ROMÂNIA
Dezvoltarea Parteneriatelor Strategice ale României cu Regatul Unit și Japoniei, discutate de președintele Iohannis cu noii ambasadori britanic și nipon la București
Published
11 months agoon
Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit, luni, la Palatul Cotroceni, pentru prezentarea scrisorilor de acreditare, pe ambasadorii Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord – Giles Portman, Japoniei – Takashi Katae, Albaniei – Enkeleda Merkuri, Greciei – Evangelia Grammatika, Braziliei – Ricardo Guerra Araujo, Armeniei – Tigran Galstyan, Azerbaidjanului – Gudsi Dursun oglu Osmanov și Tunisiei – Sami Nagga.
Potrivit unui amplu comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, la întâlnirea cu ambasadorul britanic, şeful statului a apreciat relaţiile bilaterale excelente de Parteneriat Strategic şi cooperarea strânsă româno-britanică, bazate pe legături aprofundate la nivel politic, economic, al societăţii civile şi comunităţilor, precum şi pe cooperarea în cadrul Parteneriatului Strategic dintre cele două state, reînnoit anul trecut.
Cei doi oficiali au evocat rolul important al Majestăţii Sale Regele Charles al III-lea în dezvoltarea relaţiilor bilaterale.
Şeful statului a subliniat importanţa dezvoltării cooperării cu Regatul Unit în toate domeniile, inclusiv în cel al economiei, al securităţii şi al apărării, interacţiunea celor două state în cadrul NATO fiind exemplară.
“În contextul actual dificil, marcat de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei şi de criza din Orientul Mijlociu, sunt cu atât mai importante cooperarea şi coordonarea celor două state în ceea ce priveşte eforturile de creare a unui mediu internaţional mai sigur”, arată Palatul Cotroceni, indicând că ambasadorul Portman a adresat, cu acest prilej, mulţumiri deosebite pentru sprijinul acordat de România Ucrainei.
La discuţie a fost exprimat şi interesul pentru dezvoltarea relaţiilor româno-britanice prin utilizarea mai bună a semnificativului potenţial economic şi sectorial existent, atât din perspectiva creşterii schimburilor comerciale şi a investiţiilor reciproce, cât şi a dezvoltării relaţiilor interumane. Astfel, a fost evidenţiat şi rolul important jucat în dezvoltarea legăturilor bilaterale de comunitatea românească din Regatul Unit, care se ridică la aproximativ 1,2 milioane de persoane.
Preşedintele Iohannis a salutat găzduirea de către România, în 2024, a celei de-a doua ediţii a Forumului Bilateral România – Regatul Unit, în continuarea evenimentului inaugural desfăşurat la Londra, la 23 martie 2023.
Ambasadorul Giles Portman a subliniat importanţa cooperării în domeniul securitar având în vedere contextul actual de securitate de pe Flancul Estic al NATO şi a reamintit faptul că aeronavele britanice vor relua, din primăvara acestui an, misiunile de Poliţie aeriană în România. El a subliniat şi foarte buna cooperare pe care România şi Regatul Unit o au în domeniul aplicării legii. Ambasadorul britanic a arătat că o prioritate a mandatului său o va reprezenta promovarea investiţiilor britanice în ţara noastră.
În discuţiile cu ambasadorul Japoniei, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat angajamentul României pentru implementarea Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări lansat în luna martie 2023, cu prilejul vizitei oficiale în Japonia. El a pledat pentru valorificarea pe mai departe a potenţialului de cooperare bilaterală, prin punerea în aplicare, de o manieră pragmatică şi bazată pe obţinerea de rezultate, a importantelor decizii prevăzute de Declaraţia Comună de Instituire a Parteneriatului Strategic dintre România şi Japonia.
În context, şeful statului a mulţumit pentru contribuţiile Japoniei la implementarea unor proiecte majore în domeniul conectivităţii în România, precum Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila şi construirea Magistralei 6 de metrou. Preşedintele Iohannis a încurajat realizarea de noi investiţii ale companiilor japoneze în ţara noastră, atât în sfera infrastructurii strategice, cât şi în alte domenii de interes comun, prevăzute de Parteneriatul Strategic.
Ambasadorul Japoniei a evocat dorinţa de consolidare a relaţiei cu ţara noastră în baza Parteneriatului Strategic bilateral, care va constitui o prioritate a mandatului său. Demnitarul nipon a transmis mesajul de prietenie al Majestăţii Sale Naruhito, Împăratul Japoniei, precum şi aprecierea prim-ministrului Fumio Kishida pentru mesajul adresat de preşedintele României în urma cutremurelor din Japonia de la începutul acestui an, mai arată Administraţia Prezidenţială.
La discuţiile cu ambasadorul albanez, preşedintele Iohannis a susţinut consolidarea dialogului politic şi sectorial dintre cele două ţări, apreciind stadiul foarte bun al relaţiei bilaterale, fundamentată atât pe legături istorice speciale, cât şi pe convergenţa de vederi şi interese politice, economice şi de securitate.
“Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat voinţa continuării sprijinului ferm al ţării noastre şi al său personal pentru parcursul european al Republicii Albania, încurajând menţinerea nivelului înalt de angajament al autorităţilor albaneze în acest proces, în vederea înregistrării rapide de progrese în perioada următoare. În context, preşedintele României a reiterat disponibilitatea oferirii de către autorităţile române de asistenţă şi expertiză de specialitate în procesul de aderare la Uniunea Europeană”, indică Administraţia Prezidenţială.
Ambasadorul albanez a mulţumit autorităţilor române pentru sprijinul constant şi fără echivoc acordat Republicii Albania în eforturile de integrare europeană, exprimând speranţa autorităţilor de la Tirana pentru un ritm bun al negocierilor de aderare.
La întâlnirea cu ambasadorul grec, preşedintele Iohannis a evocat relaţiile bilaterale excelente, bazate pe o lungă prietenie, pe legături culturale şi istorice strânse, precum şi pe o cooperare apropiată, inclusiv la nivel european şi regional.
“În discuţie a fost reconfirmat interesul pentru impulsionarea dialogului politico-diplomatic şi a cooperării în plan economic şi sectorial, iar ambasadorul elen a exprimat gratitudinea pentru sprijinul acordat de România Greciei pentru a deveni stat participant al Iniţiativei Celor Trei Mări, cu ocazia Summitului care a avut loc la Bucureşti, pe 6 septembrie 2023”, arată sursa citată.
Cei doi oficiali au discutat şi despre provocările actuale de securitate, cu accent pe situaţiile din Ucraina şi din Orientul Mijlociu, şi au subliniat necesitatea continuării sprijinului multidimensional atât pentru Ucraina, cât şi pentru Republica Moldova.
La întrevederea cu ambasadorul brazilian, cei doi oficiali au evocat rezultatele deosebite ale vizitei efectuate de preşedintele Klaus Iohannis în 2023 în Brazilia, care a marcat o etapă importantă în relansarea relaţiilor dintre cele două state şi a contribuit la relansarea dialogului politic bilateral.
“Preşedintele României a exprimat încredere în dezvoltarea şi aprofundarea relaţiilor bilaterale prin intermediul unui dialog politic intensificat şi al unei cooperări sectoriale mai dinamice, în domenii de interes comun precum comerţ, educaţie şi cultură, schimbări climatice, investiţii, cercetare şi inovare ştiinţifică”, informează sursa citată.
Ambasadorul Braziliei a salutat relaţiile foarte bune cu România şi a reiterat angajamentul pentru identificarea unor noi oportunităţi de cooperare între cele două state, inclusiv prin organizarea în acest an a primei reuniuni a Comisiei Mixte Economice şi Tehnologice bilaterale.
În discuţiile cu ambasadorul Armeniei, preşedintele Iohannis a evidenţiat evoluţiile pozitive ale dialogului politic bilateral, subliniind importanţa relaţiilor tradiţionale de bună înţelegere şi cooperare dintre cele două ţări.
“Preşedintele Klaus Iohannis a salutat dialogul politic dinamic din 2023 care a pus bazele unei cooperări pragmatice, orientate spre viitor, şi a exprimat încrederea într-o dinamică ascendentă a relaţiilor bilaterale în domenii precum energia, economia verde şi comerţul. De asemenea, Preşedintele României a reconfirmat sprijinul ţării noastre pentru dezvoltarea relaţiei Armeniei cu Uniunea Europeană”, mai informează Administraţia Prezidenţială.
Ambasadorul Armeniei a prezentat priorităţile mandatului său în România, exprimând dorinţa pentru relansarea contactelor politice, precum şi pentru impulsionarea cooperării pe diferite paliere, inclusiv în ceea ce priveşte intensificarea cooperării ţării sale cu UE.
În discuţia cu ambasadorul Azerbaidjanului, şeful statului a salutat relaţia bilaterală foarte bună de Parteneriat Strategic şi reflectată prin întâlniri la nivel înalt.
Preşedintele Iohannis a încurajat consolidarea dialogului dintre cele două ţări, atât pe dimensiunea politică, cât şi pe componenta economică, cu accent asupra domeniului energetic, dar şi în domeniul transporturilor, al educaţiei, al comerţului şi al investiţiilor, prin valorificarea la un nivel superior a potenţialului existent.
Ambasadorul a exprimat dorinţa părţii azere de intensificare a relaţiilor bilaterale, reiterând angajamentul său personal pentru a avansa şi dezvolta cooperarea dintre cele două state în toate domeniile de interes comun.
În întrevederea cu ambasadorul tunisian, şeful statului a evocat relaţiile tradiţionale de prietenie şi cooperare dintre cele două ţări, evidenţiate prin aniversarea în 2023 a 60 de ani de relaţii diplomatice. El a subliniat interesul pentru impulsionarea schimburilor economice şi a dialogului bilateral în domeniile economic, comercial, educaţie şi cultură.
Ambasadorul a prezentat priorităţile mandatului său în România, exprimând angajamentul deplin pentru aprofundarea direcţiilor de acţiune conturate pe agenda bilaterală. De asemenea, a exprimat apreciere pentru Strategia pentru Africa recent adoptată de România şi interesul de a conlucra pentru implementarea acesteia.
Preşedintele Klaus Iohannis a urat noilor ambasadori succes în îndeplinirea mandatului, asigurându-i de întregul sprijin al autorităţilor române în acest sens.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Trump, după întâlnirea tripartită cu Zelenski și Macron la Paris: Ucraina ar dori să încheie un acord de pace. Este timpul ca Vladimir să acționeze, China poate ajuta
Ministrul Predoiu: Constituția ne cere să respingem orice formă de extremism sau violență și să rămânem parte a lumii europene și euroatlantice
Mesajul premierului de Ziua Constituției: Legea fundamentală rămâne garantul menținerii drumului nostru european și euroatlantic
Cehia, Portugalia și Spania condamnă ingerințele străine maligne în România: Doar românii își vot decide viitorul/ Încredere deplină în procesele democratice din România
Trilaterală Macron-Trump-Zelenski la Elysee: Pacea trebuie să conțină garanții puternice de securitate pentru Ucraina, afirmă liderul ucrainean
Ziua Constituției. Klaus Iohannis: Constituția este un scut împotriva amenințărilor la adresa democrației. Aderarea României la NATO și UE sunt direcții constituționale ireversibile
POLITICĂ
Ministrul Predoiu: Constituția ne cere să respingem orice formă de extremism sau violență și să rămânem parte a lumii europene și euroatlantice
Published
3 hours agoon
December 8, 2024Ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Constituției, subliniind importanța legii fundamentale pentru democrația și securitatea României, mai ales în contextul provocărilor actuale.
“Adoptarea Constituției din 1991 a consacrat juridic voința poporului român de a trăi în democrație, libertate, toleranță și justiție. Revizuirea din 2003 a reflectat împlinirea aspirațiilor europene și euroatlantice ale României, fundamentând aderarea la NATO și Uniunea Europeană”, a declarat Predoiu, într-un mesaj publicat pe site-ul MAI.
Ministrul liberal a atras atenția asupra atacurilor recente asupra integrității procesului democratic, menționând că tehnologiile moderne au fost folosite pentru a influența dreptul la vot.
“În astfel de momente, trebuie să ne bazăm pe Constituție și pe valorile noastre, câștigate cu jertfă de înaintași. Integritatea proceselor democratice trebuie protejată atunci când este atacată, fie din interior, fie din exterior, așa cum s-a întâmplat recent”, a afirmat el.
Predoiu a lăudat intervenția instituțiilor statului, inclusiv a Curții Constituționale, care au luat decizii pentru a apăra Constituția și drepturile cetățenilor.
“Instituțiile statului nu doar că au dreptul, dar au și obligația morală și legală de a interveni pentru a proteja valorile democratice”, a spus el.
Cătălin Predoiu a criticat vehicularea unor idei extremiste, inclusiv atacurile asupra sistemului politic democratic.
“Anihilarea sistemului politic, în numele unui populism anacronic, reprezintă capcana clasică întinsă poporului de orice dictator în devenire. Constituția ne cere să respingem orice formă de extremism, xenofobie sau violență și să rămânem parte a lumii europene și euroatlantice”, a indicat ministrul.
Predoiu și-a exprimat gratitudinea față de cei care contribuie la apărarea Constituției și a valorilor naționale: “Gândurile mele se îndreaptă către toți cei care au scris și adoptat Constituția, către cei care au construit integrarea noastră euroatlantică și către angajații Ministerului Afacerilor Interne, care, în aceste zile de provocări, și-au dovedit profesionalismul și patriotismul.”
În încheiere, ministrul a transmis un apel către toți cetățenii: „Suntem cu toții datori să respectăm și să apărăm permanent Constituția României. La mulți ani, Constituției României!”
ROMÂNIA
Mesajul premierului de Ziua Constituției: Legea fundamentală rămâne garantul menținerii drumului nostru european și euroatlantic
Published
3 hours agoon
December 8, 2024By
Diana ZaimDe Ziua Constituției, premierul Marcel Ciolacu reafirmă angajamentul Guvernului pentru promovarea principiilor constituționale și pentru susținerea arhitecturii instituționale care să garanteze respectarea Legii fundamentale.
„Astăzi, cu atât mai mult, Legea fundamentală rămâne garantul stabilității vieții politice și instituționale, echilibrului păcii sociale a națiunii și menținerii drumului nostru european și euroatlantic. Românii și România au nevoie de legi și instituții puternice pentru a-și apăra libertatea, pacea și viitorul”, se arată în mesajul transmis de șeful Guvernului.
Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi refăcut complet, guvernul fiind responsabil de stabilirea unei noi date pentru desfășurarea alegerilor.
Această decizie presupune reluarea de la zero a întregului proces electoral, ceea ce înseamnă că toți candidații vor trebui să se înscrie din nou și să treacă prin validarea Biroului Electoral Central.
„În baza articolului 146 litera f din Constituție, se anulează întregul proces electoral privind alegerea președintelui României”, se precizează în comunicatul oficial. Acest articol din Constituție stipulează că Curtea Constituțională are rolul de a supraveghea respectarea procedurii de alegere a președintelui și de a confirma rezultatele.
Decizia de anulare a alegerilor vine ca urmare a declasificării informațiilor furnizate de serviciile de informații, care au relevat dovezi privind interferența Rusiei în procesul electoral.
NATO
Cehia, Portugalia și Spania condamnă ingerințele străine maligne în România: Doar românii își vot decide viitorul/ Încredere deplină în procesele democratice din România
Published
4 hours agoon
December 8, 2024Cehia, Portugalia și Spania s-au alăturat sâmbătă aliaților din NATO și partenerilor din Uniunea Europeană care și-au manifestat solidaritatea cu România după decizia Curții Constituționale a României de anulare a alegerilor prezidențiale deoarece “procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale”.
“Am luat act de decizia Curții Constituționale a României de a anula rezultatele alegerilor prezidențiale din România. Am deplină încredere în instituțiile și procesele democratice din România. Condamn ferm ingerințele străine maligne în România, care nu își au locul într-o țară care este aliatul nostru important din NATO și partenerul nostru din UE. Cehia va continua să lucreze împreună cu România pentru a ne consolida rezistența și securitatea”, a transmis ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky.
1/2 I have taken note of the decision of the Romanian Constitutional Court to annul the results of the presidential elections in Romania 🇷🇴. I have full confidence in Romania’s institutions and democratic processes.
— Jan Lipavský (@JanLipavsky) December 8, 2024
Ministerul de Externe de la Lisabona a precizat că Portugalia urmărește “cu îngrijorare rapoartele privind o campanie hibridă rusă care vizează alegerile prezidențiale din România”. “Alegerile libere și corecte sunt un pilon esențial al democrațiilor. Vom continua să colaborăm cu România, UE și NATO în apărarea valorilor noastre comune”, a transmis MAE portughez.
We follow with concern the reports of a Russian hybrid campaign targeting the presidential elections in Romania.
Free and fair elections are an essential pillar of democracies. We will continue to work with Romania, the EU and NATO in defence of our common values.— Negócios Estrangeiros PT (@nestrangeiro_pt) December 7, 2024
La rândul său, ministrul de externe al Spaniei, José Manuel Albares, a precizat că urmărește “cu îngrijorare situația din România, un prieten esențial în familia europeană”.
“Doar românii își pot decide viitorul. Democrațiile noastre trebuie să fie libere de interferențe și dezinformări externe”, a subliniat șeful diplomației de la Madrid.
Sigo con preocupación la situación en Rumanía, país amigo esencial en la familia europea. Solo los rumanos pueden decidir su futuro. Nuestras democracias deben estar libres de injerencias externas y desinformación.
— José Manuel Albares (@jmalbares) December 7, 2024
Curtea Constituțională a României a anulat vineri, printr-o decizie în unanimitate a celor nouă judecători constituționali, întregul proces electoral privind alegerea președintelui României. În motivarea care a stat la baza deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale, CCR a arătat că “procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale”.
Principalul partener al României, Statele Unite, și și alți parteneri precum Marea Britanie, Estonia, Polonia, Franța și Lituania, și-au reafirmat încrederea în instituțiile și procesele democratice ale României, inclusiv în investigațiile privind influența străină malignă după decizia Curții Constituționale a României de anulare a alegerilor prezidențiale. Și președinția G7, asigurată de Italia, se declară “foarte îngrijorată de activitățile hibride ale Rusiei în influențarea alegerilor din România”.
“Interferența Rusiei în alegerile din România confirmă că planurile agresive ale Kremlinului se extind la UE și NATO“, a transmis și ministrul de externe al Ucrainei.
Decizia CCR a venit ca urmare a unor sesizări, inclusiv din partea Calea Europeană, după ce președintele Klaus Iohannis a autorizat desecretizarea documentelor din ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării și după ce România i-a informat pe aliații din NATO că va lua “toate măsurile necesare pentru a proteja democrația, securitatea națională și suveranitatea”, cu ocazia participării ministrului de externe Luminița Odobescu la ministeriala de externe a NATO.
Informațiile desecretizate au indicat că au fost obținute date certe care relevă intențiile unor persoane de pe teritoriul României de a afecta suveranitatea statului român, “stabilindu-și obiectivul comun de a sprijini demersurile politice ale candidatului Călin Georgescu de a accede pe funcția de președinte al României”. Informațiile declasificate au arătat cum conturi de pe rețeaua de socializare TikTok au fost instrumentalizate și activate în acest scop. TikTok nu l-a marcat pe Călin Georgescu drept candidat politic, iar conținutul asociat hashtag-urilor campaniei lui Georgescu a ajuns pe locul 9 la nivel mondial în topul trendurilor de promovare. Totodată, un finanțator a plătit 381.000 de dolari către utilizatori TikTok care să-l promoveze pe Călin Georgescu, iar infrastructura procesului electoral s-a aflat sub presiune, România fiind țintită de 85.000 de atacuri cibernetice prin platforme de criminalitate cibernetică de sorginte rusă, care au fost lansate prin sisteme informatice din peste 33 de țări.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Trump, după întâlnirea tripartită cu Zelenski și Macron la Paris: Ucraina ar dori să încheie un acord de pace. Este timpul ca Vladimir să acționeze, China poate ajuta
Ministrul Predoiu: Constituția ne cere să respingem orice formă de extremism sau violență și să rămânem parte a lumii europene și euroatlantice
Mesajul premierului de Ziua Constituției: Legea fundamentală rămâne garantul menținerii drumului nostru european și euroatlantic
Cehia, Portugalia și Spania condamnă ingerințele străine maligne în România: Doar românii își vot decide viitorul/ Încredere deplină în procesele democratice din România
Siegfried Mureșan: Cea mai mare alianţă de centru-dreapta din lume condamnă interferenţa Rusiei în alegerile din România
Trilaterală Macron-Trump-Zelenski la Elysee: Pacea trebuie să conțină garanții puternice de securitate pentru Ucraina, afirmă liderul ucrainean
MApN: Afirmațiile că România pregătește trimiterea de efective ale Armatei în Ucraina sunt “false” şi “manipulatoare”
Ziua Constituției. Klaus Iohannis: Constituția este un scut împotriva amenințărilor la adresa democrației. Aderarea României la NATO și UE sunt direcții constituționale ireversibile
Mesajul președintelui CCR de Ziua Constituției: CCR va continua să apere Constituția în fața forțelor care amenință valorile fundamentale ale democrației
Siria: Regimul al-Assad a fost răsturnat de la putere după 50 de ani. Donald Trump anunță că Bashar al-Assad a fugit din țară, pierzând “protecția Rusiei lui Putin”
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni
INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria
Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării
Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România
Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Trending
- U.E.1 week ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- POLITICĂ6 days ago
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
- INTERVIURI4 days ago
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
- POLITICĂ3 days ago
Calea Europeană a sesizat Curtea Constituțională, solicitând reluarea turului întâi al alegerilor prezidențiale în condiții de legalitate
- NATO4 days ago
SUA, reacție după raportul desecretizat al CSAT: Îndepărtarea României de alianțele occidentale ar avea “un impact negativ grav” asupra cooperării SUA-România în domeniul securității