“Die Welt”: Euro nu mai are sens. Declarațiile lui Hollande și Merkel sunt un act de disperare

Deşi Mario Draghi, Angela Merkel, Francois Hollande sau Jean-Claude Juncker se arată uniţi în public, pentru a salva euro, moneda unică nu mai are sens, consideră publicaţia germană “Die Welt”, preluată de Presseurop.eu.

Principalul motiv pe care îl invocă jurnaliştii nemţi este faptul că “ţările membre sunt prea diferite pentru ca o monedă comună să mai poată funcţiona” arată EVZ.ro.

Europa politică a ajuns la capătul puterilor sale. Iar pentru cei care nu au înţeles încă, dovada s-a ivit săptămâna trecută. Declaraţia comună a preşedintelui Franţei, François Hollande, şi a cancelarului german, Angela Merkel, de a “face totul pentru a proteja (zona euro)” nu era nimic altceva decât un act de disperare, consideră “Die Welt”.

Deja de la a treia frază a declaraţiei, a devenit clar că ţările membre ale zonei euro, inclusiv Germania şi Franţa, nu împărtăşesc aceeaşi abordare a crizei. Statele, “fiecare potrivit prerogativelor sale, trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile în acest scop”. Ceea ce se poate interpreta ca fiind o capitulare: fiecare să se descurce cum poate.

Potrivit sursei citate, consensul este doar o faţadă, în condiţiile în care puternice forţe centrifuge acţionează sub suprafaţă şi sunt pe cale să se amplifice. Când patronul Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, sugerează ajutoare noi pentru statele în faliment, a doua zi este dezminţit de Wolfgang Schäuble, ministrul german de Finanţe. Grecia cere mai mult timp, în timp ce zi de zi primim noi ştiri despre neîndeplinirile obligaţiilor guvernului de la Atena, iar politicienii germani cer făţiş expulzarea ţării din zona euro. 

În loc de a vorbi despre problemele ţării sale, secretarul spaniol de stat pentru afaceri europene preferă să se bazeze pe o întărire a ajutoarelor din partea Germaniei. În ceea ce priveşte soluţiile de pus în aplicare – cumpărarea directă sau indirectă de obligaţiuni, salvarea băncilor, programele de austeritate – nimeni nu se mai înţelege cu nimeni.

Citește și  Obama nu crede în sfârşitul zonei euro şi îndeamnă la adoptarea de “măsuri hotărâte”

Sursa: EVZ.ro
Foto:  marketnightshift.wordpress.com

One Response to “Die Welt”: Euro nu mai are sens. Declarațiile lui Hollande și Merkel sunt un act de disperare

  1. Pingback: Monti vrea acțiuni din partea liderilor europeni privind reducerea costurilor de finanțare ale statelor în dificultate | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.