago

Marian-Jean Marinescu subliniază nevoia ”cooperării puternice între statele membre și autoritățile locale” din regiunile carbonifere pentru succesul tranziției spre economie verde, avându-i pe oameni în centru

INTERNAȚIONAL1 day ago

Șeful diplomației SUA, în România, la 25 de ani de Parteneriat Strategic: În 1989, democrația a prins rădăcini. Să fim întăriți de amintirea curajului poporului român în cel mai întunecat moment al său

NATO2 days ago

Klaus Iohannis, către miniștrii de externe NATO reuniți la București: Trebuie să implementăm cât mai curând deciziile privind postura de apărare pe flancul estic și la Marea Neagră

NATO2 days ago

Blinken și Aurescu au discutat despre contribuția României la viitoarea strategie a SUA pentru Marea Neagră: Nu ne lăsăm descurajați, vom consolida prezenţa NATO în Marea Neagră

NATO2 days ago

Mircea Geoană, la Aspen – GMF Bucharest Forum: Noua realitate a descurajării și apărării în Europa presupune claritate asupra nevoilor NATO. Bucureștiul, unul dintre locurile în care ne vom reenergiza comunitatea

Team2Share

Trending