Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut o nouă pledoarie, în spațiul virtual al Forumului Economic Mondial de la Davos, pentru cooperare transatlantică între Uniunea Europeană și Statele Unite intrate sub frâiele administrației Joe Biden.
Șefa executivului european a făcut apel la unitate transatlantică, vorbind despre cooperare în domenii precum schimbările climatice și reglementarea spațiului digital și evocând discursul inaugural al lui Joe Biden, care a promis repararea alianțelor din care SUA fac parte, menționând că administrația sa va fi “judecată prin modul cum rezolvăm crizele în cascadă din epoca noastră”.
“Provocările la adresa democrației noastre, pandemia, schimbările climatice – în discursul său de inaugurare președintele Joe Biden a vorbit atât de bine despre o cascadă de crize. Și într-adevăr, ne confruntăm cu un set remarcabil de provocări. Dar le putem depăși dacă lucrăm împreună“, a spus ea, într-un discurs susținut online la Forumul de la Davos, în perspectiva Reuniunii Speciale Anuale, care anul acesta se va desfăşura în Singapore, în perioada 25-28 mai.
În 2022, Reuniunea Specială Anuală a Forumului Economic Mondial va reveni la Davos (Elveţia).
“Asta trebuie să învățăm cu toții din nou după patru ani lungi”, a continuat ea, făcând trimitere voalată la complicata relația transatlantică din perioada lui Donald Trump, cu care von der Leyen s-a întâlnit pentru prima și singura dată la Forumul Economic Mondial de anul trecut.
“Nu este un semn de slăbiciune să ne întindem mâna și să ne ajutăm reciproc, ci un semnal de forță“, a completat von der Leyen, la o zi distanță după ce președintele chinez Xi Jinping a atenționat, pe scena virtuală de la Davos, cu privire la un Război Rece, lăsând senzația unei temeri a Beijingului privind unitatea occidentală într-o decuplare și regândire a lanțurilor globale de producție.
În discursul său, președintele Comisiei Europene a salutat revenirea SUA în Acordul climatic de la Paris, insistând asupra faptului că a fost unul dintre primele decrete semnate de Biden după instalarea sa în Biroul Oval.
De asemenea, Ursula von der Leyen a subliniat că “democrația și valorile fac parte din ADN-ul” Europei și a invitat SUA să se alăture inițiativelor legislative ale Uniunii Europene privind domeniul digital pe care le-a descris drept “noul nostru manual de reguli pentru piața noastră digitală”. O invitație similară a fost făcută și de comisarul european pentru piață internă, Thierry Breton, la scurt timp după violențele fără precedent de la Capitoliul SUA și incitarea la insurecție de care este acuzat fostul președinte Donald Trump.
“Vrem să stabilim clar că companiile de internet își asumă responsabilitatea pentru modul în care diseminează, promovează și elimină conținutul. Oricât de tentant ar fi fost ca Twitter să închidă contul președintelui Trump, o astfel de interferență gravă cu libertatea de exprimare nu ar trebui să se bazeze doar pe regulile companiei. Trebuie să existe un cadru de legi pentru astfel de decizii de anvergură. Acesta este motivul pentru care Comisia a lansat în decembrie Actul legislativ privind serviciile digitale și Actul privind piața unică digitală. (…) Vreau să-i invit pe prietenii noștri din SUA să se alăture inițiativelor noastre. Împreună, am putea crea un manual de reguli pentru economia digitală, care este valabil la nivel mondial: de la protecția datelor și confidențialitate la securitatea infrastructurii critice. Un corp de reguli bazat pe valorile noastre: drepturile omului și pluralismul, incluziunea și protecția vieții private. Europa este pregătită”, a spus ea, pe larg.