Connect with us

EVENIMENTE

Dezbaterea „Impactul liberalizării pieţelor de energie electrică şi gaz asupra economiei româneşti”

Published

on

Institutul European din România (IER) a organizat dezbaterea cu titlul “Impactul liberalizării pieţelor de energie electrică şi gaz asupra economiei româneşti”, organizată în cadrul campaniei de promovare şi diseminare a rezultatelor proiectului de cercetare Studii de Strategie şi Politici (SPOS) 2013.

Studiul „Liberalizarea treptată a pieţelor de energie electrică şi gaz şi impactul acestui proces asupra economiei româneşti” realizat de Prof. univ. dr. Aureliu LECA (coord.), Prof. asociat dr. Virgil MUȘĂTESCU, Victor IONESCU, Florin TOBESCU, Eugenia GUŞILOV are în vedere întărirea cadrului strategic general de politici şi acţiune în finalizarea şi consolidarea pieţei unice în ţara noastră, precum şi identificarea oportunităţilor şi a riscurilor, respectiv valorificarea şi contracararea lor, odată cu trecerea la ultima etapă a liberalizării pieţei de energie electrică şi gaze naturale. (Studiul poate fi accesat aici).

În cadrul dezbaterii au participat membrii echipei de cercetare, reprezentanţi ai instituţiilor beneficiare ale studiului, precum şi reprezentanţi ai mediului academic şi de cercetare, ai societăţii civile, studenţi, mass media etc.

Organizatorii evenimentului au precizat că vor fi dezbătute pe viitor studiile SPOS, indicând teme precum:

Politici de incluziune a romilor în statele membre ale UE

Estimarea impactului liberei circulaţii a lucrătorilor români pe teritoriul UE, începând cu  1 ianuarie 2014,

Avantajele competitive ale României pe piaţa internă UE

DSC07542

Evenimentul a continuat prin prezentarea generalităţilor proiectului de studiu. Astfel, studiul prezintă:

–   impactul tarifelor folosite de autorități, unde autorii trag semnale de alarmă (deriva din obligaţii asumate de România în urma negocierilor cu Banca Mondială)

–    efectele liberalizării pieţelor de energie electrică şi gaz (căldură)

–   Sectoarele care vor fi afectate

–   Propunerile autorilor studiului

Doamna Elena Popescu (director general, Departamentul pentru Energie, Ministerul Economie) a menţionat importanta acestui studiu:

elena popescu -„Pentru noi la Departamentul de Energie este deosebit de important, pentru ca politicile noastre pe termen mediu si lung trebuie sa se bazeze pe studii (…) pentru a ne susţine interesele la UE trebuie sa ne bazam pe astfel de studii”.

„Liberalizarea pieţei ţine integrarea pieţei. Este greu să stăm la masă cu celelalte state membre discutând cu unităţi diferite. Avem un sistem energetic imbătrânit. Trebuie sa facem faţă tuturor provocărilor energetice… se adugă şi probelme economice”.

-„Ministerul de Energie susţine că trebuie sa ne dezvoltam şi să susţinem un asemenea proiect. Regenerabilele rămân foarte importante”.

-„Cele mai multe probleme sunt in statele Europei de Est, statele Grupului de la Vişegrad. România se afla uşor în urmă. Nu se fac investiţii”.

Liberalizarea energiei afecteaza şi energia verde, însă toţi trebuie să rămânem în piaţă, a susţinut dna Popescu.

– „Producătorii de regenerabile, băncile şi consumatorii trebuie să îşi menajeze preţurile pentru a rămâne în piaţă”.

–  „Atât timp cât exista un decalaj economic între România şi celelalte state şi sistemul nostru nu e alineată la celelalte pieţe nu cred că putem vorbi de o piaţă economică integrată”

-„Nu cred că România trebuie să fie o piaţă de deschidere pentru energia altor state”.

 

Domnul Bogdan Badea (director, Ministerul Afacerilor Externe) afirmă:

”Impactul, magnitudinea este de aşa natura încat devine extrem de important ca acestea să fie realizate corect”

– „În afara factorilor interni (prezentaţi în studiu) trebuie sa ţinem cont şi de factorii externi. Aceştia pot afecta liberalizarea, un exemplu este propunerile si comunicarile Comisiei care pot afecta”, a declarat dl Badea făcând referire la Strategia (lansata la 20 mai) si Comunicarea Comisiei 2030.

Despre acestea au fost amintite câteva prevederi, conform Strategiei Europeane privind securitatea energetică:

–   România e pe locul 3 privind dependenţa externă.

–  UE e dependentă de Rusia: 32% din importurile naţionale.

–   Comisia propune câţiva piloni precum: consolidarea mecanismelor, atenuarea cererii de energie, construirea unei pieţei interne, funcţionale şi complet integrate (liberalizarea nu ânseamna o astfel de piaţă) etc.

–   Printre piloni exista o menţiune privind cooperarea cu Republica Moldova, şi privind resursele energetice ale Dunării.

Doamna Eugenia Guşilov (autor membru al echipei de cercetare pentru acest studiu, managing director, Romania Energy Center -ROEC), a vorbit despre impactul studiului asupra economiei româneşti:

„Economia e influenţată de un cumul de factori, energia e doar unul. Am efectuat analiza sectorială pentru a vede situatia macro”.

De asemenea, a prezentat şi câţiva indici:

– Costurile cu energia ajung la 20-40% din costrurile producţiei, în funcţie de măsuri.

–   În sectorul construcţiilor au avut un impact: marii consumatori sunt cei mai expuşi (în jur de 4-5 din companiile de construcţii din România şi-au închis prodcuţia; o parte de sectoare sunt prinse între criza economică şi reformele, care afectat chiar şi firmele care au facut investiţii.

–   La data 20 august anul trecut România acea doar 6 proiecte de investitii, Germania având 72%, iar Polonia un procent tot foarte mare.

– Dependenta economiei de UE – 72%.

–  74 % pentru consumul Romaniei, preţul a scăzut până la 140 -150 mgw (megawaţi)

Aceasta a menţionat şi că pentru gaze urmează o propunere ANRE de liberalizare a gazelor, însoţită de cerinţa ca consumatorii să vândă cantităţi minime.

„Conform studiilor nostre propunerea are sens şi nu mai are rost marirea preţurilor. Practic ANR vrea sa profite de aceasta oportunitate… ”.

 

Domnul Aureliu Leca (autor, coordonator al echipei de cercetare, prof. univ. Dr. Universitatea Politehnică din Bucureşti).

DSC07562 leca„Ar trebui sa inţelegem că energia este scumpă şi va fi mai scumpă, şi de aceea trebuie enonomisită… Mai scumpă decat energia este lipsa energiei”, a susţinut dl Leca.

Toate aceste ţinte şi tot acest proces trebuiesc „înţelese conform sitaţiei actuale”.

-„Sunt încă structuri economice învechite, cadrul legislativ necredibil şi corupţia etc. descurajează atragerea de investiţii”.

-”Economia este stabilă, trebuie sa fim sinceri că e dependenta de agricultură”.

-”Noi am adoptat dupa 1990 cele mai mici preţuri la energie şi la fel sunt şi astăzi… Consumul Romaniei a scăzut de 2 – 3 ani”

-”Când ANRE a fost sub controlul Secretaritatului General al Guvernului si multi oameni au plecat la multinaţionale”

-„Pretul la electricitate a fost cu circa 30% în România şi circa 100 – 150% mai mic pentru gaze. Pentru gaze situaţia este mult mai dificilă… Pentru gaze România e la media pretului de 60% a UE”.

-„Pentru căldura diferenţa este de 11%, poziţia a cincea în ţările UE. Dar dacă se ia ca referinţa preţul vânzării preţul de la aproximativ 2,5%”

-„Sectoarele cele mai afectate sunt cele energo-intensive” (sectoarele menţionate anterior)…Disputa fiind dintre preţul energiei si consumul de energie”.

UE prin noua directiva ar trebui sa se aplice şi la  noi directivele energetice (conform Pachetului Trei al Energiei şi nu numai), pentru că reducerea pierderilor reprezinta o cauza importantă în România (cauza mai ales a sărăciei).

În final domnul Leca propune ca:

„ (…) bugetele naţionale sa prevadă sume şi măsuri pentru eficienţa energetică(…) Bugetul va avea două alternative să prevadă din ce în ce mai mulţi bani ca eficienţa socială, sau eficienţa României, ca reducere a pierderilor”.

Prezentarea integrală a autorului, disponibilă aici.

 

 

 

 

EVENIMENTE

Institutul Aspen România și GMF organizează a patra ediție Atlantic-Black Sea Security Forum, un eveniment internațional la nivel înalt

Published

on

© Aspen România

Institutul Aspen România, în parteneriat cu biroul din București al German Marshall Fund of the US, organizează cea de-a 4-a ediție a Atlantic-Black Sea Security Forum – What New European Security Architecture after Russia’s war on Ukraine? The Black Sea Vortex, un eveniment internațional la nivel înalt, care va avea loc pe 8 iulie, în București, în format hibrid, se arată într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Evenimentul se bucură de sprijinul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Externe, Ambasadei Franței în România, Comisiei Europene și Diviziei de Diplomație Publică a NATO.

Atlantic – Black Sea Security Forum se adresează și servește decidenților, experților și publicului general, oferind o platformă regională pentru dezbaterea politicilor economice și de securitate. Printre speakerii confirmați se regăsesc: Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO; Olha Stefanishyna, Viceprim-ministrul pentru integrare europeană și euro-atlantică, Ucraina; Oleg Seberian, Viceprim-ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova; Oleksii Reznikov, Ministrul Apărării, Ucraina; Vasile Dîncu, Ministrul Apărării Naționale; Florin Spătaru, Ministrul Economiei; General Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Apărării; Colonel Flavien Garrigou-Grandchamp, Reprezentant Național Senior în România al Ministerului Forțelor Armate, Franța; Anne Neuberger, Consilierul Adjunct pentru securitate cibernetică și tehnologii emergente, Casa Albă; David Beasley, Directorul executiv al Programului Alimentar al ONU; Mihai Ivașcu, CEO & Co-Fondator, Modex; Hugues Foulon, CEO, Orange Cyberdefense.

În cadrul evenimentului va fi o sesiune dedicată securității energetice europene și tranziției către un model economic sustenabil. Invitații vor discuta despre modul în care această tranziție poate avea loc, analizând în același timp posibile măsuri pe termen scurt care să abordeze actuala criză energetică. De asemenea, vor fi discutate rolul gazelor naturale drept combustibil de tranziție și exploatarea resurselor din Marea Neagră.

O altă temă deosebit de importantă în contextul actual – pacea pe teritoriul Europei – va avea o sesiune dedicată, în cadrul căreia se vor discuta toate opțiunile posibile pentru viitor, iar participanții vor examina viitorul relațiilor dintre Rusia și Occident și implicațiile pentru securitatea transatlantică. 

În a doua parte a evenimentului, invitații vor aborda teme precum reziliența democratică și un nou contract economic și social, reziliența cibernetică și posibile strategii pentru asigurarea acesteia, precum și cooperarea în spațiul cibernetic, transformarea securității transatlantice după conceptul strategic al NATO și busola strategică a UE, dar și o posibilă soluție similară Planului Marshall pentru Europa de Est.

Ediția a 4-a a Atlantic – Black Sea Security Forum va coincide cu două momente definitorii pentru regiunea Mării Negre și pentru România: capacitatea operațională intermediară a noului Grup de luptă NATO în România, cu Franța ca națiune cadru, și 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite și România, în iulie 1997.

Pentru detalii suplimentare despre eveniment și lista completă a speakerilor, consultați agenda.

Atlantic – Black Sea Security Forum 2022 se bucură de spirijinul a numeroși parteneri:

Parteneri Strategici: Institut Aspen France, Aspen Central Europe, Aspen Institute Kyiv

Parteneri: OMV Petrom, Enel, Modex, Premier Energy, Publicis Groupe

Suporteri: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești

Parteneri Media: AGERPRES, Profit.ro, Profit News, CaleaEuropeana, Kiss FM


Institutul Aspen România este o asociație neguvernamentală non-profit care își propune să promoveze leadership-ul vizionar în România și în regiune și să încurajeze implicarea liderilor în dezbateri deschise și informate cu privire la provocările cu care se confruntă societatea.

Institutul Aspen România are o dublă misiune: promovarea unui leadership bazat pe valori, care încurajează reflecția la idealurile și ideile ce definesc o societate sănătoasă și asigurarea unui cadru neutru și echilibrat pentru discuții și acțiuni pe temele critice și de impact asupra societății românești și regiunii.

German Marshall Fund of the US are ca scop consolidarea cooperării transatlantice în contextul oportunităților și provocărilor regionale, naționale și globale, în spiritul Planului Marshall.

GMF contribuie cu cercetare și analize și convoacă lideri pe probleme transatlantice relevante pentru factorii de decizie politică. GMF oferă oportunități liderilor în curs de afirmare pentru a-și dezvolta abilitățile și rețelele de contacte prin schimburi transatlantice, și sprijină societatea civilă din regiunile Balcanilor și din Marea Neagră prin încurajarea inițiativelor democratice, statului de drept și a cooperării regionale.

Fondată în 1972 ca organizație non-partizană, non-profit, printr-un cadou din partea Germaniei, ca memorial permanent, parte din asistența Planului Marshall, GMF păstrează o prezență puternică pe ambele părți ale Atlanticului. Pe lângă sediul central din Washington, DC, GMF are birouri în Berlin, Paris, Bruxelles, Belgrad, Ankara, București și Varșovia.

 

Continue Reading

EVENIMENTE

Eurosfat 2022: “Drumul spre maturitatea europeană” – tema celei de-a zecea ediții a celui mai mare forum anual de afaceri europene din România

Published

on

© Eurosfat

Europuls – Centrul de Expertiză Europeană, lansează a X-a ediție a Forumului EUROSFAT 2022: Drumul spre maturitatea europeană, va avea loc în perioada 15-17 iunie 2022, în București, pe 15 și 16 iunie la Hotel Sheraton, iar pe 17 iunie la Federația Română de Fotbal, în format fizic. Vă puteți înregistra la Forumul Eurosfat 2022 pe site-ul: https://www.eurosfat.ro/#register.

3 zile, 14 sesiuni și peste 50 de vorbitori, o muncă prin care Europuls, câștigătorul național al Premiului Charlemagne pentru tinerii europeni, oferă cetățenilor români cadrul propice pentru a discuta următoarele direcții strategice ale României în Uniunea Europeană.

Sesiunea plenară, susținută de Reprezentanța Comisiei Europene în România, reprezintă un dialog între liderii partidelor politice despre cei 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Vom avea oportunitatea să ascultăm mesajele video ale liderilor europeni: Președintele Parlamentului European – Roberta Metsola și Președintele Comisiei Europene – Ursula von der Leyen și vom dezbate alături de reprezentanții partidelor politice din România lecțiile învățate de țara noastră în ultimii 15 ani și cum trebuie puse în aplicare.

În cadrul Forumului EUROSFAT 2022, printre invitații care vor avea intervenții se numără:

 • S. Laurence Auer – Ambasadoarea Republicii Franceze în România;
 • S. Therese Hydén – Ambasadoarea Regatului Suediei în România;
 • S. Dr. Peer Gebauer – Ambasador al Republicii Federale Germane în România;
 • Dacian Cioloș – Membru al Parlamentului European, Grupul Renew Europe;
 • Siegfried Mureșan – Membru al Adunării plenare a Conferinței privind Viitorul Europei, Deputat European, Partidul Popular European;
 • Victor Negrescu – Membru al Adunării plenare a Conferinței privind Viitorul Europei, Deputat European, S&D;
 • Céline Gauer – Șefa Celulei Comisiei Europene pentru redresare și reziliență, SG Recover, Comisia Europeană;
 • Sebastian Burduja – Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării;
 • Eduard Novak – Ministrul Sportului;
 • Isabelle Biallaß – Judecător german, Fost consilier juridic la Departamentul IT al Ministerului Justiției din Renania de Nord-Westfalia (Germania);
 • Andrei Baciu – Secretar de Stat în cadrul Ministerului Sănătății.

Timp de 3 zile, participanții vor avea oportunitatea de a interacționa cu decidenți politici la nivel național și european, cu lideri de opinie și experți în diverse domenii prin intermediul următoarelor sesiuni:

 • Identitatea digitală europeană în România – de la mituri la realitate (Parteneri: UiPath, eMAG, Confederația Patronală Concordia) – 15 iunie, 13.00-14.30;
 • Concluziile Conferinței privind viitorul Europei (Parteneri: Fundația Friedrich Naumann, Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România) – 15 iunie, 15.00-16.30;
 • Monitor PNRR, 6 luni de implementare (Parteneri: Fundația Friedrich Naumann, Raiffeisen Bank, G4Media) – 15 iunie, 17.00-18.30; 
 • Ce a făcut România pentru tineri? (Parteneri: Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, Ambasada Spaniei în România, G4Media) – 16 iunie, 00-11.30;
 • O reglementare mai bună pentru economia platformelor (Parteneri: Glovo) – 16 iunie 11.30 – 13.00;
 • Rolul României în reziliența geopolitică a Uniunii Europene (Parteneri: ICDE, Calea Europeană) – 16 iunie, 14.00-15.00;
 • E-justice: Discuții cu experții europeni (Parteneri: Fundația Konrad Adenauer, Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est) – 16 iunie, 15.00-16.00;
 • E-justice în România: Implementarea Sistemului ECRIS 5 (Parteneri: Fundația Konrad Adenauer Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est) – 16 iunie, 16.00-17.00;
 • Rolul social al sportului în România (Parteneri: Federația Română de Fotbal) – 17 iunie, 10.00-11.30;
 • Politicile europene de sănătate post COVID-19 (Parteneri: ARPIM, Pfizer Romania) – 17 iunie, 11.30-13.00;
 • Viitorul Mobilității – Fit for 55 (Parteneri: Confederația Patronală Concordia) – 17 iunie, 14.00-14.45;
 • Sănătatea mintală după pandemie 17 iunie, 14.45-15.30;
 • 30 de ani de la Tratatul privind relațiile bilaterale germano-române (Parteneri: Ambasada Republicii Federale Germania în România) – 17 iunie, 16.00-17.00.

Sponsori strategici ai EUROSFAT 2022: UiPath, Glovo, eMAG, Fundația Friedrich Naumann, Raiffeisen Bank.

Sponsori: Fundația Konrad Adenauer Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Confederația Patronală Concordia,  Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România.

Parteneri: Ambasada Republicii Federale Germania în România, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, Federația Română de Fotbal, Webshop Solutions.

Parteneri media: Calea Europeană, Euronews România, G4Media, SCS Schinkel, Financial Intelligence, PressHub.

Evenimentul este realizat cu sprijinul și sub patronajul Parlamentului European, al Comisiei Europene și al Președinției Franței la Consiliul Uniunii Europene.

Despre EUROSFAT

EUROSFAT este cel mai mare forum anual de afaceri europene din România. Bazat pe valorile europene ale democrației, implicării civice și dialogului deschis, forumul reprezintă oportunitatea de a dezbate subiecte actuale la nivel european, național și regional. Fiecare dintre edițiile precedente a găzduit peste 600 de participanți, peste 50 de vorbitori, 30 de sponsori și parteneri. În fiecare an, conferința este organizată sub patronajul Parlamentului European, Comisiei Europene și președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene și, de asemenea, în parteneriat cu diverse instituții internaționale, companii private și reprezentanți ai societății civile române și europene.

Despre EUROPULS

Europuls – Centrul de Expertiză Europeană, inițiatorul și fondatorul forumului Eurosfat, este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2010 la Bruxelles de un grup de experți români în afaceri europene. Scopul Europuls este de a promova procesul de integrare europeană în România, dar și de a contribui la dezvoltarea unui spațiu public european. Europuls urmărește să încurajeze dezbaterile publice pe teme europene prin articole și studii, precum și prin organizarea de dezbateri, ateliere de lucru și conferințe, în timp ce membrii Comisiei Europene, ai Parlamentului European, ai Guvernului și ai Parlamentului, reprezentanți ai societății civile și mediului de afaceri, experți și jurnaliști se întrunesc pentru a discuta temele relevante din cadrul Uniunii Europene.

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

Europuls și ICDE organizează luni o dezbatere privind agresiunea Rusiei în Ucraina și implicațiile asupra României și UE

Published

on

@Europuls/Facebook

Începutul anului 2022 vine cu o serie de noi întrebări geopolitice și chiar de redesenare a lumii așa cum era ea până acum, astfel că Europuls – Centrul de Expertiza Europeană va organiza luni, 28 februarie, o dezbatere privind agresiunea Rusiei în Ucraina și implicațiile asupra României și UE, în colaborare cu ICDE-România Europeană.

Dezbaterea va începe la ora 18:00 și va fi difuzată pe pagina de Facebook Europuls.

Blitzkrieg-ul Rusiei nejustificat și ilegal asupra Ucrainei este cea mai gravă agresiune militară după cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Aceasta are un impact major asupra securității și stabilității în Europa. Se discută în acest moment despre răspunsuri, Vestul a venit cu o serie de sancțiuni, dar rămân o serie de întrebări:

 • Sunt sancțiunile eficiente?
 • De ce sancțiunile economice nu sunt la fel de ambițioase pe cât ne așteptam?
 • Care sunt consecințele acestei invazii?
 • Cum rămâne cu dependența UE de gazul rusesc?

18:00 – 19:00 Invazia Rusiei în Ucraina. Implicațiile de securitate pentru România și Europa de Est Invitați:

 • Valentin Naumescu – Profesor relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj şi Preşedintele think-tank-ului Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE)
 • Iulian Groza – Director Executiv al Institutului pentru Politici şi Reforme Europene, Membru al Consiliul Suprem de Securitate din Republica Moldova
 • Robert Lupițu – Redactor-șef, Calea Europeană
 • Angela Grămadă – Președinte, Experts for Security and Global Affairs

Moderatori: Tana Foarfă – Director Executiv, Europuls și Alin Orgoan – Expert Afiliat Europuls privind statul de drept și dreptul UE

19:00 – 20:00 UE și gazul rusesc – pâna cand? Invitați:

 • Lucian Mîndruță – Jurnalist Radu Dudău – Președinte, Energy Policy Group și Membru Agora Council for Europe
 • Carolina Novac – Consilier al Prim-Ministrului Republicii Moldova și Expert Afiliat Europuls privind politicile energetice
 • Otilia Nuțu – Analist politici energetice, Expert Forum
 • Mihnea Cătuți – Head of Research, Energy Policy Group și Associate la Third Generation Environmentalism (E3G)

Moderator: Anda Bologa – Expert Afiliat Europuls

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA1 week ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.3 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

Team2Share

Trending