Connect with us

U.E.

Dialogul Pristina-Belgrad: Șeful diplomației europene se declară îngrijorat de lipsa de progres și de devotament în discuțiile Serbia-Kosovo mediate de UE

Published

on

© European Union, 2023

Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, își exprimă îngrijorarea cu privire la lipsa de progres și de devotament de care au dat dovadă Serbia și Kosovo pentru normalizarea relațiilor dintre cele două părți, după ce, pe 14 septembrie, a avut loc reuniunea la nivel înalt a Dialogului Belgrad-Pristina în cadrul căruia s-au discutat aspectele necesare pentru a continua implementarea angajamentelor convenite în Acordul privind Calea spre Normalizarea Relațiilor și în anexa sa.

Acordul a fost finalizat la începutul anului, făcând parte din eforturile UE de a îmbunătăți comunicarea dintre Serbia și Kosovo. UE mediază discuțiile dintre cele două state de aproape 10 ani, de la declararea independenței Kosovo de Serbia, în 2008.

În luna mai a acestui an, tensiunile dintre cele două părți s-au agravat, după ce peste 30 de membri ai Forței internaționale de pace din Kosovo (KFOR, aflată sub comandament NATO) și aproximativ 50 de protestatari sârbi au fost răniți în cadrul conflictului din nordul Kosovo.

Albanezii de etnie formează mai mult de 90% din populația din Kosovo, în timp ce sârbii reprezintă majoritatea doar în regiunea sa nordică, unde se preconizează înființarea Asociației Municipalităților cu Majoritate Sârbă, conform Reuters.

UE și-a exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa de progres și de devotament pentru normalizarea relațiilor de care au dat dovadă statele implicate, potrivit unui comunicat emis de către Consiliul UE.

În ciuda observațiilor repetate ale UE și ale altor parteneri internaționali, pașii întreprinși până acum rămân insuficienți, iar situația de securitate din nord rămâne tensionată.

UE a declarat că deciziile luate de Kosovo – în ceea ce privește exproprierile de teren în nordul Kosovo, ordinele de evacuare, în ceea privește telecomunicațiile și utilizarea forțelor speciale de poliție pentru sarcini pentru poliția comunitară – nu se conformează statului de drept și riscă să contribuie la creșterea tensiunilor.

De asemenea, UE a condamnat atacurile continue de mică amploare ale grupurilor criminale, intimidarea noilor recruți sârbi din poliția kosovară, precum și alte încercări incompatibile cu Acordul privind Calea spre Normalizare și Anexa sa, care contravin spiritului procesului de dialog din ultimul deceniu.

Conform comunicatului, măsurile reversibile pe care UE le-a impus asupra Kosovo, după ce guvernul prim-ministrului Albin Kurti nu a dat curs solicitărilor UE și SUA de a dezamorsa tensiunile din nordul statului, rămân în vigoare. UE a declarat că este pregătită să ridice aceste sancțiuni în caz de progres spre îndeplinirea solicitărilor existente sau să evalueze alte măsuri pentru ambele părți, dacă este necesar.

UE a reiterat importanța organizării rapide a alegerilor locale în nordul Kosovo pentru a ajuta la dezamorsarea tensiunilor, încurajând sârbii din Kosovo să se implice în procesul electoral și să declare public participarea lor necondiționată.

UE și-a exprimat sprijinul pentru eforturile Înaltului Reprezentant Josep Borrell în calitate de Facilitator al Dialogului Belgrad-Pristina, precum și pentru emisarul UE, Miroslav Lajčák.

Majoritatea subiectelor menționate în comunicatul de presă rezonează cu îngrijorările exprimate de către Josep Borrell în cadrul discursului său de la finalul reuniunii.

El a afirmat că premierul Albin Kurti “nu era pregătit să meargă înainte” cu înființarea unei asociații a municipalităților cu majoritate sârbă, care le-ar oferi acestora mai multă autonomie și pe care Pristina și-a asumat-o în cadrul dialogului cu Belgrad.

Borrell a declarat că Kurti a insistat ca primul pas spre implementarea planului să fie “formalizarea recunoașterii de facto” a Kosovo.

Ca soluție, Înaltul Reprezentant a propus ca cele două etape – înființarea unei asociații a municipalităților și recunoașterea de facto a Kosovo – să fie luate “în paralel”. Președintele serb, Aleksandar Vucic, a acceptat propunerea, dar Kurti a respins-o, relatează Reuters.

Consiliul UE a reamintit celor două state că aderarea lor depinde the dialogul mediat de UE și de normalizarea relațiilor.


Material redactat de Taisia Fusea

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

U.E.

Grecia va încerca modificarea și extinderea acordului UE-Turcia privind migrația ilegală

Published

on

© European Union, 2021/Source: EC - Audiovisual Service

Grecia va încerca în decembrie să obțină reînnoirea unui acord privind migrația încheiat în 2016 între UE și Turcia, a declarat sâmbătă ministrul grec al migrației, informează AFP, preluat de Agerpres.

Ne dorim un acord. Climatul este pozitiv”, a declarat ministrul migrației, Dimitris Kairidis, la televiziunea de stat ERT. Acordul va fi în principal unul euro-turc. Aceasta este o problemă euro-turcă”, a precizat mai Kairidis.

Scopul este de a modifica și „extinde” acordul din 2016 “„la inițiativa Greciei, pentru că avem un interes mai imediat” ca stat din prima linie a migrației, a declarat ministrul.

Problema ar urma să fie discutată în cadrul unei reuniuni din 7 decembrie între înalți oficiali greci și turci la Salonic.

Progresul ar fi fost făcut în urma unei întâlniri la New York între premierul grec Kyriakos Mitsotakis și președintele turc Recep Tayyip Erdogan în această săptămână.

Alături de țara vecină, Italia, Grecia a înregistrat o creștere a numărului de sosiri ale migranților în acest an.

Potrivit cifrelor ministerului elen, peste 18.000 de persoane au sosit în primele opt luni ale anului, o creștere de 106% față de 2022.

Actualul acord UE-Turcia privind migrația permite ca migranții ilegali care ajung în insulele grecești să fie returnați în Turcia în schimbul unui ajutor.

Atât Grecia, cât și Turcia s-au acuzat reciproc că nu au respectat acest acord, care a fost parafat după ce peste un milion de migranți și solicitanți de azil au intrat în UE în 2015.

Continue Reading

U.E.

Premierul Poloniei îi transmite lui Zelenski „să nu-i mai insulte niciodată pe polonezi”

Published

on

© Kancelaria Premiera - Twitter

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat sâmbătă că președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu ar trebui „să-i mai insulte niciodată pe polonezi”, referindu-se la declarațiile sale din cadrul Adunării Generale a ONU, relatează CNN.

„Vreau să-i transmit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să nu-i mai insulte niciodată pe polonezi, așa cum a făcut recent în timpul discursului său la ONU”, a declarat Morawiecki în timpul unei întâlniri cu locuitorii orașului polonez Świdnik. „Poporul polonez nu va permite niciodată ca acest lucru să se întâmple, iar apărarea bunului renume al Poloniei nu este doar datoria și onoarea mea, ci și cea mai importantă sarcină a guvernului polonez”, a adăugat premierul polonez.

În timpul discursului său de la sediul ONU din New York, Zelenski a atras atenția asupra comportamentului „alarmant” al partenerilor Ucrainei în ceea ce privește interdicțiile de import de cereale. Președintele ucrainean a Apoi, Zelensky a declarat că unii dintre prietenii lor din Europa „fac dovada unui teatru politic”, lucru care ajută involuntar Rusia.

Deși nu a numit țări specifice, declarația a venit la scurt timp după ce Polonia, Ungaria și Slovacia au declarat că vor prelungi restricțiile de import.

În semn de protest față de declarația lui Zelenski, guvernul polonez l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei în Polonia, Vasyl Zvarych.

De asemenea, Morawiecki a declarat în timpul reuniunii de la Świdnik că războiul Rusiei împotriva Ucrainei afectează securitatea întregii Europe.

„Noi știm acest lucru și ajutăm prin trimiterea de arme, prin organizarea transporturilor de arme”, a spus premierul, subliniind că Polonia se concentrează acum, în primul rând, pe reînarmarea sa.

Morawiecki a subliniat că hub-ul logistic de la Rzeszów pentru sprijinul aliat care ajunge în Ucraina va rămâne operațional.

Șeful guvernului polonez a stârnit o controversă atunci când a declarat la 20 septembrie pentru Polsat News că Varșovia nu trimite mai multe arme în Ucraina, deoarece se concentrează pe refacerea propriului arsenal militar.

Oficialii polonezi au clarificat ulterior declarațiile sale, spunând că Polonia continuă să furnizeze arme și muniții care fac parte din livrările convenite anterior.

Disputa dintre Ucraina și Polonia, în mod tradițional unul dintre cei mai înfocați susținători ai Ucrainei în lupta sa împotriva agresiunii rusești, care a promis aproximativ 4,27 miliarde de euro sub formă de ajutor militar, financiar și umanitar de la invazia din 24 februarie 2022, a fost declanșată de decizia Varșoviei de a prelungi interdicția de import a produselor cerealiere ucrainene după data de expirare stabilită de UE la 15 septembrie.

UE a instituit această măsură în luna mai, la cererea Poloniei, Ungariei, Slovaciei, României și Bulgariei, care se temeau că afluxul de produse ucrainene mai ieftine va pune presiune asupra fermierilor lor.

Ucraina a intentat un proces la OMC împotriva Poloniei, amenințând, de asemenea, că va introduce un embargo asupra importurilor de ceapă, varză, mere și roșii din această țară, precum și împotriva Slovaciei și Ungariei, care intenționează, de asemenea, să continue interdicția. 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

CE amendează din nou Intel cu 376,36 mil. de euro pentru abuz de poziție dominantă pe piața cipurilor pentru calculatoare: Intel și-a plătit clienții pentru a limita, întârzia sau anula vânzarea de produse care conțineau cipuri de calculator ale principalului său rival

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a impus din nou o amendă de aproximativ 376,36 milioane de euro companiei Intel pentru un abuz de poziție dominantă stabilit anterior pe piața cipurilor pentru calculatoare numite unități centrale de procesare x86 (“CPU”), informează un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

„Prin decizia de astăzi, impunem din nou o amendă de 376,36 milioane de euro companiei Intel pentru abuz de poziție dominantă pe piața cipurilor pentru calculatoare. Intel și-a plătit clienții pentru a limita, întârzia sau anula vânzarea de produse care conțineau cipuri de calculator ale principalului său rival. Acest lucru este ilegal în conformitate cu normele noastre de concurență. Decizia noastră demonstrează angajamentul Comisiei de a se asigura că încălcările foarte grave ale normelor antitrust nu rămân nesancționate”, a declarat comisarul Didier Reynders, responsabil cu politica în domeniul concurenței.

În 2009, Comisia a aplicat o amendă de 1,06 miliarde de euro după ce a constatat că Intel a abuzat de poziția sa dominantă pe piața procesoarelor x86. Decizia Comisiei s-a bazat pe constatările conform cărora Intel a fost implicată în două forme specifice de practici ilegale prin: (i)acordarea de reduceri total sau parțial ascunse producătorilor de computere cu condiția ca aceștia să cumpere toate sau aproape toate procesoarele x86 de la Intel (așa-numitele “reduceri condiționate”); și (ii) plata producătorilor de computere pentru a opri sau întârzia lansarea unor produse specifice care conțin procesoare x86 ale concurenților și pentru a limita canalele de vânzare disponibile pentru aceste produse (așa-numitele “restricții propriu-zise”).

În 2022, Tribunalul a anulat parțial decizia Comisiei din 2009, în special constatarea Comisiei referitoare la practica Intel privind reducerile condiționate. În același timp, Tribunalul a confirmat că restricțiile propriu-zise ale Intel au reprezentat un abuz de poziție dominantă pe piață în temeiul normelor UE în materie de concurență. De asemenea, Tribunalul a anulat integral amenda aplicată Intel, după ce a concluzionat că nu a putut stabili cuantumul amenzii referitoare doar la restricțiile simple.

În urma acestei hotărâri, Comisia a adoptat vineri o nouă decizie prin care a impus o amendă Intel doar pentru restricțiile simple. Restricțiile propriu-zise constituie o încălcare gravă a articolului 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (“TFUE”) și, prin urmare, Comisia a decis să impună din nou o amendă de aproximativ 376,36 milioane de euro companiei Intel. Amenda mai mică impusă prin decizia de astăzi reflectă sfera mai restrânsă a încălcării în comparație cu decizia Comisiei din 2009.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.2 hours ago

Grecia va încerca modificarea și extinderea acordului UE-Turcia privind migrația ilegală

U.E.2 hours ago

Premierul Poloniei îi transmite lui Zelenski „să nu-i mai insulte niciodată pe polonezi”

ROMÂNIA10 hours ago

Marcel Boloș a discutat cu vicepreședintele Agenţiei de Cooperare Internaţională a Japoniei despre cooperarea pe domeniul infrastructurii. Agenția va finanța 27% din costurile magistralei de metrou M6

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

CE amendează din nou Intel cu 376,36 mil. de euro pentru abuz de poziție dominantă pe piața cipurilor pentru calculatoare: Intel și-a plătit clienții pentru a limita, întârzia sau anula vânzarea de produse care conțineau cipuri de calculator ale principalului său rival

ROMÂNIA12 hours ago

Sebastian Burduja a cerut constructorului spaniol Duro Felguera și Romgaz să accelereze lucrările pentru finalizarea centralei pe gaze în ciclu combinat de la Iernut până la finele anului viitor

CONSILIUL UE12 hours ago

Miniștrii transporturilor din UE au semnat Declarația de la Barcelona, un angajament în favoarea unei mobilități accesibile și echitabile pentru a promova coeziunea socială și teritorială

PARLAMENTUL EUROPEAN13 hours ago

Parlamentul European va avea 720 de locuri în legislatura 2024-2029 pe fondul schimbărilor demografice din UE. 12 state membre primesc locuri suplimentare, dar România rămâne cu 33

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Volodimir Zelenski și Justin Trudeau au semnat un acord de liber schimb actualizat între Ucraina și Canada

INTERNAȚIONAL1 day ago

Zelenski a obținut un ajutor militar suplimentar de 650 milioane de dolari canadieni în urma vizitei în Canada. Sprijinul include livrarea către Kiev a aproximativ 50 de vehicule blindate şi pregătirea piloţilor ucraineni pentru avioane de luptă F-16

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Alexandru Rafila a fost desemnat să conducă panelul la nivel înalt al Adunării Generale ONU dedicat tuberculozei

ROMÂNIA2 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU2 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu3 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE3 days ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU3 days ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL1 week ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE1 week ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE1 week ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

Trending