Connect with us

U.E.

Didier Reynders, candidatul Belgiei pentru funcția de comisar european, exonerat de justiția belgiană privind acuzațiile de corupție și spălare de bani

Published

on

© Belgian MFA

Procurorii belgieni au renunțat la o anchetă privind acuzațiile de corupție și spălare de bani împotriva Didier Reynders, ministrul afacerilor externe și candidatul Belgiei pentru funcția de comisar european pentru justiție în Comisia Ursulei von der Leyen, informează POLITICO.

Ancheta asupera șefului diplomației belgiene a fost declanșată în urma unei declarațiii a unui fost ofițer de informații belgian, care l-a acuzat pe Reynders și un asociat al acestuia de luare de mită pentru construcția clădirii ambasadei Belgiei din Kinshasa și închirierea unui sediu al poliției federale, printre alte acuzații, pe care prim-ministrul le-a negat întotdeauna.

Acuzațiile împotriva lui Reynders, conform cărora banii ar fi fost primiți sau spălați prin cumpărarea de antichități și imobiliare, unele în tranzacții care implică paradisuri fiscale, nu au putut fi dovedite de procurori, ceea ce a dus în cele din urmă la respingerea lor. 

,,Acuzațiile au fost respinse pentru că nu există nicio infractiune”, a declarat vineri seara un purtător de cuvant al Procuraturii belgiene, fără a da alte explicații.

Reynders, desemnat următorul comisar european pentru justiție, va apărea în fața membrilor Parlamentului European pentru o audiere de confirmare miercuri, 2 octombrie.

Exonerarea lui Reynders șterge, astfel, o altă posibilă pată asupra viitoarei Comisii Europene, alcătuită de președintele ales, Ursula von der Leyen, în contextul în care acuzații similare celor aduse acestuia planează în continuare asupra lui Sylvie Goulard, franțuzoaica desemnată pentru portofoliul Piață Internă.

Goulard este vizată de o anchetă a justiției franceze și a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) privind un dosar referitor la angajări fictive în cadrul cabinetului său de eurodeputat, poziție pe care o ocupat-o în perioada 2009-2017. Ca urmare a scandalului, în 2017, ea a demisionat după numai trei luni din funcţia de ministru al apărării în guvernul francez condus de premierul Edouard Philippe. 

Potrivit celor mai recente declarații ale OLAF, ancheta asupra acesteia este în curs. 

Totodată, vizat de OLAF pe probleme de integritate, a fost, până ieri, și Janusz Wojciechowski, candidatului Poloniei la funcţia de comisar european pentru agricultură, care era anchetat pentru abuz privind efectuarea unor călătorii și cheltuieli de ședere pentru care ar fi primit bani rambursați de Parlamentul European (PE) în mod nejustificat. Ancheta asupra acestuia s-a încheiat cu o recomandare a OLAF către PE privind recuperarea sumei plătite fostului eurodeputat în perioada mandatului său din 2004-2014. 

Citiți și OLAF încheie ancheta asupra candidatului Poloniei pentru funcția de comisar european. Noi presiuni asupra Ursulei von der Leyen, președintele ales al Comisiei Europene

Probleme care pot afecta instalarea noii Comisii Europene la 1 noiembrie sunt, de asemenea, cauzate și de situație în care se află Rovana Plumb și László Trócsányi, candidații României și Ungariei pentru funcția de comisar european, a căror procedură de nominalizare este momentan suspendată în urma constatării unui conflict de interese după analizarea declarațiilor de avere și venituri a celor doi de către Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European.

Citiți și 

Candidatura Rovanei Plumb la Comisia Europeană, blocată de Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European

Candidatul Ungariei pentru funcția de comisar european pentru Extindere și Vecinătate a fost respins de Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European

Reacția Comisiei Europene după avizul negativ primit de Rovana Plumb și László Trócsányi: Procedura este suspendată. Decizia se află la Parlamentul European și la Ursula von der Leyen

Schimb de scrisori între Comisia JURI și președintele PE: David Sassoli îi cere acesteia ca până luni să îi ofere recomandările finale privind candidatura Rovanei Plumb la Comisia Europeană

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Mircea Hava: DiscoverEU, cel mai frumos cadou de majorat, ce depășește cu mult limitele convenționalului

Published

on

© European Parliament Media Center

Eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE) îi invită pe tinerii liceeni să participe în cadrul programului DiscoverEU prin care pot călători gratuit cu trenul în Europa timp de o lună. 

”Learning by travelling, cam așa e descris, pe scurt, cel mai amplu program al Uniunii Europene, Discover EU, prin care tinerii sunt susținuți să călătorească și să descopere Europa”, menționează Mircea Hava în mesajul său.

Peste 800 de tineri români în vârstă de 18 ani urmează să primească un permis de călătorie în cadrul celei de-a patra rundă a inițiativei DiscoverEU, care a atras în jur de 75 000 de cereri din întreaga Europă, anunță Comisia Europeană printr-un comunicat.

Potrivit deputatului european, programul DiscoverEU este dedicat tinerilor și libertății de mișcare.

”Îi felicit pe cei care au avut îndrăzneala de a accepta provocarea și au intrat în selecția care le-a adus biletul pentru ”Trans – European”.

Mircea Hava le recomandă tinerilor să aplice pentru acest program și să descopere Europa, călătorind: ”Cei care cred în ceea ce văd, vor să experimenteze și își doresc să se regăsească nu doar geografic în Europa, au recomandarea mea: Discover EU e un programat ce depășește cu mult limitele convenționalului, dedicat 100% aventurierilor.”

Mai multe detalii pentru apelul următor găsiți aici https://europa.eu/youth/discovereu_en

Citiți și: DiscoverEU: Încă 800 de tineri români ”vor întreprinde o călătorie europeană memorabilă” în 2020, ”pentru a descoperi Europa”

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

2021 – Anul european al orașelor mai verzi. Eurodeputatul Dan Motreanu: Este nevoie de o mai bună comunicare între statele membre în materie de planificare urbană

Published

on

© Dan Motreanu/Facebook

Deputatul european, Dan Motreanu (PNL, PPE), a votat în Parlamentul European în cadrul Comisiei ENVI un proiect de rezoluție care stabilește 2021 – Anul European al orașelor mai verzi.

Această rezoluție a fost propusă în contextul în care 72% din populația Uniunii Europene trăiește în prezent în mediul urban.”

Potrivit eurodeputatului, acest procent în continuă creștere, ”generează un nivel record de poluare, cu impact direct asupra sănătății cetățenilor și a mediului înconjurător.”

Dan Motreanu explică de ce a votat amendamentul din Rezoluție conform căruia este nevoie de o mai bună comunicare între statele membre în materie de planificare urbană, urbanism și infrastructură durabilă, arhitectură ecologică, energie curată, mobilitate a pietonilor, a cicliștilor și gestionarea corectă și durabilă a deșeurilor: ”poluarea este ucigașul invizibil”.

”Numai în România peste 20 de mii de oameni mor anual din cauza poluării, țara noastră ocupând locul 8 în Europa la numărul de decese asociate acestui fenomen, raportate la 100 de mii de locuitori”, informează acesta.

Dan Motreanu subliniază că toate aceste măsuri sunt esențiale pentru reducerea cantității de CO2 din atmosferă, atenuarea impactului valurilor de căldură, diminuarea poluării fonice, oferind totodată avantaje estetice, economice și creșterea calității vieții, în general.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene consolidarea cadrului legislativ pentru combaterea traficului ilegal cu animale de companie

Published

on

© Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE), în calitate de membru al Comisiei ENVI (Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară), a votat o rezoluție prin care, împreună cu membrii comisiei, solicită Comisiei Europene consolidarea cadrului legislativ pentru combaterea traficului ilegal cu animale de companie.

”Este nevoie urgentă de înființarea registrelor obligatorii pentru crescători și vânzători și de crearea unui Sistem electronic interconectat la nivel european pentru identificarea câinilor și pisicilor.”

Deputatul european subliniază că în cele mai multe cazuri, comerțul ilegal cu animale de companie în Uniunea Europeană are loc adesea în ”condiții greu de imaginat”.

”Câinii și pisicile sunt de cele mai multe ori separați de mamele lor mult prea devreme, supuși unor călătorii de lungă durată în condiții insalubre, fără hrană, apă, spațiu suficient și fără pauză pe durata transportului.”

Totodată, în cadrul întrunirii comisiei, s-a menționat importanța adoptării animalelor de companie, astfel încât să nu mai fie sprijinit comerțul ilegal al acestora.

”Am încurajat de asemenea statele membre UE să intensifice campaniile de sensibilizare, pentru a încuraja adoptarea animalelor de companie și nu cumpărarea acestora”, a mai menționat acesta în mesajul postat pe pagina oficială de Facebook.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending