Connect with us

SUA

Dezbaterea republicană, plină de momente tensionate. Contraziceri între Donald Trump și Jeb Bush pe domeniul politice externe

Published

on

Așteptata dezbatere a republicanilor a avut loc marți, 15 decembrie, în Las Vegas și a fost găzduită de CNN. Partidul Republican are numeroși posibili candidați la președinția Statelor Unite ale Americii, dar la dezbatere au participat 9 dintre aceștia, iar principalele întrebări adresate s-au axat pe securitatea națională și pe lupta împotriva extremismului islamic.

Jeb Bush și Donald Trump s-au contrazis în ceea ce privește politica externă

jeb bushChiar de la începutil dezbaterii, participanții au fost rugați să-și exprime opiniile cu privire la propunerea lui Trump de a le interzice musulmanilor de a intra în SUA, precizează ABC News.

„Donald este unul dintre primii candidați, dar este un haos precum candidat și ar fi un haos ca și președinte”, a declarat Bush.

Trump i-a răspuns spunându-i: „Jeb ma consideră dezechilibrat. A spus-o foarte simplu deoarece a eșuat în campania lui. Este un dezastru. Nimănui nu-i pasă.”

Chris Christie i-a luat în derâdere pe senatori care nu au ajuns pe aceeași scenă cu el, la dezbatere, lăudându-se cu experența sa în executiv. Christie a precizat, de asemenea, că are experiența necesară de a păstra țara în siguranță deoarece a lucrat cu musulmanii din New Jersey pentru a obține informații.

Ted Cruz și Marco Rubio s-au pus reciproc în încurcătură când au discutat despre programul de supraveghere al NSA care a expirat la sfârșitul lunii trecute, dar și despre actul de autorizare a apărării și imigranți.

donald trumpDonald Trump a încins discuția când a propus că accesul la internet ar putea fi limitat, având în vedere că multe persoane sunt recrutate de ISIS prin intermediul rețelelor de socializare. De asemenea, acesta a promis că nu va mai amenința cu o candidatură independentă, deși în luna septembrie acesta semnase un act prin care se prevedea tocmai acest lucru.

Așadar, protagoniștii dezbaterii sunt Donald Trump; senatorul Ted Cruz; fostul neurochirug Ben Carson; senatorul Marco Rubio; Jeb Bush; Chris Christie, guvernatorul New Jersey; John Kasich, guvernatorul Ohio; Senatorul SUA, Rand Paul; fostul CEO al HP, Carly Fiorina.

Partidul Republican își va nominaliza candidatul care va intra în lupta pentru președinție în vara anului 2016.

Violeta Dan

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

SUA

Blinken l-a asigurat pe Borrell de sprijinul SUA pentru normalizarea relațiilor dintre Serbia și Kosovo

Published

on

© European Union, 2022

Secretarul de stat american Antony Blinken i-a transmis, vineri, Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe Josep Borrell sprijinul SUA pentru normalizarea relațiilor dintre Serbia și Kosovo, în ajunul reuniunii lor la nivel înalt din Macedonia de Nord, weekendul acesta.

În timpul unei convorbiri telefonice, cei doi au discutat, de asemenea, despre „importanța promovării aderării meritate la UE a țărilor din Balcanii de Vest”, precum și despre “unitatea transatlantică în sprijinul Ucrainei” în fața Rusiei, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat.

„Secretarul și Înaltul Reprezentant au discutat despre sprijinul lor ferm pentru normalizarea relațiilor dintre Serbia și Kosovo, cu gândul la viitoarea întâlnire a liderilor de la Ohrid, în Macedonia de Nord”, se arată în comunicat.

Borrell se va întâlni sâmbătă, la Ohrid, cu președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, și cu premierul kosovar, Albin Kurti, pentru a elabora o foaie de parcurs pentru punerea în aplicare a planului.

Serbia nu recunoaște independența pe care fosta sa provincie Kosovo, populată de o mare majoritate de etnici albanezi, a proclamat-o în 2008.

Vucic și Kurti au convenit luna trecută să negocieze normalizarea relațiilor în cadrul planului susținut de UE și SUA, după luni de noi tensiuni între cele două țări. Planul ar trebui să stimuleze normalizarea, un proces dificil început în 2013 sub umbrela UE, dar implementarea sa nu a fost încă adoptată.

Cu toate acestea, trimisul SUA pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, și-a exprimat optimismul vineri, la Pristina, înaintea reuniunii.

Continue Reading

ROMÂNIA

Un proiect de lege depus în Senatul SUA recomandă ridicarea vizelor pentru români. Nicolae Ciucă: Vom continua să lucrăm pentru îndeplinirea criteriilor

Published

on

© Ambasada României în Statele Unite ale Americii/ Facebook

Guvernul va continua să lucreze pentru îndeplinirea condiţiilor tehnice privind accederea României la Visa Waiver, a declarat, joi, prim-ministrul Nicolae Ciucă, care a subliniat că proiectul de lege depus în Senatul SUA ce recomandă includerea ţării noastre în acest program creează o perspectivă certă pentru realizarea unui obiectiv de politică externă aşteptat de mulţi ani de români.

“În toate discuţiile şi întrevederile cu oficiali ai Statelor Unite ale Americii am subliniat cât este de important dreptul la libera circulaţie pentru mediul de afaceri şi pentru cetăţenii României, aliat puternic şi de încredere al partenerilor transatlantici. În acţiunile noastre comune, în colaborarea bilaterală şi la nivelul Alianţei Nord-Atlantice, ţara noastră a dovedit susţinerea fermă a idealurilor şi valorilor democratice, dar şi angajamentul pentru progres şi dezvoltare. Avem o colaborare excelentă cu Ambasada Statelor Unite la Bucureşti şi cu doamna ambasador Kathleen Kavalec, căreia îi mulţumesc pentru deschidere şi susţinerea proiectelor româneşti. Includerea României în Programul Visa Waiver va fi, aşadar, nu doar un răspuns firesc al demersurilor noastre diplomatice, ci şi un nou argument pentru consolidarea relaţiilor bilaterale”, a declarat Ciucă, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Guvernului.

El a reiterat angajamentul Executivului în vederea îndeplinirii de către ţara noastră a condiţiilor tehnice privind includerea în Programul Visa Waiver.

“La nivelul Guvernului vom continua să lucrăm pentru îndeplinirea condiţiilor tehnice. Am exprimat acest angajament al Guvernului inclusiv la întâlnirea avută recent cu asistentul principal adjunct al secretarului de stat din cadrul Biroului pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Departamentul de Stat al SUA, Dereck J. Hogan, aflat la Bucureşti pentru a participa la reuniunea Dialogului Strategic România – SUA. Avem susţinerea partenerilor noştri, dar şi voinţa politică şi instituţională pentru a ne alătura Programului Visa Waiver cât mai curând posibil şi a oferi antreprenorilor şi tuturor cetăţenilor români dreptul binemeritat de a călători fără vize în Statele Unite ale Americii”, a transmis Nicolae Ciucă.

Senatorii americani Richard Durbin, numărul doi în eşalonul conducerii democrate din Senatul SUA, şi Jeanne Shaheen, preşedintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului Statelor Unite, au introdus miercuri un proiect de lege care recomandă includerea României în Programul Visa Waiver, a informat joi Ambasada României în Statele Unite ale Americii într-un comunicat de presă.

Iniţiativa legislativă vine în continuarea unei vizite pe care cei doi senatori au efectuat-o luna trecută în România.

Intitulat „Romania Visa Waiver Act of 2023”, proiectul de act normativ reprezintă un pas legislativ important care marchează sprijinul Senatului american în contextul eforturilor României de a deveni stat membru al acestui program. Proiectul de lege transmite un semnal politic important executivului american (Departamentul Securității Interne, care administrează programul Visa Waiver) privind desemnarea României ca stat participant. În același timp, Guvernul României este încurajat să intensifice eforturile de combatere a traficului de persoane şi de îndeplinire a criteriilor tehnice pentru admiterea în program, așa cum sunt ele prevăzute în Legea americană a imigrării şi cetăţeniei.

 

Continue Reading

RUSIA

VIDEO Pentagonul a desecretizat înregistrarea video a interceptării MQ-9 Reaper de către un avion militar rus, care a provocat prăbușirea dronei în Marea Neagră

Published

on

© US European Command

Într-un demers rar, Pentagonul a dat publicităţii joi o înregistrare video desecretizată care prezintă interceptarea de către Rusia a unei drone de supraveghere a armatei americane prăbuşită în Marea Neagră marţi, transmite Reuters.

Acesta a fost primul incident direct americano-rus de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, înrăutăţind şi mai mult relaţiile deja tensionate dintre Washington şi Moscova, notează Reuters, potrivit Agerpres.

În înregistrarea video, un avion militar rus de tip Su-27 se apropie foarte mult de drona americană de tip MQ-9 şi deversează combustibil în apropierea ei, în ceea ce oficialităţi americane au descris drept un efort al ruşilor de a provoca pagube aparatului de zbor american care survola Marea Neagră. Înregistrarea video se întrerupe la un moment dat, după o nouă apropiere a aparatului de zbor rus, întrerupere despre care Pentagonul spune că a fost rezultatul coliziunii avionului rus cu drona americană. Înregistrarea se încheie cu imagini cu elicea avariată a dronei, pusă de Pentagon tot pe seama coliziunii cu un avion rus şi care a făcut drona inoperabilă.

Înregistrarea video desecretizată, care are aproximativ 40 de secunde, a fost editată de armata SUA în ceea ce priveşte durata, dar arată evenimentele în ordine cronologică, a menţionat Pentagonul.

Rusia a negat acuzaţiile SUA conform cărora avioanele sale au acţionat imprudent în incidentul de marţi de deasupra Mării Negre şi a susţinut că drona zbura în apropiere de Crimeea, peninsula ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014, îndreptându-se către teritorii revendicate de Rusia. Rusia a susţinut totodată că drona a făcut ”o manevră bruscă” şi din acest motiv s-a prăbuşit, insistând că nu a existat un contact între avion şi dronă.

Washingtonul a anunţat marţi că un avion de vânătoare rusesc Su-27 a lovit o dronă americană MQ-9 “Reaper” pentru culegere de informaţii şi monitorizare. Departamentul Apărării Statelor Unite afirmă că avionul Suhoi a lovit elicea dronei, obligând forţele aeriene americane să o aducă la nivelul mării.

Statele Unite au comunicat că drona efectua operaţiuni de rutină în spaţiul aerian internaţional când a fost interceptată şi lovită de avionul rusesc.

Președintele american Joe Biden a fost informat în legătură cu incidentul prin care  ale Rusiei au doborât, marți, în apele internaționale ale Mării Negre, o dronă militară american MQ-9 Reaper care opera în spațiul aerian internațional, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt pentru securitate națională al Casei Albe, care a condamnat gestul forțelor ruse și a asigurat că SUA nu vor fi descurajate să fie prezente în regiune.

Citiți și New York Times: Drona americană MQ-9 prăbușită în Marea Neagră după ciocnirea cu un avion de luptă al Rusiei a decolat din România

Oficialul american a declarat că, deși au mai existat și alte astfel de interceptări, aceasta a fost demnă de remarcat pentru că a fost “nesigură și neprofesionistă” și a provocat doborârea unui avion american.

“Deci (n.r. – doborârea) este unică în această privință. Dacă mesajul pe care (n.r. – rușii) vor să îl transmită este să ne descurajeze să zburăm şi să operăm în spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Negre, atunci acest mesaj va fi un eşec, pentru că nu se va întâmpla asta. Marea Neagră nu aparține vreunei națiuni. Și vom continua să facem ceea ce necesar pentru interesele noastre de securitate națională în acea parte a lumii“, a mai afirmat John Kirby.

Ulterior, diplomația americană a anunțat că ambasadorul rus la Washington a fost convocat la Departamentul de Stat pentru a protesta față de această acțiune nesăbuită a forțelor ruse.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA11 mins ago

Guvernul îi invită pe antreprenorii români să facă parte din Business Advisory Group al Programului european Global Gateway ce își propune să stimuleze legăturile inteligente, curate și sigure

INTERNAȚIONAL57 mins ago

Miniștrii justiției din peste 40 de țări se reunesc la Londra pentru a consolida sprijinul internațional privind investigarea crimelor de război din Ucraina

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Finlanda își menține statutul de ”cea mai fericită țară din lume”. România ocupă locul 24 în clasament

ROMÂNIA2 hours ago

Bogdan Aurescu va susține, la Bruxelles, furnizarea cât mai rapidă de echipament militar și instruire Ucrainei și înăsprirea sancțiunilor la adresa Rusiei

U.E.4 hours ago

UE salută decizia Curții Penale Internaționale de a emite un mandat de arestare împotriva lui Putin: Este un început de tragere la răspundere a liderilor ruși pentru crime și atrocități

G717 hours ago

G7: Este regretabilă lipsa de reacție a Consiliului de Securitate al ONU în privința testelor cu rachete ale Coreei de Nord

U.E.21 hours ago

Germania își închide ultimele trei centrale nucleare la 15 aprilie

U.E.21 hours ago

Liderii țărilor din UE ar urma să solicite companiilor „să utilizeze pe deplin” mecanismul de achiziție în comun a gazelor naturale

U.E.1 day ago

Serbia și Kosovo au convenit asupra pașilor pentru normalizarea relațiilor în cadrul procesului mediat de UE

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis, în vizită la Masdar City. România și Emiratele Arabe Unite vor continua să facă pași în a se susține reciproc în tranziția verde și digitală

NATO3 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ4 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE4 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA4 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac4 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL6 days ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.1 week ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi prezintă contribuția comisiei pe care o prezidează în PE la măsurile adoptate de UE în domeniul energetic în contextul războiului rus din Ucraina: Lumea, așa cum o știam, s-a schimbat

Team2Share

Trending