Miniștrii de externe din cadrul G7 și-au reafirmat angajamentul de a fi alături de Ucraina „atâta timp cât va fi nevoie” și au condamnat fără echivoc „războiul de agresiune” al Rusiei, informează Departamentul de Stat al SUA.
Kamikawa Yoko, ministrul japonez al afacerilor externe, a găzduit marți, la New York, reuniunea miniștrilor de externe ai G7.
Chiar și după un an de când Rusia a inițiat „invazia” la scară largă a Ucrainei, ostilitățile de o parte și de alta nu au încetat încă.
„Membrii G7 și-au reafirmat încă o dată angajamentul de a fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie și au condamnat fără echivoc, în cei mai fermi termeni, războiul de agresiune al Rusiei și încălcarea de către aceasta a dreptului internațional, inclusiv a Cartei ONU”, a declarat Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat care citează Ministerul japonez de Externe.
De asemenea, membrii au emis o condamnare fermă a escaladării atacurilor asupra civililor și a infrastructurii civile.
„Rusia trebuie să își retragă imediat, complet și necondiționat trupele și echipamentele militare de pe teritoriul recunoscut internațional al Ucrainei”, au adăugat membrii G7 în declarație.
Aceștia și-au reafirmat, de asemenea, angajamentul de a oferi Ucrainei sprijin în materie de securitate, financiar, umanitar, de redresare și de reconstrucție.
„Și-au reafirmat intenția de a lucra cu Ucraina în ceea ce privește angajamentele și acordurile de securitate specifice, bilaterale și pe termen lung. Ei vor continua să ajute la repararea și restaurarea infrastructurii civile și critice a Ucrainei, precum și să sprijine eforturile sale de reformă internă, în special în domeniul luptei împotriva corupției, al sistemului judiciar și al promovării statului de drept, în conformitate cu parcursul său european”, se adaugă în declarație.
Aceștia au informat că 29 de țări și instituții s-au alăturat deja acestui efort, încurajându-i în același timp și pe alții să urmeze exemplul.
Membrii G7 au condamnat, de asemenea, organizarea de către Rusia a unor „alegeri” fictive în teritoriile ocupate ilegal de Ucraina. „Orasele Donețk, Luhansk, Kherson, Zaporizhzhia și Crimeea fac parte din Ucraina. Ele nu vor recunoaște niciodată pretențiile nelegitime ale Rusiei asupra teritoriului ucrainean suveran și fac apel la toate statele să le respingă fără echivoc”, se mai arată în declarație.
În plus, subliniind „formula de pace” ucraineană, membrii G7 și-au reiterat hotărârea de a sprijini eforturile concrete pentru a obține o pace justă și durabilă în Ucraina “inclusiv dezvoltarea în continuare a formulei de pace a președintelui Volodimir Zelenski, în conformitate cu dreptul internațional”.
Aceștia au salutat, de asemenea, reuniunile reușite de la Copenhaga și Jeddah în acest sens.
Membrii G7 au convenit, totodată, asupra importanței ca participanții să continue să se implice în acest proces și au salutat participarea unor participanți suplimentari.
În declarație se menționează: „În acest sens, membrii G7 au condamnat cu fermitate atacurile nejustificate și intensificate ale Rusiei asupra porturilor ucrainene și a infrastructurii de cereale din Marea Neagră și Dunăre. Ei au îndemnat Rusia să înceteze să mai amenințe securitatea alimentară globală și să revină la cadrul internațional asociat cu ONU pentru a relua exportul de cereale din Ucraina. Ei au reamintit Declarația de acțiune de la Hiroshima pentru o securitate alimentară globală rezistentă, emisă de liderii G7 și de țările invitate.”
Membrii și-au reiterat sprijinul pentru „dreptul incontestabil” al Ucrainei de a-și exporta cerealele și produsele alimentare prin intermediul altor inițiative, inclusiv “culoarele de solidaritate UE-Ucraina” și coridorul său maritim umanitar.
Declarația a mai adăugat: „Membrii G7 colaborează cu națiuni din întreaga lume pentru a spori securitatea alimentară și energetică globală, în special prin consolidarea rezilienței pentru a rezista la șocurile viitoare.”
Calificând drept „inacceptabilă” amenințarea Rusiei de a desfășura arme nucleare în Belarus, membrul G7 a avertizat că “orice utilizare a armelor chimice, biologice sau nucleare de către Rusia va fi întâmpinată cu consecințe grave”.
Membrii și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la confiscarea și militarizarea continuă de către Rusia a centralei nucleare din Zaporojie. Aceștia au îndemnat toate țările să sprijine eforturile Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) de a contribui la consolidarea siguranței și securității nucleare în Ucraina. În acest sens, au exprimat sprijinul pentru cele cinci principii anunțate de directorul general al AIEA, Grossi, în luna mai la Consiliul de Securitate al ONU.
În plus, membrii s-au angajat, de asemenea, să mențină sancțiuni solide și alte restricții împotriva Rusiei.
„Ei și-au reiterat apelul adresat părților terțe de a înceta orice fel de asistență pentru războiul de agresiune al Rusiei sau vor suporta costuri severe. Ei și-au reafirmat angajamentul de a-și consolida coordonarea pentru a împiedica părțile terțe să furnizeze Rusiei sprijin letal, inclusiv arme, și de a răspunde celor care fac acest lucru”, se mai arată în declarație.
În cele din urmă, membrii G7 au subliniat angajamentul lor de a rămâne consecvenți cu sistemele lor juridice respective ca activele suverane ale Rusiei din jurisdicțiile lor să rămână imobilizate până când Rusia va plăti pentru „daunele” pe care le-a provocat Ucrainei.