Connect with us

U.E.

Deznodământ CDU-CSU pentru succesiunea Angelei Merkel: Creștin-democrații îl propun pe Armin Laschet la poziția de cancelar al Germaniei

Published

on

© Armin Laschet/ Facebook

Alianța politică tradițională dintre Uniunea Creștin Democrată (CDU), partidul Angelei Merkel, și Uniunea Creștin-Socială (CSU) din Bavaria au convenit marți să-l nominalizeze pe noul lider al CDU, Armin Laschet, pentru a deveni candidatul alianței la funcția de cancelar al Germaniei după alegerile din septembrie 2021, care vor culmina și cu retragerea lui Merkel din fruntea țării.

Prim-ministrul bavarez Markus Söder a anunțat marți că îi acordă sprijinul liderului creștin-democrat Armin Laschet, după ce Söder, care conduce CSU, partidul-soră din Bavaria, fusese până acum un concurent în lupta pentru cancelarie, informează Deutsche Welle.

Mănușa este aruncată. Armin Laschet va fi candidatul CDU / CSU la cancelarie. Îl vom susține fără resentimente, îl vom susține cu toată puterea noastră. Nu vrem diviziune, ci o comunitate unită“, a declarat Söder într-o conferință de presă la München. 

Anunțul său a venit după ce conducerea partidului german Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi-a reînnoit luni seara sprijinul pentru Armin Laschet, preşedintele formaţiunii conservatoare, în cursul unui vot intern pentru a încerca să rezolve criza din tabăra conservatoare în jurul succesiunii cancelarului Angelei Merkel.

Ambele momente au fost salutate de cancelarul Merkel, printr-o declarație remisă prin intermediul purtătorului său de cuvânt. “Felicitări, dragă Armin Laschet, pentru poziția de candidat al Uniunii la funcția de cancelar. Aștept cu nerăbdare următoarele luni de cooperare“, a spus ea.

Între Laschet și Söder începuse o competiție după ce un sondaj realizat de institutul Civey, pentru cotidianul Augsburger Allgemeine, arăta că 58% dintre germani sunt de părere că Markus Soeder este îndreptăţit să-şi exprime dorinţa de deveni candidatul CDU-CSU la postul de şef al guvernului federal. Astfel, atât Markus Söder, cât şi Armin Laschet s-au arătat dispuşi să o înlocuiască pe Angela Merkel în funcţia de cancelar şi să conducă partidul la alegerile din septembrie.

Markus Söder și-a construit experiența politică numai în Bavaria, ca membru al parlamentului regional, ca ministru în mai multe guverne de land pentru ca din 2018, respectiv 2019 să devină prim-ministru al Bavariei și lider al CSU.

De obicei – dar nu mereu – candidatul alianţei CDU-CSU pentru funcţia de cancelar provine din rândurile CDU. Uniunea a înaintat de două ori un candidat din partea CSU, însă ambii au pierdut.

Urgenţa numirii unui candidat este cu atât mai mare pentru CDU cu cât social-democraţii (SPD) au soluţionat problema din august 2020, nominalizându-l pe actualul ministru al finanţelor, Olaf Scholz, în timp ce Verzii, aflați în ascensiune politică, au desemnat luni primul lor candidat din istorie la funcția de cancelar, pe co-președinta partidului, Annalena Baerbock.

Uniunea CDU-CSU se bucură în prezent de doar 26% – 28,5% din intenţiile de vot pentru alegerile legislative din 26 septembrie, cu aproape zece puncte mai puţin decât în februarie şi o scădere abisală faţă de anul trecut, când a urcat la 40%. 

Armin Laschet, ales abia din ianuarie pentru a conduce CDU, este unul dintre cei cinci vicepreședinți ai CDU încă din 2012, fiind un partener politic de încredere al Angelei Merkel, căreia i-a rămas fidel inclusiv în perioada în care aceasta s-a confruntat cu numeroase critici apărute pe fondul valului migratoriu din 2015. Lanschet a fost în perioada 1999-2001, membru al Comisiei pentru Bugete din Parlamentul European și membru al Comisiei pentru Afaceri Externe din Legislativul European în intervalul 2002-2005. 

Încă nu este clar când mai exact va fi luată decizia referitoare la nominalizarea conservatorilor. Soeder şi Laschet au fost iniţial de acord să decidă cine va candida la alegeri până cel târziu în luna mai.

Reamintim că Angela Merkel, care a devenit în luna noiembrie a anului 2005 cel mai tânăr cancelar al Germaniei și prima femeie care a preluat această funcție, a anunțat că se va retrage de pe scena politică când se încheie actualul mandat, în 2021, punând astfel capăt celor 16 ani în care s-a aflat la putere. 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

COMISIA EUROPEANA

Raportul anual privind Schengen: Comisia Europeană evocă “măsurile istorice luate” pentru completarea spațiului de liberă circulație cu România și Bulgaria

Published

on

© Guvernul României

Mai mult de jumătate de miliard de călători au vizitat spaţiul Schengen în 2023, atingându-se 92% din nivelurile anterioare pandemiei, din 2019, ceea ce a contribuit în mod semnificativ la economia Uniunii Europene, indică raportul anual privind starea spaţiului Schengen publicat marţi de Comisia Europeană.

Raportul din 2024 privind starea spaţiului Schengen prezintă realizările, provocările şi evoluţiile din spaţiul Schengen în decursul ultimului ciclu 2023-2024.

Potrivit acestuia, în 2023 spaţiul Schengen a rămas solid şi este în continuare cea mai vizitată destinaţie din lume, turismul contribuind cu aproape 10% din PIB-ul Uniunii şi oferind locuri de muncă pentru aproximativ 22,6 milioane de persoane.

Raportul arată de asemenea că normele Schengen sunt bine aplicate, deşi există unele lacune în materie de implementare, de exemplu un cadru legislativ consolidat, fiind necesare eforturi pentru punerea în aplicare a noilor măsuri, inclusiv a cooperării poliţieneşti, pentru a elimina treptat controalele de lungă durată la frontierele interne, precum şi un cadru de guvernanţă Schengen integrat, pentru care Comisia va continua să lucreze în vederea unei analize mai complete a datelor, în strânsă cooperare cu agenţiile UE şi cu statele membre.

Au fost luate măsuri istorice pentru completarea spaţiului Schengen cu Bulgaria şi cu România, începând cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime de la 31 martie 2024, aminteşte raportul. Pentru eliminarea controalelor la frontierele interne terestre cu Bulgaria şi cu România este necesară o decizie suplimentară a Consiliului.

Consiliul Schengen programat să se desfăşoare pe 13-14 iunie urmează să dezbată acest raport şi să adopte propunerea de recomandare a Comisiei.

Spaţiul Schengen a devenit cel mai mare spaţiu de liberă circulaţie din lume, garantând călătorii fără probleme şi în condiţii de siguranţă pentru o populaţie de aproape 450 de milioane de persoane, spaţiul Schengen este esenţial pentru competitivitatea Uniunii Europene.

Continue Reading

ROMÂNIA

Klaus Iohannis merge la Bruxelles pentru reuniunea extraordinară a Consiliului European. Liderii din UE vor dezbate pe larg noul Pact european privind competitivitatea

Published

on

© European Union, 2024

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 aprilie 2024, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul Belgiei, urmând să participe, de asemenea, la recepția găzduită de Majestatea Sa Philippe, Regele Belgienilor, în onoarea șefilor de stat și de guvern ai Uniunii Europene, informează Administrația Prezidențială.

Pe agenda reuniunii se află perspectiva unui nou Pact european pentru competitivitate și relația Uniunii Europene cu Turcia. Subiectul noului Pact european privind competitivitatea va fi dezbătut pe larg și va include o seamă de aspecte esențiale pentru viitorul economic al Uniunii, printre care: Piața Unică, Uniunea Piețelor de Capital, politica industrială a Uniunii, energia, economia circulară, aspecte digitale, politici comerciale, aspecte sociale, inovație, reducerea poverii administrative, precum și agricultura.

Liderii Uniunii Europene vor avea, de asemenea, discuții referitoare la evoluțiile războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, situația din Orientul Mijlociu, precum și viitoarea Agendă Strategică a Uniunii.

Continue Reading

U.E.

„Frâna datoriei” este o frână pentru inflație, susține ministrul german al Finanțelor. Germania are cel mai mic scăzut al inflației din ultimii trei ani

Published

on

© Christian Lindner/ Facebook

O politică fiscală moderat restrictivă, necesară pentru a se conforma cu frâna de îndatorare a Germaniei, duce inflația în direcția corectă, a declarat luni ministrul de finanțe Christian Lindner, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

„Frâna de îndatorare este o frână pentru inflație”, a declarat Lindner la un eveniment de comemorare a 15 ani de la stabilirea limitei constituționale a deficitelor publice, care este stabilită la 0,35% din produsul intern brut.

Inflația în cea mai mare economie europeană a încetinit la 2,3%, ajutată de scăderea prețurilor la alimente și energie, potrivit datelor finale publicate vineri. Acesta este cel mai scăzut nivel din iunie 2021.

„Frâna datoriei este un apel la stabilirea unor priorități clare în politici”, a spus ministrul de finanțe.

Lindner a declarat că actualul guvern va investi 58 de miliarde de euro în acest an, considerabil mai mult decât cele 38 miliarde de euro cheltuite în 2019, când ratele dobânzilor și mediul economic erau mai favorabile.

Ministrul a adăugat că nu este nevoie de o reformă fundamentală a frânei datoriei, dar că există o anumită marjă de manevră în ceea ce privește rambursarea datoriilor, ceea ce ar putea elibera fonduri suplimentare de până la 12 miliarde de euro pe an.

Guvernul german a contractat împrumuturi de urgență în valoare totală de aproximativ 300 miliarde de euro ca răspuns la pandemia de coronavirus și la războiul din Ucraina.

Lindner a declarat că ar putea exista fonduri suplimentare disponibile pentru investiții dacă nivelul datoriei va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei din 2019 înainte de sfârșitul acestui deceniu.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
NATO25 mins ago

Stoltenberg, după convorbirea cu Iohannis: România este esențială pentru apărarea flancului estic NATO și s-a angajat să sprijine Ucraina

COMISIA EUROPEANA42 mins ago

Raportul anual privind Schengen: Comisia Europeană evocă “măsurile istorice luate” pentru completarea spațiului de liberă circulație cu România și Bulgaria

NATO1 hour ago

NATO: Klaus Iohannis și Jens Stoltenberg au discutat la telefon despre situația de securitate din Ucraina și Marea Neagră, România reconfirmând sprijinul ferm pentru Ucraina

ROMÂNIA2 hours ago

Gala Asociației Orașelor din România. Reverență față de personalități ale AOR, ambasadori care au dus mai departe misiunea asociației

ROMÂNIA3 hours ago

FMI ajustează în scădere, la 2,8%, previziunile de creștere economică ale României în 2024

REPUBLICA MOLDOVA3 hours ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ3 hours ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ4 hours ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA5 hours ago

Gala AOR. Ministrul Adrian Veștea asigură autoritățile locale de deschidere la dialog și colaborare: Fiți motorul care să ducă la progres

ROMÂNIA5 hours ago

Ministrul Adrian Câciu, la Gala AOR: Sunteți cei care ați sprijinit România să aibă un exercițiu financiar de succes în perioada 2014-2020, cu o absorbție de 97%, peste 23 de miliarde de euro

REPUBLICA MOLDOVA3 hours ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ3 hours ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ4 hours ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO5 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO6 days ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că institutele de la Fundeni reprezintă priorități pentru investițiile în sănătate: Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani

ALEGERI EUROPENE 20241 week ago

Ciolacu, întâlnire cu Scholz la Palatul Victoria: România mizează pe susținerea Germaniei pentru aderarea completă la Schengen și dezvoltarea economiei

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu, la depunerea listei alianței PSD-PNL la europarlamentare: Venim cu o ofertă europeană de stabilitate și de construcție

Trending